pondělí 30. června 2014

Díky.. díky všem! .. aneb WS 100M za mnou

Napsat po něčem tak epickém, tak legendárním jako je účast na Western States, že to nedopadlo, nebo že něčeho lituji.. To nejde.. Ani maličko... Byl to zážitek nejsilnější ze všech zážitků, možnost být na legendárním ultra, možnost si znova uvědomit neskutečný pocit z přátelství.. to ve mně zůstane velmi pevně a věřím, že napořád.

Ale postupně.
naše skupina začala být kompletní v pátek ve 2 hodiny nad ránem, kdy kamarádi dorazili po heroickém road trip z Nového Mexika a tak druhý den po ránu jsme zkompletovali moje balíčky (drop-bags) a vyrazili do centra dění, do Squaw Valley. V místě si uvědomujeme tu neskutečnou atmosféru a do jistě míry si plně přiznáváme statut jamajských bobistů na letní olympiádě...:).. Ta paralela je až děsivá, i když trochu obrácená.. Spiš by se dalo říci, že družstvo bobistů se ocitlo na závodech v maratónské distanci, kde se pohybují pouze vysportovani šlachovití sportovci typu gazely či geparda.. Naše bobisticke družstvo -- na rozdíl od klasické sestavy -- nemá jasného řidiče a spíš to vypadá, že převažují brzdaři, za kterého se svým způsobem považoval každý z nás:)...


Celá atmosféra v "olympijském komplexu" byla skvělá, myslím, že do jistě míry rezonovala s absurditou, s jakou zdejší místo v roce 1960 získalo olympiádu (doporučují se kouknout na wiki), koukali jsme na řadu skvělých běžců, legendárního Gordyho, ... seznamoval jsem se i s těmi obyčejnějšími, jejichž podpůrné týmy dosahovaly dvojciferných čísel, ti "místní" [v americkém smyslu -- do cca 400 stovek mil:)] často říkali, že je bude podporovat na trati i 10-20 lidí...Ale ta variabilita a rozsah -- ať už podpory nebo našich běžeckých možnosti i cílů -- to nebylo tak důležité, jako fakt, že jsme vůbec tady. Jeden spoluběžec se mi svěřil, že ke své účasti na WS dostal víc gratulací, než ke své svatbě a narození dětí dohromady.. Pro jistotu hned dodal, že je z rozvětvené rodiny a má čtyři děti:)... Prostě neskutečná atmosféra a já si připadám jako ve snu..

Ranní vstávání, odjezd, předstartovní převážení, všechno je pořád jako ve snu.. Možná spím až příliš tvrdě a sním moc usilovně, protože nakonec si svoji čepici (dezert-kit) neberu s sebou, což se ukázalo jako jedna z velkých chyb. Vybíhám podle naší společně strategie úplně od konce a jdu postupně vzhůru.. asi 200 m od startu předcházím Gordyho a zdravím se s ním, a pak zase pomalu stoupám vzhůru [už pro mě neznámou:)] cestou na Emigrant Pass... Těsně pod vrcholem poodcházím stranou a ... získávám skvělé komentáře kolem stoupajich, jako: "barva dobrá..".. "pořád ti to myslí, nejdeš proti větru":)... což si myslím naznačuje velmi dobrou atmosféru v peletonu..

Tady při stoupání se ukazuje pokračování mé chyby číslo jedna. Podlehl jsem strašení organizátorů o vrcholovém větru a "zimě" a mám na sobě navlečenou větrovku. Míra mého "snění" mi asi neumožňuje se zamyslet, přehodnotit rychle situaci a svléknout bundu, což dělám až o 10 mil později, když už je mi v ní opravdu horko a začíná postupně přituhovat. Měl jsem si uvědomit, že co místní nazývají "ochlazením" je z našeho pohledu pořád parádní vedro, jsme přeci v Kalifornii... Člověk se neustále učí.:).. Ale zatím zvládám, zatím se snažím postupně, nebojovat s (neznámou) tratí, postupně ukrajovat míli za mílí a těšit se z neuvěřitelné krásy přírody kolem mě..

