pátek 19. září 2014

Návrat čistých radostí

V úterý odpoledne běžím z práce, na nábřeží mě chytne šílený liják, průtrž.. Cyklisté se zbaběle schovávají v tramvajových zastávkách, u benzínové pumpy... Ti promočení až na kost (=já) si z toho pochopitelně nic nedělají a prostě běží dál.. Jeden cyklista to nahlas komentuje.. "Hele koukej, to je tvrďák!:)" ... Chtěl jsem to trochu zmírnit, že jsem ten nejhorší z oddílu:), ale vím, co by mi kamarádi řekli ["Nebuď taková Zagorka!!":)].. a tak ho provokuju... "Nebuď taková slečinka! Kdy se ti povede prožít něco takového? Schovávanou nech dětem a vyraž za mnou.." .. Paradoxně si to většina z nich uvědomila.. Už jsou stejně mokří a schovávat se vlastně není důvod.. Když už, tak už... Stojí za to vyrazit do hustého deště, všemu navzdory a v rámci hesla "divnej je dobrej":).. Asi půlka cyklistů se nechala strhnout:) a vyrazila do  lijáku. Brzo mě "peloton" předjíždí za mávání a různých pokřiků.. Jjo, vždyť jsem jim to říkal, bude se vám to líbit! Prostě "radost až na kost!":)

Za chvíli vylézá slunce.. překračuji Barandovský most a postupně přestává pršet. Taneční kreace na blátě mám jenom v dolní části údolí. Nahoře ve Stodůlkách nespadla ani kapka!! V klubovně rychle převlékám promočené triko, které váží snad 2kg, nabírám dceru a Deri, běžíme do údolí, za hodinku se vracíme. U vrátek nechávám Deri a s dcerou běžíme k ní do bytu, a pak už se vracím domů sám.. hezké zážitky, nádherných 28.5km a úplně zadarmo!.. Navíc spoustu věci jsem po cestě vyřešil..:)..

Vůbec to nábřeží je děsně inspirativní a veselé.. Nejen kvůli občas se převlékajícím se inlinistkám:), ale .. mám čerstvou veselou historku, když jsem běžel v pondělí.. po práci.. a bohužel, bohužel moje střeva pracují při běhu nějak velmi efektivně.. tak nevím:), přebíhám po nábřeží.. u hotelu Racek už koukám po křoví.. a rychle v jednom mizím..:). Jen co mi úleva vykouzlí šťastný úsměv na tváři a postupně si upravuji oblečení objeví se ve křoví čiperka důchodkyně se psem:)... Hned to pro jistotu na sebe prásknu:) [starý chlap a "tělesná nekázeň":)], na to ona kontruje, že ona sem zalezla s podobným účelem:)!!! Vybíhám a směju se až k mostu... jsem na úrovni čiperné důchodkyně:)...

Za to ve čtvrtek od rána nádherně svítí slunce.. Domluvili jsme se s Jitkou, že se zastavím pro jeden její překlad SW (!!) a že cvičně oběhneme Hostivařskou přehradu, maličko popovídáme a já budu pokračovat do práce:)... Vzal jsem si sice dovolenou, ale aspoň 1/2 z ní budu u sebe v práci, neboť jak kdysi řekl nás dělnický prezident Antonín Zápotocký -- není lepší místo na trávení dovolené než vlastní pracoviště!:)

Ráno se nemůžu pořádně rozloučit s Deri, koukám na hodinky a je mi jasné, že pokud nepoběžím jako drak, tak jsem určitě "pozdě"..:).. Navíc. je tak krásně, že se musím "kochat", díky tomu mám ještě před posledním stoupáním na Chodov získané dva malé "bludišťáky":), fotím mateřskou školku na mobil paní učitelky:), držím nivelační lať pro geometry, naviguji cizince k McDonaldu ... prostě drobné lesklé střípky krásného dne... Ovšem jsem pozdě na srazu, chvíli se s Jitus nadháníme, protože mě čekala přibíhat z jiné strany:)...Ale pak už společnému oběhu přehrady nic nebrání a já mám privilegium v kopci a na bezpečných místech tlačit kočárek.. Beru to jako skvělý nácvik, který se může (brzo) hodit, protože moje "děti" už jsou hodně velký a už se těším až mi nějaká droboť bude říkat "dědo":)... Jituš je rozený pedagog, vysvětluje mi nejlepší uchopení kočáru jednou rukou, jak plynuje kličkovat mezi hrboly a při tom všem stačí nadávat na sluníčko:) a různě klopit stříšku kočáru, zakrývat tu a tam přední/zadní část, aby na malou K. nesvítilo:). Tradiční ženský multitasking, který my "obyčejní" nepochopíme a tak na něj jen obdivně "zíráme"..:)

