neděle 7. dubna 2013

Když lama udělá školáckou chybu, je to vůbec chyba? :)

Nedávno jsem se připletl do diskuse, kde zaznělo, že odborník dělá často naprosto školácké chyby, umocněné i tím, že se snaží všemu dokonale rozumět, všechno do detailů pochopit... Potvrzují to lamentace mých známých a kamarádů, kteří sportu a běhu rozumí.. no asi o dva řády víc než já a přesto dělají, jak oni sami říkají.. "školácké chyby".. a už jsem slyšel, že je to nespravedlivé, že lamy a troubové těch chyb dělají prý méně... :).

No nevím, určitě by to se to mělo víc prozkoumat:), ale mám jinou teorii... My lamy děláme asi úplně stejně chyb, možná i výrazně víc, ale 1) o většině z nich nevíme a tak nás to vůbec netrápí a 2) některé obzvlášť pitomé chyby nakonec vypadají jako velmi promyšlená taktika a důmyslný postup..:).

Jak se to projevilo u 1/2 M? Do poslední chvíle (jako už tradičně) jsem bojoval ve své hlavě, jestli jít vůbec závodil -- mám teď nějak na svůj vkus moc závodů --... jak moc rychle/pomalu běžet.. Ale protože jsem si na základě Davidovy rady koupil nový Garmin, věřil jsem, že "technika" zvítězí... tedy nad mým nadšením a nezkušenosti.. Óó jak bláhové to pomyšlení. Lama zůstane lamou..:)

Další chyba byla, že jsem na to šel patřičně vědecky. Na BŠMŠ mají na 1:30 napsané tempo 4:16 na km. Říkal jsem si, že můj osobáček má hodnotu 1:28:37, tedy asi 100s pod hranici 90 minut. Většinou na občerstvovačkách jdu kousek krokem, napiji se.. takže ztrácím nějaké vteřiny.. A teď (chybná) úvaha:)... 100/10=10, další dvě vteřiny tak plus minus na občerstvovací stanice a z toho mi vycházelo průměrných 4:04-4:06 na km, abych se maličko zlepšil.

Kde jsem přišel k tomu, že 1/2M má 10km, na to se mě neptejte..:). A tak si v klidu běžím, občas kouknu na hodinky, usmívám se, jak jsem to mazácky vymyslel, že se zase nijak na krev neženu, že budu držet přibližné tempo, ke konci zvolním..


Tedy původně mi David říkal, abych si nastavil na hodinkách panáčka, abych viděl, jestli běžím rychle nebo pomalu, ale to už je na mě příliš moc.. A tak jsem pohledem na hodinky odhadl, kdo asi tak běží podle mého tempa, a říkám.. aha růžové podkolenky.. tak běžím za nimy.. Pak hodinky ukazují, že ne, tak jsem zase přepřáhl "koně" a koukám.. ááá zapletený cop:)...

Moc hezky se mi běželo, až, až do 15 km, tam jsem totiž pohledem na hodinky zjistil, že uběhla teprve hodina od startu a to mě maličko zarazilo.. V hlavě mi to začalo trochu víc šrotovat a postupně jsem sčítal.. A došel jsem k tomu, že se mi rozbil Garmin. Fakt mě to v tu chvíli vytočilo, říkám si, před pár dny si to koupím a už to blbne!!! Takovej peněz to stálo..:).. ty satelity budiž, ale že ten čas to měří špatně.. to bych nečekal...Přece bych musel běžet výrazně usilovněji, vždyť to běžím na nějakých 1:25?... Maličko jsem zpomalil a hlídám hodinky, zkouším počítat 21-22.. a koukám, jestli je to vteřina na ciferníku! :). No málem jsem upadl:). pak jsem to naštěstí přestal řešil, a běžím dál...asi 400m před cílem mě dohání "soused", a říká, že máme skvělý čas, že by to mohlo být pod 1:25 -- ale nenechal jsem se vyprovokovat.. Za zatáčkou vidím displej s neuvěřitelnými čísly.. Zpomaluji.. sundávám čepici, mávám na všechny strany a téměř krokem rozvážného staříka vplouvám do cíle v čase

1:25:28 (v reálném je to ještě o 10s méně)..

A teď mi řekněte. Taková školácká chyba, že? Takovej kiks při výpočtu tempa. Toho je schopna akorát lama (i když je matematikem)... Ale jsou ty naše chyby skutečně vždy chybami?? :)

Proto bych chtěl poděkovat a zároveň se omluvit. Já za ten čas opravdu nemůžu.. Dovolím si vypůjčit omluvu od klasiků.. "Náš ústav se vám mými ústy co nejsrdečněji omlouvá za toto politování hodné nedopatření, k jakému dochází maximálně jednou (dvakrát, třikrát...) za deset let."

