čtvrtek 13. března 2014

Padesát odstínů touhy, aneb naše silver lining playbooks

Máme různé touhy a cíle... od nejrůznějších nápadů typu nahý proplavat v mrazivé noci trojský kanál, říci otevřené tchyni, že ji nesnášíte:),... až po úlety, které umí ocenit jen ti nejvěrnější v běžecké komunitě.. Třeba přihlásit se na nějaké šílené ultra, nebo co víc.. mít někde ukrytý tajný sen o skvělém čase, vzdálenosti nebo překonaných hranicích..

Úplně nejlepší je, když po nich touží někdo na míle, kilometry a versty vzdálený od tohoto cíle... A když to vysloví nahlas?.. To může být velký hřích.:).. Do teď si vzpomínám na diskuse na běhej, kde vlastně v rámci "maratónského purismu" bylo a jest ostře bojováno proti hobíkům, toužícím zdolat maratónské (a teď čím dál častěji ultra maratónské) vzdálenosti... kdy se s železnou pravidelností diskutuje, jestli maratón nad 4h (doplňte jakýkoliv horší/lepší čas) je či není ještě maratónským během, kdy hobik může začít myslet na ultra, apod...

Samozřejmě, že je to pitomost "odpochodovat" velký kus maratónu a pak ležet jako lazar, týden nebo i víc pořádně nechodit, ale mít "splněno" ... "dal jsem maratón, jsem borec".:)... Je zajímavé, že často tyhle zoufale pokusy přivedou některé z "borců":) k lásce k dlouhým běhům a ve finále i k časům, které vyžadují ti strážci "čistého běhu"...

Analogií a různých stupňů "touhy" vidím kolem sebe hodně... Většinou my, co jsme "slepičí prdelky" (anglicky bloggers) na sebe většinou za tepla všechno řekněme, máme totiž ujetou touhu si ta naše přání a touhy někde napsat, vyvěsit, vykřičet do světa.. možná proto, abychom až vystřízlivíme z toho prvotního nadšení, nemohli od nich tak snadno utéci.. :)

Zasloužíme si určitě od těch druhých zaťukat na čelo, říci nějak láskyplně "už to nehul! :)" ... nevím, jak ostatní, ale já si uvědomuji tu touhu i ten rozměr pošetilosti a nemožnosti.. Ale nic naplat.. v tu chvíli vzpomínám na četbu Alenky a stejně jako kočka Šklíba chci uvěřit v co nejvíce nemožností.... "Růžová Barborka" se na běhej vyznala ze svého snu transformovaného do její účasti na olympijském maratónu v Riu, těhotná "máma v běhu", Jitka, se zase netají svými sny o šílených ultra, nejlépe krátce po porodu... já ve slabší chvíli blábolím o Western States "one day":)... Prostě scifi, kam se podíváš:)...

Asi by bylo lepší a taktičtější říci... chci být v české maratónské špičce... chci zase začít běhat daleko a co nejdál... chci uběhnout Western States... i tak to jsou velké sny a cíle.. obzvlášť v daných okolnostech..:)... Pochopitelně reakce okolí nemusí být vždy souhlasná, přátelská a povzbudivá. S tím je potřeba počítat. Tedy nejen s tím, že ti co si to přečtou to budou patřičně komentovat a dokazovat (asi i právem) že jsme mimo, že to nepůjde... A co víc, ani naší nejbližší třeba nemusí vůbec tušit co nás k tomu vede a budou říkat proboha proč??:)...

A v tu chvíli je potřeba dát ten pravý důkaz naší víry a síly... Vytrvat a přes ty každodenní drobné boje, které možná zase mohou zakrýt ten nás cíl.. přes ně se prodrat dál. Nevím jak Bára, ale Jitka i já ty naše cíle nebereme tak "striktně" a ani časově omezeně:)... ale když řekněte před námi UTMB, UT4M.. WS.. a uvidíte ty pravé pavlovské reflexy:)...

