pondělí 23. června 2014

O kouhoutkovi a slepičce, aneb nácvik startu:)


Už jsem to jistě říkal mnohokrát.. jsem správně pověrčivý a věřím na (dobrá) znamení. Takže, když mi po neskutečných zmatcích při přestupu v Los Angeles nedorazil kufr do mé cílové destinace (Reno, Nevada), tak jsem byl úplně v pohodě. Paní na přepážce s nedoručenými zavazadly jsem udivoval svoji pohodou a dobrou náladou, taky proč být být naštvaný, že?.. Strávil jsem bojovně skoro celý den na cestě a ve finále sice nemám kufr, ovšem dobrá nálada mě neopustila:). [Navíc, poučen z minula mám běžecké boty na nohou, v příručním zavazadle běžecké oblečení, ponožky, pár drobnosti, elektroniku, ale hlavně i běžecký batůžek a láhve na pití.. V nejhorším případě jsem tedy připraven na závod :)... Navíc, je to skvěle znamení, neboť při cestě do Leadville mi kufr taky zašantročili...

A tak v klidu vyplňují veškeré formality, paní mi říká, ať ji dám telefonní  číslo, že mi zavolá, až mi přijde kufr, abych si pro něj na letiště dojel. Zde používám taktiku, kterou (bohužel) na mě s úspěchem též uplatňuje moje nejmilejší manželka, jasné slunéčko:)... Nic člověka tak neusadí, jako když mu jeho pitomosti někdo zopakuje, naprosto klidně, s úsměvem, jako otázku..:)... Ptám se tedy... "Říkala jste, že si pro kufr, který jste mi vy nedoručili budu muset sám dojet na letiště?" :)... Paní se zaráží a obratem dodává... Ale samozřejmě, když necháte adresu a telefon do hotelu, tak my na naše náklady zajistíme doručení.. Tak je to správné, tak to má být!:)


Za chvíli si beru objednané auto a chystám se vyrazit z letiště směr hotel. Cestu mám (kupodivu) dopředu nastudovanou, přeci jen vím, že po víc jak 20 hodinách na cestě člověk není při orientaci v neznámém terénu nejbystřejší, navíc, já jsem bludička, ale pozor.. vím to!:)... Pro jistotu, ať jsem klidně za pitomce se ptám, jak se ovládá vůz, jak se otevírá nádrž, zapínají světla. Člověk v půjčovně se nejdříve neubrání poznámkám, že vše je standardní americké ovládání:)... Ale to jeho obrácení oči v sloup mě trochu víc vadilo, tak jsem řekl, oki, s hrdosti v hlase, snad průměrný evropan zvládne ovládat průměrné americké auto... [vím, že obráceně to neplatí na 100%]. Ovšem tahle "hrdost" mě stala zapnuté stěrače na zadním skle po celou dobu moji cesty do hotelu:). Samozřejmě, auto jsem nastavil, hotel našel, a zde se ukazuje další podpůrné dobré znamení.. mám číslo pokoje 112 (!)...

Se Stínem jsme dohodnuti, že v týdnu postupně absolvuji všechny povinné schůzky pro běžce, spoluběžce i posádky:), protože oni dorazí automobilem z Nového Mexika [tak 15 hodin jízdy?:)] někdy ve čtvrtek před či po půlnoci... Kufr dorazil pozdě v noci, ale výrazně dříve než při minulé cestě do Leadville.. z toho si (pozitivně) usuzuji, že bych třeba taky mohl dorazit o chvíli dřív do cíle,,:)... Co bych říkal, jsou chvíle, kdy by se optimisté měli střílet. Moji blízcí a kamarádi o tom vědí svoje:)..

V neděli jsem od rána pilně pracoval, ale když nadešlo pozdější odpoledne, říkal jsem si.. Musíš vyrazit ven, aklimatizovat se.. Zároveň přišel mail od Stína s celkem (na první pohled) jednoduchým úkolem. "Vyraž do Squaw.. změř si, jak ti dlouho trvá se dostat "nahoru", ať si mužů nastavit tvoje mezičasy, kde a kdy tě máme čekat.. Ale "jdi".. neběhej..:)...