Běhu zdar, nadšení a ultra zvlášť! 12:)

PS. Na doplnění přikládám alespoň kousek svého kondiciogramu, i když...kdoví jestli  ..."přéčinou byla elektrónka E-13 z našeho podniko Katoda Olomóc..." :)...




53 komentářů:

  1. Honzo ty mě zničíš, o tolik starší :)) a běhá ti to lépe. Musím přidat v tréninku, na brdské se tě budu držet jako klíště.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) ale prosim te.. ty jsi rychlik a behas neskutecny flaky.. Na brdech si to budu uzivat.. pijanko, decentne:).. ovsem rad si s tebou a ostatnimi po ceste popovidam.. Ja tomu zavodeni zase tolik nedam.
      tak pristi tyden! MSF! Tesim se! 12:)

      Vymazat
    2. Prý: „Rozbil Garmin“. :-D

      Ach jo. :)

      Vymazat
    3. Davide, kdybys videl, jak me to v te prvni chvili prekvapilo... Presne jak to rika blondyna v reklame na jogurt... nejaky rozbity:)..
      Tak to jsem byl ja..,dik za 2. dil videa!!! 12:)

      Vymazat
    4. Z toho si nic nedelej, ja si drzel tempo 4:30 ale zapomel jsem, ze ta trat OPRAVDU nema 20 km, ale je tam jeste jeden :-D

      Tak ty taky bezis Brdy ? :)

      Vymazat
    5. Udelal jsi me radost.. Aspon je videt, ze tyhle chyby vznikaji z ryziho nadseni..:)
      Na Brdech se doufam uvidime a i kdyz se budu setrit, tak verim, ze mi s Kamilem moc v te 1/2 neutecete..
      Budu se tesit! Zatim, 12:)

      Vymazat
  2. Velká gratulace k osobáku jako hrom. Na to aby jsi mohl udělat takovou chbu v propočtech musíš mít natrénované, a to ty MÁŠ! včera jsem málem upadl na prdel, když tvůj čas Lucka v hospodě vyslovila. Ještě že jsem seděl :-)))) Tak že ještě jednou gratuluji a těším se na viděnou v Mníšku :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. diky moc!!! budu se tesit. skoda, ze ty hospody bsms jsou organizovane tak chaoticky nebo neorganizovane vubec... takova leona, to je organizator.. vzdy hospodu spravne zajisti... asi ji reknu, at udela pro nas plan B na maraton.. mrzelo me, ze jsem spoustu lidi neuvidel a kdovi jestli uvidim az za rok:(.
      No nic. Nastesti my se snad uvidime aprobehneme spolu pristi tyden! Brdske zdar! 12:)

      Vymazat
  3. Fantastická chyba! Fantastickej čas!
    No jo, když se daří, tak se daří!
    :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) diky.. fakt me mrzelo, ze jsme se minuli... skoda te neexistujici hospody.. Tak snad po maratonu..
      MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  4. Zdraví a smekám, takovou chybu bych si dal líbit. Já si letos na prvním halfu splnil letošní cíl, pod 1:30 (real 1:29:01) tak se budu muset na ostatnich snažit jen zlepšovat - bude to dřina. Co maraton, deš letost?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. prvni 1/2M sub 90 minut, to je otevreni.. No ale ty jsi ultra, takze nic pomaleho se neda cekat! Ale fakt famozni zacatek... Smekam!
      No ja se 30.4 vracim z ameriky, pak mam nejake sluzebky, takze vlastne na prazsky maraton prijedu takovy rozkodrcany..:)
      Chtel bych ho bezet, ale asi spis jako trening.. o lepsi cas se chci pokusit na podzim.. tedy pokud to vsechno pujde/pobezi, tak jak ma..:)
      Nic neplanuji, chci ho bezet, registraci mam... ale jak to bude (viz vcera) :) to se neodvazim ani pomyslet.
      Tak jako tak bychom se mohli videt. Zatim, 12:)

      Vymazat
    2. 1/2M jsi taky běžel jako trénink, tak na maratonu 3 hodiny padnou. Hlavně nezapínat panáčka. :D A pamatuj, maratón měří 21 km. :-))

      Vymazat
    3. Davide diky! malem jsem zase udelal chybu, ja myslel, ze je to 20km..:)
      Skoda, ze nejdes na Brdy. Koukam, kazdy kdo sem zabloudi, drive nebo pozdeji se potkame na Brdske..:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
    4. David, nastav mu to priste v Garminu radsi sam, at nezacne prohanet Kenany - byla by z toho mezinarodni kauza :-)).

