neděle 22. května 2016

Když není "hlad".. aneb "Na Okoř je cesta..." :)

Nedávno jsem slyšel takové běžecké povzdychnutí ze života.. "Ono se to běhá a trénuje, když je ten tvůj (tvoje) na stejně vlně:)... Ale pro ty "osamělé":) běžce, je to výrazně těžší..". Samozřejmě, člověk vidí Sama s Aničkou, Honzu se Zuzkou, Gábinu s Davem:).. atd.. A pak si promítá opatrný pohyb po minovém poli ve smíšených vztazích (=běžec/neběžec). Ovšem, zase ta drobná vítězství dokáží člověka potěšit, přináší řadu veselých momentů. Nebezpečí totiž číhá všude... Jak vím [jen z vyprávění!! pochopitelně:)].. tak i prostá procházka a náhodné setkání s běžcem opačného pohlaví může mít charakter rozbušky.. Ovšem zkušený běžec má vždy po ruce tu správnou odpověď.
Pro lepší ochranu "smíšených" partnerských vztahů, prosím, pokud máte nějakou "modelovou" situaci, sem s ní:). Dovolím si připojit dvě typické:
1) Žena: "Viděl's ji, jak měla zaříznuté kalhotky? Že se nestydí.." Odpověď zoceleného muže: "Vidíš, nevšiml jsem si, koukal jsem ji na boty"!! :) [ps. pochopitelně, tohle nelze přehlédnout].
2) Muž: "V těch elasťákách vypadá jako přihřátej baleťák.. Co? Sportovec, cha cha.." Odpověď zkušené ženy běžkyně: "Máš pravdu, oni jsou ti běžci zbytečně vychrtlí, shrbení a nemají žádné svaly.. Tenhle by mě neunesl:)"...

Jen jsem chtěl na úvod podotknout, že květen je nejen lásky čas, ale i měsíc PIMu a dlouhých běhů -- a bohužel tyhle dvě charakteristiky spolu ve "smíšených" vztazích (běžec/neběžec) velmi silně bojují:). Proto, když se na poslední běžecké hospodě mezi kamarády skloňovala ve všech pádech téměř hromadná účast na ŠUTRu a řešily se jen dodatečně drobnosti, jestli 3 nebo 4 kola (samozřejmě, že 4)..:).. připadal jsem si jako vyvrhel, že vůbec zvažuji svoji účast:).

Doma jsem se nad tím vším zamyslel.. Sice tenhle víkend by to ještě technicky šlo:), ale v pondělí si musím vzít dovolenou a jedu na skok k rodičům a o víkendu mám služební povinnosti v Bratislavě, což znamená, že budu zase pryč.. A předpověď slibuje na tento víkend překrásné počasí a svoji účastí na závodě můžu jen rozjitřit napjaté vztahy moji nejmilejší manželky k běhu.. a navíc, a to je nejdůležitější.. Nemám "hlad"!!!..:).

Nevím, jestli ten pocit přesycení ze závodění znáte, třeba takový bubo to evidentně nezná:).. Ale já "závodů" můžu mít do roka jen omezené množství -- i kdybych je nakrásně běžel jen jako trénink. Přestane mě to těšit, začne se mi to zajídat:).. Tedy ve smyslu, že proti tomu vidím potřebu práce, zásah do rodiny, opuštěnou Deri, ...:) -- najednou mě nebaví závodit a i ta radost z běhu se úplně vytrácí.

Ale pozor! Já o tom vím! ..:).. A stejně jako správný hasič předchází požárům a vyhořením včasnou prevencí:), tak se snažím držet zuby nehty čistých radosti mého pobíhání, mezi které patří běžecká turistika, bloudění a objevování..

Tentokrát jsem se rozhodl jít cestou poznávání a ověřit, jak je to ve skutečnosti s tou písničkou.. "Na Okoř je cesta.." jestli je skutečně tak krásná, případně ověřit, jak je to s těmi trampy v krčmě jako hrad:). A abych nenarušil skvělou pohodu o víkendu, tak jsem naplánoval vyrazit hned pátek po práci, z centra Prahy směr Okoř, tam to zatočit a po turistických cestách (tu a tam se dotknout trasy ŠUTRu, symbolicky tak podpořit kamarády) a vyrazit zpátky domů.. Plán byl jasný: S pivem a s kocháním -- před půlnocí doma:), cca 45km na pohodu, žádný závod.. jen já, domorodci a "zážitky":)..

