pondělí 7. dubna 2014

Změna .. je život??.. aneb hledaní pevného bodu..:)

V mé první běžecké pětiletce bylo několik pevných bodů a pražský 1/2m byl jedním z nich.. Otevřeně přiznávám, v poslední době už jsem měl problémy s tím šíleně masovým charakterem závodu... To, co mě na začátku motivovalo a pomáhalo -- že poběžím se spoustou lidí "svým" městem -- tak přesně to samé mě teď silně odrazovalo..

Tedy, na počátku mé letošní účasti byla skvělá myšlenka.. totiž, že 1/2M poběžím s juniorem, užijeme si rozměr běhu otce se synem, případně umocněný následným společným maratónem.. Jenže když synek onemocněl a v týdnu dostal i vysoké horečky, na maratón vychází jeho předmaturitní úsilí:)... bylo rozhodnuto.. Já jsem se sice v pondělí a úterý sotva hýbal, ale byl jsem připraveny "náš" 1/2M běžet klidně s prieznitzovým obkladem kolem krku... Neběželi jsme...Naštěstí Martin (VP) se stal tentokrát Veverkou náhradním a se svým synem nás krásně zastoupili...Dík!

Ta moje neúčast na 1/2M, ale jaksi mimochodem spustila úplný vagón přemýšlení... Kdoví jestli 1/2M v Praze zase někdy poběžím.. Takové krásné smutnění, že něco skončilo a samozřejmě něco jiného.. začíná..:) Možná pro mě asi skončila velká éra městských běhů... aspoň v klasickém slova smyslu... V téhle chvíli už mě teď nic moc nemotivuje se jich účastnit .. a už ani ten čas..:)... (Proto teď musím ještě vymyslet, jak vtipně pojmu svoji účast na PIM maratónu, když už mám tu registraci, že:) ) ... Čímž neříkám, že si třeba zase nezaběhnu nějakou 10k na čas, nebo 1/2M, ale asi budu hledat ten impuls někde jinde.. běžet to s dětmi (s Deri, se Slunéčkem...)... Znova jsem se pevněji chytil do krásné pasti osamělosti dálkového (ultra) běžce...

Chvíli mi totiž trvalo se s tím běžeckým "boomem" srovnat... Běhá, nebo aspoň plánuje běhat úplně každý:) a pro mě, jako známého optimistu:) to je o to těžší...V podstatě sledovat a (slušně a pozitivně) reagovat permanentně na něco typu "I run 3km and I feel great" :)...asi člověk dlouho v širokém záběru nedokáže:)... . Všichni kolem běhají.. z necelých dvou tisíc lidí na 1/2M to během pár let vyrostlo na 12.5 tisíce.. Ale pořád cítím, že se to třeba může změnit.. Masy objeví třeba "nordic walking" nebo interaktivní televizní seriály, nebo nějakou verzi sudoku:)... a lidé se vrhnou jinam.. Stejně jako kdysi opustili jazz-gymnastiku, jógu, aerobic.. tak třeba i běh zase bude mimo hlavní zájem .:).. Nejdřív jsem to v sobě složitě řešil, abych si uvědomil, že je mi to úplně jedno..:)

Původně jsem totiž měl takové ty "ideály" a "očekávání", že běhání dělá lidí lepšími.. jenže jak teď běhají skoro úplně všichni:), tak se moje představy v tomto směru zhroutily..Také osobní zkušenosti z posledních dní mi bohužel daly za pravdu:(.. No nic.... Pobíhal jsem po údolí s Deri a a přes tu "pachuť" ztráty ideálu a pevného bodu jsem dospěl do stavu vyrovnání, že je opravdu úplně jedno jestli běhají všichni nebo neběhá nikdo... :)

Hledání pevného bodu skončilo úspěšně, uvědomil jsem si, že zatím není třeba.. Vzpomněl jsem si totiž na jednu náročnější etapu našeho života, když jsme se relativně hodně stěhovali a po návratu z Ameriky jsme v akci "kulový blesk" vyměňovali náš byt, který jsme zároveň rekonstuovali a tak jsme se na 1.5 měsíce přitom ještě stěhovali jinam.. Moje (tehdy malá) dcera se mě bezelstně zeptala: "Tatínku dneska spíme stejně, nebo zase někde jinde?".. Ale bylo na ní vidět, že se jenom ptá, nijak jí to nestresuje...ona měla své "pevné body" jinde než v tom konkrétním místě našeho pobytu..:).. Ta vzpomínka mi moc pomohla, uvědomil jsem si, že pevný bod mého pobíhání je někde úplně jinde.. Je ve mně..:)

Běhu zdar! Ultra a kamarádům zvlášť! 12:)

50 komentářů:

  1. Ahoj Honzo,
    mluvíš mi z duše. Nepotřebuji se prezentovat ve vychytaném oblečku ani účastí na běhu, který je "in", protože je široce presentován v mediích. Ale zároveň si pamatuji svoje nedávné začátky, kdy 3km byla sakra vzdálenost. Takže jim přeji ať se taky posunou dál a vydrží. A třeba pochopí význam osamělého běhu a závodění sama se sebou. Pak to totiž vše dostane úplně jiný rozměr. Od prezentace k meditaci a jinému vnímání okolí i sebe sama.
    Pěkné dni, radomír.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Radku, to je ta krasa, ze jsme zacali behat driv nez tohle silenstvi vypuklo:),, Urcite bych to mel s hledanim sve cesty vyrazne tezsi..:)
      Verim, ze se uvidime na Brdske.. to se tesim, moc!! 12:)

      Vymazat
  2. Přesně napsáno. Přemýšlel jsem o tom samém a hlavně jsem poslední dva dny poněkud alergický na dotazy od neblízkého okolí "Běžel jsi taky v sobotu?" :-)
    A letos ta marketingová masáž byla obzvláště silná, i po závodě. Při vší úctě ke všem výkonům: nějak nenacházím potěšení v četbě článků a zápisků typu "poslední kilometr jsem už běžel/a v slzách a dojetím jsem neviděl/a na cestu", Vždycky čekám nějakou pointu, že dotyčný byl před rokem na operaci a teď překonal sám sebe. Ne, je to jenom sebedojímání z prostého dokončení závodu.
    Vždycky jsem říkal, že běh je jenom jeden. Ale i po tomhle víkendu si to myslím stále méně. A napadá mě: kdyby tohle všechno bylo před deseti roky, lákalo by mě vůbec začít s běháním? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem dostal x dotazu, kolikaty jsem byl v sobotu:), pripadne jestli jsem dobehl pod 2hodiny:)... Ale uz jsem byl "usmiren":) a tak jsem bud rikal, ze jsme vsichni byli nemocni, nebo, ze jsem se v patek desne opil a zameskal v sobotu start:), ze mi to doma zakazali:).. proste kazdemu neco...:)..
      Ale mas hlubokou pravdu.. S diky jsem si uvedomil, ze jsem zaplatbanbu zacal behat pred peti lety, kdy "to" sotva pozvolna zacinalo.. Ted by to bylo mnohem tezsi .. aspon pro me -- lamu -- si hledat svoji vlastni cestu..
      Tak jako tak... porad beham desne rad:)... Nic se nezmenilo, diky bohu! Drzim kazdemu palce, at si beha jak se mu libi... To mi prijde hezky, ze to pobihani ma tolik tvari... Nekoho oslovi "masovky" a je z nich nadsenej a stastnej.. FAJN, nekdo jiny v zivote nepujde na zavod a bude si jen tak behat dokola v parku.. FAJN:), nekdo jinej vybehne a bude behat zavody, jiny traily, ultra.. FAJN:)...
      Co je ale nejhezci, ze tyhle kategorie, se ruzne michaji a meni v case.. :)
      Byla ted doba, kdy me rada veci a dotazu skoro az iritovala:), protoze jsem si uvedomil, jak na ne "musim" odpovedet..:)... Ted zase citim, ze muzu byt laskavy i castecne chapajici.. bez toho, aby me to stalo nejake usili..
      Protoze jsem si znova uvedomil.. ze .. "ja tomu nerozumim:)" ... "proste tak nejak beham.."... a proto "nemusim" hodnotit, radit, mit nejaky nazor... proste muzu od toho klidne bezet pryc:)..
      At se dari! At nam to beha.. mozna tomu vsemu navzdory:)... 12:)

      Vymazat
  3. Jsem rád, že jste s myšlenkami přede mnou a zažíváte něco, co očekávám u sebe příští rok :)
    Ať to běhá!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. ale klidek.. Neni nic spatneho an tom drzet tradici.. prijet za znamymi do Prahy, uzit si to.. Ja bych to nehodnotil spatne..:)
      Jen proste .. mam jen urcity pocet volnych dni.. volnych vikendu na "zavody"... A pak clovek opravdu "vazi" kazdy den.. kazdy okamzik.. a rika si.. Nebylo by ti lip v udoli s Deri? Co takhle bezet na Karlstejn.. Co takhle..:)..:)..
      Neni to o tom, ze bych chtel neco hodnotit.. Nebo, ze je neco lepsi/horsi...Proste .. na neco takoveho si hur delam cas.. min me to tesi.. a v tom pripade to delat by byla chyba..
      Se synem, by to mohl byt skvely zazitek... Ale abych to bezel sam? Mozna za vidinou nejakeho rekordu:)... ale i tak se budu porad presvedcovat, jestli to "stoji" za to..:)
      Jsem divnej:)..
      Tak at nam to beha! 12:)

      Vymazat
    2. Myslel jsem to pozitivně :)
      Také mě ta "masáž" trochu štve; v práci, v hospodě.. I dnes na výběhu se mě cyklisti ptali, zda jsem byl v Praze.. Musel jsem se v duchu smát, když jsem cizím lidem odpovídal: "Jó byl. Jó dobrý." :)

      Prostě to spěje k tomu, že tenhle "masoběhosvět" jednou opustím a vše nasvědčuje tomu, že to bude právě za rok. Je hezké to mít takhle naplánované..