      Vymazat
    5. Clovece April.. premyslel jsem nad nastavenim a pouzivanim sofistikovanych funkci v Garminu.. Vcera kdyz jsem bezel do prace... A dospel jsem k tomu, ze zustanu na urovni start, pauza, cil a vypnout/ulozit. Myslim si, ze by me to zbytecne ztresovalo, navic vsichni toho panacka furt prohaneji, tak at si aspon se mnou odpocine:).
      MSF! 12:)

      Vymazat
  5. Letos první, začal jsem loni, tak mám už něco odběháno, ale chci letos dát alespoň pár maratonu. Můj cíl je pod 3:15.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzdyt to rikam porad.. zrejme dobrej oddil!:)
      Tak at se dari.. Ja s maratony uvidim, mimo prahu se na nic nechystam, ale rad bych i na podzim stromovku... Takze je velka sance, ze se nekde zase sejdeme..12:)

      Vymazat
  6. http://mz001.rajce.idnes.cz/Hervis_pulmaraton_Praha_6.4.2013/#P4068550.jpg,
    něco do učebnice techniky běhu.:-)

    OdpovědětVymazat
  7. Zaclo to vlastně všechno už ve čtvrtek, když jsem si byl vyzvednout číslo. Když jsem tam byl tak se lidi kolem dohadovali, jestli to letos dají pod 1:30 a já tam stal, no úplná "lama", pochybnosti v sobě, ale říkám si, Honzo, to je znamení! A taky jo, vyzvedám číslo a 3410!!! 34, honza běží, 1 to jsem:), 0 problémů.. Jo znamení, ty je třeba vnímat [já vždy pozitivně:)].

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak se přiznávám k autorství předchozího komentáře. Přišlo mi nějak příhodné ocitovat tady zápisek starý pouhé čtyři roky.

      Samozřejmě gratuluji, a protože jsi služebně běžecky o rok a půl starší, tak mi to dává naději, že furt je kam se zlepšovat.

      Vymazat
    2. Ondreji, moc diky.. Kvuli takovych chvilim ma cenu zalistovat v denicku par stranek zpet:). [Doufam, ze to delas taky:)]
      To moje "pocitove" rychle psani me vzdy dostane... ted jsem si pri svych pochybnostech cetl svoje prispevky z roku 2010, pred moji prvni brdskou stezkou. Kdy jsem si bojoval se sebou s urcitym nesouhlasem doma, abych bezel neco delsiho nez maraton.. Ten prispevek pres svoje tri dodatky -- PS. PPS. PPPS. -- :) jasne naznacuje co se ve mne odehravalo. A jak jsem tam nakonec byl. Ta pamet je skvela.. neni "znecistena" prachem ani vylestena soucasnosti.. zustava tak, jak jsem to v te dobe prozival a citil..
      Nasim denickum zdar! 12:)

      Vymazat
  8. Ja som na poslednom maratone drzal tempo presne naopak, bezal som pomalsie, nez som myslel. A moze za to rozbity Polar. Dufam, ze s novym garminom uz budem mat iba take zazitky ako ty a budu z toho same osobaky. K casu samozrejme gratulujem, Brdy musis dat pod 4h, aj keby si nechcel. A z toho "treningoveho" maratonu v maji bude tiez osobak. Ten tvoj progres sa asi nikdy nezastavi. O chvilu si zacnes tykat aj s Kenanmi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Duri, ty jsi mlady nadsenec! Brdy urcite, ale urcite nekde kolem 4:30 (to by bylo tak optimalni), mozna o neco i horsi.. zadne rekordy!!
      Na ten rekord odpovim spolecne s Karlem Gottem -- letos jsem to ale opravdu, opravdu necekal!:)
      MSF!

      Vymazat
  9. Honzo, ty jsi neřízená střela!! Zase se někdy vsadíme,jo? :) Nemám slov, smekám, jsi prostě dobrej! (a pěkná paměť blogu, Ondro)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No Ivo, vzdyt jsme se domluvili, ze pobezime abychom se trosku zlepsili.. malicko jsem to nezvladl, asi jako vsichni spoluzaci s matfyzu, s pismenkama a ve slozitych prostorech spocitam skoro vsechno, ale mala nasobilka a deleni, to jsou kameny urazu:).
      Drzim palce ve Vidni! 12:)

