středa 27. listopadu 2013

Jak Honza dostal princeznu.. pardon registraci na Western States 100 (!!)

Nevím jak začít.. Miluju  pohádky a věřím ve šťastné konce. V tom jsem - navzdory svému věku - pořád malý kluk:)...

Minulé dny a částečně týdny jsou poznamenané mým -- asi až patetickým (nebo pathetic?:) -- úsilím, kdy bojují i sám se sebou a snažím se .. nezradit svůj "lamí" a poctivý přístup.. Asi navzdory všemu, všem i sobě:).. Zápisek z neděle, kdy jsem málem "padnul" v údolí, abych se následně zvednul a doběhl domů -- ten ještě visí na blogu..:)

Vzpomínám si na svoje pocity, když jsem to psal.. Když jsem si málem zoufal... Kdy jsem si znova četl slova mého nejlepšího kamaráda BS, která mi mluví z duše a nejlépe to vystihují danou chvíli:
"Pak chce mít člověk v hlavě tmu a běhání je prokletím. Nikoliv pro radost, ale jen proto, že musí. Protože jinak žít neumí. Možná ani jinak žít nechce, nebo se jinak žít bojí. A jako již tolikrát před tím ... levá před pravou, pravá před levou ... občas zakopne, občas si zkroutí kotník, někdy dostane větví do ksichtu nebo mu trny akátů rozedřou na holení kůži do krve. Dech tradičně nestíhá a pot pálí do očí. Neví jestli ho to ještě někdy bude bavit ale přitom neví jak přestat."

Nevím proč, ale přesně v tomhle duchu.. v pondělí brzo ráno beru Deri na pomalý 5km okruh.. Běžíme začátkem údolí, kolem Asuánu, já občas zakulhám a syknu, Deri kejchne... Na nás obou je vidět, jak se to v nás mele..:)... Po chvíli Deri přestane kýchat a začne mi zezadu skákat na pravou (bolavou) nohu. Je z toho poznat ta její neuvěřitelná a nakažlivá radost, že jsme zase byli -- i když na chvíli -- spolu běhat. A tak když večer - opatrně našlapujíc:) -- říkám svoji nejmilejší manželce, jasné Slunéčko, že v úterý po ránu poběžím do práce, tak se na mě dívá trochu nevěřícně, ale naprosto chápavě:)...

Ta cesta do práce nebyla úplně "easy":), kolem 3-4km mě zase v noze začalo píchat, až jsem si říkal, jestli bych se neměl vrátit?? Před sebou celé údolí... Zopakoval jsem si pro jistotu synovu hlášku [..."Nebuď taková holka!":)] .. a v klidu pokračoval dál... abych se nejen dostal do práce nejen už bez bolesti, ale celý den následně prožil bez kulhání a bez dalších problémů..:).. [ťuk-ťuk:)]

Abych to zkrátil. Dneska po ránu venčím Deri.. Pípne mi na mobilu e-mail. Zmrzlýma ruka ťukám na display a čtu ...
Congratulations you have been selected to participate in the 2014 Western States - 100 Miler!
However, we need your confirmation.
Please use the link below to confirm OR decline your entry. You must respond immediately!

Lhal bych, že v tuhle chvíli nemám v očích slzy.. Jasně, rozum říká, že "special consideration" jsem dostal asi pro řadu důvodů.. věk, "obskurní" zemi:), americký kvalifikační běh, možná i proto, že jsem se do loterie registroval skoro okamžitě po jejím otevření.:). Ovšem srdcem to cítím úplně jinak.. To třeba ta neděle-pondělí-úterý... jako v té pohádce, kdy si hloupý Honza nakonec zasloužil princeznu:)...

Co pro mě účast na Western States znamená?.. Díky Stínoví to byl první závod, který mě nadchnul a získal pro myšlenku ultra... Při této příležitosti (a v předvánoční čas) doporučují nákup nebo alespoň shlédnutí DVD "Unbreakable" (Nezlomní) -- Western States 100. Lip než BS to stejně nikdy neokomentuji a tak doporučuju přečtení originálu.. ZDE (!!) a shlédnutí filmu. Určitě vím, na co se podívám dneska večer.:).

