středa 9. května 2012

Právě teď...právě teď .. se mám skvěle! [PIMu zdar!]

Četl jsem teď několik článků o tom, že patříme mezi největší fňukny a jeden z nejnešťastnějších národů na světě, prý nedokážeme být šťastní:). Při měření spokojenosti a štěstí jsme na samém chvostě zeměkoule (135.místo) Je to prý vidět už jen z toho, jak odpovídáme na otázku, jak se máš/máte? Většina lidí prý začne fňukat a stěžovat si..

Oproti tomu třeba severské národy, apod., které by měly mít možná i určitý důvod k tomu si naříkat, že jsou na tom hůř -- jsou přitom daleko šťastnější. Samozřejmě většina těchto článků a výzkumů je hodně nesmyslná,všichni víme, že leckdy je fakt těžké si udržet dobrou náladu a dělat to násilím přes nějaké ministerstva štěstí? To by mě omyli.:)

Ovšem zaujala mě jedna hláška... "Vědci" totiž zjistili, že to může být způsobeno okamžikem prožívání. Například Norové odpovídají na otázku "jak se máte?".. slovy.. "právě teď.. právě teď se mám skvěle!" :) moc neřeší věci, co byly a netrápí se tím, co přijde, takový budhistický přístup k prožívání toho konkrétního současného okamžiku. To mě zaujalo, protože to odráží do velké míry můj přístup, že by (utajené) severské kořeny? :)

A tak ani teď v týdnu před maratónem a blížící se Silvou žiju porád v hodně v přítomnosti.. vlastně se stále snažím si užívat ten současný okamžik, mít v sobě ten pocit svěžího rána, kdy běžím v údolí -- ta nejoddanější a nejvěrnější ženská se mi motá pod nohama a snaží se mě při zavazování tkaničky oblíznout:).. snad jenom s tím rozdílem, že já se snažím tyhle momenty v sobě uchovat na co nejdelší dobu. Jako své nejsilnější obranné kouzlo [stejně jako měl Harry Potter svého Patrona:)], proti všemu špatnému co se může objevit.

Nejsem žádný zavoďák, ale nadchla mě v tomto týdnu myšlenka ZZT (Zlatého Zátopkova Týdne) kdy se po 60 letech běží 5, 10 a 42.2 km na počest jeho tří zlatých medailí. Neběží se to v Helsinkách, ale ve Stromovce a tak mě to zaujalo, že i já jsem se přihlásil, abych přes propast času a výkonnosti mohl prožít ten pocit vítězství na těchto tratích. Bylo o tom/o něm napsáno tolik, že žádná moje slova nic nezmění, ale ten pocit, že jsem to běžel a přes tu vzdálenost 60 světelných let se toho dotýkal... ten stojí za to..

Mimochodem, jen tak pro zajímavost -- zhruba v této vzdálenosti se nachází ALDEBARAN, nejjasnější hvězda souhvězdí Býka, která je a byla vyhledávaná různými okultisty... a tak si říkám, že přihláška na podobnou akci -- v době vlády znamení Býka -- je hezká a symbolická..

Takže ZZT a PIMu zdar, ultra zvlášť! 12:)

PS. Budu se snažit moc v tomto týdnu nepobíhat, abych byl na PIM trochu odpočatý, ale nikdy nevím, kdy mě to "popadne":).

19 komentářů:

  1. Honzo, moc a moc děkuji za typ na závody. ZZT určitě bude skvělý počin a výročí po 60 letech mě prostě nenechá chladným. Už jen pro tu atmosféru si tohle nenechám ujít. Jdu do toho též :-)
    Přeji ti hodně maratonské pohody a na PIM ti budu držet pěsti :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem rad, me to -- nezavodaka -- oslovilo, co teprv tebe!!! No a jak se dostavas do formy, tak to bude nadhera te videt v plne akci.. treba pri tom maratonu i pokecame kousek:). MSF! 12:)

      Vymazat
  2. No, když na mě počkáš v cíli, tak určitě :-))) Jenže 22:30 už bude i na tebe dost pozdě :-)))))))))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale prosim te.. podle rychlosti tveho navratu soudim, ze bud pobezime spolu, nebo budes cekat ty na me.. Ale jak oba vime, o tom to neni..12:)