Po chvíli se dělá opravdu neskutečný horko, servu ze sebe konečně bundu, dávám si ji kolem pasu a na první stanici, kde mám drop-bag ji odhazují. Tady ovšem dělám další kumulativní chybu. Zapomínám si namočit tričko a hlavu, co víc, pomocníci na stanici mi zapomněli do mých lahví dolít vodu, já si to nezkontroloval a vyrazím na skoro deset km dlouhou a náročnou etapu v plném slunci nepřipraven, jen s neředěnou kolou a neředěným džusem, a bez vody v náhradní lahví. Navíc, zjistil jsem to asi 700m od stanice.. Měl jsem se vrátit.. Plus při téhle etapě jsem si ověřil, jak neuvážený to byl krok nemít čepici s krytým zátylkem v kalifornském slunci. Asi i bez vody by mě to asi uchránilo...

Na další stanici se dávám víc do pořádku, doplňují vodu, omývám si tvář a máčím tričko.. V tu chvíli je to jako živá voda a naivně si myslím, že jsem zpátky v závodě a začínám to v rámci možnosti zase rozebíhat a užívat si toho, co můžu.. na Robinson Flat se potkávám se Stínem a s Tomášem. Vím, že jsem tu asi o hodinu později, než mě čekali, ale pořád v dobrém čase a s konzervativní rychlosti... Povzbuzen doplněnou vodou říkám Stínoví, že je to dobře, že cítím dost sil.. ale zase i tady se zapomenu namočit, omýt si hlavu.. taková hloupost...Ale pořád běžím rovnoměrně, plus minus na 28hodin, vysoké rezervy na cut-offs...

Loňský požár měl jednu pro mě nečekanou nepříjemnost. Shořel jeden most před Devils Thumb a bylo potřeba přebrodit řeku. Říkám si, že nejdříve vyjdu na Aid station (asi 3 míle do kopce?) a pak si přeměním ponožky, mám jedny rezervní v batohu... Ale na stanici se opět ukázala moje zapomnětlivost.. říkám si, teď je to po "rovině" chvíli poběžím, pak na vhodném místě přeměním ponožky... Jenže na El Dorado Creek (53) si už musím s pomoci obsluhy propíchnout existující puchýře na malíčku a prstech. Na Michigan Bluff (56), kde už mě netrpělivě očekávají BS a Tomáš přibíhám ještě dobře, ale nohy, respektive prsty a puchýře začínají nabývat větší intenzity. Říkám si, nechám si je ošetřit před cestou na noc na další stanici. Tam docházím už o cca 20 minut později než mě kamarádi čekali, do kopce už pajdám, protože se mi přes puchýře nevejdou prsty do bot. Stín mi jde naproti a společně docházíme do stanice.
Ošetření je takové to správné sado-maso, které já beru, že patří k věci.:)... ovšem nedoporučoval bych je moc často a moc brzo v závodě.. Bolí to, ale postupně se rozebíhám, věřím, že to bolest překonám, ale v tom se začíná ozývat žaludek. Nejsem schopen už nic moc ani jist, ale ani pít. Začínám zvracet, na další stanici zas.. a pak už je to průběžně... Pořád se Stínem věříme, že se to zastaví.. zatím mám dostatečný náskok na dokončení, i když z hodiny náskoku, co jsem měl na 30h limit už se mi zase ukrojilo cca 20minut.. Ale poslední úsek bylo to právé ultra... BS zkoušel všechno možné, nemožné, ale neudržel jsem v sobě vůbec nic.. na žádné jídlo jsem nedokázal pomyslet, rozbouřený žaludek, nedostatek jídla, ale především pití zpomalil můj postup skoro na nulu. Na další stanici Cal 2 (70.7) přicházíme už s velkou ztrátou, sice pořád asi 20 minut před cut-offs, ale tady to musím ukončit.
Slovy básníka.. Bylo to krásné a bylo toho dost..:). Především se opravdu nedalo dál. Navíc zkusit pokračovat by mělo za následek, že by mě asi museli v tom lese hledat i když na další stanici to bylo jen 2.3mil..