      Vymazat
  10. Tak to mě hodně pobavilo :)) Čas naprosto úžasný ... jak to děláš? :) Kromě těch chyb v matematice teda ... Velká gratulace, klobouk dolů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renco, skoda, ze jsi nebezela.. V tom pocasi se bezelo samo..:)
      Jak to delame, my lamy vlastne nevime..:). Tedy ani ty chyby ani ty "uspechy" nejsou planovane, rekl bych ze se proste stanou. Aspon jsem se snazil vysvetlit, jak muj cas vznikl, ale zase jsem nevysvetlil, ze jsem nechal doma cokoladu, fidorku, navlek na krk..kapesnik..
      A zase se nabizi otazka, byla to chyba?:) Odbornik by rekl, urcite, znalec lamiho pristupu by obdivoval, ze jsem si zkusene obul bezecke boty uz doma a neriskoval tak beh v polobotkach.
      DIK! Drzim palce v tvych ultra a at se dari! 12:)

      Vymazat
  11. wow! Tak to je uzasny cas :-) Ja letos bezela jako doprovod manzela a sefa (oba prvnomaratonci), takze nakonec cas (jejich i muj): 2:46.

    Ale tak panove jsou spokojeny moc :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ses super vodic! Uplny supra-vodic!:), nebo tim, ze byli dva, ze bys byla polo-vodic?:)
      tak jako tak gratulace, ze jsi dotahla dalsi dva do cile a jiste skvele pocity..
      Tak behu zdar a ultra zvlast! 12:)

      Vymazat
  12. Honzo, z článku to vypadá jako krásný pohodový výklus za 1:25 :-)) A stihnul sis s někým při běhu i popovídat?
    Velká gratulace a za rok čekám další 3 minuty dolů :o)
    Jiřík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiro, uprimne nejhorsi jsem se citil na tom 15km.:) To kdyz jsem zjistil, ze bud bezim vyrazne rychleji, nebo, ze se mi rozbil Garmin.:)
      Jinak to bylo naprosto skvele. Skoda, ze Michal bezel jako vodic na 1:40, s tim se dobre povida a jak ho znam, tak by v tomhle pocasi a se svoji vyridilkou me byl schopen dohnat do cile jeste rychleji..:)
      Sam si uprimne myslim, ze je to muj absolutni rekord. Ale budu se tesit na pobihani i bez moznosti jej prekonat.
      At se dari! :)

      Vymazat
  13. No teda! Ja nemam slov! Honzo ja jak ted nestiham sledovat vsechny ty weby tak normalne jednou za tyden minimalne jdu z prekvapeni do prekvapeni! Gratulace!!!!!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky.. ale kdybys tam byla a bezela.. tak mas taky osoboka.. bylo to proste tak ve vzduchu..:)
      MSF!

      Vymazat
  14. Teda Honzo... ty to vedeš ... samozřejmě k dobrému. Někde jsem našel jakýsi koeficientový přepočet na časy a věk. Myslím, že s mlaďasama bys byl kousek od repre.. Takže blahopřeji !!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) dik.. nedockave ctu serial..:). Ale zarekl jsem se, ze se nepodivam do vysledku!!!:)
      Ne abys nasledoval Beziciho Stina!!! :)
      S tim prepocitavanim.. no je to asi "malem".. jako kdyz Simek a Grossman MALEM vyhrali soutez o Milusku Vobornikou..:)
      At se nam dari a mame z tech nasich skopicin porad radost.
      MSF! 12:)

      Vymazat
  15. Honzo, ty nás šidíš. Tady píšeš o pohodových výbězích Prokopákem a zatím určitě chodíš po nocích trénovat hladké osmistovky na stadion. Dyť Ty popíráš přírodní zákony :-). Jestli Ty nechceš být ten nejrychlejší polepšený hříšník?!
    Radomír

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Radku!
      mimoradne se zadarilo.. navic v druhem roce meho pobihani jsem odhodil treningove plany, intervaly..:), tempa a pod. Ne, ze bych tomu rozumnel, ale jednak jsem nestihal a jednak me to zacalo stresovat.. ze jsem mel bezet tohle a tamto:), ze jsem to nestihl, nezvladl.. a tak jsem zacal jen behat.. do prace, z prace, po prokopaku, s nekym:), s Deri... na vylet.. po uradech.. 99% jsou v podstate velmi volne behy... nekteri zdejsi, co se zname pres runfreeonline by ti potvrdili, ze moje treninkove casy jsou babiccino behy:). Fakticky:).
      Ze to tak vyjde a vyslo na zavodech je trochu zahada, ale ja to rozporovat ani lustit nebudu..:).
      MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Ty jsi Honzo živý důkaz, že Galloway ve svých knížkách o běhání nekecá. I když to na první pohled vypadá nepravděpodobně. :-)
      Radomír

