čtvrtek 26. ledna 2012

Co by kdyby, aneb contrafactual

Asi tím prochází každý z nás -- pochyby... A pak to věčné: co by kdyby? Co by se stalo, kdyby jo a kdyby ne? :) Možná to cítíte i při tom duševním boji, jestli dnes vyběhnout nebo ne.. A že se vlastně nic nestane, když to odložíme:)...? Mě v minulých dnech velmi zaujaly komentáře velkého Běžícího Stínu:) na ll a AprilRuns blozich. Protože jsou podle mě fakt skvělé, neměly by rozhodně zapadnout -- dám si je sem pro pozdější vlastní povzbuzení:

...treba srovnani s mapo (http://ultra-mapo.webnode.cz/) - svuj prvni marathon zhruba stejnej jako ja zhruba ve stejne dobe. Ted po peti letech ale ona sazi jedno ultra za druhym, reprezentuje CR a marathonu ci delsich trati ma pres stovku. Myslim, ze s talentem a vasni pro kilometry jsme na tom podobne (snad ji tim neurazim), zadni drevaci nejsme, ale Kenani taky ne. Rozdil je v tom, ze zatimco ja jsem si poslednich par let hledal vselijake vymluvy, mapo proste poctive behala ... a behala ... a behala ... a behala ... vytrvale jako smrt ... a vo tom to je ... alespon u mne, to mne motivuje, videt na ostatnich kde bych mohl byt, kdybych behal poctive jako oni (ci ony). To ze mne nekdo predebehne mi nevadi, ale trosku uz se zamyslim, proc je rychlejsi ten, koho jsem drive bez problemu porazel. A vsechno se to vraci zpatky ke konzistenci a trpelivosti ...

...In my opinion, every run counts. Training-wise, some of such runs may not be worth much, but in the big scope of things the runs like today are absolutely essential. I always feel stronger and more confident knowing that I indeed can overcome such difficulties and resist the temptation to call it a day without running. Sometimes later, you will look into a mirror (provided you have any doubts) and see the runner inside, not because you run when the weather is nice and you are fresh and have all the spare time at hand, but because you got out when it is difficult, when it hurts and when you want to quit – but you don’t....


Musel jsem si sem k sobě ty komentáře dát, jsou silně motivační...Třeba RS nakonec tu nějakou knižku napíše, měl by! Ty jeho věty plně vyjadřují i moji víru. Navíc u mě je dlouhý běh takový bezpečný adrenalin, je to pro mě jednoduchý způsob, jak líp poznat sám sebe a mít se víc rád:)...jak si maličko, přitom ale bezpečně "hrábnout":)... Něco jako sledovat detektivku nebo horror v bezpečí obývacího pokoje:). Taky občas (někdy i víc nebo hodně) bojuju s nechutí a s pohodlnosti, pak ale (naštěstí) něco ve mně řekne, ale neřeš to, vem si boty a jdi ven... Vytrvalec je od slova vytrvat, přesně jak to říká RS, pak pomůže to, že se člověk překonal, když se mu nechtělo, když neměl čas, když ho něco trápilo..:)

Ne, že bych měl nějaké ambice, ale hrozně se mi líbí, že se člověk může překonat jen tím, že vydrží. Je to málo, nebo moc? Vydržet jeden den, týden i měsíc se dá. Co je časově kritický moment? Nevím... S tím časovým horizontem si vždycky vzpomenu na odpověď svého otce na 50. výročí jejich svatby, když jsem se ptal, jak to svoje manželství vidí zpětně. Tak mi řekl, že kdysi slyšel, že nejhorších je prvních 50 let,... že se to občas musí vydržet:)... ale on sám to ještě nedokáže posoudit.:)

Takže ve všem je potřeba občas vydržet a nevzdávat to. U běhu je to myslím úplně nejjednodušší a já proto běh beru jako takový dobrý tréning na normální život.:)

Ať se nám daří vydržet a překonat naše slabší chvilky. [A že jich určitě je!:)]

Tak jdem běhat, ne?:) 12:)

23 komentářů:

  1. Přesně jak píšeš "vytrvalec je od slova vytrvat" metr za metrem, hodinu za hodinou, den za dnem, rok za rokem. Jedině pak se můžeš ohlédnout a být překvapen že ti kterým jsi záviděl už nevidíš. Ale cíl je daleko tak nepřestávej nebo oni zase už neuvidí tebe :)