Pár čerstvých postřehů...
1) WS je naprosto skvěle zajištěno, fantastická nálada, skvělá trať, milióny dobrovolníků, nedá se v tomto směru vůbec srovnávat třeba s Leadville, aspoň tak jak jsem jej loni zažil já..
2) Samozřejmě bych rád dokončil, ale -- není to póza -- jsem rád za to, že to dopadlo, jak to dopadlo.
Především se snažím brát většinu toho, co se mi děje jako znamení.. A snažit se z něj poučit.
Bohužel poslední rok byl silně hekticky a poslední půlrok byl ještě náročnější.. Nejen, že běhání bylo různé odsunuté, ale úroveň starosti a zařizování, práce a různých nepříjemnosti mi neumožňovala se pořádně soustředit na nejen na "vrchol" moji sezóny, ale už jsem začal dělat i chyby kolem...
Nevyřešil jsem bohužel dosud problém se svými puchýři, ale je jasné, že je to něco hloupého, systematického.. Něco, co se mi děje po cca 90 km, případně umocněné namočením, překročením řeky.. Tohle musím vyřešit brzo. Možná mi v extrémních podmínkách ještě více otékají nohy než normálně, možná kombinace solných tablet ten problém ještě zhoršuje. Nevím. Pokud máte nějaké nápady, rady.. budu za ně rád.
Čeká mě ještě asi 14 velmi hektických dní, potom už by se rozsah extra starosti a úkolů měl dostávat postupně ke zvládnutelným hranicím.. [vždyť i v poslední fázi přípravy na WS jsem musel spoustu hodin sedět u počítače, pracovat a na dálku zařizovat věci a hasit řadu problémů].. To by také mělo pomoci.:).. Nicméně, jsem v posledních dnech "ztratil" značnou část svého hubnoucího náskoku proti loňsku.. a budu to muset výrazně změnit. Určitě až pominou noční sezení u počítače, tak to bude lepší, ale myslím, že hospodaření těla s vodou se výrazně zlepší, až víc zhubnu... To bude taky jeden z úkolů.:)
3) Slovy horolezců -- teď musím sestoupit do nižšího tábora... Vyřešit problémy s výstroji a se zraněními:)... Proto napíšu pořadatelům a UT4M poběžím kratší trať. Jsem přesvědčený, že nemá cenu zkoušet 100m znova, dokud nevím alespoň částečně, v čem je chyba. 24h v Kladně bude jistě dobrá možnost řadu věci bezpečně vyzkoušet a začít je ladit. Zase se vrátit na svoji cestu.. Silnější a lépe připraven.

Všemu zdar! Ultra a kamarádům zvlášť! 12:)

PS. Ještě jednou díky všem za milé komentáře. Fakt to není póza ani "těšínská jablíčka".. Byl bych strašně rád, kdybych doběhl až do Auburnu... Ale jsem i rád, za to, že jsem v pořádku nedokončil:). Bylo to fantastické běžet po téhle legendární trati .. Mít kolem sebe kamarády (a BS který mě hodně ovlivnil) a cítit podporu Vás ostatních na dálku. Upřímně - to, že jsem nedoběhl může být to nejlepší, co pro mě do budoucna moji bežečtí bohové mohli udělat. Budu si znova pamatovat, že DNF patří k náročným ultra a že se mám z něj poučit, vyřešit svoje problémy, ať už jsou ve stavu těla nebo mysli.
PPS. Moc se těším na setkání s řadou z vás, co sem zabloudíte.. ať už na 24h, nebo na Baroku, ve které věřím a kam se také moc těším..

69 komentářů:

  1. moje zatím nejlepší zkušenost, jak předcházet puchýřům: hodně namazat nohy vazelinou (promazávat už týden předem, ale před obouváním namazat hodně) obléknout tenké prstové ponožky (obyčejné od číňanů) a na ně ještě jedny tenké ponožky. Ty vnitřní udělají jako kdyby kůži a při běhu klouže ponožka po ponožce. Ale 100 mil jsem ještě neběžela :-)
    Utěšovat ani litovat tě nebudu, není důvod :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) dik..je videt ze me znas.. utesovat ani litovat opravdu neni treba, neni zadny duvod.. Oba vime, ze ne vzdy se to podari az do cile..
      To s tim promazavanim je urcite zajimava myslenka.. i ta myslenka dvou ponozek zni velmi logicky.. Urcite to vyzkousim.. 12:)