      Jinak přesně: ať to běhá!

      Vymazat
    3. Ja to vim..:).. Hezky sis to napsal.. Me se to libilo..
      Uvidis, co bude za rok, za dva.. Mozna kdyby bezel syn..:)... tak pozitivni emoce by prekryly moje pochybnosti... nebo mozna, ze za rok nekde bude chtit bezet syn..:).. a ja se rad, jako devka prodejna:)... do toho necham uvrtat..
      MSF! Nekde na behanou.. 12:)

      Vymazat
  4. Honzo, napsal jsi to pěkně... když jsme doma usoudili, že tuhle masovku absolvovat nebudeme, ulevilo se mi. Pak ale nastoupila mediální masáž, v duchu, kdo neběží s námi, běží proti nám... měla jsem strach, že mi bude líto, že u toho nejsem a kupodivu mi to nevadilo, zato mi už začíná vadit, že od soboty je to všude. Přestože nejsem ultra... běhám nejraději sama nebo se svým mužem, psem, ev. snesu ještě své děti (dospělé). Nebudu tvrdit, že už nikdy nepůjdu na masovku, ale gró mého běhání je samota a snad i meditace během :-)
    Krásné jarní běhání přeje Zuzka Součková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko! Ona ta "osamelost" prespolniho bezce, nebo jak to chces nazyvat.. ma urcite neco so sebe.. Taky mi svedci, kdyz spoustu km proste nabeham sam, nebo maximalne s Deri, protoze si muzu premyslet o cemkoliv, pripadne jen tak vnimat, ze vsechno napeti se nejak rozpousti, opadava.. jako kdyz si ve sprse predstavuju, ze voda bere vsechno .. starosti, problemy.. pryc.. a zustavam jen ja..:)
      Takova ocista..:)
      MSF! AT nam to beha! 12:)

      Vymazat
  5. Dalsi zapisek k zamysleni... Nejdriv me moc mrzelo, ze nejsem v Praze, ale nakonec mi vlastne ani tak neslo o ten beh, jako o naslednou hospodu. Nehazela bych flintu do zita. Bezecka moda myslim odezni, jakmile ji prestanou zivit marketingove kampane znamych sportovnich znacek. Pomuze urcite i neprizen pocasi a rostouci popularita nejakeho 'noveho' sportu :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ooooo April.. Bezecka hospoda? To je neco jako Valhalla pro vikingskeho bojovnika!:)
      Musel jsem si to sem napsat, popasovat se s tim v sobe i navenek.. Opravdu nemam nic proti masovkam, ani proti tomu, ze behaji vsichni... Jen jsem si musel najit svoji spravnou pozici.. Jogini by rekli.. pozici nezucastneneho pozorovatele..:)
      MSF! At to beha.. a nekdy at ti to dobehne i do hospody!! 12:)

      Vymazat
  6. Ah, proč tolik zatrpklosti, připadá mi to jako že jste naštvaní, že je tolik svátečních běžců. Mediální masáž jsem nezaznamenal. Vyhledávám při běhu samotu, to spojení s přírodou je fajn, Ale proč nepochopit ty masové běžce, buďme rádi, že běhají. Ať jsou jich tisíce, ať vytlačí auťáky z měst a radují se z běhu. Běh je dar a já jim ho přeji. Ať ti to Honzíku běhá. Zdravím z moravského venkova. Jirka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiro, mas naprostou pravdu..
      Byl bych nerad, kdyby to ode mne vyznelo nejak spatne..
      Naopak, kazdemu preju jen to nejlepsi.. Behani mi prijde super..Fakt to miluju!
      Jen toho bylo nejak "vic" a v okruhu prace a znamych .. jak se proflakne, ze jsi treba uz behal, nebo neco malicko ubehl.. tak te ostatni zacnou ruzne zavalovat svymi dotazy, ocekavanimi, ze jim zacnes radi, nebo s nima behat..:).. zaroven jsou vsichni z internetu chytri jak radio:)... A pak je pro me tezke udrzet si ten spravny postoj.. Ale myslim, ze jsem ho znova objevil.. Lama jsem a lama zustanu!!!:)
      Nerozumim tomu!! Proste beham a tim to konci..:)
      Mezi nami... lhat se nema:)... Nejsem nastvany jestli kolem vsichni behaji, ale taky nejsem z toho na vetvi:)... Je mi to fakt jedno!:).. To je hluboke poznani a otevrene priznani.. Urcite se mezi temi, co zacinaji najde i skupinka budoucich kamaradu.. a budu moc rad.. Ale ze bych "plosne" miloval vsechny.. jenom kvuli tomu ze "behaji".. to asi ne..
      MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
    2. Jiříku, kde vidíš nějakou zatrpklost? Myslím, že je spíš frajeřina napsat nahlas to, co si spousta z nás myslí nebo o čem se bavíme mimo veřejnou internetovou sféru... Nevím, kolik lidí běhá u vás nebo kolik běžců-teoretiků máš kolem sebe ty, ale Praha je jich plná. Všichni mluví o tom, jak budou běhat, mají v malíčku všechny knihy, které o běhání vyšly a všechny tréninkové a stravovací metody a to je asi tak všechno... plus samozřejmě připočti pocit, že tím pádem přesně vědí, "vo co gou" a neváhají tě poučit... Někdo nad tím mávne rukou, ve mně to probouzí (zbytečné a a zbytečně) negativní emoce a nestydím se za to. Zpětně mi taky přijde legrační, jak děsně zkušená jsem si po prvních pár stech kilometrech a jednom závodu přišla...

