pondělí 14. května 2012

Poslední pokušení - aneb zase se dařilo:)

V minulých dnech jsem trochu přemýšlel, jak správné běžet PIM, aby to byla co nejlepší motivace a příprava na Silvu... I jsem to probíral se Stínem [a ex-post zase měl ve všem pravdu:)]...

...Jestli by nebylo lepší si stoupnou někam víc dozadu a snažit se předbíhat co nejvíc lidí, abych získal pocit "síly" a překonávaných překážek a co nejsilnější morální podporu na blížící se vrchol moji letní sezóny...

...Nebo se zkusit nezvykle víc (za)kousnout a zkusit překonat svůj "nepřekonatelný" osobák z podzimu ze Stromovky???.. Byl jsem nerozhodný, nevěděl jsem, co a jak a protože tomu nerozumím, věřil jsem, že se to nějak samo vyřeší, čekal jsem na signály od běžeckých bohů...

Přitom jsem si hodně přál, abych si to tradičně užil, aby PIM byl zároveň co nejlepší přípravou na moje první ultra. Přání mají ovšem jeden háček, na který si všichni musíme dávat dobrý pozor... Mohla by se nám splnit (stejně jako ta moje)...:)

Chtěl jsem běžet a bojovat o umístění a předbíhat? Tak se mi to podařilo, dostal jsem se do sektoru E. Když jsem se na registraci ptal, jak je to daleko od startu atp., hned mě slečna u pultu vysvětlila, že se čísla dávají podle výkonnosti, ale že občas někomu nadlepší:) [a koukla na mě:)] a tak se mi aspoň líp zepředu poběží:)... prý na čas kolem 3:45 je to ideální koridor:)... Její profesionální odpověď, stejně jako její smysl pro krásná čísla (3:45 je čistá postupka) se mi líbily a bral jsem to jako znamení... Říkal jsem si...Nevěděl jsi co? Tak teď musíš předbíhat. Nebo jsi chtěl předbíhat? Tak můžeš... Samý dobrý zprávy, všechno rozhodnuto a vyřešeno:)

Nakonec jsem se dostal do koridoru E až na poslední chvíli (a skoro až na jeho konec), tedy musel jsem ještě dvakrát vylézt z koridoru a vystát frontu na ty nádherné mobilní budky a tak jsem skutečně měl před sebou cca 2,000-2,500 běžců.. A pokud jsem si přál ještě další překážku/výzvu, tak jsem ji dostal ve formě silných křečí v břiše:). Je to znamení, je to znamení.. Jinak se to nedalo brát:).

Tady musím maličko odbočit -- Stín moudře říká, že na ultra je krásné to, že nás často překvapí tím, co vůbec nečekáme... má ale prý velkou výhodu, že je relativně dost času na to, aby se krize nebo nečekaně situace -- včetně třeba ztráty boty, která spadne z útesu, zůstane v bažině... a podobně vychytávky -- daly ještě do cíle vyřešit. Že často věci vypadají dost beznadějně a zoufale, ale pokud člověk vydrží, tak to může být v cíli velké a pozitivní překvapení.. [jak víme, sám Stín je toho typickým příkladem:)]

Pro úplnost musím přiznat, že PIM jsem běžel pouze jako prvomaraton v roce 2009 a to jsem měl (kupodivu) děsné žaludeční křeče a celý maratón běžel vlastně jen na vodu, bál jsem se cokoliv jiného pozřít:). Jak jsem se tady nedávno radoval, že historie se často v drobných modifikacích opakuje, tak i tentokrát tomu bylo podobně... Jen možná drobet:) drsnější, ale konec dobrý a překonané obtíže potěší dvojnásob.

