čtvrtek 17. března 2016

Život je loterie:), aneb naším radostem (a šílenostem) vstříc...:)

(Běžecký) život obyčejného pobíhače (anglicky mid-pack runner:) ) je skoro vždycky loterie... Ne všechno se nám podaří, a často -- díky přihlašování do velkých a legendárních závodů -- je to loterie doslova a do písmene. Ale mně se to líbí. Výsledky beru s potřebným dílem fatalismu, což mi ale vůbec nebrání si všechno užívat na plný pecky. Logicky, při rostoucí popularitě ultra je průměrný pobíhač mnohokrát neúspěšný, než se zadaří a vytáhnou nás v loteriích:)... Na druhé straně to přináší i výhody. Ta radost, když se na nás dostane, že? :) a pak .. Když to nevyjde, tak jsem pokaždé přesvědčený, že mi touhle cestou běžečtí bohové dávají jasně najevo, že si "přejí":), abych byl "někde" úplně jinde.. A proto mám vždy v zásobě nějaké jiné "přání", jinou (angličané by řekli výzvu, my říkáme) "šílenost":).

A proto, prosím ...přátelé, kamarádi a všichni co sem zavítáte a sledovali jste to ... Přestaňte mi posílat kondolence k nevytažení v loterii na Spartathlon:). Přestaňte mě litovat... Upřímně, v osudí byla řada lepších běžců -- i když věřím, že bych taky velmi statečně bojoval.. Ale všechno má svůj důvod. Jak jednou vtipně a moudře podotkl Běžící Stín, s těmi závody/loteriemi je to jako s ženskejma. Když dostaneš kopačky, tak máš dvě možnosti. Můžeš tu dotyčnou začít pomlouvat, jaká je to děvka a coura, a všem kolem říkat, že jsi o ní vlastně ani nestál..:).. Nebo se nad tím zamyslet a poučit se z toho. A než se o ní (nebo nějakou o jinou) pokusíš znova, tak se víc zasnažit.. nebo se alespoň trochu lip oholit:). Tak tak..

Sice závodím proti silnému proudu času:) a těžko říci, co bude příští rok. Ale určitě se o některé závody budu snažit opakovaně. Na druhé straně krásných závodů, které jsem neběžel a kam se (zatím) dá dostat i bez loterie je tolik, že by mi vytvořily nabitý běžecký program skoro do 80:) a to vůbec neberu v potaz, že vznikají nové (a hezké a náročné) závody... Proto jakékoliv litování fakt není na místě, beru to sice jako drobné nepochopení mojí životní filosofie:), ale také jako velký projev přízně a kamarádství.. I když jste s litováním mimo, přesto všem děkuji a vážím si toho...

V běžecké hospodě tento týden jsem se snažil maximálně naslouchat, co nejméně všem vyprávět "svoje" zážitky:), navíc držím "suchý měsíc", tak ať jsem spořádaný na všech frontách:). Celou dobu jsem přemýšlel o diskusi, kde končí motivační (blogerské) zápisky a začíná ryzí exhibicionismus:). Jasně, všichni, co si píšeme, jsme jistým způsobem exhibicionisté -- někteří více, jiní o trochu méně -- veřejně se odhalujeme a říkáme na sebe .. no skoro všechno a já někdy i trochu víc:). I když by možná obrazová verze:) moji cesty z gauče na ultra mohla některé (zatím ještě) gaučové povaleče třeba motivovat... Přesto nevidím důvod ukazovat fotografie, jak jsem se změnil z roztékajícího se 45-letého obyvatele židle a gauče na normálního -- sice o 5, 6, 7 ... let staršího, ale výrazně pevnějšího chlápka:).

Tak jako tak je dobré si s odstupem času všechny svoje změny a posuny uvědomit (a pochválit se).:) Například nedávno mi přišel na revizi komína tlustý kominík, co neprolezl (širokým) okýnkem na střechu.. A já, bez jakýchkoliv problémů, hupky šupky, už jsem byl na střeše a na štítu a vymetl jsem si (sám) komín.. [samozřejmě zaplatil jsem kominíkovi za vyčištění komína i za jeho revizi:)].. Potom jsem si uvědomil, co se stalo, jaký to byl vlastně -- z dlouhodobého hlediska průlom. Totiž před tím, než jsem začal běhat (a běhat v horách), jsem měl problémy stát i na třetí příčce štaflí, při mytí oken a sundávání závěsů..
Stejné pocity jsem měl i minulý týden na TGC, i tam jsem moc dobře věděl, že proti loňsku jsem běžel v místech, kde jsem dříve "šel", protože jsem se "necítil" dobře.. A přitom normální lidí, co běhají v horách (nemluvím o horalech a horolezcích) ten šikmý sráz na jedné straně stezky vůbec nevnímají, kouknou na cestu ... vidí jeden kámen tady, druhý tam.. hup hup a jsou pryč:)... Tak "tam" ještě zdaleka nejsem a asi nikdy nebudu:), ale věřím, že se mi podaří se třeba ještě zlepšit...