A tak jsem vyrazil do "Squaw", jak říkají místní a znalci. Říkal jsem si, nebude těžké najít start... Takový známý závod, domorodci budou vědět. Houbelec!!! Připadal jsem si jako ta slepička, která běhala od čerta k ďáblu,.. tedy od jednoho k druhému a sháněla pomoc pro kouhoutka. Já žádnou velkou pomoc nepotřeboval, jen ukázat, kde je ten "zatrolený":) start a kudy se běží... Shrnu to mým oblíbeným slovem "Hollywood" :)... Nikdo nic netušil.. Náhodně sedící kolem i zaměstnanci v obchodech mě častovali odpověďmi typu:  "Copak nevidíte, že nejsem žádný pomatený běžec?" .. "Tady nic takového není a nikdy nebylo:)"... "Western States trail vede kolem Squaw Valley, nad úrovní údolí, každý se na něj může připojit kde chce, tohle je svobodná země"...

Začínal jsem maličko propadat zoufalství. Podle pokynů prodavače ve sportovních potřebách jsem vyrazil směrem kam mával rukama.. A skutečně jsem narazil na trail, ale úplně jiný:), vedoucí mimo směr, který mi říkala moje "intuice"... Nakonec jsem vrátil, v jiném obchodě získal letní mapku "trails" a nějak jsem usoudil, kde by asi mohl být start a kudy by se mohlo běžet do kopce... Zapínám "run keeper" a pěšky, tak jako na dobře promyšleném závodě.. tedy rychle, ale rozvážnou chůzi, vyrazím do kopce. Trasa rychle nabírá potřebné metry, krásně se klikatí a já po chvíli skutečně nacházím ukazatel Western States trail, což mě uklidňuje a hned se mi lépe stoupá vzhůru. Na mých cca 3.7 km nabíráme 1,000 m převýšení, řekl bych pěkný kopec, takový doma nemám!:)... [zde následuje oprava: Až druhý den v hotelu jsem zjistil, ze mi to ukazovalo průběžně pitominy:), to převýšení bylo 500m]. Scenérie, jako z pohádky, to po ránu neuvidím. Stojím na Emigrant peak (pass), vidím, jak se zase cesta prudce propadá dolů, otáčím to zpět, koukám 37 minut... nevím, jestli je to rychlý, nebo pomalý, ale budu se snažit to víc nehnat... Navíc z hlediska nastavení nějakých mezičasů to je jistě údaj úplně na nic, protože jen tuším, kde je asi start... Ale je to jedno. Bylo to moc hezký protažení se (více fotek zde) .. a stejně tudy poběžím/půjdu rozumně ... na to abych se rozběhl víc a rychleji budu mít dostatek času i mil potom, netřeba to upěchat, nebo jak by řekl Ďuri.. netreba to hrotit:).

Všemu zdar! Kamarádům, ultra a WS zvlášť! 12:)
PS. Stín mě "uklidňuje", že je na vše připraven, při posledním běhu dokonce prý zahnal i medvěda!!!... Tak mám fakt maličko obavy, co na mě vymyslí. Naštěstí jako pacer bude moci nastoupit až na 62. míli, kde (aspoň podle mapy) trasa vypadá víc běhatelně, tak jako tak .. se Stínem je třeba být neustále ve střehu!

35 komentářů:

  1. Hanousku, ty si z toho delas srandu !!! Ale napriklad v roce 2011 se prvni dve zensky z medveda potento, az pribehla Ellie Greenwood, zahnala ho na strom, ujala se vedeni a hrdinne vyhrala.
    Na rozdil od Tebe, ja jsem i na tuto eventualitu pripraven ;)
    BS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale vubec ne!! Naopak, jak zacnes o necem takovem mluvit, tak se desim.. Jen bych rad, abys u toho jako pripadny zalesak a zahanec medvedu byl!:)
      Do ted si vzpominam, jak jsme spolu bezeli v Novem Mexiku, tys mi ukazoval cerstvy medvedi bobky a komentoval jsi to slovy.."Tak nevim, co ti medvedi tady zerou... Tady nic jinyho nez my dva neni..:)"..
      Myslim, ze ten naslednej trail jsem bezel asi stejne jako Petr zvany t-bird, kdyz zacne hrmit!
      VSEMU ZDAR! Nejlepsim kamaradum.. zvlast! 12:)