Závod sám o sobě mi tradičně splývá v příjemné mlze mých pocitu, jak duševních, tentokráte i tělesných, obdivuju lidi, kteří si pamatuji do minuty, co se stalo. Já vnímám jen šíleně moc lidí na začátku a jak se snažím kličkovat a (tradičně) honit a chytat svého králíka.. Ano, ano, Milan K. startoval z koridoru D a tak jsem se za ním opět hnal s vidinou, že ho třeba dohoním a pak poběžíme spolu. Na 1.5 km předbíhám Evžena s nízko letící Sárou, na třetím vodiče na 3:30, na 6 zdravím pana profesora Pirka, pak už jsem se snad dostal tam, kde jsem chtěl být, lidí drobet ubylo, ale králík nikde ;) a já začal přemýšlet, co dál.

Na jedné z občerstvovacích stanic jsem se pokusil sníst pár hrozinek. Reakce těla byla tak silná, až mě to samotného překvapilo, tedy nejen žaludku:), ale dvě hrozinky jsem následkem křeče břicha vdechl, málem jsem se udusil, naštěstí první hrozinku jsem vykašlal po pár metrech a druhá vyšla nosem po necelém km:). Bral jsem to teda -- jak jinak:) -- jako znamení, že zůstanu na vodě, budu šetřit síly, procházet občerstvením a aspoň pravidelně pít vodu.

V tu chvíli mi došlo, že vlastně něco takového (tedy ne přesně tohle) jsem si vlastně přál a upnul jsem se na zbytek svých přání, které byly naprosto jasné.. Nenechat se ničím zlomit, nedat "to" na sobě znát:), užít si atmosféru závodu, zkusit uběhnout osobák a získat "hezký čas" :)... Když už jsem na ta čísla tak zatížený.

Jako pocitový běžec tentokrát vynechám podrobnosti, ale byl to silný zážitek, díky lidem kolem trati za povzbuzování,

Luboš na cca 37-38 km byl rovnocenný energetické tyčince..

Prostě, v cíli jsem zase měl plnou náruč radosti, celkový čas je nejen osobák, ale je opět z kategorie krásných času:

3:11:23

myslím, že 11 v prostředku patří Lubošovi právem za jeho skvěle povzbuzení v závěru.

Doprčic, zase nevím, komu, nevím jak, ale musím zase poděkovat.. DĚKUJU, DĚKUJU!!!

Díky bohu, díky běhu, díky všemu!

Ať příjemné pocity v nás zůstanou co nejdéle! 12:)

PS. Králíka jsem někde musel předběhnout, a ani jeden jsme se toho nevšimli:). Přiběhl do cíle malý okamžik za mnou.:)

42 komentářů:

  1. tyjo! Krasny!!! Tak velka gratulace!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dik, tak priste vybehni na maraton taky, ne?? bylo to fakt skvely..12:)

      Vymazat
    2. no... nikdy nerikej nikdy, ze? :-))) je uplne radost cist to! Jako bych tam byla s Tebou. Joooo, ty me vzdycky nakopnes... Minule "trail" a ted Maraon? Muj muz Te "bude" mit rad :-))))) BTW: co mapka pro nas s Baru? (Prokopak - hezci cesty).

      Vymazat
    3. Zkusim popremyslet..:) mam dilema davat doporuceni na cesty a behani.. aby tam nebylo "plno" :).. ne vazne, hodim ti nejak do mailu odkaz na nejaky mapky.. Tu chces neco na FF, ze? MSF! 12:)

      Vymazat
    4. jo to chapu.. muzu Ti slibit, ze tuhle trasu budeme s Baru drzet v tajnosti = potkas tam tedy maximalne dve slecny .-))))))

      Vymazat
  2. Kdekdo by si stezoval na ty travici obtize a ty ses rad, to je uzasny :) Gratulace!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no vsak jsem si to svym zpusobem (jiste) v skrytu duse pral a zaslouzil... myslim, ze jsem si to fakt uzil. :), 12:)

      Vymazat
  3. Blahopreju dobrá pYíprava na ultra.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dik, presne tak jsem to chtel a (zaplatpanbu) presne tak to i dopadlo.. :). Byl tam boj, usili i velka radost. kdyz pak vezmes jeste kamarady v hospode.. tak to by clovek behal denne..MSF!