Tak,tak... to je ten pravý "Silver lining playbook"... Všechno co můžeme udělat máme někde nachystané.. i ty zoufalé strategie:).. Současnost je "maličko" zatažená, ale přes ty mraky prosvítá měsíc a dává tušit, naše šance do budoucna. Jitka už teď neběhá a připravuje se na další díl svého rodičovského ultra:), já se také různě melu.. Nestíhám pořádně běhat, tedy aspoň tak, jak bych chtěl..

Ale ať už jsou naše touhy kdekoliv na té pomyslné škále, ať už jsou veřejné, nebo tajné natolik, že i my sami se je bojíme vyslovit nahlas.. Je to jedno!! :). Věřit je třeba!:)... Dneska vstávám úplně zoufale, nestíhám práci.. nestíhám běžet do práce... Deri je nemocná.. A v tu chvíli nazouvám společenské Asics:) a beru s sebou běžecký batůžek a čelovku. Doprčic!!! Jestli mi to vyjde, tak budu navečer po Václaváku zase poskakovat jako raněná srna:)... Ale touha.. touha je zázrak:)...

Všemu zdar! Naším touhám a ultra zvlášť! 12:)

PS. Jitko, vydrž!:) Pokud se nerozpadnu na součástky:), tak až přijde ta chvíle (a já vím že přijde) a budeš chtít vyběhnout někam dál, tak ti rád budu dělat pacera...

32 komentářů:

  1. ... no směřoval jsi to dnes k "holkám", ale já se tam taky našel :-)
    RS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) ... no ja jsem "dusi zena" :).
      At to nevzdavame..:).. MSF! 12:)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. No jsem zvedav, az se uvidime, co ty na sebe prasknes.. Po cem ty "prahnes".. Neboj nikomu to nereknu! Maximalne si to nekde poznamenam...:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
    2. jo, to budeš koukat, jaký šílenosti jsem si vymyslela :-) jednu už mám za sebou teď v neděli ....

      Vymazat
    3. No to jsem fakt napnutej:).. Tak v Liberci nam to reknes, jo? :)
      12:)

      Vymazat
  3. Moje slova. Bez vsech nasich snu a cilu bychom pravdepodobne dodnes sedeli pospolu ve tmavy studeny jeskyni. Diskuse na behej.com ve mne vyvolala neovladatelnou touhu zakricet: "Laissez-faire!" Vzdyt jedno z nejvetsich kouzel behu je to, ze prinasi svobodu - at si kazdej dela/mysli co chce a jak chce, rychle nebo pomalu, jeden kilometr nebo sto mil... Neni malych cilu a s malymi sny je to taky problematicky, nebot jak znamo sen zabijeme tim, ze jej uskutecnime.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Vsak na tebe taky dojde.. O tobe s Liskou jsem nemluvil abyste me nemlatily! vase sny a touhy jsou stejne hezke a stejne blaznive.. ze maji velkou sanci na to, aby se splnily.. MSF! ultra zdar! 12:)

      Vymazat
  4. Děkuju za podporu, za nabídku (které - pevně věřím - (ne)jednou využiju) a za krásný text. Dojímám se jak stará bába ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I kus ty brepto!! jak to rika klasik.. Lomikare, lomikare..:)...
      Vsechno si ted uzivej, pak nejakou silenost ubehneme! MSF! 12:)

      Vymazat
  5. jen bych reagoval "Ale touha.. touha je zázrak" no ono je potřeba dělat maximum pro to aby člověk byl na to připravenej až to přijde :))) (v tvém případě platí v nejhoršim ten batoh zase domu odvezu metrem) ale to bys nebyl ty abys stejně neběžel protože máš čelovku a do rána je daleko :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, neni mi nijak zvlast.. Potreboval bych asi udelat asi 100 veci.. ze kterych mozna pri velkem usili udelam 1-2? :) Tak jde o to, aby jich nepribylo vic:)..
      Uz se vidim, ze neco dodelam.. ale ze hlavne.. pobezim domu.. Ten pocit, kdyz prebiham barandovsky most, v te industrialni zone, fouka vitr, svisti kolem auta.. tak tehdy si pripadam silny.. a rikam si.. "ses dobrej Honzo:), ses dobrej!" :)... i jen kvuli tomu pocitu zkusim to dneska zvladnout..
      PS.. Mel bys taky!!! Behu zdar! 12:)