      Vymazat
  2. Ahoj Honzo, ty utěšit nepotřebuješ. Ty jsi dokázal tolik (a nejen v běhu), kolik někteří lidé nedokáží za celý život! Máš můj respekt!!!
    Jana má pravdu s tím mazáním nohou lékařskou bílou vazelínou. Neboj se, noha potom v ponožce neklouže, jen kůže je vláčná a není tak náchylná ne odřeniny nebo puchýře. A navíc se ani tak nesmáčí, pokud brodíš potok :-)) Nohy mažu při závodech od 20km výš, ale je fakt, že stovky (km, nebo mil) jako ty pravidelně neběhám :-))) Ale namazat se dají i na nějaké občerstvovačce během závodu, že? :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tohle mi dava jednu dobrou odpoved.. Hloupe jsem si myslel, ze je dobre, kdyz mam na nohou vrstvy zrohovatele kuze:), ze je to "tlumiva" vrstva.. :)
      Vidim, ze zacnu tim, ze to postupne odrbu [jen co to pujde:)] a budu ty svoje nozicky pravidelne promazavat.. Podle vseho zase mela pravdu moje nejmilejsi manzelka, jasne slunecko, ze bych si mel nohy pravidelne mazat, drbat a zmekcovat..:)
      Hned s tim zacnu a v Kladne to otestuju..Dik! 12:)

      Vymazat
  3. Ahoj,
    gratulace k silným zážitkům. Už jen potkat všechny ty legendy ultra.je krása. Skoro jak výlet do vesmíru.
    Takhle podobně mě slunko skolilo na Silvě. Ale dřív než Tebe :-).
    Nohy mažu, a dost silně. Tím stejným krémem co mažu i ostatní třecí plochy. Nějaká vazelina s Ondřejovou mastí.(Gesaess creme (s umlaufem) z cykloshopu). A dobře padnoucí DryFit (Nike) fusekle.
    Do Kladna z taktických důvodů nepojedu, ale snad se ještě letos někde potkáme.
    Klidný let, radomír

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky,l vidim unisono podporu mazani.. a tak jsem se opet presvedcil, ze jsem zase byl [jako mnohokrate:) .. ve slepe ulicce. Mazat, mazat, mazat..:)
      Radku drzim palce na Leadville.. Tam by to snad melo byt -- slunickove lepsi:).. aspon loni jsem to preckal ve svem normalnim satku naprosto bez uhony...
      Pozdravy z letiste v Reno! 12:)

      Vymazat
  4. Co dodat, pochvalu uz vysekli ti prede mnou :-). Opet velmi inspirujici, jak uz takhle brzo po zavode dokazes zhodnotit, ze tohle DNF je mozna to nejlepsi znameni, ktere ti tuklo do cela. Dobre dolet domu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik za podporu i za uklidnovani meho slunecka!:)
      Chvalit nekoho za to, ze se dobre nesoustredil... neni dobre:)... Jak moc dobra sebereflexe bude, to se jeste uvidi, ovsem cesta ma vzdy ruzne odbocky, casto neni na skodu je take prozkoumat:).
      Drzim palce na te Tvoji! 12:)

      Vymazat
  5. Umět to zabalit je taky kumšt. Když si k tomu dokážeš zachovat ještě pozitivní a silné zážitky...

    Nohy průběžně ohoblovám, osekávám a mažu konopnou vazelínou už týden před závodem.

    Myslím, že si tohle klepnutí přes prsty sám správně vyložíš, nemá cenu něco radit, však ty dobře víš :-) Ještě jednou gratulace a klobouk dolů!

    dav

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, dik! pisu si a tesam si.. hoblovat nohy, mazat, mazat..:)
      Byl to fakt nadherny zazitek. Az se dam do poradku a uklidnim situaci kolem behu.. tak budu pristi rok premyslet, jak se tam vratit..
      MSF! 12:)

