pátek 15. srpna 2014

Sekty a sektáři...v nás..:)

Moje nejmilejší manželka, jasné slunéčko mi několikrát řekla, že ti běžci, že to je taková sekta..:)... Nejdřív jsem s ní nesouhlasil, ale když jsem zabrousil na internet a pohledal několik základních znaků "sekty" jako takové, tak jsem ji musel dát za pravdu.. No posuďte sami...

1) Autoritářské vedení... [Někteří guru .. mají vždy pravdu:)]
2) Elitářství a výlučnost... Většina sekt vzbuzuje ve svých členech pocit výlučnosti a jistě "nadřazenosti" ..:).
3) Šíření dogmy... Tady si i já sypu popel na hlavu.. se svoji mantrou "pomalý běh léčí všechno:)" .. přesto, že jsem lama.. jsem i já dogmatik..
4) Přesná pravidla a normy -- [copak jsou trenýrkové plány a různá "doporučení" něco jiného? :)]
5) Sankce a tresty.. psychická manipulace.. -- tady je dobře si připomenout například zásady typu .."dva dny bez běhu .. to je špatná karma":)... "když nenaběháš, tak tě to na trati "skřípne"..:)..
Podle wikipedie v sektách při získávání nových členů dochází k tzv. "love bombing":), kdy jsou noví členové doslova bombardováni projevy přátelství od ostatních členů sekty, je jim slibováno vyřešení většiny osobních problémů :), atp.

No úplně mě to vyděsilo:)...

Ale potom -- přiznání je polehčuji okolnost -- mi jeden můj známý otevřeně řekl, ať si z toho nic nedělám, že každý hledá nějakou tu svoji sektu:).. Takže v tom nakonec ... nevidím nic špatného -- což je asi vrchol sektářské manipulace:)

Když to píšu, tak si uvědomuji, že řada sektářů a vůdčích běžeckých dogmatiků jsou moji kamarádi!!! Tak například -- ze Stína vypadlo, že dva týdny po té, co se zřídil na 24h na Kladně, tak vyrazil v Anglii na 50 mílovku [ano, on to vypráví, že si v Kladně různě povídal a popíjel pivo, ale my, co tam byli, víme své, že?:)] .. to by samo o sobě nic neprozrazovalo o jeho sektářských a vůdčích schopnostech.. ale k věci... On je v Anglii na semináři a hravě přesvědčil skupinku 5 (!) lidí, kteří si občas (2 krát týdně) po ránu chodí zaběhat tak 5 km,  aby se přihlásili na 50 km závod..:)... Nejlepší je, že se zbytek skupiny na ně díval jako na naprosté blázny, jenže.. oni to všichni uběhli!! Jsem přesvědčený, že kdyby tam byli ještě dva týdny, tak běží další 50k všichni!:)

Prostě... BS a jemu podobní dokáží babču o berlích získat pro noční běh Prahou.. a to že běží "jen" 10k je dané tím, že delší trať tam není..:)...

Jak říkám.. to jsou ti kamarádi... Podobně člověk chvíli poslouchá Sama Straku... a chvíli na to propadá.. -- já to pracovně nazývám "počítačové hrdinství" -- prostě si sednu k počítači a v bezpečí domova či kanceláře se přihlásím na nějakou šílenost v horách.. Protože mě ti sektáři prostě "zblbnou"..:)... Ovšem nejhorší je, že si to potom ani neuvědomujeme..:).. Proto o tom píšu.. jako varování pro zatím nedotčené.. Bacha na Stína!!! Vyhýbejte se Samovi!! I ti kluci Veverkovic jsou nebezpeční!!.. Nečtěte Honzu Bartase!:) .. Ted už i Leona má "horské sklony!!..:).. nebezpečí číhá všude...

No a tak ve středu na noc.. sedáme do auta.. Pavel Z., Pavel (VS) a já.. a vyrazíme do Grenoble se podívat na "dětskou" 1/2 trať..:).. tedy na UT4M 90 (což je něco asi přes 80km, 5.000m převýšení)... A já už teď poslouchám ty pravé "sektářské" řeči.... "Viděl jsi to skvělé stoupání? Podle Google Earth se tam snad poleze v některých úsecích po čtyřech.. možná feraty, žebříky.." .. VS se jako horolezec tetelí blahem a cítí šanci, tam kde někteří (já teda určitě) zpomalí, tak on naskočí na skálu a všechny předběhne.. OMG! Já fakt nepotřebuji nepřátele.. mně stačí nejlepší kamarádi..:)

Jsem zoufalý.. asi už jsem v sektě..co s tím budu dělat?? :).. Doma výlet a závod samotný vysvětluji, jako skvělý a promyšlený "úkrok stranou"... :)... [původně jsem chtěl totiž běžet celou trasu] .. a doma všem říkám, jak jsem zodpovědný otec od rodiny.. mystifikace non plus ultra:)

Co k tomu říci? Běhu zdar, ultra zvlášť!
12:)
PS. Ve středu na noc, naše mužská trojka vyrazí neohroženě dobít tolik žádaný bod G.. [Grenoble..:)]. Já se fakt těším..