      Vymazat
    3. Jitko,
      jenom jsem to tak cítil. Možná v Praze máte přeplněno, u nás na lontu je pořád volno i v přírodě. Pořád se dají najít jednorázové závody, kde to voní amatérismem a láskou ke sportu a něco udělat pro druhé. Přeji hodně štěstí. Jirka.

      Vymazat
    4. :) Skoda, ze nemam potrebnou zenskou pamet, ale prehrat tady rady, ktere jsem v posledni dobe "dostal".. atd.. by asi vsechny zdejsi ... ted uz rozesmalo..:).. vetsinou od tech, co zacli prave behat a ted "to dali".. Protoze to (nadseni) chapu, tak ty kecy clovek snese. :).. Ale opravdu se mi tezko hledaji ruzne vhodne odpovedi.. vcetne tech, ze ted bychom mohli behat "spolu"... Proto jsem si to napsal, az kdyz mi vse bylo jasne..
      I odpovedi, "ja tomu nerozumim.. tak nejak beham".. "ja beham pomalu.. vetsinou se psem.. do prace a tak.. nic zajimaveho":)..
      Nazyvam to bezeckym kung-fu.. Pozice "lamy".. :)
      MSF! 12:)

      Vymazat
    5. Jasne, malych "nezajimavych" zavodu je nastesti jeste habakuk - i na tech ale pocet ucastniku rok od roku dramaticky roste (tam, kde jsem byla pred pety lety suverenne posledni bych se letos drzela v nitru ohonu... to preci o necem vypovida nebo ne?)

      Vymazat
  7. ...no jo, máš zase jako vždycky pravdu :-) ... a podle reakcí ostatních i podle mých myšlenek jsi nás zase "předběhl" a jsi o krok dál ....víc není co dodat ... měj se fajn !
    R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Richarde, myslim, ze ne..:)... Ale je dobre se obcas nad tim zamyslet, aby clovek delal i v tom behu.. co jeho tesi.. a zbytecne se "netrapil" necim, co je zbytecne.. To jsem si chtel pripomenou a ujasnit..
      Tesim se na setkani.. ? Na brdske? 12:)

      Vymazat
    2. ...ano, pokud mě něco nečekaného neskolí - uvidíme se Brdské, těším se !

      Vymazat
    3. Skoda, ze kvuli vsemu moznemu.. budu muset hodne brzo po dobehu frcet domu, zase zarizovat veci a starat se.. Jinak by posezeni po Brdske bylo skvele.. Ale treba spachame nejakou "bezeckou" hospodu zacatkem kvetna.. nebo tak..
      Budu se tesit! 12:)