Dnešní ranní (mrazivá) náladovka..:)
Ještě k tomu exhibicionismu:). Někdo může vnímat naše úsilí o náročné závody jako jasnou formu exhibicionismu. Kdoví? Hodně jsem o tom přemýšlel, dost kilometrů na to padlo:)... Jsem si ale jistý, že to všechno primárně dělám hlavně kvůli sobě, kvůli krásným horám, kvůli svým pocitům a sebeuspokojení [i když upřímně přiznám, že pochvala od ostatních taky potěší:)]. Nicméně, jako tady nebudu ukazovat fotky vývoje svého břicha:), tak se budu snažit nepsat moc dopředu o svých šílených plánech.. Stejně si to sem napíšu těsně před nebo hned po akci, případně to vyjde na povrch samo od sebe, ale budu se snažit mlčet:). Má to dvě výhody -- jednak mohu svoji nejmilejší manželce s klidným svědomím říci, že jsem se nepřihlásil, aby mě dopředu někdo obdivoval a poplácával po zádech -- jak je stařík statečný:) [nebo že nemám záklopku:)] a zároveň si svým bobříkem mlčení zvyšuji šance, že se třeba na ten běh dostanu..:).

Mimochodem, zajímalo by mě, jak vy a exhibicionismus? Jak si myslíte, že vás a vaše úsilí/"šílenosti" vnímá okolí, kolegové a rodina?

Tak jako tak, běžeckým exhibicionistům zdar!:) Ultra zvlášť!
12:)

18 komentářů:

  1. No dobrá dobrá, bobříka mlčení k plánovaným akcím Ti povolíme, ale doufám, že po akci vždycky prolomíš mlčení a povolíš uzdu svému exhibicionismu. Bylo by škoda nedozvědět se o Tvých zážitcích a výkonech. Takže lovení bobříků mlčení, odvahy, vytrvalosti (a já nevím čeho ještě) zdar :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. No to ja na sebe stejne vsechno (rychle) prasknu... a povolim uzdu tomu "exhibicionismu":), ktery ve me drime.. jen to nebudu delat dlouho dopredu:).
      MSF! Vsemu zdar! 12:)

      Vymazat
  2. No vidíš, tady to na plná ústa napíšeš a když to řešíme indivindi, tak z tebe názor nedostanu a nedostanu.
    Ovšem neházela bych flintu do žita, třeba se za deset let nějakých těch fotek Honzy v tygrovaných tangách vedle posilovacího stroje ještě dočkáme. :-D (a máš naprostou pravdu, díky za ulehčené rozhodování)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Cha cha.. To bych musel byt uplne nasrot!:).. Ale clovek vzdycky vystrizlivi a pak bych to jisto jiste vymazal:)..
      No jak rikam premyslel jsem and tim tam i zpatky... Zatimco si myslim, ze mlady jedinec si muze svoji cestu za idealem krasy a tela dobre dokumentovat a je to jen o prahu jeho "citlivosti" .. mem pripade to povazuju za nevhodne uz od sameho zacatku:).
      Tim ovsem nerikam, ze se s "potesenim" nekouknu na svoje starsi fotografie. Jak civilni, tak i spolecenske fotky, kde drahy oblek zakryva nadbytecne kg. I kdyz jsem v ramci hesla "kilo za kilo" :) byl ochoten si za to pekne priplatit:). Preci jen i nejlepsi krejci ma sve limity:).
      Nicmene, podle zakona zachovani energie, co jsem usetril na oblecich, ted utracim za boty a bezecka poteseni:).
      Verim, ze ty urcite vymyslis nejaky vhodny coming out. Pro zeny je to vzdy motivacni!
      Drzim palce! 12:)

      Vymazat
  3. Já jsem oprášil blog, právě proto, abych se po roce a půl pobíhání bez cíle trochu namotivoval. A když dám na blog svoje plány, tak to není proto abych se vychloubal, ale je pak pro mě těžší z účasti na závodě vycouvat. Jinak moji nejbližší mi cycházekí vstříc, protože vyběhaný tatínek= spokojený ratínek. Širší rodina už se na mě dívá trochu jako na blázna, ještě ve spojení s veganstvím už jsem pro některé úplný magor :-) Kamarádi, ti opravdoví, kreří mě znali z divokých mladých let, mi nezapomemou vždy připomenout jak je to obdivuhodné co jsem dokázal, až jsem z toho občas v rozpacích. A co si o tom myslí všichni ostatní je mi celkem u pr...
    Rak ať to lítá a někdy někde osobně ahoj.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Pancho, presne tak.. Taky mam ten pocit, ze kdyz na sebe neco "prasknu", tak se mi hur z toho vycouvava.. neni to o tom, ze bych se s tim chtel chlubit.
      Navic.. pro "ultras" je to vetsinou hezka akce:), nebezci tomu nerozumi, vetsina lidi nezna rozdil mezi 10km a maratonem:), zbytek nema poneti (a je to dobre!) o delsich a dlouhych vzdalenost v horach... Takze tim sotva muzu nekoho oslnit:). [aspon tak to vnimam -- a vidim, ze to mas hodne podobne:)]
      Vsemu zdar! Urcite se nekde uvidime, ty proletnes kolem jako raketa.. ale treba v cili jeste to pivo s tebou stihnu:).
      MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  4. Exhibicionismus ... že by další rozměr běhu? Je vidět, že pořád běhám krátce a spoustu věcí neznám :) I kdybychom Tě přemlouvali, ať nám nic neřekneš, stejně to nakonec na sebe naprášíš :-) A to je správné! tb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) .. LOL.. Tomu jsem se smal dlouho. Vsak me sakra znas.. Neumim dobre lhat, vsechno na sebe stejne prasknu, protoze se mi libi, jak se mi veci "deji", co za zajimave prihody/okamziky prozivam a tak se spis to kamaradum radostne vypravim .. Jen jsem si -- jako vedlejsi produkt:) diskuse s J. a s tebou -- ujasnoval hranice "exhibicionismu":), ktere nechci prekrocit.
      Nasim silenostem a Tvemu Spartathlonu.. ZDAR! 12:)