      Vymazat
    3. :) vidis Radku, ja tohle ani nevim, ani nezjistoval, ani neplanoval... jako spravna "lama" jsem to proste bral, jak to prislo... Jen me behat bavi a vim, ze bych mel behat vic, tak se snazim..:)
      Kdyby nic.. tak mi to prinasi radost, ten cas patri mne.. Maximalne tem se kterymi bezim, takze zadna krec.:)
      Jen prosim u me nehledej v behani nic sofistikovaneho.. Na to jsou tu jini, kteri jsou systematicti a rozumi tomu..
      At se nam hezky beha a pobiha.. 12:)

      Vymazat
    4. Ráda čtu, že tě běhat baví, jmenuji tě čestným členem našeho běžeckého kroužku

      Vymazat
    5. OOOOO... fakt dik, velka pocta!!!
      To jsem rad... byt cestnym a jeste k tomu clenem.. ne vazne.. dik! Bezis (bezite) Silvu??? msf! 12:)

      Vymazat
    6. jasně, počkej na mě v cíli, dáme pivo. Já 103, Tina váhá, jestli maraton nebo 1/2. (říkám jí, že maraton je hezčí :-)

      Vymazat
    7. V tom te podporuji..,vyrid Tine, ze vsichni rikaji, ze maraton je tam o moooc hezci.
      Tak na den deti..MSF! 12:)

      Vymazat
  16. :-D Honzo, já myslím, že by ti měl být úředně odebrán titul lamy, protože jestli jsi TY lama, co jsme potom my? Lamy tulení beznohé? ;-) Při ranním kafi jsi mě hodně pobavil, jsi borec, obroská gratulace k neskutečnýmu osobáku :-) Každopádně mě potěšilo, že se občas i mistr tesař utne, takže až si zase blbě spočítám tempo (což se mi stává pravidelně), budu si moct říkat, že je to fuk, vždyť ani Honzovi to občas tak docela neštymuje :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)
      jitus!! Lama predevsim -- alespon v me interpretaci -- neni nic neuctiveho, naopak. Je to ekvivalent ryziho a nespoutaneho (ani znalostni, ani zkusenosti, ani technikou) nadseni.
      Vzdat se statutu lamy? Kdepak!! Na to ja jsem moc hrdy!:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  17. Slušnej čas, ale ty objemy se musely někde projevit. I když je běháš babiččino tempem. Já plánuju nejbližší závodní 1/2maraton až začátkem června, přičemž v květnu chci jít 2 ultra, tak jsem zvědav jak dopadnu. Každopádně si tě nastavím do garmina abych si to s tebou aspoň takhle zprostředkovaně rozdal :-) Gratuluju a o víkendu budu držet palce, mě žena naplánovala rodinou turistiku :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Pancho!!!
      Moc si cenim pocty..
      Nicmene... Nicmene... Na garminu je mile, ze me nemuzes predbehnout o kolo!!! :)
      At se dari, behu zdar, ultra zvlast.. ultra nadsencum (v jakemkoliv veku) jeste vic! 12:)

      Vymazat
  18. Gratulace k fantastickému času na 1/2m!
    Stala se mi podobná věc, pořád zápasím s kalibrací čidla na botě. Když si jdu jen tak protáhnou tělo, tak to moc neřesím, ale na 1/2m jsem si chtěl alespoň orientačně držet nějaké rozumné tempo. Kochám se Prahou, ukazuje mi to tempo cca 4:10 min/km, řikám si to je fajn ... Poslední zatáčka, cílová brána a na na časomíře krásná postupka 1:23 ... ale jestli budu za pár let běhat 1:25, budu si toho cenit mnohem víc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :). Jen to potvrzuje moji "teorii" .. nadseny bezec a nadseni dela divy..:)
      Myslim, ze "odlozene" casy do budoucnosti jsou to spravne prani kazdeho moudreho bezce... Taky si preji, abych za par let klidne behal o dost pomaleji (a ze budu) :), ale abych porad behal a porad z toho mel radost..
      Dik a gratuluji ke skvelemu casu.. nejen hodnotove, ale preci jen..preci jen... hergot.. postupka!!!!:)
      At se dari! 12:)


      Vymazat
  19. Tak já už ani nevím, co se na to dá říkat, to je úplně masakrální čas, SUPER! A díky za podporu na startu, hodila se :)

    "Arizóna, Arizóna, to je pravých mužů zóna" :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Strasne rad jsem Vas s Evou videl na startu.. tesim se na vypraveni, jak se ti/vam bezelo... Snad Leona usporada pristi tyden nejakou vetsi hospodu tak bychom se mohli videt, treba Vam to vyjde..
      MSF! Otuzovani a ultra skopicinam zdar!

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...