      Vymazat
  8. S juniorem určitě něco někdy běžte. Když ne Prahu, tak jděte Baroko, to jsme měli v plánu my... Bude se mu to líbit.
    S tím nárůstem popularity běhu - myslím, že kus psa je zakopaný v tom, že z individuálního sportu dělá dnešní doba a její nástroje (rozuměj: sociální sítě, blogy, internet jako takový) aktivitu společenskou. Máme společné tréninky velkých skupin, masové závody, kterých je potřeba se zúčastnit, protože tam jsou přeci všichni... Sport, který podtrhoval individualitu, teď vybízí k tomu, aby se člověk zařadil a lidi se rádi druží a rádi dávají na odiv, že oni jsou taky součástí "něčeho". Zákonitě musí vzniknout i skupina, která má potřebu se proti té nové, masové vymezit. Čímž vznikají poznámky o tom vystajlovaných oblečcích a tempech, při nichž by lidi neměli na závody ani myslet, natož tam lézt. To samozřejmě není hezké, ani politicky korektní, ale svým způsobem s tím souhlasím (byť mám vystajlované oblečky, bídný maratonský čas i po přepečlivé přípravě, obrovské běžecké cíle, účet na sportovní sociální síti a blog, což by mě mělo de facto řadit spíš k těm, kteří se v květnu přihlásí na WRP, celý léto mluví o tom, že to uběhnou a celou zimu o tom, jak to běželi...). Zároveň je strašně těžký říct, jestli je větší běžec ten, kdo to zatím musí lámat a překonávat se pokaždé, když vstává z gauče nebo ten, kdo už běhá leta a je to pro něj v zásadě rutina, to samé, jako čištění zubů nebo cigárko ke kafíčku. Mé cynické já by akorát zajímalo, kolik by jich vydrželo běhat ty svoje tři kiláky dvakrát týdně, kdyby se o to nemohli podělit s ostatními... hodně? Málo? Nikdo?
    A jak tu někdo psal o té slze v oku na posledním kilometru půlmaratonu - ve chvíli, kdy má člověk pětadvacet, třicet, pětatřicet jako běžný delší nedělní výběh, je jasné, že už se nedokáže vcítit do těch, pro které je půlka skoro ultra a tyhle emoce mu pak musí zákonitě přijít přehnané a lehce jedovatě úsměvné...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sny jsou sny.. a je krasne je mit..
      Naopak ta relatilivita casu a vzdalenosti me vzdy fascinuje.. nekdo proziva ultra (pocity) uz na 10km, co je na tom spatneho..??.. :)...
      Uprimne.. I ted po tolika letech obcas bojuju.. ale potom zase bojuju opravdu hodne:).. s ruznymi "protivenstvimi".. Ale porad si vzpominam na svoje boje na 10km, boje s casem, s nechuti, lenosti a buhvi s cim jeste..:)
      Protoze to vsem fakt preju... [ale sobecky si na ferovku priznavam, ze jestli kolem behaji vsichni, nebo jen par zanicenych blaznu:)... je mi to jedno..]... tak jsem znova oblekl lami prevlek, posunul se do pozice nezucastneneho pozorovatele:)... Rada lidi, co mi ted rika nejnovejsi vysledky bezeckych vyzkumu a zajicene debatuje o doslapu a botach... A planuje, ze by mozna ten limit na PIM mohli dat:)... Tak urcite rada z nich boty nakonec hodi do popelnice, nekteri z nich to vydrzi dele a s nekterymi se treba i skamaradime.. A to je na tom celem asi to nejlepsi...
      At nam (i jim) to vesele beha! 12:)

      Vymazat
    2. Jitko, přesně. Když se někdy srovnává běh dnes a před x lety, zdůrazňuje se, že největší změnou je zpomalení startovního pole. To mi přijde nejmíň důležité. Mnohem výraznější je fakt, že z individualistické zábavy/sportu se stala kolektivní zábava/sport. Dnešní "většinoví" běžci nejsou jiní jenom ve výkonech, ale i v životních preferencích a hodnotovém žebříčku. Extrémním případem odklonu od kdysi pro běžce typického individualismu je WRP, kde všichni běží v jedné "uniformě" a asi málokomu z nich to přijde divné, naopak si to užívají. Pro velkou část běžců už není nejdůležitější jejich výkon, ale pocit, že byli "u toho". U toho, o čem se mluví, o čem se píše, co bylo v televizi, kde se necítili sami. Asi jako když v 90. letech lidi, co nikdy nebyli na opeře, začali chodit na megakoncerty slavných tenorů. A jak píšeš, sociální sítě a internet tenhle trend jenom podtrhují.
      Ad slzy: i tohle vlastně souvisí s moderními technologiemi. Stále víc se dneska dávají najevo emoce kliknutím myši nebo pár řádky komentáře pod článek. Autentické pocity mizí. Spoustu lidí víc dojme reportáž, jak gorila v zoo dostala teplotu, než neštěstí v sousedově rodině. Tomuhle druhu instantních emocí se pak snáz propadá na akcích typu 1/2PIM, při vypjatém kolektivním sdílení a vyjadřování pocitů. Asi málokdo z těch, kdo probrečel poslední stovky metrů a píše o tom blogy a články (u kterých si zase slzy utírají někteří čtenáři), slzel, když se mu povedlo hezky vymalovat byt nebo složit zkoušku z angličtiny (zřejmě by nebrečel ani ve chvíli, kdy by těch 21 km uběhl sám na cyklostezce). Přitom v principu jde o podobné věci. Ale samozřejmě: ať si každý běhá, jak chce, a závody prožívá, jak chce. Svoboda je krásná věc a všichni máme svobodu užívat si běhání způsobem, který je nám nejbližší.

      Vymazat
    3. Moc hezka charakteristika.. Naprosto sedi..
      Paradoxne me v minulych dnech dostal v praxi overeny posun "v životních preferencích a hodnotovém žebříčku".. :)
      Myslim, ze mate oba s Jitkou dobry namet na to neco napsat..MSF! 12:)