      Vymazat
  6. ...zas jsem se "tady" něco přiučil - od pohledu na velké ultra až po předcházení puchýřům :-) ...no, jak jsem on-line viděl, že jsi skončil - první co mě napadlo - že nejen, že mnohým z nás ukazuješ cestu - ty nám ji ještě prošlapáváš ... jsi prostě borec a máš můj obdiv...
    R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Richarde, i ty brepto! :)
      Leda, ze bys to bral, ze jsem opet ukazal, ze vyfukovanim tabakoveho koure do vody... zlato nevznikne:)! Nekdo musi prozkoumat ty zatociny, aby mohl rici.. Tudy ne!:)... Takze pouceni.. o tom, kdo maze nejen jede:), ale i lepe beha si budu sakra pamatovat..:)
      MSF! a zase nekdy na shledanou.. 12:)

      Vymazat
  7. Asi to někde v koutku mrzí a jistě bys raději psal, že ten pocit v cíli atd., ale to, že jsi uměl odejít, je vítězství také. Tak se dej brzy do kupy a příště jim to tam i s vazelínou pěkně natřeš :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ve vsi ucte ... "umeni" odchazet ze zavodu (nebo pro jistotu neprijit vubec) je domenou jinych ultra "legend" ;) ... Honza drel dokud to slo, pak jeste vic. A pak to neslo. Z poslednich sil se dosoukal na Cal 2. Za tu pul hodinu nez vyprsel limit jsme spolecnymi silami zvladly vypit jeden dousek Coly. Honza by ze zavodu sam nikdy neodesel ...
      jamajsky brzdar Bozena S.

      Vymazat
    2. Já četla "dosukal" (s patřičnou diakritikou)... Freude, Hynku, Boženo! (já jsem fakt marná... ;-DD)

      Vymazat
    3. Ach ta staročeština... nebo polština? :-)
      radomir

      Vymazat
    4. Jitko, z toho si nic nedelej. To je u nas dlouhodobe zenatych/vdanych naprosto normalni. Me se treba stava, ze potkam nekde na ulici uplne cizi zenskou, a vubec si nevsimnu ze je oblecena ;)
      BS

      Vymazat
    5. Otázka je, jestli by sis všiml, kdyby byla neoblečená..

      Vymazat
    6. Tak tohohle levelu jsem ještě nedosáhla, ačkoliv co není, asi bude :-DDD (ještěže už můžu zase "blame the baby"!)

      Vymazat
    7. No ja jsem ze zavodu neodesel, tak vzletne bych to pajdani s obcasnym predklonem a krecemi v brise nenazyval... :)
      Na stanici me BS posunoval jak odpojenej vagon:), pokud to muzu takhle rici, tak ten kamaradsky rozmer, kdy BS se mnou trpel ty posledni dve etapy pro me znamena strasne moc.
      Diky bohu za kamarady! 12:)

      Vymazat
  8. Ahoj Honzo, je to škoda, ale i to k ultra prostě patří. není nad vlastní zážitky a zkušenosti . Jak na otlaky a puchýře - mazat, mazat, i v průběhu závodu. Spíš tě tedy trápily otlaky (než klasické puchýře), problém tam právě dělá přechod těch dvou vrstev, té normální měkké a té zrohovatělé, to jsou kritická místa, kde se otlaky nejvíce dělají. Chce to také vyzkoušené ponožky i boty, protože spousta materiálů po namočení mění vlastnosti, jsou třeba tvrdší, ostřejší a mohou kůži poranit. Hodně jde o zvyk a zkušenost, pár Olafovo akcí (nebo podobných) v hnusném počasí a máš kůži odolnější :-) Otlaků se nejde zbavit úplně, vždycky se to prostě nějak přihodí, ale rozhodně při závodě nepropichovat, ta tekutina tam slouží jako tlumení, až to bude chtít prasknout, tak to praskne a vyteče.
    mapo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky moc Martino!\
      jakmile trochu vykecim nohy, sedru kuzi, budu mazat a zaradim do behu pravidelne prekroceni rek a potoku.. Behani tim ziska jiste dalsi zajimavy rozmer:)...\
      diky moc za sdileni bohatych zkusenosti! Ted to nazkousim, ale uz v duchu premyslim, kde zabehnout dalsi kvalifikaci..:)\
      MSF! 12:)}

