čtvrtek 7. listopadu 2013

Sám sobě hrdinou i kašpárkem...

Z novin, z internetu, z plakátů ... na nás různě vyskakují běžečtí propagátoři-guruové a vyzývají nás k běhu, radí, motivují... Jenže, když jsem dnes ráno, při čekání na přechodu v běžeckém (s Deri po boku) dostal otázku... Kdo vlastně je ten můj běžecký guru a vzor, který mě nutí a pomáhá mi běhat a nevzdávat to... [...Přece musíte mít svého běžeckého hrdinu??]... Musel jsem se zamyslet...

Jak řekl slovo "hrdina", hned mi vyskočila v hlavě tolik citovaná replika z B.Brechta, kdy v závěru na větu "Nešťastná země, která nemá hrdiny... Galileo Galilei odpovídá své.. Nešťastná země, která potřebuje hrdiny...

Miloš (a ostatní mediální hvězdy) jistě prominou, ale našel bych hromady lidí, které bych v běhu a v životním kolotu vyzdvihl výrazně výš a od kterých si snažím něco "vzít" .. maličko se motivovat... Můj kamarád lékař, který při pravidelných cca 7 hodinách na operačním sále a související práci a rodině se dokáže dobře připravit a parádně uběhnout maratón... Kolem se pohybující maminky, které nejen, že zvládají malé děti, domácnost, ale při tom všem různě běhají.... Živelně radostná "Veverkovic" rodina":)...  Pochopitelně pro mě tradičně motivačně vysoko stojí boje mého nejlepšího kamaráda BS, atd..atd.. Prostě to spojení normálního života, úsilí o každodenní (pocit) štěstí má u nás "obyčejných" běžců/pobihačů často heroické rozměry a je nad všechny "vůdce" a "hrdiny" .

A tak mě zrovna dneska napadlo, že vlastně každý z nás je potažmo sám sobě vzorem, svým hrdinou...Jen my sami víme, kolik musíme překonávat překážek, nástrah a pokušení:) to -- aspoň já mám ten pocit --, ten boj a úsilí nás dělá lepšími a silnějšími... Protože přeci nesmíme sami sebe zklamat!

Jako dneska... V rámci (hrdinského) boje:).. běžíme s Deri její oblíbenou trasu... všude šíleně bláta, cesty kluzké.. při seběhu zakopnu o skrytý kořen/pařez a dost šeredně letím dopředu... Ležím na zemí [a teď přijde ten heroický prvek:)] .. pomalu kontrolují svoje nohy, ruce, hlavu... pravá noha natlučeně bolí na několika místech... tady by to chtělo detail kamery, která by ukázala moje slzy na krajíčku:) a jak s bolestivým sykáním se snažím kutálením postavit na nohy a jak následně a postupně se zase vracím do života a než doběhneme domů, jsem zase "hrdina":)... Jenže... já se téměř vždy buď chtěně nebo nechtěně stávám veselým kašpárkem... Jak tam ležím a kutálím se po zemí, tak Deri hned zalehne na záda a taky se tam kutálí.. Dojatě si říkám.. To je oddanost !!! Jenže pak vidím, že se Deri vlastně (stejně jako já) valí v koňských lejnech!!!!  :).. Povídám ji, fuj .. Ty prase!!! Deri se na mě dívá úplně nechápavě.. Paniček se "parfémuje"...a já bych nemohla??? :)

A tak než rozhýbu natažené a trochu natlučené tělo, tak se musím smát jak blázen.. a znova uvědomují, že ne nějací guruové, ale to jak jsem se tam (nejdřív nešťastně, pak vesele) válel v těch výkalech, charakterizuje moje úsilí i radost nejvíc... K tomu všemu Deri šťastná.. konečně máme stejný "parfém":), to se to teď poběží úplně samo, jen kdyby se ten paník tolik neflákal:)...

Z dnešního běhu si znamenám jasné Brechtovské poučení... To že se člověk občas vyválí v lejnech jaksi patří k životu a pobíhání ... Ale šťastný běžec/pobíhač nepotřebuje žádného hrdinu... On je sám sobě kašpárkem i hrdinou :) ...