      Vymazat
  9. To já děkuji za takový náhlý dárek v podobě společného syno-otcovského běhu. Ty kulisy kolem jsem nějak odboural, běželi jsme si, povídali, dali nám cestou napít a najíst. Takových okamžiků v tom denním zrychleném provozu je bohužel pomálu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslim, ze tohle bylo to nejbizadnejsi a uplne transcendentalni.. Ten prenost mytickeho behu otec a syn na velmi dobreho kamarada..
      Dneska se mi konecne podarilo "spravne" odpovedet na otazku.. "Bezel jsi v sobotu?" .. "Ale jo..".. "A jak?".. "Dobry pocity..:)".. A vlastne jsem vubec nelhal.. v sobotu jsme s Deri bezeli.. a ty pocity? Fakt dobry!!:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  10. Je těžké posoudit, zda masový běh je, nebo není přínosem. V určitém směru určitě je, protože lidi nesedí doma, hýbou se. Mám pocit, že je to módní záležitost, a že pomine jako kalanetika, zumba a pití z plastových lahví. Není možné se ale vyvyšovat nad ty, co mají radost z krátkého běhu. Když si zalistuji svým blogem, nebo i tvým, měli jsme stejnou radost. Přišlo nám dost zásadní, že jsme schopní po svých překonat nějakou vzdálenost a psali jsme o tom ne jedním malým zajucháním, ale celými články :o)) Tím nechci říct, že když čtu, že někdo 3 km "uběhl" za 40 minut, že mi to nepřijde úsměvné :o))
    Ale co jsem si třeba letos všimla, že díky té mediální masáži, se na 1/2M hlásí víc lidí, co to chtějí (asi) jen zkusit. To soudím dle toho, že tam vzadu bylo lidí hodně, a že třeba na 16tém, kdy je to většinou pusté, jsem před sebou viděla dlouhého barevného hada.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Presne Leo! Ale ty me znas, vis, ze jsem "chapajici".. "pozitivni".. a ze bych nikomu nic spatneho nerekl..Proto me to trapilo, ten rozmer toho "otravneho"..:).. Naopak ta vzpominka na moje zacatky mi pomahala zustat v te pozitivni rovine.. i pres ty rady, vyzvy a pod. ktere jsem dostaval..
      Treba nekteri z tech, co to zkusi u behu zustanou, tak urcite je tu pozitivni efekt..:)... Lhat se ale nema.. Preju jim to, preju jim to nadseni.. Ale je mi opravdu jedno, jestli behaji nebo ne..:)..Ale zaroven verim, ze se mezi nimi urcite najde par budoucich kamaradu... Tak jako tak jsem zvolil pozici lamy, tu umim a ani nemusim moc predstirat:)...MSF! 12:)

      Vymazat
  11. Mě z úvah o účasti na PIMu dokonale vyléčilo, když obchodníci z naší firmy začali plánovat společnou účast a pojali to ve stylu reality show, dokonce i sázky jsou vypsané a dokonalý outfit je základním předpokladem zvládnutí trati :-)
    Ještě že si mohu sám pobíhat po lesích a zdravit se častěji se srnkami a jeleny , než s jinými běžci - ale když se tu občas s někým potkám, mám z toho vždycky radost. Tady jsme prostě pořád tak trochu za ty blázny :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No naprosto chapu.. nechtene jsem byl zavlecen (a hned se distancoval, ze tomu nerozumim..:) )... do diskuse o "zkouseni" a "dani" PIMU, vzdyt ten limit by mel stacit..:)..
      Vzpominam na usmevny pohled na behani na vesnici, kde jsme meli chalupu.. behali jsme o vikendu kousek s moji nejmilejsi manzelkou, jasne slunecko:). Pan na kraji vesnice mi rikal, na co, ze trenuju.. jeho zena, ze obcas chodi behat, protoze chce zhubnout..[sam mel tak 20+ nadvahu:)]. tak jsem ho ubezpecil, ze u nas je to obracene.. Zena trenuje a ja chci zhubnout!:
      MSF! Blaznum zdar! 12:)

      Vymazat
  12. Ahoj, rozumím ubírám se možná podobným směrem, rozloučení (určitě ne definitivní, nikdy neříkej nikdy :-) s městskými běhy na maratonu v Římě, teď se chystáme na Krušnohorský lesní půlmaraton, doufejme, že to bude komornější, navíc startovné na místě tuším za kilo..., měj se, dav

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) ovsem ten Rim se Vam vydaril..:)
      Drzim palce.. Treba se zase nekde setkame.. At to beha a pise!:) 12:)