      Vymazat
  9. Je vidět, že jsi moudrý muž a z boje odcházíš posílen :) Určitě tam bylo dost těch, kteří odjeli zklamaní, přestože dokončili...
    Radit mistrovi nemůžu, tak jen díky za sdílení nejen zážitků, ale i praktických postřehů, to určitě není žádné vyfukování tabákového kouře do vody :)
    Já sám jsem velmi velice teplomilný tvor a dlouho jsem běhal ve větrovce, i když bylo třeba nad deset stupňů, pak mi došlo, že to asi není správně, vyběhl jsem jen v triku a bylo to, jako by mě polili živou vodou - dýchalo se lépe, kopce byly menší a kratší :) Jsou to leckdy maličkosti, ale mohou hodně ovlivnit a buď si na ně každý přijde sám, nebo mu je ostatní poradí - tím chci říct, že je pro mě opravdu cenné, že se o to s ostatními podělíš, ta cestička je pak vážně taková trochu víc umetená :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :), no clovek se neustale uci... ovsem, kdyz je ten "clovek" taky trochu popleta a dela x veci najednou, jako treba ja.. tak to uceni.. ma zajimave efekty.. zase po te, kdyz jsem s tejpy odkladal vetsinu kuze, obcas nehet.. myslim ze tuhle vyucovaci "hodinu" si budu pamatovat:).
      msf! snad brzo nekde na shledanou v behu! 12:)

      Vymazat
  10. Vysoká škola ultra prostě není zadarmo :)
    Příště spočítej víc příkladů :)
    A než se tam vrátíš můžeš hrdě říkat "já to aspoň zkusil"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. o tom, ze bych se nevratil zpatky k tabuli :)... a nezacal znova a usilovneji a snad o dost lip... nepochybuj... a co vic, uz se na to tesim!!! 12:)

      Vymazat
  11. Veľmi múdro píšeš, treba sa z toho poučiť a vrátiť sa lepšie pripravený. Presne takýto pozitívny prístup som od teba čakal. S tým, čo spraviť inak ti neporadím, na to sú tu iní, ale je mi jasne, ze o rok nejakej 100M natrhneš prdel :)
    Jo, a pripájam veľkú gratuláciu k skvelému výkonu a rozumnému prístupu. Je krásne, ako si plníš sny :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Duri, myslim, ze vetsina z nas tady si urcite s radosti plni svoje sny.. :)..
      Ja budu mit porad pred ocima tu scenku, jak pijeme tequilu na to, ze za par mesicu cela skupina pobezi 1/2m a po chvili pri dalsi runde pijeme i na maraton..:).. Diky! 12:)

      Vymazat
  12. Běžet po legendární stezce musel být parádní zážitek. Navíc mít okolo sebe skvělé kamarády....co by člověk chtěl víc :-) A přezky tam budou mít i příští rok.
    MSF! Jiřík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lip bych to nerekl... ten kamaradsky rozmer naseho bobistickeho druzstva byl tradicne nejsilnejsi.. to mi nikdo nevezme:)! dik!12:)

      Vymazat
  13. Ať je to, jak je to, zasloužíš si poklonu :-)))

    Zítra je přece taky den. Tak ať to běhá. Zuzu
    P.S.: a mazat, a mazat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mluvis stejne jako scarlett o hara, silna zena z jih proti severu..
      ano.. i will do it.. tomorrow.. tomorrow is another day!! :) at se dari! 12:)

      Vymazat
    2. Vidíš, to mě ani nenapadlo, samozřejmě Scarlett O´Hara znám :-)))) Zuzka S.

      Vymazat
  14. Chvíli jsem čekala, že se dočkáme fotky Honzy z Auburnu s větrovkou kolem pasu ;-) Vše ostatní, už bylo řečeno jinde, můžu jen zopakovat, že jsi prostě ultra-borec, nechápu, že jsi to v takovým stavu vydržel sto třináct kiláků, většina normálních smrtelníků by už byla v pánu. Koneckonců většina velikánů ultra nějaký ten závod nedokončila, nějaký to DNF je potřeba mít, aby byla sbírka kompletní! A debata o tom, že kdo maže, ten jede, je rozhodně zajímavá - díky za ni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitus, diky moc.. vsak dockej casu, vim, ze je to narocny cekat.. a postupne.. postupne zacinat, kdyz hlava skace v oblacich a jedna silenejsi predstava stiha druhou:)... Ale .. to nejen pujde, ono to i pobezi..:)
      MSF! VSEMU ZDAR! 12:)