30 komentářů:

  1. :-) krásný fotky! Držím palce

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik..:)... ale jak my vsichni vime, to jsou ty "naborove" fotografie..:)
      Podpora se bude hodit..MSF! 12:)

      Vymazat
  2. Držím palce! I když pro vás to nic nebude, taková rozcvička ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Je videt, dalsi sektarska "hlaska"..:)
      No Veverka Sudetsky si nebere lano..:).. Uz ho vidim, jak se vrha na skalu se slovy.. "vyzbroj je brzda vykonu"..:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  3. "Bacha na Stína!!! Vyhýbejte se Samovi!! I ti kluci Veverkovic jsou nebezpeční!!.. Nečtěte Honzu Bartase!:) .. Ted už i Leona má "horské sklony!!..:).. nebezpečí číhá všude..."

    Zloděj křičí: "Chyťte zloděje". :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebezpeci ciha vsude!!! Staci na chvili nedavat pozor a clovek je nekde prihlaseny..:)..
      zadnej zlodej.. ja jsem ten hlidac, co dava pozor a vysila varove signaly:),,
      MSF! 12:)

      Vymazat
  4. Nejdřív svádění cykklistek, teď dobývání bodu G. Honzo, Honzo... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pragmaticky.. Advide.. musis pragmagmaticky.. a postupne.. a uspech (verim) je zajisten...Zacal jsem na to trenovat tim, ze na velkych parkovistich stojim zasadne na G! S pomoci dalkoveho otevirani vozu.. to by v tom byl cert, abych to... co hledam... nenasel..:)..
      Akci G.. zdar!! 12:)

      Vymazat
  5. ..i když náborový, maj ty fotky něco do sebe :-) dav

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) ja vim.. Ja to miluju..Samozrejme.. nekdy se to sejde, ze neni videt skoro ani na krok.. Ale nekdy jsou ty "panoramata":).. tak neskutecny, ze si rikam.. pozor, moc se "nekochej", at nekde nespadnes..:)
      Navic jeste (aspon ja) mam pocit, ze tam jsem sam.. coz nema chybu!
      MSF! 12:)

      Vymazat
  6. Jojo, ze čtení blogů vás borců má pak normální smrtelník pocit, že odběhnout si takových 160 kiláčků v horách je vlastně takový menší výlet, drobný program na víkend. A co pak teprve ušmudlaných devadesát? :-D Těším se na zážitky a další várku náborových fotek ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) ... pro vesele historky a lehkonoha vypraveni.. ted nejlepe k Honzovi Bartasovi:)...
      Jako prosty ucastnik "detskeho ultra" (paneboze to je skvely termin) mohu jen rici.. tesim se... co ti naborari dokazou naslibovat, co? :)
      .. I kdyz se bojim, ze zase dojde na tzv. "veverkovskou otazku"... [v nasich kruzich znamou snad vice nez Hamletovske "byt, ci nebyt??"].. ano ta otazka zni.. "Je tohle nas konicek? Delame to radi, ze?"... To je zejmena na miste, kdyz to zacina drhnout..
      MSF! At se dari! 12:)

      Vymazat
  7. Vyceněný zuby, vytřeštěný oči ... zatím jsme nebezpečný tak akorát sobě. A jak je to prosím s tou nebezpečností u Veverky Náhradního ??
    P.S. Bod G bude tentorát jistě spolehlivě nalezen ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... da se pripominat spousta veci..
      Ovsem nas spolecny vybeh jizerkami ten zustane s vykricniky zapsan navzdy v me hlave... jen tak jste me zbavili velke casti me zavrati a sileneho strachu z vysek.. ano.. kdy jste jen tak mimochodem asi po 25-30km me dovedli k lyse skale, ze na ni vylezeme (!).. Dodnes zive slysim vsechny ty horolezecke hlasky a vidim vas dva, jak kolem me (prozivaciho des a hruzu) poskakujete na skale, fotografujete, filmujete.. :)
      Bylo to sileny.:)... Ovsem.. ovsem diky tomu mohu klidneji behat v horach.!!.:)
      Lhal bych, kdybych nerekl, ze se na spolecnou vypravu netesim.. Tesim se jako dite na jeziska..:).. MSF! a diky za vsechno..
      Hrde nosim titul "veverka nahradni!"..:).. 12:)

      Vymazat
  8. Reklamní fotky slibují krásné kochací výhledy, tak přeju ať vám vyjde počasí a lehký krok s úsměvem na rtu k tomu :o)
    Jiřík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiro, diky!! S Pavlem a VS.. to zase bude akce.. hlavne se bojim, co zase VS vymysli..:)
      MSF! At to beha! 12:)

      Vymazat
  9. Podpis se mi záhadně přemístil do nitra příspěvku. :) Honza B.