      Vymazat
  4. Z Á V O Ď Á K !!!
    A ještě si to užívá!!!
    Prostě není třeba bojovat, když to jde samo :-)

    Já posledních 10 km odpajdal, v cíli hoďku a půl po tobě, 20 minut za očekávaným výkonem.
    Ale šťastný jako blecha, že jsem to dokončil :-)

    Velká gratulace!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) cha cha.. ja a zavodak? i kdyz snazil jsem se, fakt jsem se snazil... ale primarne jsem myslel na neco jinyho.
      A vidis sam na sobe, cas je cas, ale pocity jsou daleko dulezitejsi.. jsem rad, ze ti to tak vyslo, taky gratulace.. 12:)

      Vymazat
  5. Velká gratulace :)
    A když vidíte Honzu běžet tak je vám hned jasné že patří do kategorie, která pro to aby měla pořád lepší výsledky nemusí nic dělat :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. sedí, stačí švihat týdně těch Honzovo 100 kiláků a přijde to samo :-D

      Vymazat
    2. 2 ll: no na tom 38 km uz to nebylo zdaleka tak jasne a zarive..:)
      jak rika bezici stin.. jak se na maratonu objevi krize, uz je brzo konec:), tentokrat me to trapilo od zacatku, ale jsem rad, ze jsem si to presto uzival.
      uzdrav se, at vybehnem spolu.. 12:)

      Vymazat
    3. 2 JM: naprosty souhlas:), myslim, ze to o nicem jinem neni.., km jsou km..pravdu maji ti zkusenejsi, co rikaji, ze s temi km bych mel behat vyrazne, ale vyrazne lip... inu lama. 12:)

      Vymazat
  6. Krása:-). Držela jsem pěsti:-)))

    OdpovědětVymazat
  7. Honzo paráda, krásný čas (to jsme čekali) i krásné psaní (hm no to jsme vlastně čekali taky). Tak vlastně nevím, proč se vlastně píšu. Aha jo, abych Tě pochválil. Fakt dobrý, dost dobrý!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uz me nechval:) od TT.. budu se stydet!!! ovsem jsem fakt rad, ze zase nadelili "krasny" cas.. nema chybu. at se dari! komutovani zdar! 12:)

      Vymazat
  8. Velika gratulace od srdce, vsechno ostatni uz bylo receno. Jsi dobrej! Jo a diky, zes to odbehl tak rychle - v nedeli jsem totiz v ramci cross training poskakovala na zebriku a natirala pergolu a porad musela odbihat od plechovky s barvou k iPadu s online prenosem a ta barva mezitim zasychala a zasychala...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ufff, tak to jsem rad. fakt to rychleji neslo a ze i ja jsem mel sakra motivaci:), no nic:). mej se fajn, drzim palce at ti to brzo beha uplne bez problemu.. 12:)

      Vymazat
  9. to je skvěle pozitivní a úžasnej čas! ostatně - nečekala jsem ani nic jiného:-) veeeeelka gratulace!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dik, ja za ani nemuzu, ani si to nezaslouzim.. proste to tak je:)... clovek se musi umet radovat a uzivat si kazdy den, a takovehle PIMove? ty obzvlast. msf!

      Vymazat
  10. Teda tady je to samej osobák. :-) Gratuluji!

    Silva bude levou zadní. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no kdyz zacinas z nuly tak se osobaky delaji snaz:), toho jsem si vsimnul obecne:). uzdrav se, v sukynce te podporime!!! 12:)

      Vymazat
    2. Silva, je uplne jina kategorie.. to je jina "zenska".. aspon pro me je to prekroceni Rubikonu. Obrazne i doslova. Prava insignace. Vim, ze to tak bude, ale lhal bych kdybych nerekl, ze se na to netesim. tesim se. i kdyz to bude boj.
      MSF! 12:)

      Vymazat
  11. Nechápu, jak to můžeš dát bez jídla, já bych chcíp..., jo a připojuji se tímto k řadě gratulantů:-), dav

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) sice jsem cca 25kg shodil, ale jeste nejake "rezervy" by se tam nasly.. asi by se dala bezet (u me) jeste delsi vzdalenost i jen na vodu, ale rychlost by sla hooodne dolu..:)
      Moc diky, tesim se na shledanou na Silve! 12:)

      Vymazat
  12. Krásný čas a krásné povzbuzení pro Silvu. Ať vše vydrží!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik Jirko, na Silve se doufam uvidime a pak to vsechno oslavime..:) MSF!

