neděle 20. března 2016

Běh s něčím, aneb nácvik městského trailu s t-birdem:)

Tak mi konečně vyndali rovnátka, paní Milerová... Ano, ano stařík má "zachráněné" zuby (ještě mě jistě čeká několik sado-maso seanci u moji parodentoložky:), ale to se zvládne) a na delších ultra už můžu konečně jíst oříšky, mandle a chroupat M&M:)...
Ale protože každá cesta ke štěstí a pohodě nevede úplně přímo a může mít i delší odbočky:), tak i já mám zatím nařízeno přes den i na noc nosit speciální "dlahy". Trochu to celou radost nabourává, ale zároveň vytváří neskutečné okamžiky, protože s pevnou dlahou v puse šíleně šišlám, zapomínám na to a veselé příhody se rodí jako na běžícím pásu:)...

Jako ve středu po ránu. Běžím si -- jako obvykle -- do práce po náplavce.. Pohodička... Přede mnou omladina kouří trávu, oblaka kouře jako u dobře zavedeného amsterdamského doupěte:)... Jak už je mým zvykem, veden kouzlem okamžiku, hned to komentuji.. "Sákryš, to je kvalitní materiál.. to je síla!" Ale dlaha v puse moje slova částečně komolí, vyhýbám se při tom jedné psi hromádce, zakopnu a málem s sebou plácnu na zem. Skupinka se zboří smíchy, částečně zhulená v záchvatech smíchu vykřikuje... "Ty voe, to je kua dobrá tráva" :). "Ten prďola jen běží kolem a už je na hadry!" :)... "Ty sportofci.. nic nevydrzej".. hahaha.."Moc ti to nelítá, sokole!"...:). Neskutecnej zážitek! Směju se tomu ještě druhý den..

Ale když mluvím o běhu s něčím, tak si víc představují běh s batohem, ve kterém nesu něco užitečného, než běh s pevnou rovnátkovou dlahou v hubě:)... Ale ani to netrvalo dlouho. Nejdříve mi volá t-bird, že se mýlil ve svém plánu na ladění formy:)... že ještě tento týden musí kvalitně naběhat 140+ km a jestli bychom spolu nějakých 30+ nedali v pátek po práci, probereme novinky a tak... Inu proč ne:). Nakonec jsme se dohodli, říkám, že potřebují něco dopravit k Martinovi VP do Suchdola a... během pár minut mám v mailu trasu, která slibuje pro mě (od práce) cca 30km, pro t-birda (z domova) o 5km víc.

Trochu se toho bojím, t-bird zocelený běháním úseků na Průmyslové, Vinohradech, Malešicích a na části jižní spojky:) pobíhá a přebíhá viceproudové silnice se stejnou bravurou, jako se top čeští skyrunners řítí z kopců do údolí... Když jsem se mu svěřil se svými obavami, tak mi to vše začíná postupně vysvětlovat a zasvěcovat mě do tajů city-trailů:)..

Musím uznat, že Petr -- stejně jako Běžící Stín -- je rozený pedagog. Jeho ubezpečení, že poběžíme postupně a bezpečně berou po chvíli za své:). Vidím, jak t-bird svým nezaměnitelným kamikadze stylem přebíhá a probíhá mezi jedoucími vozy v páteční dopravní špičce.. Jsem z toho vyděšený asi stejně jako malé děti, když je straší čertem... A on mi nevzrušeným hlasem při tom sděluje svoje tajemství městského běhu... "Semafor má funkci jen navigačního světýlka, nenech se tím deprimovat, jsou to jen takové extra barevné baterky".. "Musíš vnímat situaci jako v savaně.. auta/tramvaje jsou zvířata a ty se mezi nimi pohybuješ... Takové podružné věci, jako značky, nebo semafory nestojí za to sledovat... V savaně si také nevšímáš stromů ... "Zvířata" jsou důležitější:)... Jinak bys žádné objemy ve městě nenaběhal. Čekáním na zelenou na semaforu -- běžec nevznikne!:).

Svoje stručné lekce prokládal velmi praktickými ukázkami.. Pobíhal a přebíhal přes viceproudové silnice, mezi jedoucími vozy a máchal přitom rukama jako vojenský regulovčík na cvičení Družba:). A já? Já za ním vlál vyděšený.. Na Klárově on vyspurtuje mezi auty, následně hodí ostrou zatáčku .. Autům jsem se ještě tak tak vyhnul, ale málem mi skočili na záda mládežníci nacvičující sestavu na prknech s kolečkama..:)

Prostě ještě teď se potím, když na to vzpomenu... Myslím, že se budu nejmíň měsíc v noci odkopávat..:). Bylo to na podobně úrovni jako Stinovo školení -- jak běhat trail v Novém Mexiku, jak se přeskakuje/obskakuje chřestýš, jak ignorovat kojoty a supi, atd:).
Za takový malý vrchol považují noční běh po (neexistující) krajnici rušné silnice tuším k Nebušícím v nepřehledném úseku a v páteční večerní špičce. Nutno dodat, že t-bird navíc neměl čelovku, takže z mé strany to bylo opravdu hard-core.

