středa 5. října 2011

Zpomal! Aneb dobrovolný hasič v akci

Leona trefně napsala o vyhoření a jak si my super/duper nadšenci vždycky všechno musíme absolvovat a je to fakt:). Doufám jen, že my starší se snažíme víc poslouchat signály těla/ducha a tak aspoň že to hoření zachytíme ještě v zárodku.

Taky vnímám ty spojený vesmíry:), že se mi také hůř pracuje -- slovy okresního přeboru, večer usínám, deprese, jdu do práce deprese, jdu z práce deprese? no to už zas ne :) -- ale prostě moc se mi do ničeho nechce, respektive spoustu času mi berou věci, které bych ani nemusel dělat a vznikají z toho, že bohužel neumím moc říkat ne, že neumím tak dobře bránit svůj prostor a řada lidí toho zneužívá...:( a zase je to přesně jak říká Leona.. Člověk to většinou snáší do určitě doby, než se to stane neúnosné, než to s ním nějak švihne, pak uděláme radikálnější posun, spoustu věci zredukujeme a začne to všechno pozvolna zase od začátku..:).

Přesně tak u mě - v pondělí to začalo úplně nenápadně. Nadšení po ránu a úprk do práce vrcholil sice ve výrazném "traťovém" rekordu, kdy moje "průměrka" mně pozitivně vyrazila dech.. ovšem celodenní služba "u mašiny" a dělání zbytečností po dlouhou řadu hodin nakonec vedlo k poznání, že se neúprosně dostávám do "hořlavých" končin a tak jsem začal rychle hasit. Už s krizemi podobného druhu snad mám pár zkušeností:), budhisté jim říkají zpětný náraz světla. Prodělal jsem jich řadu a úspěšný "průchod" byl vždy cestou k větší pohodě i k lepším běžeckým výsledkům, pokud se to tak dá říci..

Jak NATO? Koupil jsem si Fidorku, zrušil běh domů, místo toho jel MHD a po cestě domů parkem snědl na lavičce u nádrže Fidorku:), vzal jsem Deri na delší procházku, zapálil oheň ve venkovním krbu a jen tak koukal do plamenů..., nesáhl na stohy papírů, které jsem si poctivě přinesl z práce. Ono se to nezblázní:).

Snad to nejhorší jsem zažehnal. Radost si musíme dělat!! Aspoň nějakou MAŽERU (malou ženskou radost). Sice jsem v úterý nestihl zaběhat, ani práce neubylo, ale aspoň jsem se rozhodl věci výrazněji "ořezat" a zase jsem získal to potřebné natěšení na středeční "pracovní"běhání a následný pracovní maratón. Jedno z důležitých rozhodnutí, které jsem učinil bylo, že určitě budu přes víkend chvíli jen tak ležet a číst knížku, určitě vyběhnu na nějakou delší trasu a určitě ... určitě si budu dělat radost:)...

Okamžitě jsem použil "hasičský"postup, který mě kdysi naučil kamarád. Vzal jsem tu hromadu papírů, oběžníků a požadavků a jednoduše je hodil do koše se sběrem a začal dělat jen to, k čemu přišly urgence.:) Práce výrazně ubylo:), hned se mi ulevilo a vlastně se tak snadno ukáže, co bylo a nebylo důležité... Navíc jsem ve středu kvůli povinnostem neběžel do práce, ale jen z práce. Hned se člověk cítí lip, protože pokud běh vede ke stresu, je třeba to zredukovat:), zpomalit a vykašlat se na "rekordy"... O co jde, tak pár minut na maratónu budu horší/lepší? Nejsem zavoďák!!!

A tak se těším na pátek. Zítra si nechávám na vyřešení urgentních záležitostí a v pátek po ránu (v kombinaci s vybíráním zbytku dovolené) třeba si vyběhnu někam dál podle řeky, ale žádný závod.. Jen cesta a já..

Tak pozor na požáry a deprese!!! Je to ve vzduchu! A když, tak hasit hned v zárodku! 12:)

14 komentářů:

  1. Honzo, moc děkuji za článek. Já totiž taky právě hasím - v pátek si beru náhradní volno nebo dovolenou a budu spát a dělat jen to, co mě baví. Nebudu se stresovat, nebudu nic řešit a budu odpočívat. Možná je to tím podzimem, vyhoření je totiž úplně všude kolem nás. :-( Ale bude líp... ;-) Tak ať se daří a žádné deprese!!! ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. praudu díž a když hasit tak aspon desetiletou ta dělá dobře i v malých dávkách a svět je pak zase nejakej hezčí :))
    Včera sem měl den jak vyšitej rano dostanu nedostatečné podklady pohádal sem se ale nic nepomohlo prej se to musi udelat z toho co je a strašně to spěchá. No a po obědě přišly nové spravné (jasně že trochu jine novější) podklady takže sem to zahodil a začal znova. Honzo jsou všude nikam se jim neschováme ale možná že utečem :))

