čtvrtek 29. května 2014

Ultra life ... aneb zdání klame..:)

Samozřejmě se ve zmatcích kolem mého odjezdu snažím dělat, co jde, i co nejde:)... Protože už jsem 3 dny neběhal!! A přitom koukám i po očku na mapy, na rozsypaný čaj japonského písma... a plánuji, kde a kudy se při mých povinnostech v Japonsku vlastně dá běhat... Na jednu stranu jsem úplně mimo, na druhou si vlastně říkám tu svoji mantru.. Hlavně se z toho, ani ze sebe:) .. nepo..tento!

Mně se vlastně na tom dlouhém pobíhání strašně líbí, -- pokud pomineme ty na Kiliány, Zemaniky, Orálky, Brunnery, Havlíčky, Aničky Strakové...[zde končím výčet jmen:)]...:).. prostě ty vrcholové běžce.. tak ti ostatní, co běhají dlouhé štreky, jsou normální úlpně obyčejně vypadající tatíci od rodin, maminy, či mladé holky nebo prostě nevybouřená mládež..:)... Tlustí/tencí, často i s bříškem.. tam poskakují spousty hodin .. člověk by to do nich asi vůbec neřekl..

A tenhle skrytý aspekt ultra běhu mám děsně rád.. MILUJU TO! Prostě... asi jako když se coutry skupina pojmenovala Fešáci.. a tehdejší konferenciér a člen skupiny (v té době vtipný Petr Novotný) to komentoval, že oni jsou fešáci a krásní "uvnitř" .. a duševní krása.. jak je patrné příi při pohledu na ně.. není vidět!:)... A tak nějak je to s běžnými "ultras"... Ve většině případů by to nikdo neřekl, že je to takový sado-maso spolek:), který dobrovolně podstupuje možné a nemožné útrapy, aby se potom v restauračním zařízení těšil, kudy všude běžel, jak to počasí se zase zbláznilo, co si málem poškodil, kde upadl, kde zvracel, kde seděl na bobku.. jakou ostudu zase udělal.. a z těch (ostatními lidmi vnímaných) útrap se nepokrytě radoval..:)

Můj syn to jednou velmi hezky a láskyplně shrnul, když mi řekl, že si velmi váží toho, že když už mám takové ty "divné" sklony:)... tak že nechodím do sado-maso salónu, ale oddávám se své posedlosti v lůně přírody obklopen stejnými pošahanci, kteří to na mě nikde neprásknou:)..

V poslední době se objevila řada článků i úvah na téma proč ultra a proč ne.. Leona mi říkala, že z toho, co píšu usoudila, že stejně pocity má ona při maratónu. tak ji nic delšího neláká:)... Co na to říci? Je to relativní... V mém pojetí -- "ultra" není nutné to, co začíná tam, kde končí maratón... Ale to, co začíná tam, kde končí normální horizont.. kde jsou začátky našich "hranic"... pro někoho tak překonání sama sebe může znamenat vyjít ven a běžet "někam" do neznáma 2-3 hodiny.. pro někoho to znamená těch hodin podstatně víc:), ale jak to vidím kolem sebe.. je to jedno.. Ten rozměr překonávání překážek, (i lenosti) nebo i svých hranic.. je něco tak transcendentního, že to hodně lidí láká.. a paradoxně jim to dává -- tedy alespoň mně -- sílu do bojů "normálního" dne do "všedního" života.. i když co je na životě všední, že?:)

Prostě -- už jen to, že si člověk vezme nějakou láhev s pitím, něco k jídlu.. a vyrazí ven, dál a pryč... Mě fascinuje.. a to s jakou naivitou a jistotou třeba na 35km, často bez vody zatočím na neznámou cestu do lesa.. s tím, že tady tudy jsem ještě neběžel a že to vede zhruba správným směrem:)... to určitě většina z vás zná.. málokdo si to hned uvědomí.. ale je to víra v nás.. víra, že -- slovy klasiků. -- není potřeba stahovat kalhoty.. když k brodu je ještě daleko...:)