    OdpovědětVymazat
  2. 2 blondie: zlata slova... ono, co je vybojovane toho si vic vazime, at uz to jsou skutky, veci nebo lide:)..
    2 ll: Podobnou mantrou ziju od sameho zacatku. Kdybych spocital, kolikrat jsem si rikal vydrz (a vydrzel), kolikrat jsem si rikal, ze je to boj (a byl) a nakonec ty pocity (nejen nejake pofiderni casy) ty za to vsechno staly. Navic, ja naprosty nebezec se citim byti pobihacem!!! Neuveritelny! -- Treba vydrzet:) :)... MSF! a vydrz! 12:)

    OdpovědětVymazat
  3. Krásně napsáno, já měla takových "vydržet" i když jsi KO a nechce se 13 km dneska. A ten pocit, že to člověk dal ... A co kdybys napsal nějakou knížku Ty? :)

    OdpovědětVymazat
  4. 2 Barborkas: :), ja dneska vlastne taky:)... Rano jsem nemohl brzo, pak to bylo kombinovane s behem s Deri:), coz je vzdy narocne, abych nezranil ji, ona me, nebo treba jeste nekoho jineho:) a pak zase znova vybehnout a jit si "dobehat" nejake km, to je vzdycky trochu boj:). Zatim dobry, zatim v nem vitezim:)...
    Ty mas neuveritelny stats:), prvomaraton lehce na 4h, no brzo me ve stromovce budes brat o kolo.. Ale to nam starsim nevadi, naopak, aspon muzeme chvili bezet s temi rychlejsimi..:)
    Na psani knizek jsou lidi, co to umi (at uz behani nebo psani, nejlepe oboji..). Ja mezi ne nepatrim, to mi ovsem nebrani mit behani rad a psat si o tom tyhle zapisky.
    MSF! 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Člověče, Ty jsi asi nastartoval takovou velkou sebe-přemáhací vlnu :) Dnes testovací 10ka a chtěla jsem to vzdát už na čtvrtým km, ale nevzdala. Ale ... no uff. Já myslím, že k Tvému maratonskému času mám ještě hodně daleko ... Hlavně, že nám to pěkně běhá a baví nás to, viď? :)

      Vymazat
    2. 2 barborkas: :) no tak me predbehnes az naprezrok:), neni kam spechat:)... Jinak s tim premahanim -- zastavam Kopernikovu teorii:), tedy, ze pozice pozorovatele neni nicim vyjimecna.. Jinak receno, pokud ja mam nejakou premahaci vlnu, patrne v tom nejsem sam:), budes se divit, ale casto mi i tahle berlicka desne pomaha..:)
      Samzorejme, dulezite je, ze nas to bavi a je s tim pohoda. behani zdar! 12:)

      Vymazat
  5. Vidim, ze si musim hlidat co a kam priste napisu ;) ... uvadis mne do rozpaku a myslim, ze mne vidis az moc kladne :) Ta paralela s zivotem je i u mne velmi dulezita. Jsou to dve spojene nadoby, jedno inspiruje to druhe a obracene, ale i naopak, kdyz se neco pokazi doma, tak i z behani se vytrati jiskra a lehkost a casto proste po par set metrech prejdu do kroku a brzy tocim zpet domu ... nebo si sednout nekam do stinu a trochu rozjimam co se vlastne prihodilo. Nevim jestli jsem byl predcasne zasazen krizi stredniho veku (sedivych vlasu na to uz mam dost), ale mne nejvice dostava epicka proporce a nezdolnost lidskeho ducha pri tech dlouhatanskych a obtiznych ultra. Ta rozervanost kdy krize stiha krizi, kdy doufas ze to jeste zvladnes, ale zaroven to v duchu vzdavas ... pak se trochu oklepes a myslis ze mas vyhrano, ze uz to zase pujde samo, jen aby ses po par dalsich hodinach znovu rozsypal ... a v zivote je to casto presne takhle, a DNF nepripada v uvahu, i kdyz vlastne pripada, ale jen jednou a uz by to bylo naporad a o tom mluvit vubec nechci.
    Moje kazdodeni pobihani se samozrejme vubec neda srovnavat s temi vzacnymi ultra behy, ktere se povedou jen 3-4 do roka, ale kazdy byt i ten nejkratsi ma v sobe spetku toho napeti, ocekavani i obav jake to bude az priste padnu, jak se mi podari vstat, jestli vubec uvidim cil, a pokud ano, jestli aspon trochu se vztycenou hlavou. A v zivote, v tom je to vlastne uplne stejne.
    P.S. At ti to takhle beha a pise dal, dobre se to cte a dodava mi to silu i inspiraci. Obzvlast dnes je toho zapotrebi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeste jsem si uvedomil, ze v techto dnech nejen ja, ale i rada lidi kolem bojuje s "premahanim", je to takove komplikovanejsi.. [napriklad ve ctvrtek byl u nas praci den:), teda ne ze bychom se prali, ale bylo prano vice pradla) .. a moje slunicko mi nechalo za venkovnimi dvermi komory moje zpocene bezecke haderky:), ktere nejen, ze tim padem jsem je zapomnel vyprat, ale do rana zmrzly na kost:). nejsem Machy, abych otloukl led, oblekl na sebe s tim, ze zbytek po ceste bud oschne, nebo to stejne zapotim:)... A tak jsem v patek nebezel do prace. Dneska (v sobotu) jsem musel tezce o vse bojovat, ale jako v pohadce, konec dobry, vsechno dobre..
      Proc to pisu.. treba ti pomuze, ze je neco ve vzduchu, nejsi v tom sam..:) Drz se, at se dari! 12:)