V pátek před pátou odpoledne marně v centru lovím satelity:), ale na Garminu je nepotřebuji a na navigaci se určitě chytnou, než je budu potřebovat já:).. Pomalu se rozbíhám a kličkuji cetrem, ještě ve mne doznívá "závazkové hnutí" a "pracovní" úkoly, když se prodírám Pařížskou ulici a stoupám vzhůru na Letnou. Málem to se mnou švihne. Velký Josif Visarionovič se zase dívá směrem na Vltavu. Tady se zastavil čas. Soudruzi opět budují největší skupinovou sochu na světě..:). Zpozorněl jsem, ale říkám si, teď už mě nemůže nic překvapit.

Batůžek "bouřlivák" mi nepokojně poskakuje na zádech -- nesu si v něm pár věci z práce a voda je zatím jen v jednom z bidonů. Opatrně kličkuji mezi auty (TB by se za mě styděl) od letenského parku, když v tom mi se strašnou ranou vypadne z boční kapsy bidon s vodou na zem. Kousek vedle mě stojící policista má okamžitě v ruce zbraň, já pohotově (jak ve filmu) zase ruce nahoře. Uff.. Tohle se mi musí stát zrovna před izraelskou ambasádou!! Uklidňuji hlídače, že mi vypadla jen voda, pro jistotu přecházím na druhou stranu, ve zmatení vylévám vodu a pryč.. Hlavně klid:)

To v Podbabě mě už navigace velmi jistě vede stezkami nahoru.. V kopci nacházím mladou nehybnou dívčí postavu ležící na cestě. To jsou šoky! Opatrně do ní šťouchám.. když se pohne, tak se ptám se, jestli je OK.. Odpověď jak z filmu.. Leží tady, užívá života, pije víno.. ale jestli chci můžu donést nějakou sváču, nebo (další) víno:)... Těším se z méně známých pohledu na Prahu (tedy pro mě) a pak už přes Šárku a proti směru ŠUTRu mířím na Okoř.

[Tady musím říci, že trasování a používání navigace s využitím mapy.cz je tak jednoduché, že je zvládá i podobná bludička a navigační antitalent, jako jsem já:)]. V práci jsem se nenapil, u ambasády jsem vylil jedinej bidon s vodou.. a tak, když se blížím po cestě vroubené "stromama" -- potvrzuji, že "sotva pletu nohama"..:). Naštěstí za chvíli sbíhám do Okoře, místní potomci trempů a bílé paní:) mě upozorňují, že nemusím spěchat. Pokud hrad nespadl do teď, tak tu chvíli ještě vydrží:).. Ale chci stihnout ještě zapadající slunce u zříceniny a pak.. nějaké to pivo a cesta domů lákají:).

Po druhém pivu v Horoměřicích se doopravdy setmělo, lišku nikde nevidím, asi šla dávat dobrou noc v okrajových částech obce:), ovšem Krušovice za 50, naznačují blízké centrum Prahy. Navigace s tím nesouhlasí a pak aby se v tom člověk vyznal:). Nicméně, moje Dakota mě po už málo viditelných stezkách bezpečně vede domů.. Ještě jedno malé pivo (proč já si nedal dvě, to nechápu!!) v McDonalds na Evropské a pak už kousek po obráceně trase okoloběhu.. Ovšem v noci hledat boční výlez z Obory a navazující cestu na turistický seběh motolským kopcem.. to už bylo na hranici geo catchingu:)... V magický čas 23:23 už jsem ve sprše a říkám si.. Upřímně.. žádná tréninková hitparáda to nebyla, 45km a 1.000m převýšení v porovnání se plným ŠUTRem je legrace. Ale moc se mi to líbilo, baterky nabitý:) a přeci jen.. těch pár hodin na nohou se vždycky hodí...skvělý rodinný víkend .. a co víc.. už si dokážu představit, že za tři týdny budu zase závodit!.. A začínám se těšit!