Ovšem téhle přístup má i svá úskalí.. například -- a jsem si uvědomil, že jsem nejen stále lama, ale i velmi špatný "trenér", jak mi otevřené sdělila moje nejmilejší manželka, jasné slunéčko..:). Prohlásila, že se mnou o víkendech už běhá hodně dlouho a že se vůbec nelepší.. co víc, že běhá i pomaleji.. No jo, povídám ji, ale jistě běháš spokojeněji, šťastněji a dál..:)... a jak jsme to rozebírali, tak si při tom podvrkla kotník.. Nutno říci, že to bylo hned na kraji údolí, asi 2 km od našeho domu. Pomáhám jí vstát a povídám ji , dobrý, ne? :).., tak chvíli půjdeme, pak to rozběháš.. pomalý běh léčí všechno.:)..[V tu chvíli jsem také pomalým během léčil Deri na antibiotikách:)].. A moje slunéčko, i když je lékař, podlehlo mému našeptávání.. a tak jsme společně indiánem zdolali "léčebných" cca 10km, s tím, že ji do druhého dne kotník pěkně otekl..:)... Tady bych chtěl jen poznamenat, že ani toto pozorování pochopitelně nezměnilo můj názor, že pomalý běh léčí všechno, protože já bych v dalších dnech určitě běhal..:).
.....
V tuto chvíli už vím, že dnes nebudu běhat... možná by se to dalo nějak stihnout.. byla by to ale absolutní křeč... jsem totiž jednou nohou v kufru, v mezičase dodělávám věci v práci (na pozadí mi na pracovní stanici běží velké výpočty).. snažím se udělat všechno pro své slunéčko, včetně je skleníku, kolem prací kolem domu, na zahradě.. chystané rekonstrukce bytu....moje "běhání" jde pochopitelně stranou.... navíc vím, že zítra budu sedět přes 20h v letadle a pak bloudit po Tokiu a hledat hotel.:).. Tak jako tak, vím, že tam dorazím kolem brzkého odpoledne místního času.. a schůzky mám až navečer.. Budu úplně hotovej.. ALE!!! Časově tam bude jistě prostor pro "ultra life" ... A tak věřím, že vezmu láhev vody a budu se snažit (poznamenán silně časovým posunem) nezabloudit a běhat kolem hotelového komplexu...

VŠEMU ZDAR! Našemu -- možná legračnímu úsilí-- .. Zvlášť!!! 12:)

PS. Myslím, že to pan Rytíř v písnične pro M.Tučného řekl velmi pregnatně.. "Tak si řeknu... na to mám.. všechny síly posbírám.. a nějak se to zvládne.." :)

15 komentářů:

  1. Honzo,
    přeji Ti ten "kulturní šok" který Tě v Asii čeká. A když tam může běhat Haruki Murakami, tak to tam zvládneš taky.
    Trénovat vlastní ženu (nebo se jen snažit poradit) je nevděčný úkol, buď to děláš špatně, nebo ještě hůř. A trenérská autorita je většinou poblíž nuly. Ony to stejně všechno vědí líp :-).
    Jinak moc pěkná úvaha o ultra v nás. Díky za ni.
    radomír

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Radku, nejhorsi je, ze ja ji pochopitelne "netrenuju" ... a nejlepsi je, ze ona nema zadne sportovni ani zavodni ambice:)... Jen si ze me delala legraci, ze by treba kamaradi cekali, ze kdyz bude obcas behat se mnou ze se zlepsi..:)... no tak to se evidentne nedari:)... Ovsem, ta radost u toho pobihani ta tam je.. takze zase asi uplne nanic nejsem:)...
      Nicmene stale drzim heslo.. v sobotu se beha s manzelkama!:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  2. ...jasně, vůbec tady nejde o žádný čísla, je to jen o touze tu a tam zaťukat na tu hranici vlastních možností, jen z pouhý zvědavosti, co to udělá :-) ..., hezky si v Japonsku zaběhej a jestli se budou divit, že máš ty běhy ňáký dlouhý, řekni jim, v rámci prohloubení sociálně-kulturních zmatků, že tady u nás ak běháme všichni, že je to normální :-), měj se, dav