      Vymazat
  13. Ty brďo 3:11:23. To je něco. Skvěle. Že by to bylo v těch rozinkách. Já si nedal a asi jsem něco prošvihnul :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja bych spis rekl, ze to bylo v jidle den pred tim, ale nechci to zase privolavat:).
      Spravne planujes Stromovku jako termin na lamani rekordu, i kdyz znalci tvrdi, ze je delsi:). tak jako tak tam osobaky padaji velmi casto. Drzim palce! 12:)

      Vymazat
  14. Odpovědi
    1. No vzpomnel jsem si na tvoje.. nevim jak se vzdava:) [coz by sis mela patentovat:)] a tak jsem potom bezel uz naprosto v pohode. Dik a zase se tesim na nejaky spolecny setkani. 12:)

      Vymazat
  15. A sobě, sobě už jsi děkoval? ;) Honzo, jsi prostě dobrej!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) koukam, ze jsi prvni lekci dekovani uz zvladla! :) Gratulace za skvely vykon... Ja se chvalim, kdyz me ostatni nechvali, kdyz jsem moc chvalenej, tak zase si malicko nadavam:), abych neztratil dusevni rovnovahu.. MSF!

      Vymazat
  16. Už jsem u tebe zvyklý, že tvé běhy u mě vyvolávají intenzivní mimotělní prožitky, ale tenhle čas, tenhle čas je prostě hrozinka na dortu :))

    Zdar tvému letu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Machy, ty pro nas vzdy budes mrazivou inspiraci..:) a nejen tim. chladem..jsem rad, ze mladosi jako ty proste existuji.. proste tim, ze jsou..:) jak slycham ty narky, ze driv,.. ze mladi nestoji za nic.. tak vzdycky se mi vybavis ty, se svym usmevem a podporou lidem kolem sebe.. To se pak dobre starne:). S pohodou v srdci, protoze vidim, ze porad existujou lidi, kteri byt mladsi, to maji v hlave srovnany a jsou opravdu doslova vzorem i pro nas starsi. A to me tesi! MSF! 12:)

      Vymazat
  17. Honzo, nemusím nic říkat, vše již bylo řečeno. Velká gratulace k výkonu z říše snů, ale hlavně veliký dík za přiblížení tvých pocitů během závodu. Právě tohle z tvých článků spoustu lidí nabíjí a motivuje, když přijde krize a nejen ta běžecká. Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petre, zase jsi me potesil.:) Kdo sledoval tvoji anabazi a boj o tvoje pobihani si musi rici.. kazdy jiny by to asi vzdal. Ale ty ne. Ty jsi ten spravny zavodak, co asi ja sice nikdy nebudu, ale budu porad obdivovat.. tolik zavodu, tolik kamaradu a pratel kolem, porad pusu od ucha k uchu..:)
      Preju hodne stastnych km, mezi nama, zase me budes predbihat:), ale zase mi to nebude vadit!!!! MSF! 12:)

      Vymazat
  18. Gratuluju, krásný čas. Taky si někdy mezi traily musím střihnout nějaký ten silniční maratonek, ať se taky můžu pochlubit nějakým tím pěkným numerem :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje uchylka pro "krasny" cisla je snad jedinym ospravedlnenim meho pobihani po silnici:). I kdyz kdo vi:). Treba bych vymyslel neco jinyho..:)
      Drzim palce, bezeckym uchylkam zdar! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...