      Vymazat
  13. Moc hezky napsaný Honzo. Vnímám běh mimo jiné jako svobodu, svobodnou činnost, kdy jsem jen sám se sebou ... třeba i v tom smyslu, že když vybíhám z domova, tak často do poslední chvíle nevím, jestli se dám doprava z kopce anebo doleva do kopce. Bohužel si musím přiznat, že hranice této "svobody" u mě končí u ne příliš lichotivé závislosti na běhání :-) Prostě k úplné svobodě člověk není stvořen - nějaké hranice jsou pro člověka nutností k přežití. U (ultra)maratonů jde podle mého právě o hledání hranic a to je podle mě hlavní důvod, proč to trápení podstupujeme a proč nás uspokojuje. Možná teď běhám z jiných důvodů než dřív a za rok budou důvody znovu jiné. Na druhou stranu ale jsou třeba mnozí běžci na PIMu (byl jsem jeden z nich 3 roky) schopni měsíc neběhat a dělat něco jiného ... to je pro mne svým způsobem vyjádření svobody, protože dokázal bych se vůbec dobrovolně vzdát na týden běhání? ... Probereme to v Mníšku, pokud se tam tedy v těch davech atletů vůbec najdeme :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Taky jsem byl a behal PIM.. Nic proti tomu, naopak, otevrene priznam, ze v prvnim roce se mi to libilo, pak uz jen min a min..:)... Mozna jsem vychylen i diky skvelemu :) fungovani traviciho ustroji.. Holt v udoli nebo v lese (i na normalnim zavode) to neni zadny problem a spokojen se vratim zase "zavodit".. Tady me to vzdy stresovalo a ne vzdy to dobre skoncilo:)..
      Na Brdske se urcite uvidime, loni, co ja vim dobehlo kolem 110 lidi, takze i s velkou propagaci na nejmenovanych blozich..:).. bych necekal o moc vic jak 150 lidi..
      MSF! Tesim se na shledani.. Skoda jen, ze musim brzo pryc.. 12:)

      Vymazat
  14. Honzo, pěkně jsi to napsal, cítím to hodně podobně.
    Je to normální lidský vývoj, člověk pořád hledá co mu bude sedět.
    A to že zrovna zkouším něco jiného, nebo nového neříkám, že to co už mám za sebou je nějak špatné.
    Přirovnal bych to ke čtení, běhání je jako čtení. Někdo čte jen detektivky, někdo zase jen romány, někdo čte jen odbornou literaturu, někdo čte jen noviny a někdo nečte nic. Jsou lidé co čtou všechno. Jsou lidé, co si najdou svoji sadu čtení a třeba ty detektivky v ní zrovna chybí.
    Čtení je prostě prima a rozšiřuje nám obzory a pozvedá ducha, stejně jako běh.
    A to že někdo čte jen detektivky, jiný je nečte vůbec a třetí si občas nějakou tu detektivku přečte i když je moc nemusí. No a co. Vždyť je to jedno. Jsem jako ty smířlivý, vždyť všechny formy lidské činnosti ať už je to běhání, čtení, nebo cokoliv jiného jsou dobré pokud nám něco dávají. Může to být radost, dobrý pocit, cokoliv.
    A jako u každé lidské činnosti se najdou lidé kteří celek budou soudit jen podle své zkušenosti a svého pohledu a vždy se najdou ti kteří mají vstřícný názor ke všem. Zde jen přání, aby těch otevřených a vstřícných lidí byla většina.

    Jo a některé knihy jsou taky ULTRA, člověka už nebaví, ale je to v hlavě a člověk to buď vzdá knihu odloží, nebo se s ní popere a dočte ji až do konce do cíle. A pak se najdou blázni, co takovou hroznou knihu čtou třeba 2x po sobě - že Honzo :-)
    Tomáš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomasi, dik.. fakt jsi mi to rekl presne jak to citim..Super paralela..
      Hlavne jsem rad, ze jsem si i sam v sobe vsechno ujasnil..:).. pripravil se dopredu na pripadne odpovedi:).. a ted uz jen si clovek muze "cist" podle libosti..
      MSF! Brzo zase nekde na shledanou a behanou!:) 12:)

      Vymazat
    2. Paralela je to hezká - pro mě jsou "problém" ti, co přečtou poprvé v životě dvě stránky (nebo si koupí hromadu knih/půjčí si je v knihovně a nikdy je ani neotevřou, ale ostentativně je vyskládají doma na stolečku nebo je nosí podpaží) a mají pocit, že jsou obrovští čtenáři a neváhají tě poučit a zasvětit, jakže to s tou literaturou je. (Mám teď ale krajně netolerantní a agresivní období, takže je možný, že normálně mi jsou úplně normálně fuk, ať si kecaj a čtou, co chtěj...)

      Vymazat
    3. Pravda je, ze "ideologove" jsou mi obecne neprijemni.. presvedceni o jedine pravde.. a tu jsou ochotni sirit ohnem a mecem:).. Proto mi obcas trva najit spravnou polohu.. obranu.. a ubranit si, to, co je pro me nejdulezitejsi..
      MSF! At se nam hezky cte.. tedy pobiha..:). 12:)

      Vymazat
  15. 1) Já volám městskému závodu třikrát sláva. Kdyby ho nebylo, neběhal bych vůbec.
    2) Svoboda je stav ducha a můžu si ji dopřát i ve dvanáctitisícovém davu :)
    3) Jestli začíná být po nordic walkingu něco trendy, tak je to french walking. Docela dost lidí s francouzskýma holema jsem v poslední době viděl..
    4) Srovnání běhu se čtením je super! Chystám se do antikvariátu a přemýšlím, jaká běžecká kategorie tomu odpovídá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... Opet reakce hodna ledoveho muze!:)
      Mas naprostou pravdu, ze silne osobnosti mohou bezet uplne sami i v monohatisicovem davu..:)... Ovsem, jen co vyresis vse kolem rodinne situace.. tak zase budes rad behat minimalne k rybniku a zpet:).. Tvoje zimni "osychani" me jeste ted naplnuje posvatnym obdivem a to uz je sakra teplo!:)
      Podle me antikvariatu odpovida stafetovy beh:)..
      MSF! 12:)

