pondělí 4. února 2013

Nastavované kopce..

V poslední době mě "maličko" :) znervózňovaly poznámky známých a zkušenějších lidí, že jsem zase (tradičně) přestřelil a že mě letošní sezóna zlomí vejpul, srazí na kolena, ne-li na zadek. ...Možná ano, možná ne..:)
Ale v jedné věci asi mají pravdu...jak chci běhat v kopcích a v horách, když tady žádné hory nemám? To na mě bude muset pořád Stín čekat?

V tom jsem si vzpomněl, jak jsme jednou vařili s tetou a ta mi řekla kouzelnou větu.. Jó Hanzi, když něčeho není dost, vždycky se to dá nějak nastavit! A tak jsem zavedl do svého pobíhání nastavované kopce. Co má pražák dělat, nemám tu žádnou dlouhou sjezdovku, velké dlouhé kopce a tak si jednoduše ten svůj malý kopeček nastavím..

Objevil jsem už v minulosti pro tento účel naprosto skvělý výběh z Hlubočep nahoru směrem k Jinonicím, začínající v ulici Na Placích -- cesta na vrchol kopce je dlouhá asi 750m a převýšení je cca 120m... jako správný matematik dosáhnu efektu dlouhého kopce jednoduchým nastavením... prostě si ten kopec vyběhnu a seběhnu víckrát!!! :)

Zrovna v sobotu jsem vyvenčil Deri v běhu (je to sice nejlepší trenér, ale v poslední době mrcha líná!!), nechvám Deri doma a hned jsem seběhl dolů do údolí pod svůj (nastavovaný) kopec novou metodu otestovat.

Běžím ho nastavovaně poprvé... při prvním výběhu předbíhám v kopci poněkud tělnatější paní, která rve do dopce podobně stavěného německého ovčáka. Povídám, to máte dělat obráceně, jako správný musher!! Ten pes má táhnout vás!:) Paní souhlasila a když sbíhám dolů, tak vidím, že je sice za psem, ale téměř stojí oba na místě...že by něco bylo špatně?:)...těsně pod dolním obratem míjím staršího cyklistu, uviděl krpál před sebou a na můj veselý pozdrav jen mrzutě odpověděl, že s kopce to se běží..:)... za chvíli ho předbíhám v kopci a říkám.."ale do kopce taky..:)" ... a že mi opravdu pěkně šlapalo, tak jsem viděl, že chudák v půli kopce sedl na lavičku a odpočíval, nebo prostě jen čekal, až ten kopec trochu splaskne...

Když běžím dolů, tak ho (zase vesele) zdravím a od mi odpovídá, že se od žádných mládežníků nenechá vyprovokovat k nějakému neuváženému ničení těla:), což jsem mu schválil.. jenom s tím, že já už dávno nejsem mládežník:)... Ale že bych to na kole taky asi nedal a proto, že běhám... Vyběhl jsem po třetí a nechal jej odpočívat a zamířil domů. Ten kopec není velký, ale náš!:).. To by v tom byl čert, abych tady něco nenatrénoval. No, přiběhl jsem domů přesně akorát, ukazatel skóre říká "oko" a ještě půl km k tomu..

Skvělé pocity.. Ten pokrok a inovace, kde se to jen zastaví ?:)

Nastavování zdar! Běhu a ultra zvlášť!:)

12:)

PS. Nakonec běžet to napoprvé jen třikrát bylo moudré rozhodnutí, protože další den (v neděli) jsme vyrazili s Davidem (Advidem) oklikami na hrad Karlštejn a byl z toho nádherný výběh/výlet a nakonec i hezkých 32km a tedy týden končí se hezkým číslem 138. 

26 komentářů:

  1. tebe bych fakt chtěla potkat když už bych nemohla :o))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) ale ja to nemyslel spatne..:)
      Chtel jsem jen odvratit podezreni, ze ten kopec beham jen cestou dolu... Nebo ze ho (nedej boze) .. nemam rad!:).. naopak, ja jsem moc rad, ze ho tam mame!!
      MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Já mu včera říkal, že je na ty lidi zlej a on, že ne. :)

      Vymazat
    3. Leono, U Sádlů Honzu potkáš - dej 5 piv - to už určitě nebudeš moci a Honza tě nějakou hláškou také počastuje :-))))))))