Nejlepší konec tomu dala jedna paní včera u Václaváku, když jsem dobíhal s batůžkem (už bez bolesti) ke své práci.. čekám na přechodu a (patrně přihlouple) se usmívám... Na důvod své radosti odpovídám po pravdě.. Někdy to dře.. ale já běhám moc rád!

Běhu zdar! Ultra zvlášť!
Děkuju Stíne!!!!
12:)

65 komentářů:

  1. ...co dodat - super ! mam radost jako bych v té loterii vyhrál já ! (i když já bych do neuběhl..) budu držet palce !
    RS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je mily.. Ovsem pockej par let..:).. A uvidis sam.. Jak Rika BS.. jestli je to v tobe.. tak ses chycenej:).
      Ultra zdar! 12:)

      Vymazat
    2. ... víš co jsi napsal k tomu příspěvku BS (1.11.2012) ..?
      "Sice to nikdy nepobezim, ale o tom to neni... Kazdej mame svoje Western States, at uz meri kolik chtej:), kazdej mame svoje sny a tak hura za nima. Budu na to myslet za chvili v hlubocepskem kopci s baglem z prace:)". ... inu i mistr běžec se někdy utne :-)

      RS

      Vymazat
    3. Jsem moc rad, ze sis toho vsimnul:)... K tomuhle je internet naprosto skvelej..:)... prichyti a pripomene davno zavata slova a pocity... Pochopitelne jsem po WS touzil.. ale tak moc tajne.. ze jsem se to bal i sam sobe priznat.. ale to na velikosti one touhy nic nemeni:)...
      Hlavne bys mel z tehle perspektivy videt svuj dnesni komentar:)... Historie se totiz rada v ruznych modifikacich opakuje..:)..
      A tak ultra.. a ultra touham.. ZDAR! 12:)

      Vymazat
    4. Tahle vaše diskuze se mi zdá tvrdě pravdivá. Jsou loterie, které bych snad raději vyhrát nechtěl. Na druhou stranu jsem kdysi volal do rádia. Cenou za správnou odpověď na položenou otázku byl jeden bungee jumping skok. Dovolal jsem se po tuším pěti nebo šesti špatných odpovědích. Odpověď jsem znal, telefon vyzváněl, pak ho někdo na druhé straně zvedl a já vyděšený strachy z toho, že bych musel skočit, jsem zavěsil. Dneska bych se bál zřejmě stejně, ale věřím tomu, že bych odpověděl a skočil.... :)

      Vymazat
    5. :) Ne nadarmo se rika, nikdy nerikej nikdy:)...
      Takze u problematickych veci, jako jsou vysky, lezeni, skakani... radeji mlcim a snazim se myslet na hodne vzdalene pribuzne:).
      MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  2. Asi to tak mělo být - opožděný dárek k narozeninám. Gratuluji, gratuluji, gratuluji, nic jiného se nedá říct :-)

    Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc diky, jsem rad, ze tuhle radost mam s kym sdilet.. 12:)

      Vymazat
  3. and the winner is ...and the Oscar goes to ... :-)
    Congratulations
    teď budeš muset fakt tu stovku týdně dávat :-)))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lado, bude to znit silene.. ale ja se fakt snazim:).. Minuly rok 5.000km, letos bych tam pobliz ci nad mel byt taky.. Ultra zdar! 12:)

      Vymazat
  4. Parada, gratulujem...to budu zase super zapisky :)
    A kde je link na tej Stinov komentar k filmu/behu? Mas tam iba ZDE bez linku...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, opraveno.. :), psal jsem opravdu velmi rychle:).
      MSF! Dik, 12:)

      Vymazat
  5. To je bomba! Snad to ani jinak dopadnout nemohlo! Honzo, blahoprejeme - koukam, ze Jezisek zase nadeloval tem vedle :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No modri jiz tusi, ze se i v Nizozemi schyluje k ultra nadilce:). Ale jak by rekl klasik.. My nesmime ani naznacovat:)! MSF! Ultra zdar! 12:)