      Vymazat
  16. Tak si myslim, ze i ty pevne body s s casem nejak meni ci vyvijeji. Lezli jsme po skalach, kdyz tam skoro nikdo jeste nebyl. Dnes si kazdy koupi v Hudaci lano, trochu potrenuje na umele stene a je z nej horolezec.
    Lyzovali jsme na skialpech, kdyz se v krame skoro nedaly sehnat. Nase stopy v krkonosskem snehu byly skoro jedine. Dnes je tisic skialpovych a lavinovych kurzu (kdyz tu lavinu prezijes, tak jsi mel proste kliku- tam se nic naucit neda).
    Jezdily jsme na prvnich horskych kolech, ktera byla tady k mani ... vsechno byly jasne, pevne body ... a vsechny ovlivnily velkou cast zivota. Nakonec i ten beh ma ted jednu spojovaci linii ... zase ty hory ... dobehl jsem zpatky tam, kde jsem pred desitkami let zacal.
    Vlastne uz ted nevim jaka mela byt pointa komentare ... asi jsi me jen privedl k zamysleni nad vyvojem naseho snazeni. Tak snad nevypadam jako nejaky staromilec ... kazdy si hledame a nakonec jiste najdeme to svoje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No mne se libi, ze u tebe ten spolecny bod jsou ty hory.. a jak sestupujes a sjizdis z tech nejvyssich vrcholu... tak po ceste potkavas obcas nejake nadsence z nizin, kteri maji zavrat, spatne vidi.. a presto behani po kopeccich je jejich velka zaliba...i kdyz treba rikali.. ze ne.. ze uz je to "za hranou":).
      MSF! 12:)

      Vymazat
  17. Honzo, mám to podobně. Letos pokud možno (myšleno pokud neběžím za firmu) se masovým závodům vyhýbám. Dřív sounáležitost, teď v tom vidím úplně něco jiného. Neříkám, že se na ty závody někdy nevrátím, ale naopak mě začaly hrozně bavit malé lokální akce. Ta nadšenost postarších "sokolů" na občerstvovačkách, sepraná látková startovní čísla, Tatranka v cíli a symbolické startovné mě udržuje v naději, že ještě není všechno ztraceno :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já to mám dost podobně. Letos jsem byl na půlmaratonu a budu na maratonu. Jo a taky Kbelích (tam už nebudu) a v Pečkách (tam jsem "profesionál - vodič"). Ale jinak jsem na menších akcích. A třeba na závodech v kopcích je 80 lidí a z nich 60 znáš a těch dvacet dalších bys znal taky kdyby nefungoval ten... jak se jmenuje... Němec od s... :-))
      A třeba na jednom z těchto závodů mě "naštvali". Měli letitá čísla, stará aspoň 30 let. A oni je vyměnili !!! Za stejně udělaná, ale nová !!!

      Na Brdskou nepojedu, jedu kvůli vráně Sáře do Vraného na Vranský běh. Tam nás bude stovka, buřty, pivo, žádný zázemí, zato spousta kamarádů a legrace. A v neděli "stejní cvoci" v Ďáblicích. Ale ty Brdy bych někdy chtěl absolvovat. Tak na sebe aspoň můžem na dálku mávat.

      Vymazat
    2. Ja mam Brdskou rad.. I kdyz chapu, ze pivo a burty.. to je tezka konkurence.. Pozdravuj Saru! 12:)

      Vymazat
  18. Ahoj. Rád si tady čtu a spousta z Vás je pro mě motivací při mé lenosti. Jen mi přijde, že se o všem moc mluví, píše přemýšlí. Prostě když něco dělat chci, tak to dělám, když nechci, tak to nedělám. Teď poběžím, protože na to mám náladu a jindy zase ne protože se mi nechce. Je pravda, že na blogu člověk něco zděluje, ale proč pořád řešit jestli jo, nebo ne. Líbí se mi jak to bere Honza. Hlavně když z toho má člověk radost. Ale občas mi přijde, že Honza taky moc přemýšlí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... No vis, ja jsem "pocitovy bezec"... :)
      Proste to nejdulezitejsi pro me je, abych z toho mel dobry pocit, aby me to tesilo.. A kdyz mi to neco "kazi", tak premyslim, cim to je.. abych se tim netrapil..A taky abych si zapsal, kdy me co tesilo nebo netesilo..
      Jak jsem si kdysi dal do sveho zdejsiho motta.. ...Hlavne se z toho .. ani ze sebe.. nepo..tento..:)
      MSF! At nam to beha... 12;)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...