      Vymazat
    2. no jo ... u nas to uz uz vypadalo, ale vcera zacalo druhe kolo mastitidy. Horecky skoro ke ctyriceti ... dneska uz skoro dobry, ale ven vyrazim tak asi akorat na prochazku s detma. I kdyz i to se pocita, preci jen 2 hodiny na nohou s kocarkem plnym Leziciho Stina, nebo tentyz cas straveny pobihanim z kopce za breptajicim stinem co si to drandi na kole (pripadne ho tlacit do kopce) neni jen tak. Nekdy jsem vyplivnutejsi nez kdyz si pobiham za barakem po hrebenech :)

      Vymazat
  6. 2 RS: Prave jsem v klidu dokoukal (opakovane) Western States 100M. Dik za tip, neco tak silnyho jsem nevidel uz leta... Jsem sice citlivka, co se dojima u vseho, ale GR byl muj clovek, jak jsem videl jeho pristup, jak tam byl sam pred zavody, jeste premyslel, jestli nema jit vyzvednout bratra a tatu na letiste... Jak prochazel pres svoji krizi a pak se po rece zvednul a zacal stihat vedouci duo. Neuveritelna moralni sila...Ovsem muj absolutni vitez byl ten prvni, co ted o kousek minul 30h limit... Kdyz jsem jeho slysel mluvit a videl bezet, tak jsem mel v ocich slzy a jeste mam. Boze!!!
    Drz se, at si je (=WS) brzo zabehnes! 12:)

    OdpovědětVymazat
  7. Máš pravdu, hlavní je vydržet. Jeden můj kolega - padesátník (ve svém věku běhá maratony lehce kolem 3 hodin+-4minuty) mi říkal: "Není důležité, jak rychle běháš (od něj mi to tak nějak sedlo :-))), ale jak dlouho vydržíš běhat - do jakého věku." Tak že opravdu - každý běh se počítá! A překonat se v běhu má určitou paralelu v životě samotném.
    Tak ať mám vydrží běhání co nejdéle, třeba do 80:-)
    MSF. A ještě jednou díky - však víš za co:-))

    OdpovědětVymazat
  8. 2 1bubo: Bylo by to jiste prijemne za dva roky ubehnout maraton ve vetsi blizkosti 3h:), ovsem jeste lepsi by bylo pobihat co nejdele:)... Tvuj kolega je IMHO moudry muz... Prekonavani je urcite dobre, i kdyz se mi obcas zda, ze se v posledni dobe prekonavam nejak moc casto:). Tak at nam to behani a prekonavani vydrzi co nejdele a co nejvic nas bavi.. 12:)

    OdpovědětVymazat
  9. Odřená kolena se nepočítají do zranění a každá holka, co není modelína, je velkoryse ignoruje! :) Jinak tohle zamyšlení se mi dnes trefilo do noty a jistě se k němu budu často vracet. Ono vytrvat je těžké, ale kolikrát je těžší uvědomit si, PROČ by měl člověk chtít vytrvat. Snad budu Hrdý Budžes.
    Iva

    OdpovědětVymazat
  10. 2 Iva: :), koukam zranena se ozvala :).. Ivo, v tom mas naprostou pravdu, clovek musi vedet/citit/verit proc by mel vydrzet a vytrvat. Ja se vzdycky bojim, ze jakmile neco, co jsem nemusel a vzdal bych, ze potom uz budu snadneji vzdavat.. vzpomenu na Leoninu hlasku... "nevim jak se vzdava".. ktera tim padem dobehla maraton.. :)
    MSF! 12:)

    OdpovědětVymazat
  11. Přesně!
    Nezbývá než vytrvat; hlavně ve chvílích, kdy to ještě jde..
    Až to nepůjde, bude to naprd.