      Vymazat
    2. Pokud ti pomuze rada jednoho ranchera z Mt Whitney, tak cernyho zahnat, ale pred grizzlym utikat! (Na moji otazku: "A kdo to ma do p*dele v ty rychlosti a zmatku rozeznat?" pokrcil rameny a zabrumlal neco o Darwinove vyberu druhu...

      Vymazat
    3. ono je to nastesti pomerne jednoduchy - ty grizzlyove jsou veliky a straslivy, ti ostatni jsou mali a roztomili ;)
      BS

      Vymazat
    4. Tak to mi spad kamen ze srdce, Stine :-)

      Vymazat
    5. April!!! Ty uz ses uplne chycena!!! Ty mu pochopitelne na vsechno skocis! Pozor, chvilicka nepozornosti, mozna oslabeni, mozna nadseni..:).. a uz ses prihlasena na nejaky dalsi beh.. s delsi vzdalenosti ci narocnejsim profilem!:)
      Moc dobre to znam.. Mam tech "naseptavacu" a "motivatoru" kolem sebe nekolik.. To je horsi nez deti se sirkami u seniku.. V podstate chapu, proc nemam tolik nepratel. S takovymi kamarady jako je Stin, Veverkovic, Sam, Pavel... clovek uz nepratele vubec nepotrebuje. Snadno jej znici ti nejlepsi kamaradi:)!
      MSF! 12:)

      Vymazat
    6. Tak to mi Honzo nedá, abych Tě taky trochu nepovzbudil: v knížce "Medvědi na Aljašce" tvrdil lovec medvědů, že jestli si někdo myslí, že ví, co udělá medvěd v dalším okamžiku, tak ví víc, než ten medvěd. Je to ale už dávno, co jsem ji jako kluk četl, třeba už to neplatí ;-) U Sádlů jsem statečně odolal Pavlově našeptávání na Silvu (92 prý je úplně v pohodě), abych o dvacet minut a 2 piva později kývnul na dvacetčtyřhodinovku v Kladně. Stačí prostě chvilka nepozornosti .... t-bird

      Vymazat
    7. :) jeste ty se pripoj:)!!
      Jinak, vis co je na tom to nejhorsi? Ze si v tu chvili, kdy jsi se "ubranil" Silve.. tak na sebe pysnej, ze ztratis kontrolu, abys v zapeti souhlasil s necim ve finale jeste horsim, jako je 24h..:).. Nesmeju se.. Ja to znam!!
      Jinak, pohledem na zaregistrovane snadno zjistis, ze je tam dvojka z Noveho Mexika (Stin a Veronika) a i moje malickost.. Takze se zaregistruj, nez se to zaplni:).. Doufam, ze mi vydrzi zdravi a sily, abychom se mohli vzajemne postuchovat..:)
      Budu se tesit! 12:)

      Vymazat
    8. Přesně tak to i dopadlo ... nerozum dokonán! Psychický nátlak, že by na mě nezbylo místo jsem nevydržel. Jsem tam. Už se těším na další akci s pracovním názvem: MultiOkoloběh kladenského Sletiště :-)

      Vymazat
    9. :) no to jsou (spravne) silenosti..
      zase budes mit moznost poznat Stina "nablizko"... kdyz tam budeme nejakych par hodin krouzit... Myslim, ze Martin VP, take rikal, ze se nejak pripoji:).. ty okolobehy.. ty nam jsou souzeny:).
      MSF! budu se tesit.. Snad to vydrzim celou dobu..12:)