Naštěstí jsme na vrcholku odbočili na polní cesty a o km dál -- na trase Šutru (a okoloběhu) -- se setkáváme s Martinem VP. Představte si to... V ústrety vám běží "občerstvovací" stanice. To je myslím sen každého běžce.:). Martin zastavuje, zdravíme se, Vyndává z batohu rohlíky s máslem a se sýrem, banán, miňonky a každému dává do ruky jeden Radegast. Popadnu Radka a začnu ho hned otevírat.. Jenže.. zrovna v tu chvíli si uvědomím, že mám vlastně "suchý" měsíc. Ajta krajta! S díky předávám polootevřené pivo Martinovi.. a pochválím se Kantovým citátem ..„Dvě věci naplňují mysl vždy novým a rostoucím obdivem a úctou, čím častěji se jimi zabývá: hvězdné nebe nade mnou a mravní zákon ve mně.“ :) .. No nicméně, za tohle jsem patřičně trpěl:), musel jsem sušit hubu až na Palackého náměstí, kde rychle v pizzerii u metra piju dvě třetinky Birrelu, zatímco t-bird si dopřává točenou 12:).

Tam už se ale výrazněji posunul čas (i kilometráž), silněji se ozývá naražená/pohmožděná šlapka pravé nohy... Uvědomuji si, že jsem slíbil svoji nejmilejší manželce, jasné slunéčko, že do 9 jsem doma:)... Ale co.. vydávám se na cestu domů.. před Barandovským mostem v kouzelných 21.12 posílám pozdravnou SMS, že tak za hodinu jsem doma:)..

Když zastavuji u silnice na kraji parku.. říkám si, je to přeci jen krása.. ten běh s něčím:).. Okamžik, kdy i to moje pobíhání přestává být samoúčelné, ale plní "přemísťovací" a "zásobovací" funkci.. Navíc pořád vnímám ten okamžik, kdy jsem na Palackého s pobolívající nohou mohl vlézt do metra, a přesto nevlezl, že? ... Nicméně, vědom si toho, že běžečtí bohové občas na mě kouknout, co dělám a jestli si moc nesviním svoji karmu:) -- tak jsem doběhl až domů, ani kousek si to nezkrátil..Nakonec jsem potěšil i svoji trenérku, která mě nabádala, abych nepropadl svoji kilometro-mánii:) a začínal po TGC s delšími běhy postupně. Rozhodně ne moc nad 30. Zastavil jsem asi 200m od domu, na počítadle kouzelných 39.99... Aspoň tady jsem slib splnil, když už jsem se domů dostal o víc jak hodinu později než jsem slíbil...

Inu.. nikdo není dokonalý:).

Všemu zdar! Běhu s něčím, kamarádům.. a ultra..Zvlášť!
12:)

18 komentářů:

  1. No to se Ti povedlo, prý City-trail - představ si, že bys bydlel v centru, měl si dát 30km a přecházel na zelenou? Já to říkal (anebo možná jenom myslel) tak, že auta jsou jako zvířata v savaně, tedy že jsou vlastně hodná a když si jich moc nevšímáš a vyhneš se jim, tak auta sama o sobě kontakt s Tebou nevyhledávají. Zároveň jsem ale říkal, že ne vždycky to platí a ne vždycky to vyjde. Stejně jako v lese občas narazíš omylem na srnku a chvíli si nevěřícně koukáte do očí, tak se to stává i na silnici: někdy prostě stojíš uprostřed silnice jako blázen a koukáš na vyděšenýho řidiče, který sotva dobrzdil ... :))) tb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petre, bylo to nadherne.. To vysvetleni i prakticke ukazky:)... Pravde je, ze jsem byl pochopitelne vydeseny.. I kdyz svym zpusobem jsem se citil jisty a v pohode. Asi jako Jane s Tarzanem v dzungli, nebo jako Sue s Mikem Dundeem u jezera plneho krokodylu:). Ta jistota ziskana tisici nabehanymi km v centru Prahy a na prilehlych rychlostnich komunikacich:) byla znat.
      Moc diky! 12:)

      Vymazat
  2. tak si říkám pro sebe, člověče máš se pořád co učit, jsem si uvědomil jak často po 15 km podléhám sebeklamu že je to jako při závodě, kdy je za každým rohem pořadatel hlídající dopravu, good luck :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. My se s Petrem rozloucili u zeleznicniho mostu.. a ja mel potom desny problemy prebehnout tu ctyrproudovku. Petr by jen kouknul na "zvirata":) a s bravurou by se mezi nima provliknul.. To ja uz jsem premyslel ze pobezim nazpatek k poslednimu semaforu:)..
      Jjo, tohle v udoli nemam a do prace vlastne bezim ve meste po cyklostezce. Vsemu zdar! Tem, co dokazi bez nehod behat v provozu.. Zvlast! At nam to beha.. kdekoliv! 12:)

      Vymazat
  3. Teda Vy jste ďáblové :-) Zlatej Prokopák. Tam je těch proudů přece jen míň a mezi auty větší mezery :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. t-bird je proste znalec! Ja jsem se k tomu jen drobne nachomitl.. Mas pravdu.. auta v udoli clovek natrefi jen velmi zridka a ty rozestupy mezi nimi jsou casto v radu desitek minut nebo hodin. To se pak jinak mezi nima klickuje:)..
      Vsemu zdar! Behu v udoli.. zvlast! 12:)

