čtvrtek 21. ledna 2021

Na Nový rok o slepičí krok, na Tři krále o "kilometr" dále, aneb každý den malá radost a každý týden malý Kaisen:)

--- moje poznámka pod čarou ---

Ty "salámové" metody jsou nejhorší.. nevím, jestli si to všichni uvědomujeme... Ale... Za chvíli to bude rok, co vešla v platnost různá (často velmi nesmyslná) omezení, druhý vyjímečný/válečný stav už bude zase nejméně 132 dní  a jak to vnímám kolem sebe -- lidé procházejí stavy od krátkodobého pochopení, přes naštvání (řekl bych to silněji) a rebelii až k naprosté apatii. To naštvání naprosto chápu a plně podporuji, ale ta apatie mě děsí... V rámci tolik proklamované soudržnosti a solidarity by bylo zajímavé snížit platy politikům na polovinu, stejně tak státním zaměstnancům (a výrazně snížit jejich počty), když omezili fungování úřadů, úřední hodiny, atd... a hned by bylo vidět, jak by se výrazně lépe a víc logicky řešily "zákazy" a "opatření"...

No nic, já to navíc ještě profesně nesnáším dobře, moje instituce a přeneseně i ostatní, pro které pracuji mají velký podíl na současném marasmu...:(. Připomíná mi to hořký vtip, kdy chlapec na dotaz, kde pracuje tatínek odpovídá, že dělá striptéra v gay baru... Paní učitelka se ptá, jestli je to pravda... a tak chlapec nakonec přiznává, že ve skutečnosti dělá novinařinu a reportéra pro CNN, ale že se za to hluboce stydí:)... Pro jistotu opakuji, že s mým zaměstnavatelem nesdílím jejich postoje a prohlášení...:)

--- konec mojí poznámky pod čarou ---

Nicméně, co jsem chtěl říci ... a snažím se vyloučit cokoliv s virovou tématikou... je tu opět leden, předsevzetí, umocněná tím, že se nikam nesmí, fitka zavřená... a tak běhá každý, kdo aspoň jednu nohu má:)... Možná je to jedna z mála možností bojovat s apatií v nás a kolem nás...

Na druhé straně, u mě (57+), který se snaží už víc jak deset let a upřímně sice běhá sice svoje max, ale jinak objektivně měřeno běhá "tužku":)... Tak je pro mě hodně těžké nalézt dobrou motivaci na začátku každého roku. Vidím to jako jasný problém "středu". Ti kteří jsou na začátku cesty a běhají krátce -- mají tu výhodu, že se těší na svoje zlepšení, rekordy jsou "na dohled" a všechny pocity jsou super:)... Závodníci zase mají svoje úsilí podepřené snahou se udržet mezi těmi nejlepšími... ještě jim to "ukázat", případně ještě "naposled":) uběhnout skvělý závod... My, co už se nějakou chvíli snažíme...(soudím podle sebe)... horko těžko hledáme motivaci. Tak (aspoň já) dostávám navzdory svému snažení od Garminu pravidelné vzkazy ... o neefektivním tréninku... o snižujícím se VOX max... A tak jsem se snažil:). Byla zima, jak v Charkově na nádraží, cesty uklouzané jak na pražské brusli... já po cestě oblékal nesmeky.. ale Garmina to nevidí??. No fuj!:)

Ale na druhé straně, já s tím mám pochopitelně spojenou celou řadu hezkých zážitků. Začátkem týdne jsem přesvědčil kamaráda HK a s jeho synem jsme udělali "tří-Honzovou výpravu" na vyhlídku Máj a Bednář .. na východ slunce. Původní cíl byl, že si doběhnu odtud domů (51km), ale pracovní povinnosti mě dostihly v "půlce" ... u Řitky.. (no není to symbolické??) a tak jsem vzal autobus, dojel rychle domů... a řešil pracovní "požáry":).

