neděle 21. dubna 2013

Spoléhej na sílu (use the force, Luke!)



Ještě před svým odletem jsem se registroval do Czech Skyrunning Association, tedy abyste tomu správně rozuměli... čtu nejdříve blog Sama Straky o horských ultra a on se najednou změní na oficiální portál nově vzniklé české organizace běhání v horách... a objeví se výzva, že by se mohli též i obyčejní troubové (=rozuměj nadšenci) zaregistrovat a stát se členy této nové vzniklé organizace a podpořit ji svým členským příspěvkem:) ... už je to drahně let, co jsem byl někde organizován a tak mi evidentně otrnulo...A protože věřím na znamení, tak píšu přes komentář Samovi, že tedy jestli by náhodou členské číslo 12 bylo volné, tak že bych jaksi na podporu a do počtu..tedy zaplatil členský příspěvek:).


Hbitá odpověď -- že málo členů má tak vyhraněnou představu o členském čísle a i když momentálně 12 patří nejmenovanému reprezentantovi:), tak mi ji podstoupí:) -- prostě neměl jsem už následně možnost se na cokoliv vymlouvat a tak já jsem nakonec členem něčeho, co bych si v životě nepomyslel, majíc závrať:), téměř nulovou orientaci v terénu, špatný odhad vzdálenosti, blbě vidím:), v lese každou chvíli o něco zakopnu... a najednou tohle...

Ale vždyť se nemusí hned běhat k oblakům, že.. může se i občas chodit, říkám si. Navíc má to neuvěřitelné kouzlo... A v tom mi to docvaklo... Sky-running, Sky-walking... Skyrunner...Skywalker!!! A je to tady...Hvězdné války znovu na scéně..Jsem Luke Skywalker!:)

A proto hned jak jsme se přivítali se Stínem v pátek, tedy u nás už byla sobota, tak bylo kolem půlnoci zdejšího času naprosto jasné, že další den hned vyběhneme. Slovy BS: seš můj nejlepší kamarád, tak tě nebudu vůbec šetřit!:) Naplánoval krásný (sece krátký - 8.5km, i když výživný) okruh -- máme totiž na běh asi hodinu času -- a hned mě "Luka Skywalkera" zatrhnul:) protože před jednou stezkou vedoucí celkem brutálně do kopce, prohlásil.. a zkusíme to vyběhnout, jo???:)


A tak se snažím běžet, nezakopávat o kamení, kořeny, přitom se kochat neskutečným okolím a Stinovo historkami.. to je něco těžko popisovatelne.. ale aspoň přidávám pár fotek, abych Vám to přiblížil a sobě uchoval v paměti.

Původně jsem chtěl sem dát i GPS záznam naší trasy, ale jak jsem při "odběhnutí od běhu":) vypnul hodinky, tak už jsem je v tom nádherném prostředí zapomněl zapnout. Klasik by to parafrázoval, že div, že jsem s sebou měl aspoň fotak (který je naštěstí v telefonu napevno).

Na vlastní kůži pociťují, jak časově náročné to Stín má.. a chápu, že v časovém rozvrhu -- kdy je maličko času mezi desátou večer a půlnoci (optimisticky pohled, počítající skoro s pěti hodinami přerušovaného spánku) -- stačit ještě k tomu všemu kolem si ještě napsat zápisky na blog, je heroický výkon..

 Běhu zdar a ultra zvlášť!!!

Lezoucí stínek je vzhůru, za chvíli se probudí Breptající stín, my se rychle něčeho napijeme a na dvě hodiny zmizíme do kopců.

Všemu zdar! Nejlepším kamarádům a naším manželkám zvlášť!
12:)

31 komentářů:

  1. Zdravím.Na první pohled ta krajina vypadá velmi churavě- jak po pár měsíců výbuchu jaderné zbraně.)Ale jinak asi ta krajina bude mít dobrý náboj.
    I.MSF

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je tam videt ten pozar, nebo spis nekolik pozaru za sebou, ale ty kopce maji nauveritelny naboj... Ta sila pozaru, zmaru a obnovy tady je citit na kazdem kroku. Muzes se na to koukat pesimisticky.. Krasne lesy lehly popelem, nebo muzes videt mezi spaleninami zarodek dalsiho lesa.. a verit ze za x desitek let tady zase bude..
      MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Tak jsem ti tipl dobře.Zničená země požárem.Ničící a nověrodící- nový počátek silnějšího přeživšího druhu.V některých zemích ,aby se domorodci uživili,schválně zapalují porost ,aby nahnali zvěř k napajedlům a pak je zabijí na potravu.I taková je druhá strana požáru .Úmyslně založeného.
      Ivan

      Vymazat
  2. Ty fotky hrozně zkreslují. Kde jsou ty kopce? :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :), no kdyz bezis tim krpalem v klikatici se stezce nahoru, tak o tom kopci sakra vis.. Ale kdyz bezis tim, ajk Stin rika toboganem:) dolu, pres zmeti korenu, kamenu v zatackach... co to da.. tak se citim, jako kamikadze..Myslim ze v nekterych fazich bych mel 10km za 45 minut, coz neni vubec spatne..:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
    2. To jsou neviditelné kopce ;o)

      Vymazat
    3. :), myslim, ze i ty bys byla nadsena.. Sice ty kopce jsou sakra viditelny a kdyz se k nim priblizis, tak zjistis, ze "z dalky to nevypadalo na takovej brutus":), ale pak se tim splhas nahoru a myslis na to, az to budes supem/susem sbihat dolu.. A samozrejme na ty "panoramata":).
      At se dari!