      Vymazat
  4. Teda chlapci, ta auta vám fakt nezávidím, já se snad častěji potkávám s divočáky, srnkami nebo občas s nějakým jelenem (o liškách, jezevcích , vydrách nebo náletech sov za tmy nemluvě:) Tak hlavně při těch bězích městskou džunglí buďte stále ve střehu.
    Super nápad s tou občerstovačkou, která si tě sma najde na trati :) A ještě víc se mi líbí metoda pozdravné SMS hodinu před návratem z běhu, to asi vyzkouším v praxi - řeknu, že přijdu za hoďku, za dvě hodiny pošlu SMS a za tři hodiny se objevím doma... To bude radosti :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)..No vsak taky jsem si za "slib", ze prijdu do 9h, a sms v 21;12, ze tak za hodinu uz jsem doma.. Potom vyslechl svoje:)..
      Moje nejmilejsi manzelka mi za vikend nekolikrat zopakovala vetu.. at si jdu za P., M., .. za svymi kamarady, kdyz s nima beham po nocich radeji, nez bych byl s ni doma:).
      Na to pozor..:), je to rizikove, skoro jako minove pole!
      Behani v lese a v prirode je pochopitelne pro me nejlepsi, ale nekdy nejde jinak..
      MSF! At nam to beha.. a pozor na SMS! 12:)

      Vymazat
  5. Jste dobří oba, o tom není pochyb. Jen by mne zajímalo, zda jsi víc vyděšený ty ve městě, nebo TB v terénu :-) Budeme to muset zjistit exaktním pokusem a vzít TB na nějakou přírodní divočinu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. To zni jako supr napad! :)
      I kdyz on clovek je s vami klidnejsi, i kdyz ho treba nutite horolezit:)... Ale za zkousku to rozhodne stoji -- i kdyz ja byl opravdu vydeseny. Nektere ty prebehy vypadaly jako kvalifikace na Darwin Awards:)...
      Hlavne, ze jsem to preckal ve zdravi. Uz jsem se snad trochu vzpamatoval a jsem pripraven na veci pristi. MSF! Nasim spolecnym silenostem -- zdar! 12:)

      Vymazat
    2. ajéje ... už asi tuším, co si na prvního máje všechno vyslechnu a zažiju :)

      Vymazat
    3. :).. no to ja se s vami bojim skoro vzdy a vsude, ale snazim se to maskovat.. Budu se tesit! 12:)

      Vymazat
  6. Vy jste hrozní kanci :-D Vidím vás v barvách, jak přebíháte čtyřproudovku, děláte grimasy na řidiče a než se nadějí, tak jste za nejbližším křovím :-) na nějaké stezce.
    A hláška "Ty sportofci nic nevydržej.. " mě dostala :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. No fakt byly chvile, kdy jsem se bal:). Ona ta paralela se Stinem je docela na miste. Stejne jako on se citil v klidu ve "svem" prostredi s divokymi zviraty.. Tak se t-bird citil svuj a zkusene pobihal mezi jedoucimi auty:).
      Dokazal jsem existovat tady i tam, ale v obou pripadech jsem byl vydesen.. rozhodne pri svem behu do prace se chovam v centru (proti t-birdovi) hodne opatrne a nekdy pockam i na semaforu!:) MSF! At nam to beha.. me nejlepe na klidnych cestach.. 12:)

      Vymazat
  7. To jsem se jednou snažil vysvětlit orgánům, že ty světla maj jen čistě informativní funkci a v první řadě se řídím především svými smysly, a přece nic nejelo. Nedali si to vymluvit a bylo to za 200 :-) Tak ať se vám to běhání neprodraží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Taky vzpominam, kdy jsem "bezel po hlavni":) a proti me z vedlejsi vuz policie. Zastavili me.. pokutu jsem ukecal, s tim, ze jsem bezel dostatecne rychle a povazoval jsem se za ucastnika silnicniho provozu.. s pravem na prednost v jizde (behu) :).
      Tak at nam to beha.. bez pokut!! 12:)

      Vymazat
  8. Zoufalý kvičení, který vyluzuju vždycky, když vlaju za TB přes nějaké veliké silnice na červenou (!!) by mohlo posloužit jako kvalitní základ jakýkoliv grotesky. Jinak tvá žena je světice, jakmile je to na dýl než na dvě hodiny, nemluví se se mnou, ani když přijdu včas, natož kdybych se takhle hrozně zpozdila :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) no ja kdybych v podobne chvili vyluzoval nejake zvuky (casto v desu ztracim tuto schopnost), tak to spis bude na podmalovani nejakeho hororu typu Vriskot:).
      Jinak souhlasim se vsim.. moje nejmilejsi je moc hodna a hlaseni casu navratu ode me bere jako zvukovou kulisu:), vi, ze se to jeste nekolikrat muze zmenit:).
      MSF! behani s TB zdar! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...