středa 26. března 2014

Lázně Liberec ... společenský rozměr běhu!

Sice se po právu říká, že blázni jsou velmi šťastní, ale mezidobí, kdy se u nich objevují záblesky zdravého rozumu, je problematické a charakterizované silnými pochybnostmi..:). To jsem si uvědomil, když jsem se zdravotně silně nalomený chystal na oběh Liberce, s tím, že nějak bylo, nějak bude.. Jenže, v mezičase se množství předpovězeného deště a srážek změnilo z nuly a menšího než malé, na větší než velké, s možným příslibem chumelení na Ještědu:).. Ten blázen ve mně vtipkoval, že se vlastně jedu léčit -- směr Lázně Ještěd... Dát si zase jednou Priznitzové obklady v přírodě... ano, vím, vím... Jeseníky jsou Priznitzova oblast, zde léčil studenými koupelemi a obklady nemocné a zhýčkané... Ale ten déšť před námi, to padající "Jizerno":), mě ani ostatní úplně v klidu nezanechávalo... Pochopitelně někteří ze "ZOO" spolku (Tučňák, Pulec, Houba.. se cítí ve vodě velmi dobře) zatímco jiní.. (Straka, Lama, Bubo, Liška..) jsou raději, když moc neleje.. Po absolvování mohu potvrdit, že oběh Liberce, to byl jeden velký Priznitzový obklad.. Opravdové lázně Liberec (!), ovšem někdy je léčebná kůra tak silná, že by mohla pacientům i ublížit:)..

Už jen ta samotná příprava na cestu. Sice vstávám na čas, ale to balení.. například z věšáku na prádlo odnáším i běhací věci svoji nejmilejší manželky, jasné slunéčko.. naštěstí sportovní podprsenku jsem si nebral:) i když mi Pavel Z. na transbordéru řekl, že i ta by se ve finále hodila:)... Prostě zmatek, tradiční.. Deri zoufale štěkala, věděla, že jedu pryč a ji tady nechávám... nechala se vždy hlazením uchlácholit, aby v okamžiku, kdy jsem se zvedl a pokračoval ven spustila nanovo a hlasitěji..;)

Výsledkem je, že na stanici Luka vidím, jak mi odjíždí metro.. nedalo se.. říkám si klíííííd.. za pár minut jede další, jenže je neděle ráno, metro jezdí co 10 minut a tak zjišťují, že moje další metro dorazí na Černý most přesně v 7:00, tedy v čas, kdy mi odjíždí autobus.. píšu zoufalý vzkaz Martinovi (VP), ten obratem slibuje pozdržet řidiče i za cenu případného lehání pod kola či předstírání epileptického záchvatu.. Dobíhám k autobusu v 7:00:01.. za bujarého povzbuzování kamarádů nastupuji.. ještě jednou díky a Liberecké dobrodružství mohlo začít..

Všichni si to krásně popsali:), ovšem mně zůstane v paměti ta absolutně absurdní situace, kdy v dešti, blátě a vodě běží skupinka naprostých šílenců a já jsem s nimi... Pavel (VP) byl jako pravý Jára Cimrman.. často ukazoval mával rukama do deště a mlhy a bylo jedno, co říkal.. slyšel jsem obligátní... "Tak tímto směrem asi 300km leží Vídeň:)...



-------- malá odbočka
... ano také letos je to 130 let, co se Jára Cimrman narodil.. neboť jak praví klasikové " "Díky matrikáři IV. vídeňské farnosti Franzi Huschkovi, který prováděl většinu zápisů ve stavu opilosti, nelze dodnes s jistotou říci, zda se manželům Marlen a Leopoldu Cimrmanovým narodil synek v mrazivé únorové noci roku 1856, 1864, 1868 či 1883. Matrikářův nejistý rukopis připouští i rok 1884..."
------ konec odbočky

První část jsme běželi přesně podle itineráře, téměř v harmonogramu pražského metra... až jsem se bál, že budeme jako metro čekat.. Pavel hlásí.."v 11:30 jsme měli být tady.. a je 11:29 (!!!)".. Pavel se otevřeně radoval a já jen doufal, že tu minutu pod tím viaduktem nebudeme muset čekat:).. Slova, už se to protrhává:), prší min.. jsem se mu snažil zakazovat, protože následně vždy začalo silněji pršet.. Tak jako tak, Pavel VS zaslouží za plánování, přípravu, detailní vlastivědný, historicko-kulturně-politický výklad velký obdiv..Včetně zajištění auta s jeho nejmilejší manželkou, paní sudetskou-veverkovou..:)

Jeden z nejveselejších okamžiků oběhu pro mě nastal na Zápřeži pod Ještědem, kde jsme se na parkovišti převlékali.. Nejdřív to mokré že sebe svléknout, už to byl oříšek, ale potom to suché na mokré tělo navléknout, prsty v chumelení, větru a vlhku úplně zkřehlé.. vůbec nepomáhaly:)... nejlepší bylo, když jsem si zasekl hlavu v tričku, část ruky navlečenou do rukávu trika.. trčící směrem vzhůru:).. něco jako socha svobody, ale spíš taková zmrzačená:).. a jak mi následně paní sudetská veverkova pomáhala stáhnout triko a ruku dolů.. no komedie neskutečná!:)

Tak jako tak.. to úsilí i nadšení okolo-běžících ... to mě vždy dostane! Ten jejich boj se zimou, deštěm, vzdálenosti, kopci... i s optimismem některých šílenců..:).. to si zaslouží obdiv a úctu.. Musíme se pochválit!