Běhu zdar! Ultra zvlášť!
Ať vždycky v sobě toho hrdinu najdeme, stejně jako toho kašpara..:)
12:)

19 komentářů:

  1. Nedá mi to - už dlouho - my, zasloužilí čtenáři Tvého blogu z dob kdy trenýrkový plán byl ještě zákon, pátým pádem voláme: http://www.youtube.com/watch?v=-gWCt1jr6Vs

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ... vidis a ja ziju v tom, ze stare zname neopoustim..:)
      V klubovne na stene mi visi stare "trenyrkove" plany, odskrtane, prepisovane s obrazky od "deti":)...
      I pri otazce kdo me vlastne nejvic motivuje, mam stale jasno.. takovy ten motivacni "krouzek" mych znamych... obycejnych lidi, kteri vedle sve hlavni profese, rodiny... se dokazi vypnout,. a "bojovat" o svuj cil.. at uz je to nejaky zavod, nebo jen to kazdodenni usili..:)
      Vis ten chlapek na prechodu cekal evidentne nejake konkretni jmeno, gurua, ktery je mym "svatym"... Asi v dobe, kdy trenyrkovy plan byl zakon a Milos byl Voldemortem:), by ta odpoved mozna byla jednodussi..(nebo tezsi?)..
      Ale vsechno ma svuj cas... Trenyrkovy plan byl kotva, ktera dava jistotu, ale zase te nepusti na volne more a muze te stahnout pod vodu.. takze pokud se chces dostat z "pristavu" je dobre se na ni tolik nevazat... Nicmene jsem trenyrkaci:) vdecen za mnohe, ale to neznamena, ze se ho budu drzet za kazdou cenu...
      S tim druhym rozmerem... Velkeho vzoru... Je to podle me jako s jeziskem u malych deti... Uvedomeni si, ze jezisek neni:)...muze byt na jedne strane urcite trauma, na druhe strane se objevi ten rozmer vzajemnosti, darku a radosti..:)..
      Proto me v urcitych (bezeckych) rozmerech daleko vic oslovuji boje a pribehy lidi, kteri maji (stejne jako ja) radu jinych starosti, svoji profesi, at uz obycejni hobici, nebo i vrcholovi bezci...
      Vidis.. Jak jsem ten pocitovy bezec a zapisovatel:), tak jsem si myslel, ze primarne jsem psal o tom, jak jsem se valel v konskych koblihach:), a zatim jsem si vlastne znova uvedomil, co je a zustava moji motivaci...Ale vlastne jsou to porad povetsinou stari znami... (jak nekoho poznam, tak vetsinou do te skupiny pribyde)..
      MSF! At nam to radostne beha -- at uz s trenyrkacem, s guruem nebo bez nich:). 12:)

      Vymazat
  2. Jak jsem Te potkala s Deri, tak jsem Te malem prehlidla, vypadas uplne hrozne nenapadne. Neznat Te, reknu si obycejny pan se psem... :) Zdani klame...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odpoustim ti.. :)... Nereknu to Deri...
      Spravna klasifikace je... "Neobycejny pes s panem".. MSF! 12:)

      Vymazat
  3. Clovek na ty vyrazne hrdiny nema proste cas. Vic, nez se zabyvat jejich vykony, me bavi pozorovat ty vsedni hrdiny v mym okoli: obezni pani v ulici, co zacal po ranu roznaset noviny a urcite se musi moc premahat a potit, aby kazdy den zvladla svoje 'kolecko', ale je videt, ze ji to jde k duhu. Nebo souseda, kterymu kvuli nemoci urizli ruku, ale on se dal snazi a do prace jezdi na kole... To je, spolu s (ne)obycejnymi pobihacimi bloggery motivace jako hrom. Jinak Honzo, i konsky koblihy maji svojesvetly stranky: slapnout do hovinka znamena veliky stesti! April.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidim, ze tradicne vnimame spoustu veci stejne:)...[Behajici matky samozivitelky:).. to je motivace, no.. jaxvinja:)]
      S tim hovinkem te poslechnu.. a hned v nedeli se prihlasim do loterie na WS 100.:).. Zkuseni rikaji, ze je sance pod 8%, blondyny ze 50% (bud to vyjde nebo ne) a my "vyvaleni" :) budeme tedy verit na tu "kliku":).
      At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  4. ...nějak nevím, co bych na to řekl, ale taky nemusím pořád něco komentovat..., tak jen že se bavím a palec nahoru, dav

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, myslim, ze nase "psi" zazitky se budou pohybovat v podobnych rovinach... A take, ze nam prinaseji podobne uklidneni a laskavejsi pohled na nas samotne.. Casto se psem nejde behat rychle/pomalu.. musis se trosku prizpusobit.. obcas se nekde vyvalime..:)
      Ale treba ten Deri pohled, kdyz bezim kolem kaluze, do ktere ona "hupsla" a lebedi si v ni.. a hned se kousek posune a ocima rika.. Neboj se.. pojd sem ke mne:).. Kaluz je baaajecnaa!:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  5. Ty se válíš v lejnech, já v peřinách... :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Myslim, ze je ve finale uplne jedno, kde se kdo "vali" ..:)...
      Casto nas pri tom "povalovani" napadnou ty spravne myslenky, ne?? :)
      At nam to vesele beha, 12:)

