úterý 25. listopadu 2014

Prvních pár dnů bojů ...


S tím fitkem jsem si dal. Známí se mi povětšinou smějí, v lepším případě kroutí hlavou:). Buď proto, že jsem se rozhodl na stará (pobíhačská) kolena zkusit cvičit -- nebo proto, že posilování rozumí a tak mi říkají dopředu, že (jistě) cvičím špatně, neefektivně.. že si akorát ublížím.. že bych měl cvičit a zápasit se stroji pod dohledem zkušeného trenéra..:)

Asi mají pravdu.. Ale, nebyl bych to já.. kdybych do nových věcí nešel s nadšením a s důvěrou. Optimisticky -- že vše dobře dopadne.. a pokud to zrovna nevypadá dobře, tak jistě není konec..:).
Co víc, já podobně šoky a změny většinou provádím ještě ve chvílích, kdy jsem už tak ve stadiu silného nestíhání a celkového stresu. Čím to asi bude? :)

A tak se zmatky a boj o každý km střídá s usilovným zápasem se stroji:)... A všechno co dělám je prokládané různými poučeními. Když jsem se zarytými běžci, tak slyším, že 70-80% je fyzická aktivita a 20-30% jídlo.. Zajímavé, že ve fitku to člověk slyší obráceně:).. Jídlo dominuje a to cvičení a fyzická aktivita je taková třešnička na dortu...

Pravda je, že po cca 2 týdnech, kdy jsem začal s nějakým tím "cvičením".. se výsledek už dostavil.. přibral jsem dvě kila(!)..:).. Což nepovažuju za příliš podnětné a užitečné.. Ale zase to asi přesně ladí s tím větším efektem stravování, než jsem si kdy byl schopen připustit. Budu se muset víc hlídat, co jím a kolik toho jím... Začít si hlídat svoji žravost:) nastavit si kvalitnější jídlo asi bude trvalejší úkol do dalších dní a týdnů:).

Nicméně, díky všemu "novému" v kombinaci s nestíháním se mi dějí neskutečné (a veselé) zážitky. Například v pátek jsem byl dávat auto moji nejmilejší manželky do servisu (reklamace - prý ji před pár dny neopravili vyhřívání sedačky). Tak tam jedu co nejdříve (abych mohl následně běžet do práce), jsem první na řadě. Dávám klíče od auta, říkám, že "to" nefunguje.. Na dotaz, jak dlouho to žena zkoušela, tak po pravdě říkám, že v úterý jela do Plzně. Chlápek se omlouvá, běží ven převzít auto a vrací se s potutelným úsměvem. Říká.. Víte, my si tady píšeme stavy tachometrů opravovaných vozů.. A na tom vašem od naší opravy bylo najeto jen asi 25km. Ať už s tím vaše žena jela kamkoliv.. do Plzně a zpět to nebylo!!! :)... Celá fronta lidí se začala tak nějak různě se odvracet, usmívat, případně pokašlávat.. Paroháč, že..:)! To ostatní potěší..:). V tu chvíli jsem si uvědomil, že moje nejmilejší si brala auto dcery, ovšem (proč to vysvětlovat)... A tak jsem sebral klíče od vozu... rady od servisních techniků, abych si se ženou "opatrně" promluvil.. a zase odvezl auto domů, ovšem běžet do práce už jsem nestihl..

Vyprávěl jsem to se smíchem a slzou v oku jednomu známému a ten mi říkal.. člověče, já bych tam snad hanbou zemřel!..:)... A to je ta relativita věcí... Když už se nějaký trapas podaří, je dobré si jej vychutnat.. pobavit ostatní a sám sebe..

Jen teď přemýšlím nad tím, jak překonat špatné "a silně zakořeněné" stravovací návyky (obzvlášť, když člověk sedí hodiny u počítače). Poradíte něco? Jak to děláte vy?

Všemu zdar! Našemu úsilí a ultra zvlášť!
12:)

32 komentářů:

  1. :) děkuji za pobavení. Procházím podobným stádiem jako ty. Řekl jsem si, že je čas vyhledat odbornou pomoc. Trenérka se na mě podívala zkušeným okem a říká: Ty asi moc neposiluješ, viď? A už to jede - 3x týdně se potím v posilovně... :) Důležíté je ty naše ochablé tělesné stránky neustále překvapovat.