    OdpovědětVymazat
  3. 2 Jitka: vzdyt si to myslim, nejsme v tom sami:). U me na deprese fidorka a dobre vino a tak..:). Nenechat se sezrat/spalit.. drzim palce!
    2 ll: jjo, mas pravdu, hasit se holt musi umet:). Mam nejak pocit, ze si lidi obecne nevazi naseho casu:(, ale mas pravdu, snad jim utecem a ma cenu s vecmi pockat, nez si to nasi sefove "ujasni". Tak at se dari a utikani zdar!
    12:)

    OdpovědětVymazat
  4. To je uzasny. Takhle hasit. Snad se to taky jednou naucim :)

    OdpovědětVymazat
  5. Spojene vesmiry zboznuju :o) Prijde mi, ze se v nich hromadi sila intenzity Velkeho tresku a diky ni porucime vetru desti. Nebo se aspon nedame udolat. Tak at nam to pekne jde/ bezi/ lezi!

    OdpovědětVymazat
  6. mozna to bude znit divne, ale u me nejlip funguje prave behani... Kdyz mam vseho dost, tak se vsim nepotrebnym prastim a jdu si jentak zabehat... to je panecku nirvana..

    OdpovědětVymazat
  7. 2 S0c: ja myslel, ze tento pristup k haseni by mel byt prave zenam a divkam blizky.. pomoci delani si radosti. Koupit si nejakou blbustku, dat si kafe s kamoskou nebo v peknem miste, proste aspon na chvili z toho silenyho vlaku vystoupit:).
    2 Nikie: dik za podporu, verim, ze uz je to plne pod kontrolou, jak jse, starsi, tak snad to lepe/driv poznam.. Aspon v to doufam.:).
    2 blondie: U me taky behani pomaha silene, ovsem kdyz se treba pripravuju na maraton (jako ted) a chci na nem zabehnout nejaky cas, tak to znamena, ze "pobihani" musi mit nejaky rad, km a pravidelnost. A to prave v obdobi zmatku muze vytvaret dalsi stres - jako, ze nestiham nabehat:) a tak. Proto jsem treba jel domu MHD, proto, ze jsem v te chvili to behani mel jako "povinnost". Ted uz se zase z toho stava radost:).
    MSF! At se nam hezky beha a pokud je to potreba prijemne "hasi".. 12:)

    OdpovědětVymazat
  8. jmenuje se to rozbití stereotypu:-) A protože už je burčáková sezóna, nic podobného mi ještě nějaký čas nehrozí...

    OdpovědětVymazat
  9. Jj Honzo, všechno trvá déle, do ničeho se člověku pořádně nechce - slovy klasika: "ani spát mě nebaví, ani jíst mě nebaví" prostě podzimní splín, jak tomu říkám já, je zase tady. Asi to má i souvislost s tím, že ráno do práce jede člověk za tmy, večer v 7 už nevyběhne bez čelovky. Asi nedostatek světla. A bude hůř :o))) Měj se fajn, a přeji tobě i ostatním krásné podzimní výběhy.

    OdpovědětVymazat
  10. 2 JM: Rozbiti stereotypu a burcakova sezona, hezky jsi to napsal..:). No vino patri mezi ciste radosti meho zivota, ted sedim na pergole, piju vino a asi i neco jeste popracuju:)..
    2 1bubo: :) ale ono to asi souvisi s tim, ze skoncily definitivne prazdniny a ruzni lide zkousi, co jeste snesu:). Plus samozrejme ten konec nadhernyho babiho leta.. Ale ja mam rad kazdy rocni obdobi, zase to bude fajn behat ve snehu a napadanym listi..

    dik za podporu.. 12:)

    OdpovědětVymazat
  11. Všechno vyhodit do koše a dělat jen to, co bude někdo urgovat? Joooo!
    To určitě zkusím, taky si někdy připadám že dělám něco, co nikdo nepotřebuje. Díky za tip :-)

    OdpovědětVymazat
  12. 2 RVM: Mne to na zacatku prislo sileny:), ale uz jsem to nekolikrat pouzil a je to fakt super filtr. Myslim, ze zkusim tohle pravidlo pouzivat obecne... napriklad zacnu na veci pracovat, az ji nekdo zacne urgovat:). Vetsinou se v tom okamziku zmeni/doplni zadani a tak si vlastne usetrim jeste vic prace:).
    Tak at ty podzimni napory zvladnem v poho:). MSF!

    OdpovědětVymazat
  13. Taky hasím. Atb doznívá, není mi ještě úplně hej, ale cítím druhou mízu. Najednou se mi v hlavě rojí spousta nápadů, chuť k práci i zábavě se vrací. Jsem tomu ráda, ale ještě si dávám trochu toho hájení než začnu s novou vervou. Tak se všichni držte, jdou k nám pošmourné dny ;o)

    OdpovědětVymazat
  14. Leono, urcite se uzdrav! Vidim, jak se blizi tepelny sok:), choroby vsude:).. pohromy:)... A tak asi zitra popadnu fidorku, bagl, termosku s cajem... a vyrazim na dobrodruznou vypravu, protoze ja jsem schopen zabloudit vsude..:)
    12:)

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...