      Vymazat
  6. Já věděl, že to vyjde už od první opatrné zmínky o přihlášení do loterie :-) Gratuluji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja v to usilovne veril.. Jak rika BS.. Ja verim na svoji stastnou hnezdu. nebo chces-li na z prd*le kliku:). DIKY JI! Ultra zdar! 12:)

      Vymazat
    2. Přesně. Jak napsal, že ho BS přihlásil do loterie, taky jsem to věděl. :-))

      Vymazat
  7. Gratuluju ... nevím co dodat víc, než jsem řekl do telefonu. Legenda a sen se spojily a vytváří SKUTEČNOST !! Mám z toho husí kůži na zádech ...jdu si koupit nový nůžky na nehty, abych si neměl co kousat, až poběžíš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vid, zase vsichni stravime letni vikend u pocitace...

      Vymazat
    2. Vy jste fakt mili... Mimochodem Pavle.. Ty se svoji fyzickou prupravou, laskou k horam, zarputilosti a vuli.... bys to zvladnul taky.. Uvidis sam..Brzo:)..
      A ty April? No vsak to prijde..:)
      Ultra zdar! 12:)

      Vymazat
  8. Blahopřeju ke splněnému snu. O tom, že sis to zasloužil, nemůže být vůbec sporu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) ... no je to skutecne jak v pohadce... moc diky!! 12:)

      Vymazat
  9. Odpovědi
    1. Dik Zuzko.. a co ty a ultra? Nechces si zkusit Brdskou stezku? Moc hezkych 50k.. 1/2 dubna, Mnisek pod Brdy.. 12:)

      Vymazat
    2. Neúnavný lákač na Brdskou Honza 12. :)

      Vymazat
    3. No vzdyt se tam uvidime:)... Nerikej, ze to letos nepobezis:)... 12:)

      Vymazat
  10. Odpovědi
    1. Dik.. Martino, fakt mam neskutecnou radost... a je to neskutecny impulz.. presne takhle jsem si to naplanoval..:). Ted jeste Stin vyhraje loterii na Hardrock ... a je je to loterijni stesti uplny:).. 12:)

      Vymazat
  11. YES !! No !? OK !!!!!
    Šleha

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) dik.. To jsou slova do pranice!!! :)
      tesim se na nejake dalsi setkani.. 12:)

      Vymazat
  12. Štěstí přeje připraveným, takže kdo, když ne ty by tam měl odjet, že? Blahopřeji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, to abych poradne zacal pobihat:)... Ne vazne, ted bude asi nejlepsi strategie, nic moc nemenit:), zase ty nastavovane kopce, bezeckou turistiku.. plus asi (urcite) vic toho cviceni a veslovani..:)...
      Na vanocni besidce to pochopitelne oslavime! At zije 11.12.13 :)... MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Je doufám všem jasné, že je začátek ve 14.15? A 16 panáků jako 160 km na ZG a 17 stovek za záchytku, i když už je nám přes 18. :D

      Vymazat
    3. Vidíš, 14:15 mě fakt nenapadlo :oD

      Vymazat
    4. Vidim, ze jste ciselnou postupku dovedli k naproste dokonalosti:)... Ovsem tech 16 panaku... to vidim jako silenou vyzvu:).. Budu ti drzet palce..12:)

      Vymazat
  13. Tak se přidávám ke gratulantům! Veliká gratulace ke splnění běžeckého snu! Na dalším DVD z WS už bude konečně i někdo z Čech :-)))) Honzo, je to bomba a ze srdce ti to přeji!
    Hlavně se teď dej dopořádku a pak si to v létě užij na max!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik Petre, necci (pro jistotu) psat, ze vse se zda byti pod kontrolou.. Ted (21:21) jsem se vratil z probehnuti se sousedem:) D., Obcas malicko jsem vedel, pak uz jen lepsi...Tak budu verit, ze... tesim se na setkani.. MSF! 12:)

      Vymazat
  14. Málokomu bych to přál víc něž Tobě. Vím, že to nebude sranda, ale doufám, že to uběhneš (dojdeš, nebo dokulháš :)).