      Vymazat
  2. Vidím, že humor vás oboch tradične neopúšťa, tak nech vám to vydrží až do konca! Držím palce, nech si to zase krásne užijete!
    Miro (MD_jogger)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) diky.. ono se Stinem se jinak neda.. To si myslim, muze Nika i ti, co ho poznali blize.. plne potvrdit.
      Jinak jsme patricne nateseni, ja se budu snazit se brzdit... Jak mi poradila April.. Na soustavnou pripravu uz je pozde, na tu intenzivni jeste brzo:).. Videl bych to tak kolem 62.mile, az nastoupi Stin..:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  3. ...závidět se nemá ...ale já ti přesto závidím :-) ...a držím palce!!!
    R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Dik, tak to mas spravne srovnany a postupujes rychle..;)
      Moc dobre si vzpominam, jak jsem pred par lety se i bal priznat, ze me laka ultra.. ze bych podobne silenosti chtel bezet.. Jako by to vcera bylo:)..
      vzpominam na svoje vnitrni boje, abych sel bezet brdskou .. "horske ultra":)..pak Silvu..
      Proste ta cesta je moc krasna a mam ji v sobe silne vyznacenou..
      Drzim palce! At se dari, at nam to beha! Zase nekdy na shledanou! 12:)

      Vymazat
  4. Běžecké boty na nohy :-) ... znamená být vždy připraven!!! Už jsem se pro ně také vracela, ale jen v rámci okresu :-)))

    Cesta plná dobrých znamení musí skončit jedině dobře, držím palce! ZS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :), presne tak Zuzko! Pionyrske "vsegda bud gotov":).. mi z detsvi bohuzel nejak zni v usich.. nastesti ted uz to nema ty priserne konotace.. Tedy doufejme, ze stesti preje pripravenym a ze jsem snad ukazal dostatecnou miru "pripravenosti"..:)
      Otevrene.. Uz jen to dostat se sem, byt tady.. mit tu sanci vybehnout na trat.. Je splneni jednoho meho "neskutecne troufaleho a tajneho".. snu..
      Mej se fajn, at se dari! At nas to pobinani porad bavi... a at nam to beha! 12:)

      Vymazat
  5. OMG! Medved jako pacer!:)
    To muze vymyslet jedine horska zena z Noveho Mexika!:)
    Koukam, ze na 24h v Kladne bychom meli neco pro vas -- z divociny -- vymyslet. Pujcit pumu nebo nejaky kojoty ze ZOO... i kdyz, az toho budete mit dost, tak i Evzenova vrana Sara vam bude pripominat zname supi:).
    To jsem se zase nechal k necemu presvedcit!
    MSF! 12:)

    OdpovědětVymazat
  6. Co ja, to BS uz s nim trenuje, treba ti ho zapujci na WS, jeste nevis s cim dorazi.. ;-) No to verim ze ke konci budeme videt vsechno mozne i nemozne, ani nebudes muset nic vymyslet.. Neboj, bude legrace jako vzdy!!! Nika

    OdpovědětVymazat
  7. A co chřestýši? Četl jsem nedávno (ve Škole malého stromu), že po kousnutí se má rána rozříznout a pak na ni přiložit čerstvě zabitý kuře (koroptev, perličku...). Tak abys měl v batůžku i tuhle první pomoc :-) !
    držim palce, radomir

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paneboze!! Radku!!
      Ja s sebou tradicne jiste ponesu na zadech vic, nez by se dle odborniku na WS sluselo:), ale cerstve zabity kure? No pockej..:)
      At to beha vsem sprymarum! 12:)

      Vymazat
    2. No počkej, to bys musel nýst živý kuře, abys ho v případě potřeby mohl čerstvě zabít! :-D

      Vymazat
  8. Hezké převýšení :-D a vůbec, jako vždycky, hezké čtení ke snídani, díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. na zacatku to vypadalo, ze by ses i ty mohla probehnout na boso:)...
      Ovsem jak to bude vypadat za par km dal, to netusim..
      MSF! Behu zdar! 12:)