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. May the force be with you! :)
      No hlavne, abychom se drzeli na te svetle strane sily! :)
      At se dari! 12:)

      Vymazat
    2. No, kdyby mi Temný pán ze Sithu umyl okna, možná bych o přechodu i uvažovala :-D

      Vymazat
    3. Pamatuj na Anakina! ... I kdyz.. kdyby temna strana sily pomahala v domacnosti?? nevimnevim..:). MSF!

      Vymazat
  4. Ty stesky se mi líbí v létě a v zimě to musí bít docela fajn trenal. Užívej to tam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslim, ze Stin rikal, jak jsme dneska bezeli v takovym zajimavym sebehu, tak ze tam v sedle byly v zime 3m snehu:).
      MSF! Drz se! 12:)

      Vymazat
  5. jj, v dnešní době se drzost a ostré lokty vyplácí :-) Tak pozdravuj Stína a doufám, že až půjdou malí stínci do školy, tak si zase najde čas na psaní :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dnesni trasa 19.5 s velmi zajimavym prevysenim by potesila kazdeho fajnsmekra.. Pripadam si jako ve snu...
      Mas pravdu, ze vzdy, jak deti malicko odrostou, takj je najednou o dost vic casu! MSF! Ultra zdar!!! 12:)

      Vymazat
  6. Plne ten nedostatok casu chapem. Ja som tento vikend nikam nevybehol, lebo fakticky by som mohol ist len niekedy medzi polnocou a 7:00 rano, ked urcite deti spia...a niekedy musim spat aj ja. Tak zelam vela energie! A krasne trate tam mas :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslim, ze stinovo interval je jeste kratsi:).. Proto ho tak obdivuji, stejne jako obdivuji vsechny mamy v behu.. proste vsechny, kteri to nemaji tak jednoduchy jako ja, ale na beh si cas najdou, kdyby cert na koze jezdil!
      Tesim se, ze zase spolu nekdy vybehneme.. 12:)

      Vymazat
  7. Náhodou pěkná trasa, hned bych se přidal :-) Vidím Honzo, že jsi se běžecky velmi rychle aklimatizoval. Ty kopečky v dáli (2.fotka) vypadají taky lákavě :o)
    Jiřík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musim zkusit dat zapis ze vcerejska a nejake fotky..:).. Bylo to nejen lakave, ale i poucne..MSF! 12:)

      Vymazat
  8. Závidím slintám a mam pocit že kolegové někam volaj. Dokonce to vypada že pro někoho jedou :))
    Uživej
    Ps a až vyběhnete nejakej pěknej kopec tak se zeptej stína "A ten kopec poběžíme kdy ? " :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně při tom dotazu nevypadat udýchaně. :)

      Vymazat
    2. No ja bych Stina radsi neprovokoval... Zminoval neco o sjezdovce na Pajarito, ze pry je to dobry trening na kopce.. [mozna myslel, ze bych si to mohl v ramci treningu dat nekolikrat nastavovane:)]
      MSF!

      Vymazat
  9. Vypada to epesne, krasna trasa! Tak si to tam uzivejte, propagujte Czech Skyrunning a hlavne dostatecne zavlazujte!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. April, zavlaha dokonala... Tedy i vnitrni! Pivo v hospode casto piju po dvou (na zacatku), ale u Stina jsem v kategorii, "ostychava navsteva"..:). Piva vic nez dostatek... vody tez.
      Behani zdar, at ziji tour s kocarky! 12:)

      Vymazat
  10. Tyhle kopecky znam ;-) No vybeh sjezdovky je fakt super trenink a ty sebehy snad jeste lepsi ;-) Loni behem JMTR nas tam hnali dvakrat pres cernou sjezdovku.. Ja si jen pomyslela ze by jsme meli fasovat pekac ci sane na tu cestu dolu.. Hlavne na nejaky 35 ci co mili to bylo dost zazivne.. Clovek se tam nahoru vydrape a pak to ma na tech zele nohach sbihat.. Uz se nemuzu dockat zase v kvetnu ;-) Doufam ze spolu tento tyden zabehneme! Koukejte se ozvat!!!
    V

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem koukal, Stin uz ma na vse reseni a tak nejaky mensi vybeh se da urcite stihnout:). Budu se tesit! 12:)

      Vymazat
    2. No já bych řekla, že je to s těmi výběhy a seběhy dost relativní ... Po prudce podceněné bostonské zkušenosti, kdy si člověk nejdřív ta stehna rozseká těmi seběhy a pak na nich má běžet rychle po rovině natož do kopce :D Asi mi 12Honza bude muset vytičit nějakou tréninkovou kopečkovku prokopákem :D Klucí, užívejte si to moc a moc, škoda, že je to z New Yorku trochu z ruky, teď už jsem zase na cestě dooom :)

      Vymazat
    3. Jasne a rad:). Ozvi se poslu nejake koordinaty:).. ale urcite znas sama..:), stastne dolet! 12:)

      Vymazat
  11. Parádní stezky, hned bych vyrazil taky. Pivu a běhu zdar!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tim pivem... s tim pivem jsi tezce zabodoval!!! :)
      At se dari! Ultra zdar! 12:)

      Vymazat
  12. Parádní terén na běhání, tak si to pořádně užij :-)

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...