    Ale doporučuji Ti koupit brokovnici. Sára lítá po bytě, strká nezbytnosti do cestovního pytlíku a shání pevné lanko, aby se ZASE přivázala za ocas letadla. A pokud bude na startu závodu s Tebou, tak dorazíš MAXIMÁLNĚ na 43 km. Pak pojedeš k americkému Chocholouškovi. :-))

    ahoj Evžen

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky moc! Vem Saru na besidku.. Ja se ji pokusim uplatit zizalkama:)... Dik za podporu, je to fakt mile.. Bude to desny narez (pro me urcite), ale budu s tou vidinou behat do kopce/s kopce... a snazit se pripravit co nejlepe..
      At nam to beha a (nekterym i) lita! 12:)

      Vymazat
  15. Připojuju se k zástupu rozjásaných gratulantů! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo.. Moc dekuji... Asi mi ted zni slova, ktera jsem napsal pred chvili April .. Vim, ze jestli WS pobezim nebo ubehnu pochopitelne nic na behu sveta nezmeni..:).. ale z te perspektivivy viry a nadeje to znamena (alespon pro mne) strasne moc.. a Vy, co sem ke mne zabloudite to jiste chapete.. Znamena to, ze nase sny (byt se mohou zdat jakkoliv posetile) jsou to nejlepsi, co mame.. a jsou tak pevne, jak je nase vira v ne...:). Bavil jsem se tim, ze jsem si nahodne prolistoval historii svych zapisku.. a je to jak Holywood:)...
      Myslim, ze je to takovy skryty vzkaz pro Tebe, April... vsechny, co nahlas nebo potichu rikate... To ja ne.. ne ted .. mozna nekdy.. asi ne.. ale pritom laskyplne hledite na ultra vzdalenosti..:)... Ano tak to jste stejny ultra jako jsem byl ja.. i kdyz jsem neubehl ani maratonskou distanci..
      Skoda, ze Stin je tak daleko, on by to jiste v hospode rozcisnul nejakou hlaskou a moudrem...
      Budu jej nepresne citovat ...Proste... kdyz je to v tobe, tak ses chycenej:)...
      MSF! Ultra zdar! Verim, ze na Brdske i na Silve se uvidime.. 12:)

      Vymazat
  16. Gratuluju, zas bude komu držet palce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) .. no kdyz ja tobe drzim palce, tak je vetsinou takova zima [nebo aspon me je pri pomysleni na tvoje alotrie a sportovni vykony takova zima], ze musim ty ruce rozevirat a svirat:).. Pro jistotu, kdyz ctu tvoje zimni zapisky, udelam teply caj, svarene vino, vezmu svetr, sednu k topeni... a pak teprve otevru laptop..
      At zije Machy ledo-borec modreho oddilu!!! 12:)

      Vymazat
  17. skvěle, gratuluji. Tak už ne běh do tmy, ale docela hezký světýlko daleko před Tebou. Tak ho chyť!
    Radomír

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) ... Radku, mas pravdu... Vypada to na moc hezky chytani:). Tak nasim ultra zdar! 12:)

      Vymazat
    2. jen mě napadlo, pokud budeš mít stejný úspěch i s HR100, budeš opravdu muset regenerovat jako volwerine. :-)
      Silva, WSER, HR100 ...co 3 týdny ultra..
      Radomir

      Vymazat
    3. No to me sice desi:), ale ja jsem si to naplanoval tak, ze ja se dostanu do WS 100 a Stin na Hardrock..:)...
      Pokud neco tak narocnyho jako HR, tak treba az "pozdeji":)...Letos by me asi rodina (nejen moje telo) nakopala do zadku:)...
      Ono bude stacit spojeni Silva a pak WS..:)
      Tak at se dari!! 12:)

      Vymazat
  18. Honzo, moc pekny pribeh, rekl bych vanocni. Dojima me to taky a to jsem jen pozorovatel :-) at se dari.
    Spidla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, vidim tam Stina -- v masce Santa Clause:) ... Ktery (aspon u me) radu ten ultra-posunu zpusobil..:).
      Tak at se dari! 12:)

      Vymazat
  19. Rovněž gratuluji Honzo, fakt pěknej americkej vánoční dárek :o)
    Jiřík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, vzdyt to rikam.. ja mel z filmu uplne jinou predstavu Santy:)... Stin vypada uplne jinak!:)... No tak ted bude ukol na to vsechno zdarne nabehat a natesit se..:)
      MSF! Nekde na videnou a na behanou! 12:)