Všemu zdar! "Smíšeným" vztahům:), běžecké turistice a ultra.. zvlášť!
12:)

24 komentářů:

  1. Beh jen tak pro radost je nejlepsi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. .. :).. Tak urcite! :)
      Ono -- aspon to je pohled starsiho muze -- nema cenu se uzavirat nicemu.. Osamely, spolecensky.. zavodni i turisticky.. pro radost i pro nasr*ni (tech druhych)..:).. od kazdeho trosku..
      Mej se fajn a nekdy v Cechach na videnou! 12:)

      Vymazat
  2. Koukám, že příprava na andorskou samotu je v plném proudu :-) Krásný povídání ... zdravím, tb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Presne tak.. Obcas je potreba se mimo trenink probehnou jen tak sam se sebou. Takova bezecka "sebelaska":). Pri andorskem dobrodruzstvi, jako kdyz to najdu!:)
      MSF! Drzim palce na UB! 12:)

      Vymazat
  3. :-D Tak to byl zase trip jak z filmu! Co ta socha na tý Letný má proboha znamenat? Testování reflexů s vodou a damsel not so much in distress nemají chybu a ty fotky - asi tam vezmu příští volný víkend děti, až budu moct trochu líp chodit ;-) A smíšeným vztahům nazdar, díky tomu mému se mi nikdy nestane, že bych se cítila být závodně přesycena, asi to tak má být a je to tak nejlepší! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. "smisena" manzelstvi, to je namet pro bezecke Bozeny Nemcove tveho typu!:)
      Uprimne, v tu chvili -- u izraeleskeho velvyslanectvi jsem si malem cvrknul. Holt starik prostatik!:)
      Moc hezky trasy.. M. by mohla zvladnout ty 2km z Malych Cicovic od hospody, podle vody.. cestou, ktera uz je zase vroubena stromama:)... MSF! A uzivej skvelych pocitu po SUTRu! Gratulace! 12:)

      Vymazat
  4. Objevování, bloudění a znovu se nalézání, to je na běžecké turistice to nejkrásnější. Když se běh ještě namíchá s goecachingem, tak o napínavé momenty není nouze. Situace, kdy člověk neví úplně přesně (nebo skoro vůbec:-), kde se právě nalézá se stává tím častější, čím nám přestávají stačit značené cesty a pouštíme se do objevitelckých výprav. Jsem neskutečně vděčný, že mám tyhle potřeštěnosti s kým sdílet:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Tak to je krasne.. A moc vam to preju! Zase ty skvele situace a rozhovory ve smisenych manzelstvich maji nadech knih Jerome Klapka Jeromeho.. Vzpominam na skvely-- na zacatku dojemny moment, kdy pred prvni tezkou noci na Ronde si volam se svoji nejmilejsi manzelkou, jasne slunecko. Rikam, tak se pomalu chystam na noc.. A ona .. taky uz se chystam na noc:).. Vzala jsem si extra perinu, ma se ochladit!:)
      Myslim, ze tomuhle jsem se smal cely tezky sestup na Marginedu!
      MSF! A vsemu zdar! 12:)

      Vymazat
  5. Určitě to byla radost běžet a je radost to číst. Super!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, je to moc hezka trasa.. a 99% vede naprosto turistickymi cestami.. az jsem tomu odmital uverit! Muzu vrele doporucit!
      Vsemu zdar! At nam to beha a nekdy v udoli..12;)

      Vymazat
  6. Nádhera, je radost nejeno tě číst, ale i sledovat tvé pokroky, skály nejsou problém, seběhy nejsou problém, navigace není problém .. zahradník by řek, že jdeš stále do květu
    Mm

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. LOL..
      Jeste ted se smeju. Stara odkvetla chryzantema (=ja).. ovsem pravda je, ze ti, kteri neznaji moje bloudici schopnosti tak dobre jako moji kamaradi.. nedokazi posoudit rozsah meho hrdinstvi:), se vydat v noci s (mou) nastavenou navigaci neznamym terenem domu..
      Ale potesilo me to.. Myslim, ze muzu v klidu bezet P100 sam, nebo vzit dceru na detskou trasu a navigovat ji..:)
      Nasim navigatorum a rychlikum zdar! 12:)