Mráz, uklouzané cesty a stezky v Prokopském údolí, potkávání se s turisty, maminkami s kočárky, malými dětmi, přímo přitahují rady typu .. Nejez "žlutý sníh" a nečůrej proti větru:)... Spousta vtipných pozdravů, včetně hravého využití českého jazyka. No posuďte sami. Běžím si po naprosto zledovatělých cestách kolem Dobré vody v Prokopském údolí. Před domorodci i návštěvníky se "vytahuju" a propaguji nesmeky..:). U obzvlášť zledovatělého sestupu stojí jedna "zoufalá" :) žena... řekněme v mém věku... a na moji exhibici a poskakování v nesmecích... reaguje prosbou.. "Nesvedl byste mě"?... :). Samozřejmě, jako správný gentleman ... Doplňuji, že ji nesvedu ani z cesty, natož jinak:)... Navíc v tohle mrazu, že?..:). Paní to dole naprosto zazdila obratem... "Od vás bych se někdy nechala svést!" ..:)

Je třeba si dělat radost. Dneska například byl 21. den roku 21.. 21 století... Proto říkám Lubošovovi... je potřeba společně vyběhnout (nebo vytlačit koloběžku)... a "oslavit" to... Luboš sice mlel něco o chorobách...protivenstvích.. ale nakonec se setkáváme tradičně u mostu a na 12 km připíjíme skvělou domácí slivovicí... 21.. je 21, že:)

Proto... možná navzdory tlakům .. a na vzrůstající apatii.. si říkám... bojovat je třeba! Radovat se ze všeho hezkého, co přijde a jak říkají fotbalisté... je třeba jít tomu štěstíčku trochu naproti:). Protože je doba těžká a klidně se může stát, že někdo zavelí ... "Navrhuji sníst psy, náčelníku!" ...:).. a já v rámci revolučního hnutí budu ještě muset chránit Deri... Tak je třeba si dát nějaký těžký a nereálný cíl:).

Proto, i když to zní legračně, jsem se zase začal připravovat. Sbírat síly a nadšení... i tam kde nejsou.:). Jak říká můj syn, jsem (skoro) tak starý, že ještě pamatuji turbulence na tulipánové burze v Holansku... Ale to neznamená, že jsem ztratil touhu!

... 200 je to číslo... 200 ve 24h... A udělám pro to, co půjde.

Držte se!

Všemu zdar! Našemu úsilí, snům a ultra.. zvlášť!

12:)

15 komentářů:

  1. Rád jsem si přečetl další příspěvek. Zasněžené krajinky jsou moc pěkné. Martin

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik... :). Moje fascinace vychodem (zapadem) slunce jsou zname:). V udoli a v (sirokem) okoli jsem si fotil snad kdejaky krovi, cestu... Protoze v tu chvíli mi to prijde hezke, nebo aspon zajimave natolik, abych vytahl telefon a zmackl tlacitko.:)
      Delsi behy v zime, kdy je vetsina veci zavrena... to je fakt vyzva. No uvidim zitra:). At nam to beha.. 12:)

      Vymazat
  2. O male radosti se snazim kazdy den. Tve fotky a psani o behu je ma mala radost. S VO2max mam taky problem a mozna taky "leze bez zeleze" :). Jak babka s nusi:) Ale jsem tak strasne rada v tom zapadanem lese,mlha nevadi,je treba bezet dal:)
    S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Silvo, mozna je to take tim, ze nas Garmina "radi" omylem mezi "reprezentanty" a tak nase "vrcholne":) vykony touto optikou vypadaji jako vyklus, nebo jako velmi neefektivni trenink.
      Ale mas pravdu. Co na tom zalezi... At nam to beha, ultra zdar! 12:)

      Vymazat
  3. Alealeale, to jsou mi věci! No to je ovšem moc hezký cíl. Dostal ses na Kladno? Prý byla místa fuč během pár hodin (!).
    Tomu by jeden ještě před pár lety jen těžko věřil...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)...Dik!
      Realisticky je to nerealisticky cil:). Jako osamoceny vlk:) mam tak sanci kolem 185km. Asi s dopomoci a kdyby se vsechno maximalne seslo tak kolem 195:). Ale abych se zacal snazit, tak cil by mel byt alespon trochu "sileny":)... potom je jednodussi delat v priprave silene veci:).
      At se dari, at nam to beha! 12:)

      Vymazat
  4. Ahoj Honzo,
    číslo 200 mě taky přitahuje a rád bych na něj dosáhl, ale ono to je sakra těžký. Je pár vyvolených, kteří dvoustovku dávají lehce jakoby nic, ale pro nás ostatní to je opravdu hraniční hodnota a muselo by se sejít úplně všechno, abysme jí pokořili. Ale zkoušet se to musí. Pokud to není tajné, kde se o 200 chceš pokusit? Já plánuji tradičně Kladno.
    Martin M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... Dik Martine!
      No je to z meho pohledu hodne silny cil:). Jak rikas, je potreba, aby se vsechno seslo, jak v priprave, tak v zavode... aby se mi moc chtelo:) a ... to si musim priznat... abych presvedcil treba svoje "deti"... aby mi pomohly, hlidaly a posunuly me, az mi bude ouvej:). Verim, ze ta pomoc jednak mne usetri dost casu a jednak bude i silnou vzpruhou.
      Kladno vyprodane v mziku..:) jsem na cekaci listine... Tak uvidime. 12:)