    OdpovědětVymazat
  10. Tak ono je to vsechno soucasti propracovaneho planu? Love bombing? Snad uz k nam teda ani nejezdete :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha? Ja myslel, ze je to obracene!! :)...
      Protoze takhle jsem se snad nenajedl ani na stranickem sjezdu! :) .. ted abych tu grilovacku vybehaval tyden:).
      A pak mi jeste posilas propagacni ultra co se ti bezi za barakem..:).. Tomu se rika skutecne "love bombing".. DIKY! :)
      12:)

      Vymazat
  11. :) Honzo!!
    Stejne jako lekari prosadili na cigarety napisy .. navykove, zpusobuje to a to..

    Tak by pred otevrenim a ctenim tvych veselych vypraveni (o utrpeni zavodnika na ultra) ..:).. mela byt nejaka klauzule, jako, ze .. pozor pozor.. aby se Vam to nestalo osudnym!!:)

    Ses absolutni spicka.. Behas skvele a pises o tom, jako by ses sel probehnout do Prokopaku.. Ja to miluju.. Vzdycky me to vyprovokuje k nejakemu tomu "pocitacovemu hrdinstvi"..:)

    Diky za to! At se dari! 12:)

    OdpovědětVymazat
  12. Je to tak, souhlasím a podepisuji v plném rozsahu. Kdybych tě nečetl, neměli by mě rodiče a kolegové za blázna. Neměl bych na noze puchýř z mimi ultra 10L700 :-) jediné co bych asi měl i tak, je pocit výlučnosti, ale to má každý ješitný chlap :-) Budu držet palce, ať Vám to v Grenoble běhá. Tomáš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. smeju se..
      clovek, ktery na obeh (cehokoliv) vyrazi po svych z domova.. to je ten spravny pristup..
      To jeste musim "odladit"..:)
      Ultra zdar! 12:)

      Vymazat
  13. A dalším znakem sekty je to, že oběti se snaží nalákat i svoji rodinu, že ano? Moje milovaná žena dnes ke svátku ode mě dostala běžecké boty :-) A udělalo jí to nefalšovanou radost! :)

    Přeji úspěšnou honbu za bodem G. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto spravne..:)
      Ovsem, jak jsem svoji nejmilejsi presvedcoval, ze zraneny a otekajici kotnik "rozbeha".. to patri asi do uplne klasiky:)
      At se dari! Baroko se blizi.. zatim to vpada, ze v noci priletim a rano tam jedu.. tesim se.. skvela priprava na maraton:).. At zije sektarstvi.. at ziji kamaradi!
      Na Baroko si dame pivo... podle vseho tam bude i Honza Bartas.. tomu rikam jamboree..:)
      VSEMU ZDAR! HH

      Vymazat
  14. Všemu zdar, pobíhání v horách nejvíc :o))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle miluju!!! Tohle tesat!!
      .. tuhle vetu rekla osoba drive znama jako "utahana ctyricitka", ktera se desila "neviditelnych":) kopcu na Cernem moste.. nyni spise znama jako KK ("kamzik kamikadze") :) pro svoje silene sebehy..
      At se dari! 12:)

      Vymazat
    2. KK :-D :-D

      Ale to nebylo tak náhlé. Nejdřív byla utahaná čtyřicítka, pak utahaný kamzík a až nakonec kamzík kamikadze. :)

      Vymazat
  15. Jako kdybych slyšel paní Veverkovou s těmi sektami, ovšem termín a zejména praxi love bombing by bylo vhodné využít I v rodinném soužití - to by bylo rodinných kreditů. Budu na vás myslet a držet palce na zdolání UTM v Grenoble!

    OdpovědětVymazat
  16. Honzo ty jeden Guru :-))) Přeji vám všem, ať si to na těch skalách, případně žebřících užijete :-))) Držím pěsti! Hlavně se v pořádku všichni vraťte, abychom se na Baroku všichni sešli :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Ano, je to tak, už jste mě taky čapli. :-) Cestou do Chorvatska jsem přemluvila muže (jako správná členka sekty - šířím dál :-)) a šlehli jsme si soukromě horský půlmaraton v Rakousku v Alpách, pobyt u moře jsme zkrátili na minimum, abychom mohli totéž ještě absolvovat cestou zpět v Itálii v Dolomitech. Kromě toho jsme řvali nadšením, že je u moře hnusně a prší, a my mohli běhat jako šílení...

    Sektě běžeckých bláznů ZDAR!!! Zuzka Součková

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...