      Vymazat
  9. taky bych chtel videt medvídka :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) zajdi do ZOO! prej se tam ted da i hezky behat!
      Nebo dobehni na Konopiste, to je taky kousek, tam je taky ted v lete meli "vystavene"..:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  10. Ten medvídek je vážně roztomilej, jako Kuba s Matějem z večerníčku :) Tak mě napadá, že v rámci příprav na další drsné americké ultra bych tě mohl pozvat na okoloběh k Plzni a stavit se u hájenky pana Chaloupka, určitě by nám nějakou šelmu pro účely nácviku tempa zapůjčil :) Jen by se to nesmělo přehnat, abys pak neměl tendence si ty medvědy hladit i v divočině :)
    Užij si to moc! Těším se na vyprávění, určitě posbíráš zážitků, že by to vydalo na celovečerní film :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No asi s Vama zkonzultuju, co pripravit na Stina a Niku.. oni to jsou takovi tvrdi horalove, odkojeni dravou zveri.. tak aby se na nasi 24h moc nenudili..
      Dik, tesim se na nejake shledani.. Ty Plasy by mohly a mely vyjit! 12:)

      Vymazat
  11. Nedá mi to nepřipomenout starý vtip (jen doufám, že tu už nezazněl):
    Co musíte udělat, když v lese potkáte medvěda? Nemusíte dělat vůbec nic, medvěd se o všechno postará sám :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) dik, ono -- tohle porekadlo plati i na Stina!
      Jak naplanovat akci se Stinem? Nijak!:) ... On uz ty silenosti zajisti sam!:)
      MSF! a at se dari! 12:)

      Vymazat
  12. Na 3,7km nastoupaných 1000m???? Kam se na to hrabe MS ve vertical km, kdy na to potřebují trasu měřící 3,8km :-)))) Nevím, jestli to není spíše lezení než chůze :-( Tak to bude fakt maskr i bez medvědů :-) Držím to pěsti Honzo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No musim to jit upravit!!! Ted jsem stahnul z runkeeper trasy a prevyseni.. Ono mi to totiz ukazovalo to nejvyssi prevyseni, "normalizovane, takze jsem tam mel tech 996m... A jak nemam datovy roaming, atk se mi to vse pak poladi az na wifi, kterou jsem nesledoval. Dneska jsem to cele stahnul, je to presne polovicka.. 500m, ale i tak byly useky kdy to slo skoro kolmo a podhrabaval jsem se..:)
      Nicmene.. nicmene.. byl jsem spatne! :)... Myslim, ze az dnes jsem nasel snad cely zacatek trasy spravne..:0
      Diky moc, hodne zdaru na Zermattu!! 12:)

      Vymazat
    2. Ale to len na uvod, potom uz bezi cely cas z kopca :)

      Vymazat
    3. Koukam Duri, ze jsi se Samem Strakou dobry kamarad! :)
      Ten WS ani nepocita mezi horska ultra:)..
      Ten prvni kopec je tusim neco jako 600-700m.. Budu na to varovani myslet.. Dik za podporu! 12:)

      Vymazat
  13. Trocha som prekvapeny, ze si nesiel zase do Topolcian, ale rovno si sa presunul na start. Ale asi to dava geograficky zmysel. Ta priroda je tam uzasna, to bude radost bezat to. Asi si vecer pustim DVD, motivacne :) A tiez cumim, ze ste si vymenili ulohy so Stinom, ked uz on tebe robi pacera. Tak to budes mat urcite skvely cas, ked ta uz konecne nebude brzdit cely pretek ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo potreba se aklimatizovat, Stin ma hodne prace.. puvodne jsme se chteli presunovat letadlem, takze by to nedavalo moc smysl, mimo kamaradskeho rozmeru, pochopitelne.. Ale to, ze Stin se zastavi v Cechach na spolecnou 24h rozhodlo a tak jsem letel "primo"..
      S tim zdrzovanim..:).. to neprehanej.. Nebo me Stin "ustve"... Nastesti.. nastesti.. pacers mohou nastoupit az po 62 mili, kdy uz tech kopcu neni tolik a BS po "rovine" .. jeho slovy moc rychle nebeha:), takze snad .. snad me uplne nedorazi..
      Dik a brzy na shledanou! At se dari v Tatrach! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...