Za sebe musím říci, že jsem to nečekal.. Ani tak velkou účast v tak šíleném počasí..ani to, že trasu uběhnu tak lehce.. ani to.. ale... hlavně, ani to, že boty Hoka one one, které to celé se mnou absolvovaly.. budou tak skvělé.. jsou nezvyklé, pravda, ale díky ním jsem měl pocit že jsem doma v papučích u televize a že celou akci zpovzdálí sledují.. abych se do ní v pravou chvíli vložil....:)

Prostě.. Bylo to velkolepé, až absurdní! :)
["...a čo vy si Kefalin predstavujete pod takým slovom absurdný??"...:)]

Všemu zdar! Kamarádům a ultra zvlášť! 12:)

29 komentářů:

  1. hezky jsi to napsal a škoda, že sis nevzal tu podprsenku, hned by to získalo další rozměr :-) optimismus šílenců - fotky jsou důkazem.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) mas pravdu.. Pavel vyzdvihoval, ze by mi pomohla proti promoceni... I kdyz nevim.. Ja byl stejne durch:).
      Ale nadsenych silencu tam bylo hafo..MSF! 12:)

      Vymazat
  2. Pod pojmom absurdný si predstavujem kŕdel' šialencov behajucich celý deň v dažďi a slote a zabávajúcich sa tým.
    Radomír

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) to se musim jeste zeptat Duriho!:)...
      Tak at nam to beha.. 12;)

      Vymazat
  3. Koukám že jste si to fakt užili se vším všudy. Ale je jasné, že dobrou náladu ani počasí nezlomí :-)
    Ať se daří! Jiřík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiro, jsou to silenci!!! :)
      Ovsem, asi to znas sam! :)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  4. Provedl jsem řadu složitých výpočtů a k roku 2014 mi žádné datum narození J.C. a 120 výročí nesedí. Buď následkem zimy, stresu a jiných (psychických) okolností pan 15HonsaDe 67HonzaLeží již nepočítá úplně přesně nebo bylo objeveno nové datum narození J.C. :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ano, ano.. chybicka se vloudila... Menim 120 na 130:)... Pricinou zrejme spatna elektronka.. z naseho zavodu katoda olomoc!:)
      12:)

      Vymazat
  5. Nepřestávám vám závidět, byť bych asi umrzla, případně se nechala někde zapomenou jako chudák Ďuri (a pak umrzla)... muselo to být masochisticky báječný! Jste borci!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak my jsme se celkem hlidali.. Porad jsem Leonu strasil, ze jak se bude moc loudat, tak se ztrati, umrzne a jeji kosti ohlodaji sudetsti vlci a zdivoceli psi!:)
      S Durim me to mrzi... to byla klasicka "spojarska" zavada.. Mne se vybil telefon, ztratili jsme Pavla, myslel jsem, ze Duri je s nim.. Kdyz jsme potom volali, Duri uz byl na ceste z Jestedu smer Liberec..
      Neboj.. Oni veverkove jiste neco dalsiho (a jiste i sileneho) :).. zase pripravi.. Ultra zdar! 12:)

      Vymazat
    2. Tym stratenim sa som si aspon vyskusal orientaciu v neznamom terene bez mapy...po par hodinach behu je to skvela adrenalinova zabavka :)

      Vymazat
  6. Také já jsem si užíval toto nádherné proběhnutí v krásném kraji počasí nic moc,dojem z běhu NÁDHERA Zdeněk Strouhal!

    OdpovědětVymazat
  7. Akce to byla skvělá a plné absurdit. No, řekni mi, kdo byl úplně zdravý? :-) Prostě takový běh v takovém "lázeňském" počasí se povede maximálně jednou.... za deset let :-)))) Takové varhánky, jako jsem měl na nohách po běhu nemám ani, když ležím hodinu ve vaně :-)))) Prostě bylo to úžasný a díky všem, že jsem měl příležitost běžet v takové bandě běžců-kamarádů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Petre, vsak taky.. v te vane lezis hodinu a tady to bylo preci jenom dele..:)
      Jak jsem rikal, pri tve socialni zdatnosti:)... je snazsi vyjmenovat lidi, ktere neznas, nez se poustet do vyctu tvych kamaradu a znamych..:)
      Tak at nam to beha! MSF! 12:)