    Mně osobně s jídelníčkem pomohlo přestěhování do Španěska - dražší, ale menší piva. :)

    A hlavně!!! :) https://www.youtube.com/watch?v=mrieY8t2Ovs

    Honza B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) no to jsi me potesil!! Kdyz uz i takovi titani...:).. tak to ja jsem na dobre ceste:)
      Dneska to bylo ve fitku obzvlast vesele.. nesla voda.. jen malym proudem v jednom umyvadle.. a tak jsem se umyval jak za starych casu o prazdninach u sve tety.. kde tekla voda jen na dvore (a nijak mi neprislo divny se tam vysvlekat a v malem umyvadle pod tenkym proudem se umyvat..:)
      Naptosto jasny stroj casu!
      MSF! Diky.. vydrzim! 12:)

      Vymazat
    2. A mas pravdu.. pokud spoctu kalorie z junk food a z alkoholu.. a pokud bych to dokazal omezit.. tak jsem v pohode:).. Inu tomu se rika spravny "konzultant".. Poradi rychle a ke korenu problemu:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  2. Cesta do Plzne me teda dostala :-). Ale kdyz uz se ptas, mne se osvedcuje vlastni varianta Advidovy postelove diety - postel je ovsem treba nahradit kancelari (nebo v tvem pripade peshausem...). Vsemu zdar!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jjo, mas pravdu.. jenze v kanclu v praci mam jeste nakoupenou tasku "pochutin" .. asi zitra rozdam mezi studenty:).
      Postelova dieta -- nas cil! 12:)

      Vymazat
    2. co to je postelová dieta? já když jím v posteli, tak mě potom škrábou drobečky nebo mám peřinu od čokolády. ještě tak lahváče bych asi zvládla bez znečištění lůžkovin :-)

      Vymazat
    3. Jana: Tam právě nejíš. Taková neznalost. :-D Info zde: http://tri-dave.blogspot.cz/2013/08/o-hubnuti-cviceni.html

      Vymazat
    4. Presne tak.. Advid to vymyslel.. i pojmenoval:). Ted to jen dodrzet! 12:)

      Vymazat
  3. Houstene, mám problém, čím víc běhám, tím mám větší chuť k jídlu... aspoň, že v tom asi nejsem sama... :-D

    Měj se!
    Zuzka Součková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To běháš moc rychle! :)

      Vymazat
    2. Ja beham pomalu.. a taky citim, ze jsem stale nejak "rozezranej"..:).. Ale treba se to podari.. postupne..
      Jak se mi snazila rici pani doktorka.. ze kdyz budu pilne stretchovat, posilovat tak se za par let, ci vic zvavim problemu s klenbou.. Tak jsem to privital.. Ze kolem 70 uz by to melo byt OK:)...
      MSF! 12:)

      Vymazat
  4. A co hubnutí ve spánku? .... Prostě čas strávený v posilovně strávíš spaním. A nemusíš omezovat žravost ani alkohol .... takový divný nápady! Kam to spějeme!!! :-) t-bird

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) ses muj "druh ve zbrani"..:)
      Uvedomil jsem si, ze cim dele jsem vzhuru, potencialne tim vic alkoholu vypiju:) a tim vic ruznych silenosti ve finale muzu snist.. Takze Advidova "postelova" dieta.. ma radu velmi rozumnych a empiricky overitelnych atributu..
      Rika se tomu v hantyrce.. tonouci se stebla chyta..:)... proste bavi me ultra.. ovsem vetsinu zivota jsem nesportoval, nejsem zadny Kenan, 60 se blizi:)...Jak by rekla Halina Pawlovska.. Zoufali ultras delaji zoufale veci:)..
      Doufam, ze se mnou neprestanes kamaradit.. Ja zase vim, ze neprestanu konzumovat alkohol:).
      VSEMU ZDAR! Ultra zvlast! 12:)

      Vymazat
  5. Plzeň:-) oba jsme se tomu s D chlámali :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. no nejvic me dostala April.. Napsala e-mail moji nejmilejsi manzelce, jasne slunecko a ptala se na ferovku, jestli uz sedacka vyhriva..:).. Ta se nedrive divila, co a jak vi.. a potom priznala, ze ted nejakou dobu bude do servisu posilat me.. Aby se nahodou neptali, jak Plzen..:)..
      Oni si me uz pred tim v servisu pamatovali, ted? ted uz jsem "figurka"..MSF! 12:)

      Vymazat
    2. April zasadne jenom na ferovku....

      Vymazat
    3. :).. jak jinak..:) ...
      Asi tahle prihoda nejlepe vystihuje muj postoj "k dustojnosti".. Sdilenim (slovy meho znameho) "strasne ostudy"..:).. Nemyslim se, ze by moje "dustojnost" nejak utrpela:). Sice si v servisu a jeho okoli mysli (o mne) buhvico a urcite se tomu i mne smeji... Smeju se s nima..:). Co vic -- treba jsem tim nekomu pomohl aby prekonal nejake svoje trauma a rekl si, no tohle muselo byt silene.. proti tomu je to moje.. uplne "v pohode":). Ja osobne se tesim, az mi nekdo zacne se smichem vypravet... "Predstav si...Jeden znamy mi rikal jednu neuveritelnou prihodu, kterou zazil v autoservisu...:)
      Nasim skvelym trapasum.. ZDAR! 12:)

      Vymazat
  6. Ad Plzeň :-))

    Osobní zkušenost: hmotnost a naběhané kilometry spolu nesouvisí, je to v jídle..., a to ani tak v množství, jako v kvalitě...

    ad fitko a posilovací stroje: připadá mi to finančně i časově neekonomické, zrušit se přeci můžu kdykoli a kdekoli, zadarmo a jen váhou vlastního těla..., nezávisle na třetí osobě, v tom je tenhle způsob posilování vlastně stejně svobodný jako běh :-)

    doporučená literatura: Čtyřhodinové tělo.., autor je fakt magor, ale imponuje mi uplatnění principu Occamovy břitvy.., dále Tělo jako posilovna od Marka Laurena..., můžu půjčit...