      Vymazat
  6. Pěkně jsi to napsal Honzo, pěkně. A písničku Touha od Daniela Landy mám taky moc rád :o)
    Jiřík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :), ta mi hrala v usich na behatku, kdyz jsem doslova dusal svych 10km a temer umiral..:).. Jjo, na dobre veci se nema zapominat.. DIK! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  7. Honzo, máš jako obyčejně plnou, zdravou pravdu. Lépe je říci, "chci letět na měsíc" a zkusit si kvůli tomu stopnout práškovací letadlo, než před závodem halasit "dneska jdu na pohodu" a chystat si lokty v první brázdě... Je úplně jedno, jestli to Bára vůbec má šanci dokázat. Mně se líbí, že to řekla a držím jí všechny palce, co jen mám. Navíc, nesplněný cíl z nás dělá lepšího člověka. Zdravím všechny, MichalV.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. U me je to tak, ze jestli to splnim nebo ne.. neni zase tak dulezity jako to, jestli jsem do "toho" dal vsechno..:).. I kdyz, lhal bych.. kazde splneni ci priblizini se k nejake touze.. je nesmirne krasne..
      MSF! 12:)

      Vymazat
  8. To jsi mě tedy skoro dojal ... a ty sny? Třeba když jsem po 15 letech "života" ve skalách a horách poprvé uviděl naživo Himálaje ? Teď už jsem starší člověk a s horama jsem trochu opatrnější. Asi před rokem jsem narazil na první "ultra - video" ( https://www.youtube.com/watch?v=7jlpOYTtowI ) tak jsem najednou zjistil, že mám najednou nějak vlhko pod očima a v hlavě nový sen ... takhle se jednou do těch hor vrátím !!! Díky Honza za UT4M ... to bude ono !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je krasny, kdyz zkuseni horolezci zacinaji behat po horach a plni si svoje sny.. Je hezky, kdyz pri tom "sestupu" na uroven pobihacu je mohou potkat i ti z "nizin":)... Obzvlast ti, kteri maji zavrat, spatne vidi, atd.. :)
      Poslouchat ty pribehy a koukat na ty kopce z blizka ve spolecnosti kamaradu.. to potesi! DIKY! 12:)

      Vymazat
  9. ...to je celý o mě :-)
    ...a Deri brzké uzdravení!
    dav

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) no jsem rad ze jsi se v tom nasel:). BTW, ten Zatopek je moc hezkej.. i kdyz smutnej.. 12:)

      Vymazat
  10. Super jako vzdy! Kdyz jesm cetla "A co víc, ani naší nejbližší třeba nemusí vůbec tušit co nás k tomu vede a budou říkat proboha proč??:)..." tak jsem si rikala: Co nasi nejblizsi, ja sama nevim co me k tomu vede.. Tak se ani nedivim ze si obcas lidi klepou na celo.. JJ bez tech snu a tuzeb by to bylo smutne.. Nika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Niko!!! Moc drzim palce na vikend do Salidy!!! Prozen poradne Stina!!:)
      Jooo sny a touhy... na to ja mam skoro vyssi divci!:)
      Vsechno proberem, tesim se do Los Alamos.. Chilli works!! a pochopitelne na Zane Grey.. Myslim, ze nam s BS ukazes, kdo je ta "holka":).
      Drzim palce!! 12:)

      Vymazat
  11. Sometimes I've believed as many as six impossible things before breakfast.
    To ale říkala královna. To víš, já to vím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vim ze je to tvoje motto:), Ja to schvalne tak zamotal.. Jestli si nekdo vsimne..sazel jsem na tebe:)...
      Darmo zkoušet,'řekla Alenka,v nemožnosti se věřit nedá.' ,Moc zkušeností věru nemáš,'řekla Královna.,Když jsem byla tak stará jako ty,dělala jsem to každý den půl hodiny. A tak jsem někdy do snídaně uvěřila třeba v šest nemožností.
      At nam to beha a at verime v ty nemoznosti! MSF! 12:)

      Vymazat
  12. " But at least I tried ! !”
    jak říkal Randle McMurphy.....