      Vymazat
  20. Chvilku člověk není on line a takové věci se tu dějí! Tomu říkám výhra v loterii - vyhrát 100 milionů koho to zajímá, ale vyhrát 100 mil to už je fakt štěstí. Takže poklona, gratulace, jeden lístek z osudí a osud je zpečetěn.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :), Vis co je Martine nejkrasnejsi.. Ze tech 100 milionu jednak cloveku mohou zavidet, jednak to v prevazne vetsine moc stesti neprinese..:)
      Zato 100 Mil neznalci nezavidi:) a znalci a kamaradi preji..:). Moc diky! To bude vanocni oslava.. [modri jiz tusi!:)] 12:)

      Vymazat
  21. ...až se mi zadek sevřel, když jsem to četl :-), doufám, že se vrátíš s přezkou..., dav

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik Dave, ... no budu se snazit si to maximalne uzit a pochopitelne snazit se dokoncit v limitu.. To mi pripomina poznamku -- proc jsem z toho tak odvazanej:), kdyz stejne v nejlepsim pripade dobehnu nekde v posledni 1/5..:)...Ze je to stejny, jako kdyz reprezentanti z ruznych pochybnych zemi jedou na olympiadu s vykony, ktere jsou na okresni prebor;)..
      Jasne, jsou zavodnici na spici a zavodnici na chvostu:), nebo lepe receno mimo spicku:)... Je to zalezitost kazdeho, kdo je stastnejsi v cili... Verim, ze v tomto ukazateli budu na tom vyrazne lip nez s casem:)... Ale jak jsem rekl, pobezim, co budu moci! 12:)

      Vymazat
    2. K te poznamce jen jednu poznamku: kazdy, kdo dokaze celou tu pestrost zredukovat na jednorozmernou dimenzi casu dokazuje, ze zije v jednorozmernem svete. At tam tedy i zustane. Diky za kazdeho Stina, diky za kazdeho Honzu. Modre sile zdar! :)

      Vymazat
    3. :) ... Machy, jsem hrdym clenem modreho oddilu! Uprimne, kdyz jen pomyslim na tu vodu, jak se v ni rachas:) a plaves, tak jsem "modry" zimou.. Doufam, ze na besidku dorazite oba!! MSF! Vsemu zdar!

      Vymazat
    4. Honzo, nebýt nás běhajících na chvostu, tak z toho ti první nemohou mít radost :-))))) Protože pokud by běželi samy, tak jsou zároveň i poslední :-)))) Držím pěsti do tréninku a pak také na WS!

      Vymazat
    5. to 1bubobubo

      Krááá. Máš pravdu. Na všech závodech jsem byla mezi plyšovejma vránama první. Ale taky poslední.

      Krá. Sára

      Vymazat
  22. Rozumím tomuhle pořadí priorit..., užít si to, dokončit relativně v pořádku a pak teprve uvažovat o pořadí a čase.., já jsem většinou spokojený, když se mi podaří předvést cosi blízko maximumu, kterého jsem schopen..., což se mi většinou nepodaří, neb se na závodech šetřím, protože co kdybych to přepálil a pak nedoběhl, ale to už je jiná:-)...měj se, dav

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, asi jako vetsina zdejsich to vidime podobne... Zadni kenani neto tarahumaras nejsme:), ale -- to kouzlo statistickych porovnavani s prumerem nebo i s hornim kvartilem:) v dane vekove kategorii jiste potesi:)....
      MSF! At nam to beha a tesim se na dalsi dily zatopkovic.. 12:)

      Vymazat
  23. Dvě takové akce v jednom víkendu ... Honza na WS a v Chamonix World Skyrunning Champs. Nevím, jak se rozpoltím, abych mohl držet pěsti na obou stranách :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Moc diky Same! Ty, jakozto ucastnik loterii:) urcite chapes moje nadseni... I kdyz to znamena i veci, ktere bych asi jinak "netrenoval":).. nebo nedelal.. ale i na to se ted tesim..
      Diky za podporu! At nam to beha! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...