      Vymazat
    4. 2 Advid: Co je to za reci? :) Sam jsi mi rikal, ze to mam z toho, ze jsem takovej spolecenskej:). Ze me nekdo jeste necim prasti!:)
      2 bubo: To je ono! Tys to zase vymyslel!:) Ale muze klidne zustat u vina.., az uz nebude moci, my ji nejak slovne povzbudime!:)
      12:)

      Vymazat
    5. No hned to pri nejblizsi prilezitosti otestujeme:)

      Vymazat
  2. To je skvely pristup! 2-3x za sebou ten isty kopec. To ja zvyknem jeden takyto krpal dat hore-dole, potom bezim dalej a cestou naspat znova, 1x hore-dole. Ale asi zacnem 3x hore-dole tam a potom 3x aj cestou naspat :)
    A davaj si pozor na ludi, ked ich uz takto provokujes...raz nejaky dobrak zniceny po tebe nieco hodi :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) koukam Duri, ty ses jak ja.. taky se chytnes kde jaky pitomosti..:)
      Asi mas pravdu, ja ho nechtel nijak provokovat, prislo mi to takove pratelske popovidani.. Ale budu si davat vetsi pozor. Tak kopcum zdar! 12:)

      Vymazat
    2. "koukam Duri, ty ses jak ja.. taky se chytnes kde jaky pitomosti..:)"

      Takovejch tady je... :D

      Vymazat
  3. Pěkně tomu dáváš Honzo. Ony i ty seběhy se budou nakonec hodit, umí být občas výživnější než dostat se nahoru :o) Jiřík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiri, to si pis..:). Ja navic musim na sebehy nacvicit oci..Mne hodne slzi, kdyz bezim rychle dolu, coz me nuti spomalit, abych si nerozbil usta (hubu) pripadne bryle..:). Ale verim, ze i tohle nejak nacvicim. Aspon pro to udelam, co pujde. DIKY za podporu. 12:)

      Vymazat
    2. Zhruba od čtvrtého kopce jsou už náročnější seběhy, protože do kopce si chůzi zdůvodníš :-)

      Vymazat
    3. Jani, mas zase pravdu.. No urcite to priste chci dat aspon 4x, nejaky pokrok byt musi:), ale zase pozvolna..
      DIK! 12:)

      Vymazat
  4. Tak vy tam máte aspoň ten jeden kopec, ale co my v Pardubicích? :D
    Ne, že bych ho nějak vyžadovala, ale u nás je pouze Kunětická "hora" a taky se u nás hodně nastavuje. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko dej si 5x Kuňku a máš nastavovaný kopec jako víno :-)

      Vymazat
    2. No ale v samotnych Pardubicich, tam se musi nastavovat skoro po 50 metrech..:).. aspon co ja si pamatuji..
      MSF! 12:)

      Vymazat
    3. 50 m je pořádný kopec, jednou jsem běhala kolem řeky nahoru a dolů 5ti metrový břeh :-)

      Vymazat
    4. Mě tedy v Pardubicích bohatě stačilo podbíhat viadukty :o))

      Vymazat
    5. To je pravda, to jsou ty naše neviditelné kopce. :)

      Vymazat
  5. Ehm, no a co my tady v NL? Proto ja se kopce nikdy nenaucim...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Závidím, závidím... Co já bych dala za placku... ;o)

      Vymazat
    2. :) Leono, v Pardubicich sis stezovala na viadukty, ony by se nejake "neviditelne" :) kopce nasly i v Nizozemi.. a co teprve prebehy mostu? a co protivitr? To je trening..:)
      Vsude se urcite neco da najit..MSF!

      Vymazat
    3. Uznavam, ze protivitr v kombinaci s hlubokym piskem v dunach (obojiho mame za humny habadej) je taky pekna labuz, ale kopec je kopec: ma zacatek a konec (i kdyz nekdy nastavovanej...).

      Vymazat
  6. Já seběhnu 4 km dolů do ůdolí potom nějakých 5 km nahoru na Krásno a to samé spátky a sem vyčerpanej. Je to silnice ,ale dá se to běžet i lesem.Ale těch schovaných kopců tu máme dost. Běhat přes Tepelské ůdolí je paráda.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak ma este napada, ze ved ty si skuseny behatkovy bezec, nie? A na nom si mozes nastavit sklon, aky chces a bezis a bezis a bezis....aj 2h do kopca :)

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...