    OdpovědětVymazat
  12. 2 RVM: to jsi tefil hlavickou na hrebicek:), az nepujde vydrzet, tak to vetsinou je prusvih:). msf! 12:)

    OdpovědětVymazat
  13. Na to musim reagovat :))
    Vždycky to jde nejakým směrem .Vždycky jde dělat něco co nás naplnuje a dává nám radost:)
    Nepujde to teprve až nás ponesou nohama napřed :)

    OdpovědětVymazat
  14. 2 ll: Presne takhle jsem to myslel:)
    Jinak dneska jsem si to prekonavani privolal..[nevim jak ty, ale ja v sobe toho pokusitele a dabla naseptavace mam porad..:)]... nejdriv jsem bezel s deri takovou zmatenou 5, sprinty kombinovane s ocuchavanim psu, vytvarenim bobku a tak:) [tedy to vse deri, ja kolem pobihal, uklizel, odhanel cizi psiska a snazil se ji na voditku drzet v bezpecne vzdalenosti od bezcu a chodcu.. pak jsem ji dovedl domu a svadel vnitrni boj jestli jit ted zrovna jeste behat:), nakonec odpovednost zvitezila a rekl jsem si tak aspon jeste 5, at to neni uplna ostuda.. pak jsem vybehl a hned se mi ozval tek certik v hlave ktery mi naprosto jasne a zretelne rekl... No jestli se vratis domu driv nez s 20km, tak tu Silvu rovnou zabal!:)... Co ted?? Sebou jsem si nevzal zadnou vodu ani caj:), povercivy tradicne, certik rekl vyzvu a tak jsem behal:)... Samozrejme doma s 21.3 km, navzdory prvnim 5 km s deri jsem s prumerkou 5:24/km naprosto spokojen.. Kolikrat jeste budu muset tu Silvu takhle "potvrdit" nez se na ni vydam ve skutecnosti, to nikdo nevi..:)... Ale jiste je, ze je treba vydrzet! 12:)

    OdpovědětVymazat
  15. Clovece, kdybych to bral podle Tebe, tak bych si se svym treninkem o Silve nesmel ani cist ;)

    OdpovědětVymazat
  16. 2 RS: Rekni, ze ty takovyho certika/andela nemas?:) Treba kdyz bezis a uz to chces zatocit a on ti rekne, no nemel bys.. Schvalne, ze ... A pak neco uslysis, co urcite bys mel, jinak... A jestli pak se nekousnes a nezkusis to? :)
    To je komicky, zrovna pred par minutama jsem ti odpovedel o kus vyse na tvuj komentar. [Dopredu se omlouvam, ale v zitrejsi kabalisticky cas jsem si jeste jednou, tentokrate humorne dovolil pouzit tvoje jmeno:)]
    12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. coz o to ... certicku by bylo :) ... ale krome nich mam taky pani D. a ta se kouka na hodinky kdy budu doma. Krome rodinnych povinnosti uz taky zazila moje zlamane hnaty, rozervane obleceni, krev a blato a tak kdyz reknu za budu za pul druhe hodiny doma, a nejsem, tak zacina sedivet strachy.
      Jinak ale ulitavam na kopcich. Proste to neumim otocit v pulce a deru se jak debil nahoru at uz je pocasi jakekoliv. Nejhorsi je kdyz se ta stezka stoci na severni stranu, tam je jeste navaty snih, sklon 40-50%. Musim se opirat o jednu ruku, behat se neda, ale otocit taky ne :)

      Vymazat
  17. :) vedel jsem, ze to tak je.. :)... Ziskal jsi tady neuveritelne priznivcu pro dlouhe behy!... On ten bezecky buh to vi a tim padem ti bude naklonen:). ll je v tom az po usi:), ja v tom taky tezce litam:).. O manzelce mi nerikej.:) Vzpominam, kdyz jsem se zdrzel v praci minuly tyden a v zapadacim slunci a pocinajicim chumeleni a mrazu vyrazil [zase bez celovky:)] domu... pribiham, domu a na mobilu 5 neprijatych hovoru.. No zehlit jsem musel, musel:)... Ale to my typicti prusvihari asi umime uplne nejlip, co?
    Tak at je doma vse v poradku, at ti to spokojene beha.., Ses nas (ultra) vzor.:). 12:)

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...