      Vymazat
  3. Díky za tip, nějak mě to minulo. Závod vypadá dobře, ale raději počkám, až jak se budu cítit teď po neděli ... přece jen je to 3 týdny před Slezským maratonem, který je 3 týdny před B7 ... abych si toho zase nenaložila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasne, jsem rad, ze jsem mohl -- ja:) -- upozornit na nejaky zavod. Pro me to prichut bezecke komety, ktera uz se nemusi vratit, takovy otevreny casoprostorovy teleport:). Moc se tesim, 12:)

      Vymazat
  4. ZZT je presne ten typ akce, pro kterou stoji za to se kousnout, pripravit a dobre zabehnout. Drzim palce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skoda, ze je to tak brzo.. jinak bych te presvedcoval, prijed:) a vyzkousej si to... Ale budou jine, dalsi.. "srdcovky".. At se dari, behu zdar! 12:)

      Vymazat
  5. jsi nesnesitelny pozitivista ... takovi jsou v temnych hodinach sto milovych ultra k nezaplaceni ;)

    Oproti tomu ja jsem ukazkovy morous. Narodil jsem se v zari roku 96 na Alberi (neMatfyzak promine) ... kdyz jsme se chodili kazdy vecer dobrovolne (!!) koupat do rybnika. Zjistil jsem, ze cim vice a cim hlasiteji clovek te ledove vode nadava, tim vice si to otuzovani uziva(m) :) ... tak asi tak ... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsi taky vylozeny optimista! :)
      Ovsem nelze nevzpomenout na klasika.. Jsou chvile, kdy by se optimiste meli strilet... Nechci to zakriknout, ovsem predbezny pruzkum bojem naznacuje urcite moznosti.:) MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Jooo, na Alberi (a na Patejdlovce) se toho zrodilo spousta...

      Vymazat
  6. Občas když tě poslouchám tak se mi vybavuje film "Pahorek" a věta "žijem si tu jak na zámku ať to trvá věčně ..." Občas mám pocit, že ty si to říkáš pořád a dokonce i u činností pro které by nás to nikdy nenapadlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ovsem to je luxusni reference:) a velka pocta. Dik. Probereme.. 12:)

      Vymazat
  7. Zajímavé. Zrovna nedávno u nás ve firmě probíhal průzkum spokojenosti a motivovanosti. Taková veselá taškařice:-)), jejíž výsledky ale byly katastrofální. Nespokojení a nemotivovaní zaměstnanci v takovém počtu, že podle tabulek by firma měla být po smrti už leta.
    Příčina byla nakonec odhalena. Většina odpovědí nabízela varianty "spokojen" i "spíše spokojen" v různých variantách. No a hodnotitelská (zahraniční) firma prostě ty odpovědí se "spíše" nepočítala, ač jich byla drtivá většina.
    Závěr z toho mám jasný. Není to s námi tak špatné, až tolik za nefňukáme, jenom se nás holt neumí správně zeptat :-).
    Honzo ať to lítá!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak urcite:)... nekdy mi prijde, ze se bojime/stydime priznat, ze vlastne se nam dari dobre...Vuci tem, co kolem rikaji, ze vsechno stoji za h. co jinou podobnou menu:). A tak nekteri jen tak pokyvuji hlavou a rikaji slusne "nestoji to za nic" :). Casto prave v tuhle chvili ze me vypadne ma oblibena replika, a navazu slovy.. "JJo, aAni za nic to nestoji... Bodejt by to stalo, v nasem veku:) .. :) ". A je zase vymalovano..:). MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Bohužel je to zvláštní ale ti co si stěžují a jsou nespokojeni se mají lépe než ti kteří jsou spokojeni a jsou zticha :(

      Vymazat
  8. Já sem positivní ikdyz být nemám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nema cenu byt asi za kazdou cenu pozitivni, ale me vzdy pomahalo, nevidet vsechno cerne a spis hledat to lepsi.. Mozna je to detinsky:), ale me to vzdycky pomahalo a lip se mi zilo a zije.. ted kdyz uz se blizim do stareckych let:), tak to detinsteni jakosi9 k tomu i patri, ne? :)
      At se dari! Vydrz! 12:)

      Vymazat
  9. Klasik je klasik,ale obav netreba..dnes nestrilim :),ale souhlasim.To pekne uchovavat,archivovat,zalohovat a podle potreby obnovovat :) ZZT a PIM zdar a pesimismu zmar!i.

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...