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) jjo, to mi pripomina tu historku, jak Mirko Zirka zpival v karaoke baru v chorvatsku pisne Beatles.. pak se i sam doprovazel na kytaru... A vlastnik baru, ktery ho predtim ponoukal a malicko urazel se pak omlouval... A Miro, mu odpovedel.. a to je skoda, ze tu nejsou moji kamaradi, protoze ja jsem byl vzdy nejhorsi..:)...
      Takze kdyz by se jim zdalo, ze beham moc, tak odpovim.. ale kdepak.. to byste koukali, kdyby tady byli moji kamaradi.. to ja beham tak umirnene:)...
      Vsemu zdar! Kulturnim sokum... ZVLAST!
      Zdravim z mesta "zrady":).. 12:)

      Vymazat
  3. ...hezky napsáno... zkusil jsem si do googlu zadat "tokijské metro" ... no, držím ti palce :-)
    R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to asi nebude zas tak silene.. ale budu unaveny.. dnes v noci jsem toho moc nenaspal, jak jsem dodelaval jeste nejake vypocty (ale stihnul!!! posilal jsem je ze salonku na letisti, asi 5 minut pred nastupem do letadla)... tomu se rika "casova optimalizace" ..:)...
      No ale na letadle nebudu zase spat, takze po priletu nebudu vedet, co je za den/noc.. a tak zabloudit nebo prejet se da snadno..:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  4. Taky jsem si to zadal a nepřijde mi to o moc horší, než v Paříži. Otázka je, jestli mají taky tak dobře značené výlezy a přestupy. Ale říkám si, že Japonci snad jo.

    Úplně vidím, jak tě po několikátém kolečku odchytává ochranka a posílá do nemocnice s úpalem. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ... aby se posleze ukazalo, ze to neni nemocnice, ale hotel, aby se to vykompenzovalo s tim mym kamaradem, co to mel naopak. Dav ma recht: tak jako Japonci dosahuji dlouhovekosti pojidanim daru more a sushi, v ceske kotline se (ultra)beha :-). Jinak moc dekuju za tenhle prispevek, vsak ty vis :-).

      Vymazat
    2. :)... myslim, ze zazitkove to bude velmi zajimave, bohuzel se obavam, ze nektere budu moci vypravet, az zase spolu nekde pobezime.. preci jen... aby se to nejak nerozneslo:)...
      At zije ultra ... v nas.. 12:)

      Vymazat
  5. No uz chapem, preco som ta dnes aj v utorok marne vyzeral na tvojej dvojsmerke (ja som ju bezal opacne), ked ty vlastne nebehas. Ale mozno by si mohol nejak vyuzit tych 20h v lietadle a pripadne na letisku. Ja som sa minule pri dlhom cakani na dalsi spoj isiel na 2h prebehnut okolo letiska (vrele odporucam!). A raz som cital o chlapikovi, ktory v lietadle pocas letu odbehol maraton. Takze hlavu hore, tych prilezitosti na behanie mas zajtra az az :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky, at ted se dostavam poradneji na net.. hned jsem udelal zapisek:), dal par fotek.. Behani na km asi nic moc, na narocnost, teplotu a usili.. velmi kvalitni.. obzvlast behani v neznamem terenu..:)
      Vsak snad zase nekde pobezime i spolu..
      MSF! 12:)

      Vymazat
  6. Fakt jsi byl 3 dny bez běhu? To se mají v Japonsku na co těšit :o) Hlavně se tam nikde nezatoulej. Japonským km zdar!
    Jiřík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) dik.. no kdybys me videl, jak jsem vybehl, po 20hodinach letu, unavenej, rozlamanej, v casovym posunu.. Ovsem natesenej:).. Tak to j spravne.. tak to ma byt!
      MSF! 12:)

      Vymazat
  7. doufám, že jsi v pořádku na místě a že tam pořídíš nějaký parádní běžecký fotky ;-) Ten Davův nápad mě vyloženě rozesmál - doufám, že jim něco podobnýho fakt řekneš :-DD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. no k tomu upalu.. tady zase tolik nechybelo, aspon ja jsem mel pocit, ze ho mam.. Nektere zazitky.. jak rikaji germaniste.. ja stranou lezet nechat muset..:).. kdyz na to prijde rec, tak reknu..:)
      MSF! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...