      Vymazat
  5. Bravo, paráda, že to hlásíš dopředu! Přeju Ti, ať se to vydaří, myslím si, že těch 10km už není takový rozdíl. Vlastně stačí se udržet v souvislém běhu o dvě hodiny déle než se Ti povedlo doteď! A to půjde i hlavou :-) držím palce v přípravě i v závodě (kdy, kde?), tb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, dik.. urcite, az se (doufam) nekdy uvidime, tak se zeptam, zkonzultuji strategii... I mozne rady pro moje pomocniky. Musim tu hlavu nastavit, ze "tachometr" nekonci u 180:). To bude prvni vec. no a potom si pripravit podporu.
      Rad bych asi Kladno, pokud se tam dostanu...Jsem na vrcholku cekaci listiny (podle vseho), tak snad nejaka sance je... Kdyz ne, tak zari..
      MSF! .. a diky za podporu! 12:)

      Vymazat
  6. Honzo, to jsou opět perly!

    "Od vás bych se někdy nechala svést!" ..:)" a hned pod tím: "Je třeba si dělat radost."

    Nebo Lubošovo mletí o protivenstvích. :-D

    A v Gay baru bys to měl dobré - v šeru hůř vidíš a tolik by ses nestyděl. :-))))

    Díky za veselou přestávku mezi opravováním prací nezvedených studentů. :)

    Advid

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :). Dik. To ja, kdyz ctu tvoje zapisky, tak si bud vezmu svetr, nebo zaleju horky caj...
      Doba je takova "divna", rekl bych diky mediim je spolecnost hodne polarizovana... obzvlast ti, kteri jsou (mozna po pravu) vic vystraseni... jsou naprosto, ale naprosto radikalni. Kazdy, kdo zmini, ze lide umiraji i na neco jineho, krachujici firmy, deprese, chybejici zakladni peci.. tak je razem oznamkovan jako "chripeckar", ten, ktery chce, aby byly mrazaky na mrtvoly na ulicich.. atd.
      Takze tak... Ja se snazim v tom marasmu... si delat radost. Jet navstivit svoji 86 letou maminku. Mozna ji nakazim... mozna to chyti nekde jinde... Mozna umre na neco jineho.. Ale je ji 86. Zavrit ji na vic jak rok do "kriminalu" znamena v podstate ji sebrat velkou cast zbytku jejiho zivota...:(
      Je to tezky.. Ale my Cesi jsme (zaplatbanku) smejici se bestie. Delat si legraci a umet si nalezt nejakou tu veselou prihodu... to patrilo k zakonum preziti. Vzdycky. Tak treba priste o tom, jak se me (rizikovou skupinu) snazilo zachranovat vedeni instituce... a jak to vsechno dopadlo:).
      MSF! At nam to beha a otuzuje! 12:)

      Vymazat
  7. Honzo, ty tvoje historky jsou jak z americké komedie - zábava zaručena��
    Jinak letos plánuju svoji první 24h, tak třeba se uvidíme v září��

    OdpovědětVymazat
  8. Ještě podpis...JiříkK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... diky moc! Jiro... Musim zaklepat.. ale ja jsem strasne rad, ze se mi tak skvele "zije"... ze ten humorny rozmer ... obcas az absurdni... je pritomen kolem me skoro stale. A to kvuli "GDPR":) sdilim jen zlomek toho, co by by mozna bylo skvelou naplni na stand-up komedialni vystoupeni...:)
      Uvidime... Pro jistotu jsem se na plzensky okruh take prihlasil.. takze -- dali panbuh -- v noci muzeme spoustu veci probrat. Budu se asi snazit jako pako:)... ale to neznamena, ze si nebudeme moci povidat. Protoze zamezit 12honzovi ve vypraveni... to je jako zakazat Casanovovi.. [no to byl spatny priklad:)]...
      Tesim se na shledani! 12h...ultra a nasemu usili... ZDAR! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...