    Měj se, dav

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajimavy.. dik! Mimochodem o obou knizkach jsem slysel a paradoxne prvni mam.. Musim "prostudovat"..:) .. a jak rekl nejaky typek ve fitku jinemu zacatecnikovi.. to je dobre, ze jste prisel do fitness. Vase telo je tak zeslable, ze nemuze posilovat ani s vlastni vahou:)..:)
      Vsemu zdar! 12:)

      Vymazat
  7. Mam dobrou radu :)) misto počítače sedim u akvárka a misto sebe krmim rybičky :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. mozna Advid by to jeste vylepsil.. lezet v posteli u akvarka.. a usnout driv nez clovek zacne jist krmeni pro rybicky:)..
      MSF! 12:)

      Vymazat
  8. Tos mě zas pěkně pobavil. Odříkaného fitka největší krajíc. Já už taky málem neodolal místnímu gymu, považ gym 7/24 běhátka, elipticaly a jiné vesmírné vymoženosti, ale zatím jsem stále věrný svým bahnitým pěšinkám. Když mě to posilování tak strašně nebaví! Já na zvýšenou žravost mohu doporučit kaloricke tabulky.cz vidíš černé na bílém cos sežral a když je toho moc nezbyde Ti než ještě večer něco vyběhat abys nenosil kJ do dalšího dne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. to je krasne receno.. Vybehat, abys nenosil kJ do dalsiho dne:)!
      Tak jako tak -- mam v planu se zamerit vic na jidlo i ostatni veci.. Sice listopad co do km nejslabsi mesic, ale verim, ze nastartoval urcite zmeny, co by mi mohly pomoci v dalsi "sezone"..:).
      MSF! 12:)

      Vymazat
  9. ...s fitkem myslím děláš dobře, i když to ti nekteří vymlouvají nebo se diví :-) Někdy je potřeba jak - říká klasik - "úkrok stranou" ....abychom se dostali vpřed k cíli...takže držím palce ! A co se týká změny návyků - u mě funguje razantní změna - ze dne na den ... i když mi občas někdo (třeba manželka...) říká, že je "to" divný ... nebo, že "já" jsem divnej ..?... teď nevím ... :-)
    R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik za podporu, Richarde..
      Take verim, ze -- zejmena stravovaci navyky -- se musi menit sokem, nebo skokem:)... Uz neco zkousim, ale asi plne do toho skocim v nasledujicich dnech..:). MSF! 12:)

      Vymazat
  10. U těch stravovacích návyků bych byl opatrnější, změna šokem by opravdu mohla skončit šokem :) Vybavuji si historku, někdy v devatenácti jsem přestával jíst maso a byli jsme se spolužáky v jakési hospodě v Krušných horách, nabídka velmi omezená, tak jsem neměl jinou volbu, než říct "jsem sice vegetarián, ale přineste mi tu tlačenku" - celý zbytek školy mi to všichni rádi připomínali :-)
    Teď se k tomu opět vracím, zase ale pomalu... No a v pátek jsem si přinesl domů novou knihu - Vegan v kondici a manželka už mě dokázala vysvětlit, že jsem "divnej" úplně beze slov, jedinej pohled a všechno mi bylo jasné :-))
    Tak pozor na šoky a padající činky :) K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky moc! Uvidim, uvidim, jak to vsechno dopadne.. Zatim jsem otevreny vsemu novemu:). Tvoje hlaska je z kategorie "hollywood"!:
      At se dari! 12:)

      Vymazat
  11. Jsem se taky pobavila!! No to pribirani vahy ti vysvetlim, to jsou ty svaly!!! Michal nejdrive jak zacal pobihat tak ubiral na vaze, ale jak zacal posilovat tak pribiral... Ted ma strategii, nevazit se! Ja myslim ze je to tak lepsi, jde o to jak se clovek citi... Behu a vtipnym historkam co rozzari den kamaradum zdar! Nika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem koukal, ze nas nikoho nevylosovali, ale aspon si nemusime nic zavidet!:). Tesim zase na nejake setkani.. 12:)

      Vymazat
  12. gratuluju ke grantu od GA ČRu :-)

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...