pátek 12. července 2013

Tak nám zrušili Pražský maratón, paní Milerová.... aneb bojuji s krizí:)


Ptali se jednou moudrého jogína, co vlastně dělá, když "to" nejde... A on velmi zkušeně odpověděl... Ano někdy to nejde:)....Kombinace šoků (organizace náročné akce pro zahraniční účastníky v rozsahu téměř 24/7), psychické, fyzické únavy způsobila, že já těžký zavislák jsem dva dny neběhal. Chápete to??? Dva dny.. Velký Běžící Stín už by zvedal varovně prst, protože "tři dny bez běhu, to už je špatná karma:)"... Odvrátil jsem to a naštěstí se zase vrátil k běhání a zase se pilně připravuji na Leadville, pochopitelně nedám svoji kůži lacino!:)..

Ale zpátky k té malé krizi. Myslím, že tím finálním hřebíčkem byla drobná zpráva od Davida, že maratón ve Stromovce, ano, ten skvělý maratón, který se začal běhat poprvé v roce 1963, kdy jsem se narodil:), ten maratón na který jsem se tolik těšil, ten na kterém jsem si chtěl zkusit ke svým 50 narozeninám získat čas začínající číslem 2.. .tak ten se letos nepoběží...:(


Ne, není válka, není krize, není výjimečný stav... Nic takového. Podle pořadatelů nebudou v čas opravené sprchy a záchodky v areálu... Přijde mi to strašná škoda, přerušit tradici Pražského maratónu, kvůli zázemí v kamené budově. Pro hodně lidí (včetně mě) naprosto jasný vrchol maratónské sezóny, přerušena tradice... [Pořád si myslím, že by se ten závod dal zorganizovat.. řada věci může být provizorních, závodníci by o tom předem věděli a počítali s tím..]


Ale co dělat? Kamarádi řeší jestli Kladno nebo Ostrava, nebo odjet do Drážďan či jinam do ciziny...Vy, co mě znáte, víte, že jsem už jednal, jako bych žil ve westernu.. Ve chvílích jako je tahle si beru pomyslnou zbraň a vracím se do vesnice -- stejně jako sedm statečných -- bojovat s přesilou:), asi i nesmyslně, ale bojovat, protože za tradice je třeba bojovat...

Pořád doufám, že se třeba stane zázrak, že organizátoři přehodnotí situaci... A když ne, třeba se najde pár lidí, kteří se rozhodnou si v původně plánovaném termínu prostě uběhnout maratón ve Stromovce.... Minimálně já to budu...:)... Původní termín i čas startu znám. Okruhy znám(e), místo občerstvovací stanice taky.. Start a cíl je jasný.. Není co řešit.. :)


Větší úctu k tradici by to chtělo... Ale tu mi obyčejní běžci určitě máme.. Já tam ten maratón běhat budu!:)


Maratónu zdar! Ultra zvlášť! 12:)
PS. Ještě na základě prvních komentářů pro úplnost dodavám, že si obecně vážím velmi všech organizátorů závodů.. Ale je mi líto, že právě organizátoři maratonu nechápou ten rozměr boje s krizí, nadšení a konzistence, nebo chcete-li nepřetržitosti a tradice. Pokud by to pojali s podobným oznámením, tak by velmi jistě přišli lidi, kterým by polní podmínky nevadily, kteří by svoji účast vzali jako podporu závodu, podporu tradice a ukázku, že se s horším zázemím dokáží popasovat. Jsme přeci maratónci, ne? :)

40 komentářů:

  1. Jasně, Jene, já též. Jdeme do toho, my dva proti třem hodinám... Kdo se přidá? MichalV.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Michale, diky, urcite promyslime... Moc rad jsem s tebou dneska bezel na Zbraslav.. Nadhera, jen ta mladez na inlinech uz "neumi zdravit" ..:). MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Když na mě pak tak hodinku počkáte, tak jdu do toho s vámi. ;-)
      Lucka

      Vymazat
  2. Ty mi čteš myšlenky. Dneska jsem byl asi po týdnu běhat a když jsem doběhl, tak si ve vaně říkám proč se to vlastně zrušilo? Jestli je to jen kvůli takové drobnosti jako jsou šatny a sprchy, tak to je škoda.

    Takže já do toho jdu.

    Pavel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) neprekvapuje me, ze modry oddil to vidi stejne.. S tebou se moc rad probehnu a zkusime to poradne rozbehnout. MSF! 12:)

      Vymazat
  3. Tohle taky nechápu... Je tolik řešení a pořadatel raději akci zrušil než by udělal něco zásadního. Pomohla bych, ale jedu do těch Drážďan... Držím palce, ať se akce podaří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik! Kdyby ti z jakehokoliv duvodu Drazdany odpadly, tak vez, ze mi ti vytycime i 1/2M distanci..:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  4. Prázdná Stromovka a v ní bude kroužit Honza jakopako.:D

    Ne vážně, taky mi přijde škoda to rušit, ale zase chápu organizátory, že nechtějí nic dělat polovičatě a vždycky se najde někdo, kdo by řekl, že tam bylo špatné zázemí a kdesi cosi.