      Vymazat
    2. Pokud Tě v těch peřinách napadaj takové závody, jaké připravuješ na zimu, tak v nich ještě chvíli vydrž. Třeba Tě něco napadne ještě i na léto. :-)

      Jo a koukej z těch peřin vykopat Alexe. Kdo ví, co spolu v těch peřinách děláte. :-)) A Linda na něj čeká, :-)

      Vymazat
  6. Hrdinové (i kašpaři) jsou třeba. Jsou třeba v obdobích nejistoty, tápání, pochybování jako ten pevný bod k pohnutí zeměkoulí. Jen se asi posul, působením medií, názor na to, kdo hrdina je. Rychlé šípy a staré westerny už nefrčí. A taky už málokdo považuje za hrdiny vlastní rodiče.
    Neustále oceňuji výhody běhání se psem. Čas ubíhá lépe a mám si s kým popovídat.
    Přeji štěstí v loterii WS. Zahraniční celebrity nemají plusové body?
    Zrovna včera jsem začal manželce líčit krásy Colorada v spnu. Tak doufám, že se chytí. (a třeba se tam potkáme)
    Radomir

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Colorado v srpnu... nema chybu!! :)
      Mas jiste skvelou manzelku... Nevim, jestli bych svoji nejmilejsi manzelku, jasne slunecko, presvedcil k navsteve Colorada.. Ale kdyby vysla WS.. tak to vidim pozitivne.. Spousta zajimavych mist, vcetne Reno a SF jsem na dosah.. takze se pripadne hlasil i junior:)
      S moji/Stinovou ucasti v Coloradu je to zatim trochu "loterie":) :)... a pochopitelne uvidime, kam se vse posune.. V tomto smeru jsem klidny.. Nechavam to na nahode a na Stinovi:).
      MSF! Hodne stesti!! 12:)

      Vymazat
    2. Hory má ráda a tuší kam mířím (musím jí podstrčit Born to run) aby měla jistotu)
      Když jsme před pár dny (opravdu náhoda) potkávali běžce na Himal race, ptala se, proč tam nejsem mezi nima. (vzhledm k výškám do kterých šplhali jsem byl rád, že jsem jenom turista a můžu si víc užít panoramata).
      radomir

      Vymazat
    3. :) tak to se ji bude moc libit!! Dame jeste potom rec.. Horske klasice na 9 zdar!! 12:)

      Vymazat
  7. Drzim palce v loterii, jak psala April, dnesni zabal z recyklovane travy a sena by mohl zabrat ;-) A na saskovskou cepici jsem myslela, kdyz jsem se dneska plouzila parkem, asi si o ni napisu Jeziskovi, o tu s rolnickama, at je hned jasno, kdo je kdo ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vis Jitus... Libi se mi ze i mlada pani.. si dokaze delat ze sebe legraci..:)
      Takze jsem v klidu.. Svet je v dobrych rukou..:)
      Jeste jednou blahopreju k Hilariusovi!!!:):)
      To si vsichni uzijeme!!! Tak ultra zdar! 12:)

      Vymazat
  8. To mám zas pěkné pondělí s H12 News! Nebyl bys to ty abys z normálního vyválení ve stolici neudělal filozofický závěr i s literárními odkazy. Mluvíš mi z duše. Kdepak žádné čekání na hrdiny a vzývání guruů, to je jen cesta k vlastní zkáze a taková berlička pro invalidy. Každý jsme sám sobě tím hnacím motorem, proto taky považuji za nejlepší závodit či soutěžit vnitřně jen a jen sám se sebou a to platí jistě nejen pro běhání.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) to jsi rekl moc hezky... Moje babicka i teta rikali ... Hansi, ty umis i z prdu udelat kulicku:)... pro tebe je i cesta na postu zazitek:)... tolik, co si vzpominam z detstvi... ted me blizci kamaradi ubezpecuji, ze je to stale pravda:)... neni to hezky, dostavat ujisteni, ze se nic nezmenilo?:)
      Martine, tesim se na "tri reky" jako dite na jeziska.. jako 12 na "beziska":).
      At nam to beha... nebot jen my sami jsme sveho usili strujcem a meritkem.. 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...