Při návratu od přehrady se pro jistotu ptám.. a kudy ke mně do práce? Jituš mávla rukou k obzoru směrem na sever a pravila "Go East! (young man) Go East! " ... takže se vydávám na sever a přitom východním směrem..:).. Maličko bloudím kolem nějakých blátivých stezek vyšlapaných koňmi, ale pak se postupně chytám známých míst, Rokytka, tramvajové tratě a za hoďku jsem v práci.. Ještě na I.P.Pavlova potkávám na přechodu jednoho známého... Zdravíme se. Vysvětluju mu svůj komický oblek tím, že běžím do práce.. On se diví proč běžím tudy, povídám, trochu jsem se uhnul na cestě od Hostivařské přehrady... "Od Hostivařské přehrady?? Myslel jsem, že bydlíš někde na Praze 5"... Říkám to jo, ve Stodůlkách... Maličko se mi to vymklo....Prostě nádherný dopolední proběhnutí..:)

Všemu zdar! Ultra a radostnému pobíhání zvlášť!:)
12:)

16 komentářů:

  1. Scénka s důchodkyní nemá chybu, už aby nějaká farmaceutická firma přišla s něčím "co zastaví i vlak" to by se pak běhalo.. Na pozadí tvých radostí ovšem zcela obludně narůstá kilometráž :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) tak slogan uz mame!!! Diky, ted jeste aby se toho nejaka farmaceuticka spolecnost uchopila a budu moci behat v klidu i ve meste:)..
      Jinak kdyby v tomhle tydnu nebylo jeste extra soku.. tak si myslim, ze jsem si vybehal rekord:). At se dari! 12:)

      Vymazat
  2. Ten prezidentský citát asi vytisknu a dám v práci na nástěnku :) Náš ředitel zase říkává (když zadává nějaký náročnější úkol) - "a můžeš na tom dělat klidně i doma o víkendu, mě to nebude vadit" :-)
    Běhy z práce jsou jedna z nejlepších věcí, které jsem letos zavedl. Nejen, že to je zadarmo, ono je to jakoby až hodně navíc:) Ty drobné radosti z cesty, to jsou vyloženě bonusy:) A úsek okolo plzeňské in-line dráhy, to je malá záhada - dokonale rovný chodník a já už tam tolikrát zakopl :-)
    Právě sedím u mapy a plánuji, kam odpoledne, tak dlouhým běhům zdar:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) .. Jsem rad, ze vidime podobne veci.. Bezet z prace .. to je nejen radost, ale v pripade, ze clovek ma v praci takovehle "napnelismy" i povinnost.. Ty pracovni zalezitosti se proste nesmi nosit domu:).. To musi po ceste ze me postupne "odpadat"..:)... Ja kdyz vybiham z udoli u do parku.. tak mam vzdycky sobotu..:)
      MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  3. Krásné pobíhání i zážitky Honzo, já teď s angínou můžu jen závidět. Ale snad už brzo.... :o)
    Ať se daří! Jiřík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prosim te! Severomoravska sekce:).. je sakra aktivni.. vy delate silene akci.. Az se zbavis anginy, zase urcite neco podniknete..:)
      At se dari! 12:)

      Vymazat
  4. Ještě jednou díky - za návštěvu, dávku optimismu, dokonalý buff a tu další, pro mě vážně nedocenitelnou, pomoc ani nezmiňuju ;-) Takže, ano ano, jak jsi říkal: žijem si jak na zámku, ať to trvá věčně! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to spektakularni:)... Ty zazitky kolem, muj nacvik behu s kocarkem:)... Stripky skladajici se ve skvely den.. Dik! At nam to beha..:)
      Ovsem do toho usili, do toho vybehu na "pahorek":).. je potreba v okamzicich, kdy treba (malicko) ryjeme cumakem v zemi.. si rici.. "zijem si jako na zamku, at to trva vecne!":)
      VSEMU ZDAR! 12:)

      Vymazat
  5. Jednou jsem o tvém raním přesunu do práce vyprávěla svému známému a ten se tak divil, že se do práce dá běhat a ještě tolik, že jen hlesl: No já bych ho z tý práce vyhodil! Co tam asi tak pak může odpracovat za hodnoty...! :o))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) no na tyhle delsi si beru dovolenou..:).. Navic pak jeste casto jsem i v praci..
      Plus.. radu veci musim promyslet.. vymyslet.. vsechno se neda udelat (aspon ja to neumim) jen tak sezenim na zadku... Mozna by byl prekvapenej, co cloveka vsechno napadne, kolik prace si usetri a vyresi za 1.5hod. pomaleho behu:)... Navic kdyz je to jeste cesta do prace..
      Cesta z prace je zase pozehnanim pro rodinu:)...
      MSF! Vytvareni hodnot.. ZDAR! 12:)

      Vymazat
    2. Leono :-DDD Mám oběd v klávesnici!

      Vymazat
  6. Cesta z prace je pozehnanim pro rodinu... tesat do kamene!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vid? Proste ty strarosti nemuzu, nesmim.. donest domu:).. MSF! 12:)

      Vymazat
    2. No, ještě kdyby tak ti, kdo na nás doma čekají, aspoň tušili, jaké dobrodiní tím během konáme :-) Občas takhle dorazím zablácený, zpocený a ve dveřích mě vítají slovy "byl si nakoupit?" :) Hodil by se manuál pro rodinu :)

      Vymazat
  7. "Radost až na kost"..., dobrý :-), píšu si, dav

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) priznavam.. nejsem autorem, nybrz velky Machy!
      Ale taky se mi libi a vzal jsem si to za vlastni.. MSF! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...