    Kdyby přijel Stolár, skopněte ho za mě do nějakého toho rybníčku mezi kačeny. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Krouzit ve Stromovce jako pako asi sam nebudu.. to je stejne, jako sam v preplnenem kupe:).. tam bude dost lidi samo o sobe..
      Myslim, ze to vypada za zajimavy happening... Urcite si to uzijeme s kamosema z modreho oddilu, i kdyz ruzovy asi nezustane uplne zkratka..:).
      Treba budes pobliz a delsi treninkovy beh by ti jedine prospel.. Vzdyt vis, ze ja beham drobnymi krucky..
      MSF! 12:)

      Vymazat
  5. Nalomenej hnát mi nedovolí s váma kroužit, ale hlásím se jako dobrovolník na občerstvovací stanici :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ovsem Ivus, to je naprosto ale naprosto skvely! Moc dik! Domluvime podrobnosti.. 12:)

      Vymazat
  6. Tak to je mi výzva! Pokud budu mít volno, tak bych si dal také tréninkově dlouhý běh 42,195km :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je videt, ze to bude mit i "zahranicni" ucast.. At zije MK Kladno!:). MSF! 12:)

      Vymazat
  7. Vlastně pořadatele chápu. Loni se objevili chytráci, kteří jim vyčítali, že nebyli schopni zprovoznit původně přislíbený videopřenos po internetu a proč někomu umožnili startovat o hodinu dřív. Letos by se určitě ozvalo spoustu těch, kdo by si stěžovali, že zaplatili 300 Kč a neměli se ani kde převlíct a vysprchovat, což by se na závodě XY nikdy nestalo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozrejme tenhle rozmer taky chapu... Taky me stvou lidi, co na vsem hledaji nejaky kaz.. vecne nespokojeni..
      Znova rikam, ze nejlepsi obrana je neslibovat skoro nic:), at si pak nespokojenci nemaji na co stezovat:)
      Ne vazne, tenhle maraton ma 50 rocniku... prerusit tradici v 51.rocniku je neuveritelna skoda.. Pritom staci rici.. budou polni podminky, bude absolutne minimalni zazemi (rekneme dva-tri stany), ucast lidi je podporou Prazskeho maratonu... pristi rok jiz ve standardnich podminkach..
      Nemyslim si, ze by meli rekordni ucast, ale bylo by dost lidi, myslim, ze ten lidsky a socialni rozmer -- preci neprerusime tradici zavodu, ktereho se ucastnili po leta i legendy ceskych vytrvalcu..
      Takhle jsem to myslel.. znova vsech poradatelu zavodu si velmi vazim, tohle mi je lito..
      At se dari! Maraton je kral! 12:)

      Vymazat
  8. A nechcel by si miesto toho radsej nejake 83km ultra tuto u nas v Sierra Nevade?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Duri, ja uz bych mel tech zavodu letos moc:). Taky bych mohl pochopitelne jet na rychly maraton do Drazdan.. Ale zrovna tech par kolecek:) kolem saten ve stromovce.. me chytlo za srdce..
      MSF! 12:)

      Vymazat
  9. Ikdyz jsem za svoji triletou bezeckou karieru zkusil maraton ve Stromovce pouze jednou a diky nedostatečnému obleceni jsem v roce 2011 zmrzl a nedokoncil, moc se mi tam libilo. Takze Te Honzo podporim rad svou ucasti. Protože je to 2 tydny před mou ucasti na maratonu za velkou louzi, bude se muset trochu setrit ale dat bych to mohl. Takze se mnou pocitej a uz se tesim.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravim na Zapad!:)
      No koukam, ze pokud se poradatele nebo nejaky bezecky klub teto akce neujme, tak to bude velky happenning:). Urcite promyslime, a pripravime...
      behu zdar! ultra zvlast! 12:)

      Vymazat
  10. Jdu do toho, taky si chci vylepšit osobák :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No pomalu, abych zacal kontaktovat organizatory..:). o fakt vypada na velkej happenning..:)
      Jeste jednou gratulace ke 3. mistu a skvele zabehnute 100 M!!! Ses fakt dobrej, sakra dobre, pod 18h, OMG! MSF! 12:)

      Vymazat
  11. Hele honzo od kolika lidi je to shomáždění ?? Aby nás nerozehnaly obuškama :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vypada to na silny partyzansky oddil!:). Sice jsi rikal, ze maraton nikdy:), ale tohle muze byt neskutecny happening... uvazuj o tom! 12:)