      Vymazat
  5. "Hodně jsem o tom přemýšlel, dost kilometrů na to padlo:)..." Výborná věta, tu si zapamatuji. Já jsem na tom s exibicionismem asi tak, že nemám ani blogísek. A to jsem na tom se slohem poměrně dobře. Ale zato jsem v mobilu zprovoznil trackovací program, takže když se pohybuji na nějakém podujatí, pošlu svým blízkým a kolegům odkaz a mohou mě sledovat on-line. Posílají mi pak motivační SMS a já nemám na DNF ani pomyšlení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) .. to je skvely napad.. Ja uz jsem take pro klid v rodine casto premyslel (a ted to asi budu i realizovat), ze na tech zavodech, kde je to mozne, beru on-line tracking. Doma aspon vedi "kde jsem":)..
      S tim blogovym exhibicionismem:).. je to u me tak trochu obracene. Mam blog, i kdyz mi to vyrazne lepe pocita, nez pise:) .. Ale zacal jsem si psat vsechno od sameho zacatku hlavne pro sebe. To, ze jsem postupem casu nekdo zabloudi.. a z nahodnych navstevniku se stali znami.. a ze znamych kamaradi.. To povazuji za naprosty luxus! A kvuli tomu jsem ochoten se obcas "odhalovat" a psat si sem .. no skoro vsechno:)
      Ale to spojeni po telefonu a motivace.. To stoji za premysleni! Dik! Nevzdavani.. Zdar! 12:)

      Vymazat
  6. Ja myslim ze pravidlo "gentleman netrousi" je vice nez dobre dodrzovat. Prilisny exhibicionismus sebou nese inflaci tech pocinu, kterymi se chlubime. Bezeckym i jinym verejnym i tajnym planum zdar.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V nasem spolku po pravu reprezentujes "starou dobrou Anglii":) -- Gentlemanstvi, vybrane zpusoby (vzdycky mi vyskoci scena jak jis ze snehu upadly kousek gelu) a kamaradstvi na urovni rytiru kulateho stolu.
      Samozrejme! Nasim planum, tuzbam a "punkovym" akcim.. Zdar! 12:)

      Vymazat
  7. Je hezké mít mezi svými kamarády pár "exhibicionistů" nadaných nejen krásně šílenými nápady, elánem do života a během, ale i uměním pohotového vtipu a slova. Já pak coby introvert a na psané slovo břídil jen zpovzdálí sleduju a čtu , netroufám si ani komentovat, ale pokaždé skvěle se bavím. Držím pěsti do dalších akcí :-) Lizzard17

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... Dik moc za podporu..
      A za osmeleni se nekde komentovat..:). Tak nekde treba na videnou.. At se dari! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  8. ...a mimo souhlas s předchozími, dnes je to dětem vesměs jedno ale věřím že stejně jako já čtu zápisky po dědovi, jednou si ty naše rády přečtou vnoučata :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) ... Tak predstava vnoucat je vzdy mila:).. Predstava vnoucat zajimajicich se o to, co deda.. Ta je na urovni happy ending:)..
      Nicmene, ja si velmi sobecky -- pisu primarne pro sebe. Samozrejme me velmi potesi, ze sem kamaradi, znami, nahodni navstevnici .. i budouci kamaradi a znami:).. zabloudi. A mam radost, kdyz se jim neco libi, nebo se pobavi mymi zazitky.. Nicmene, casto si neco prectu sam:), abych mel nejakou zpetnou vazbu, nebo si pripomenul nejake dulezite okamziky/pocity/rozhodnuti..
      Ale drzim nam palce, s temi vnoucaty!! :)
      MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  9. Moje okolí si o mě myslí, že jsem blázen :) proto se kamarádím se stelnými blázny, to dá rozum.
    A exhibicionizmus? To přece záleží na úhlu pohledu. :)
    Mm

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nechapu!!! :)
      Mne prijdes uplne normalni, navic i zodpovedny otec od rodiny!
      Budu se tesit na nejakou spolecnou punkovou zalezitost:). Vsemu zdar! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...