      Vymazat
  8. Mě se nejvíc líbilo Pavlovo: támhle je Praha, a támhle Bezděz, a my vpravdě neviděli ani konec jeho ruky, tak šílený bylo zrovna počasí. A další dojem ve mě nechaly tvé zpívánky :o)) Blechovou jsem si ihned našla na youtube :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Presne tak!:) ... Pavel jako pravy horsky vudce porad vedel, nejen kde jsme, ale mame za kolik minut byt:)... co je kterym smerem... V pravde, ja v te mlze moc nevnimal smery jako Jested, Bezdez.. hlasky.. kdyby bylo videt, tak bychom meli celou nasi trasu jako na dlani.. apod..:)
      Ja videl Cimrmana, jako pruvodce, ukazujici .. tak timhle smerem.. asi 300km je Viden:)! Byl jsem uplne hotovy..:)
      Hlavne, ze se ti povzbuzovani libilo.. ovsem "Krystalky" a jejich jediny hit.. v aranzma z roku 1966.. nema chybu..Vzpominam si, jak jsem vcas zarazil povzbuzovani do kopce zpevem znamych country pisni.. Naprosto nevhodne me totiz napadla.. "V nohach mam uz tisic mil...:)"..
      At zije tvoje prvni dlouha horska probezka.. Tak priste cely, ne?
      MSF! 12:)

      Vymazat
  9. Taková pohodová neděle s partičkou fajn lidí to byla akorát ten Ještěd nebyl moc vidět.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Videt moc nebyl.. ale hlavne, ze jsme tam dorazili..:)...To rychle pivo na Jestedu nemelo zadnou chybu!! No bezet to cely na litr redeny koly s vodou a jedno pivo.. :)... Ale to pivo v zaveru melo znaky ambrozie!:) Neco tak skvostne lahodneho jsem dlouho nepil.. A podle Jany mam jeste nejaky to pivo k dobru:).
      MSF! 12:)

      Vymazat
  10. Moc pěkně napsané Honzo a já ti ještě jednou moc děkuji za půjčení šátku neboť jinak bych měla hlavu celou omrzlou. Bylo to s vámi moc fajn.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To vis.. Pavlovo vyhlasene satky... ja s potiskem ruznych 12.. :)... to jsou skvele a "stastne satky". aspon mne vzdy nesou stesti a dobre se s nima beha.. vzdy mam s sebou zasobu:)..
      Taky jsem te rad poznal.. At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  11. Koukám Honzo že potřebuješ velmi silné zážitky aby tvé pero psavce pak vytvorilo takové dílo jako tento prispěvek . Suprově sepsano vsuvky dokonalé presně moje krevní skupina :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) ... no zazitky to byly zajimave.. o tom zadna.. Nekdy si to musis zkusit.. MSF! 12:)

      Vymazat
  12. Když to tak čtu, jak se to všem líbilo asi bychom měli plánovat další běhy jenom v dešti a k Priesnitzově kůře přidal ještě Kneippování. Nevím nevím jestli k našemu spolku patří Tyršovo heslo "Ve zdravém těle zdravý duch" (neboli ASICS..) K poznámkám o Tvé vokální podpoře spoluběžkyň přidávám ještě jednu, kdy jsem při manipulaci s mokrým iPhone po cestě něco zmáčkl špatně a začala hrát píseň HZ z tvého playlistu "Je naprosto nezbytné aby nebe bylo blankytné".. Možná to mě definitivně odrovnalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) ... Ovsem slyset Hanicku, jak zpiva..o blankytnem nebi.. Ale asi jsi prerusil pisen v te (z hlediska pocasi) depresivnejsi casti.. Ona pak dodava.. je naprosto dulezite.. abych byla stastna!:) .. Coz se nam jistym zpusobem v cili podarilo!:)
      MSF! Okolobehum zdar! 12:)

      Vymazat
  13. "... blázni jsou velmi šťastní, ale mezidobí, kdy se u nich objevují záblesky zdravého rozumu, je problematické a charakterizované silnými pochybnostmi" ... :-) ano, tohle mezidobí jsem měl od sobotního večera, přiznám se až do Výpřeže. Pak už to bylo čiré a krásné bláznovství, prostě byl to 3XL: Ledové Lázně Liberec

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. byl jsi skvelej nejen na trase, ale i nasledne restauraci! Jeste jednou gratulace k prvni 60!! At se dari a at nam to beha!! 12:)

      Vymazat
  14. Pod pojmom kupele som si vzdy predstavoval nieco ine, nez sme mali v Liberci...ale ako ani ten Liberec nebol zly :) Inak na ten beh sme vyhrali zrejme najhorsi den z celej zimy, heh...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Duri, mozna prave tenhle rozmer blaznovstvi nas za par let bude znovu a znovu "bavit"... nase prevlekani na Vyprezi... neexistujici vyhledy:), .. i bloudeni.. to bude casem ziskavat na veselem a bizardnim rozmeru..
      Moc se mi to libilo! Vsemu zdar! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...