      Vymazat
  12. Druhý dobrovolník na občerstvení! Nebo časomíra... cokoliv bude potřeba :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no to he super!!! vzhlem k it zkusenostem bych to videl na casomiru! mic diky, jeste proberem! 12:)

      Vymazat
  13. Do budoucnosti nevidim, ale na startu se uz vidim. Bude to muj prvni partyzansky maraton.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Machy, myslim, ze v poslednim kole nevydrzis a malicko zaplaves:) v rybnicku... jen abych nemusel plavat s tebou!:).. moc se tesim, at zije modry a ruzovy oddil.. 12:)

      Vymazat
    2. Do budoucnosti vidíš naprosto zřetelně, mohl by ses tím živit :) A když tu troubu ještě trochu rozhicujem, tak uvidíme úplněk. To já vždycky hrozně divočím.. Těším se :)

      Vymazat
  14. Držím Vám palce...kdybych měla za sebou maratonskou historii delší (zatím je 1x) a časový horizont nižší...tak se taky na podporu zúčastním...ale takhle se jen podepisuji pod petici :-)
    Zuzka Součková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, myslim, ze diky partyzanskemu charakteru akce zaradime i kratsi distance, pripadne drivejsi start..:). Uz se na tom pracuje:)... 12:)

      Vymazat
  15. Tak to čumím. Copak je takový problém sehnat mobilní sprchy a záchody? Vždyť na PIMu byl taky zaparkovaný sprchovací náklaďák... Tohle mi přijde jako hodně hloupý důvod pro zrušení podobnýho závodu. Nicméně - o Stromovce jsem vůbec neuvažovala (to kroužení mě děsí), ale jestli to bude takovejhle tvrdej underground, tak bych ten týl snad i jistit přišla!:-D Kdy to vůbec je? ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslim, ze to puvodne bylo 19.10, ale jsem ted v alpach a prejizdim domu... no kdyz prijdes, pribehnes, bude legrace.. krouzeni ve stromovce neni zase tak spatne.. ja to zase mamince:) vzdy vysvetloval jako, ze se bezi parkrat kolem saten a domu..:)
      domluvime treba na baroku, nebo prijd do restaurace.. 12:)

      Vymazat
  16. Byl to letos jedinej m co jsem plánoval. Smutnil jsem. Teď už zase plánuji. A nevadí mi ani ta společná šatna. Stach

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvidime presne, ale zatim je mozna i sance na rozumne zazemi... uvidime, nemuzu ani naznacovat.. tesim se na shledani..12:)

      Vymazat
  17. Nechci nic slibovat, protoze do budoucnosti nevidim, jak uz bylo receno. Nicmeni kdyz, to pujde, rad prijdu krouzit okolo.
    Navic druzit je se treba, spoustu Vas znam jen virtualne z internetu a zive jeste ne ;-)
    Nicmene rybnicek misto sprchy neberu, to bych nemusel prezit. To radeji pojedu smradlavej a to mam vyzkouseny to preziju:-)
    okrout

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) nemusis se bat.. Machy je ledovy muz a otuzilec.. Pro nej to bude velke lakadlo pri poslednim okruhu skocit do vody a dobihat do cile v trenyrkach:)...
      ... nechci predbihat, ale zatim to i s moznym zazemim, vcetne sprchy vypada zajimave a nadejne... Takze az se to priblizi, az se vratim (doufejne stastne) z leadville, tak to pripravim(e).
      MSF! Tesim(e) se na shledani, 12:)

      Vymazat
  18. Tak to je skvela vyzva. Take ja jsem chtel Stromovku "pouzit" jako odrazovy mustek mezi bezce s pychou 2:xx:xx. Zamacknul slzu, ale ted zacina oko osychat :) Tez i ja jsem mezi prihlasenymi na Baroko, tak se Ti pripomenu a domluvime detaily. Vracim si tento datum a zavod do sve terminovky. Btw, od zari budu bydlet v holesovicich cca 250m od vystaviste, takze muzu urcite nabidnout zazemi na prevleceni, uschovu baglu nebo sprchu. Nebude to Microsoft maraton, ale spise Microself, ale jedno je jiste - Tradice bude neprerusena! Amur

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aaa, další do party tříhodinkářů... Dobře!
      MichalV.

      Vymazat
  19. Ahoj, takze 19 teho v kolik? Ja na tri hodky nemam ale pod ctyri bych to dat mel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cas je jen informativni velicina:)...
      Pocitam, ze koncem srpna si ujasnime s kamarady detaily, dam vedet presny cas naseho happeningu a souvisejici detaily, jako je (pro jistotu, misto, cas, "ustroj" .. atd..:) )
      Dam to sem v cas.. ale predbezne.. rad bych drzel i puvodni cas maratonu, at ta tryzna:) -- nebo teseni se na dalsi rocnik -- ma i detaily spravne..
      MSF! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...