      Vymazat
  7. To by mě zajímalo, jak tohle funguje - chtěl jsem (trochu, ne moc :) první červnovou sobotu běžet Letkovskou čtyřicítku, ale nepůjdu tam, abych se "nepřejedl" a hlavně proto, že s dětmi a místními ochránci přírody pojedeme do zooparku Zájezd pozdravit rysa Blonďáka a - teď ta perlička - odpoledne na Okoř :) Asi synchronicita nebo co :)
    Tak prevenci zdar (a budoucím závodů také) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) jak jinak odpovedet, nez "great minds think alike":), proste skveli lide uvazuji stejne, ze? :)
      No jedes a behas ted jako KiliKarel, tedy skoro jako Kilijan..:).. MSF! At se dari! A zase se tesim na shledanou.. Obeh Plzne zni velmi dobre!! 12:)

      Vymazat
  8. Honzo, podnikl jsi krásný výlet :-) Okoř a jeho okolí je stvořené pro pohodové pobíhání nebo jen na procházku či projížďku na kole:-) Jinak přesycenost ze závodů znám velice dobře, jen mám ten pocit přesycenosti při jiném počtu závodů než ty :-)i proto jsme si s Janou raději udělali běžecký výlet do Prčice než bychom běželi Šutr (i když Šutr a lidi okolo něj máme oba rádi) 1bubo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. vzpominam si velmi dobre na doby, kdy jsi za vikend stihkl i vic jak 2 zavody.. a v pohode.. Pro me jsi to, co se v matematice nazyva "limita".. neco, co se da dosahnout akorat tak v nekonecnu:)..
      Takze jsi me potesil, ze podiobne stavy padnou obcas i na tebe, ci na vas s janou. MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  9. Honzovi tez dekuji, setri mi totiz cas - nemusim cist noviny! Ze je na Letny zase Fronta na maso si prectu tady na blogu a diky 'nasemu' horoskopu me netrapi ani planovaci kalendar. Vsemu zdar!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Velke pozdravy do Niedernsillu! Uz se to blizi, moje pobihani v Dolomitech a nasledna navsteva, pivo, spolecenske akce u Vas..:). Uz se velmi tesim.. Zdravi horoskopova pobocka Ony Dnes:).. At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  10. Krásný výlet. Pája mi odepisuje v podobném duchu a přidává něco jako "Hlavně nikde nezabluď, máš zamluvenou masáž zad". Čili starost o mě i motivace v jednom. Kdyby taky běhala, nevešly by se nám boty do botníku. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeeee.. To je krasna odpoved..:)
      Stejne jako pokyny moji D. pred zavody.. Vetsinou ted v duchu.. Honziku utikej, moc se tak nezdrzuj, at jsi brzo doma..OPbe s deri na tebe cekame!:)
      MSF! Smisenym manzelstvim a pobihani.. ZDAR! 12:)

      Vymazat
  11. Jak te tak ctu vidim ze jsme beh samotarsky, vyletni a rozjimaci podnikli skoro synchronizovane, vcetne toho Josefa Visarionovice na Letne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. No ja myslel, ze mam vlci mlhu:).. Vidim, koukam.. neznamejsi fronta na maso.. a v cele velky J.V.Stalin. nastesti jsem mohl zavzpominat na chvile prozite v jeho rodne svetnicce v Gore:).
      Jjo: To Stalin lesy na pochod pošle,
      řekám v pustině téct přikáže,
      Stalin - soudruh, Stalin - vůdce,
      Stalin - inženýr našich tužeb.
      I když já mám raději tu Majakovského o Leninovi:
      "Říkáme – Lenin, myslíme – strana, říkáme – strana, myslíme Lenin"..
      Je vidět, že i po běhací linii a "frontě" nás napadají stejné ptákoviny:).. A to je dobře! 12:)

      Vymazat
  12. No, jez každý den řízek... :o) Taky jsem už dlouho přejedená, řízek 2x ročně mi teď stačí bohatě

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) .. hlavne si vzit boty na beh.. a na kolo si nenastrikat brzdy olejem:).. Je videt, ze to oba mame zmaknuty.. Rizi minimalismus:). MSF! At to sportuje.. "na hlad".. 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...