    Držím palce všem co chtějí zkoušet;-)
    MichalF

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc hezky prani..:)
      Vis, v tech nasich touhach se krizi a mele vsechno mozne.. Zatimco my "obycejni"..:)... snime treba o ultra, ci probehnuti nejakych legendarnich trati byt v narocnem ale mozna i dosazitelnem case... Snime o tom co nejvice let behat a bojovat s tim proudem casu:)...
      Tak samozrejme sen treba ruzove Barborky je jiny.. nerikam, ze ujetejsi:), nebo narocnejsi.. ale jiny.. Uz to co si preju ja je skoro ciste scifi:).. ale uprimne.. kdyz se to nepovede, tak se nic se nestane, protoze me hreje to usili, ta cesta.. a navic ten cil neni tak striktne dan a definovan...:)..
      A tak se spis muzu ztotoznit s touhami lidi kolem, vcetne "mamy v behu", ktere jsou mimochodem taky pekne ujete.. :).. nez se soustredit na zprofanovanou olympiadu:)... Abych byl plne explicitni.. Bara ma muj obdiv jit s kuzi na trh, budu ji fandit.. I kdyz si myslim, ze je to blbost. Blbost v tom cilit na nejakou olympiadu.. Bavi ji dlouhe behy, chce (explicitne) byt nejlepsi (moc se jich na olympiadu nedostane).. tak proc si to ve svych "touhach" nerici takhle? Ale jak rikam.. To je kazdeho vec, jak si maluje svoje sny.. Jako starik z Vysociny:).. preju vsem jen to dobre a "at nas provazi sila":).
      MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Jen ať všichni vědí, co jsem za ouchyla :-D O tom Barborčině olympijském snu a reakcím, které jeho zveřejnění, podtržené jejím přesvědčení o chcíplých sousedovic kozách, vyvolalo, jsem přemýšlela poslední dva dny. A vyšly mi z toho dva závěry: a) spoustu z nás tak trochu (víc) irituje ta absence pokory, na níž jsme u (ultra)běžců tak nějak zvyklí. I proto obdivujeme právě třeba Dana nebo Radka, pro ten jejich skromný přístup v kontrastu k úžasným výsledkům b) sen o pokoření určitého času kvůli určité akci je trochu mimo naše chápaní - marně hledám paralelu v jiném sportu. Snad je to možná trochu jako závodů aut, kdy nás to táhne spíš k tomu Dakaru a ji k F1 nebo něčemu podobnému... Palce jí samozřejmě držím, za sebe si ale myslím, že na účast na olympiádě mají opravdu jen ti abnormální obdarovaní a takový dar se prostě ani usilovným tréninkem na všech frontách prostě dohnat nedá. Jeho křesání ho ve třiceti (?) může vést i k tomu, že se člověk příliš upne na jeden aspekt života a to jeho ostatní čarokrásno mu pak proteče nepozorovaně mezi prsty...

      Vymazat
  13. Až se červenám, jaký jsem analfabet. Už jsem úplně pana Carolla zapoměl. Musím to napravit!
    Nedokážu si představit život bez snů i když občas trochu (dost) ujetých. To by byla smrtící nuda.
    Radomír

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pockej az uslysis "Dig deep!!" .. a vsechny ty kecy, ktere normalne zneji jako vymyvani mozku ti na krizovatce 6 a Harrison budou pripadat desne skutecne, protoze tam budes!:)
      At te v cili privita hornicka mama!:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  14. jak pises..me Barborka zvedla ze zidle...vubec se mi to nelibilo, ta absence pokory je obrovska. Jinak ten napad s WS100, ty kraaavo...drzim palec..protoze to uz je realnejsi cil..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, uvidime, jak to pobezi:)... tesim se tak jako tak, letos je 40. vyroci WS.. a mne se podarilo se nejen kvalifikovat ale i dostat do zavodu.. Letenky, hotel vse zajistene:).. tak ted jen v "klidu" nabehat, pripravit se a uzit si to na plny pecky:)..
      MSF! At nam to beha.. 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...