      Vymazat
  15. Honzo, tebe je radost číst. Nejenom, že nám ukazuješ ty slepé uličky a správně hlásíš "tudy ne přátelé", ty nám dokonce ještě jako správný vůdce/lama uklazuješ jak se v životě vypořádat s neuspěchem. Poděkovat, poučit se, dobré zachovat, zkusit to znova jinak a lépe a neskuhrat. Nějaký psycholog by ten tvůj blog mohl dát číst svým pacientům jako terapii a školu živata. :-) Tomáš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Připojuju se ke všemu, co řekl Tomáš :) Dalšímu Ultra zdar! (btw. mě nepomáhá ani tuna vazelíny..ale zřejmě co noha, to originál)

      Vymazat
    2. :) Tomasi, diky, jsem rad, ze moje ruzne (puvodne naprosto soukrome) zapisky a vykriky nekdo rad cte :).. I kdyz si je od zacatku primarne pisu pro sebe, lhal bych, ze me to netesi:)..
      Mezi nami, bylo mi nekolikrat receno, ze by to zde ti (psychicky) slabsi jedinci nemeli cist, protoze pry vzbuzuju pocity, ze vse je naprosto jasne jednoduche a snadno vedouci k cili... Takze treba tenle prispevek/zazitek - z jedne me odbocky:) - treba ukaze, ze ne vzdy cesta a usili vedou nejkratsi a nejjednodussi spojnici do cile..
      Jinak.. zname se.. ja komu jsem poradil, ten jeste bloudi a je na ceste..:)

      2 Iva: Ivus, ja jsem to taky pred zavodem natrel hodne, ale protoze moje nohy pripomaji v nekterych mistech sloni kuzi, tak to ma temer nulovy ucinek, jak jsem ted pochopil.. a znovu se placam po hlave, nebot moje slunecko, mi to rikalo hned po Leadville..

      MSF! 12:)

      Vymazat
  16. Krasny report. Jen kdybych ja si to sama taky vse psala.. Prijde mi ze jsem posledni dobou taky roztekana a delam chyby na obserstvovacich stanicich.. No a kdyz se to nascita v dlouhem zavode, tak je to pak husty.. No chybami se clovek uci.. Ja jsem taky mela dost problemy s puchyri a vyresila jsem to jinyma botama (ty predhozi pekne chranily prsty abych si je neukopla, ale parily se mi v nich vic nohy a delaly puchyre).. No a na delsi trate jak jiz bylo zmineno, mazat, mazat (vazelina ci glide).. To se mi vyplatilo pri ty 100vce v AZ, namazala jsem nazacatku a ca v pulce kdy jsem se prevlikala.. Zkousela jsem taky vymenit boty a ponozky a zjistila ze ty nove vic drou, tak jsem hned vymenila zpet a bylo to ok, to je vyhoda pri 24h behu, clovek muze leccos vyzkouset.. Posledni dobou taky bojuju se zaludkem pri zavode, tak doufam ze se bude drzet na Kladne. Uz se tesim az se tam vsichni sejdeme! Nika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Niko, taky se tesim!
      Ta roztekanost, nesoustredenost.. mozna vedena premirou aktivit pred WS.. to je presny.. To je (krome blbosti s botama) hlavni duvod nedobehnuti na stadion v Auburnu.. Proste na radu veci jsem na stanici zapomnel, nebo je udelal pozde.. a ono se to secte a vynasobi..:)
      Nema cenu si lhat, kdybych se vic soustredil, jak by rekl BS "byl plne v zavode", tak mam ty nohy asi jeste o kus horsi, ale videl bych cil v Auburnu.. Zase takhle mam nad cim premyslet a snazit se zbavit tech chyb.
      Nauc se za domaci ukol pisen Kladno! "Kladno, to je to město,. Kladno, to je ten hit. Kladno, to je to město,. Kladno, můj tajnej tip. Jede tam báječnej půlnoční život,. "
      https://www.youtube.com/watch?v=AUitXnAdJ08
      MSF! 12:)

      Vymazat
  17. Honzo, nech to chvilku vydýchat s tím zkracováním UT4M. Pak by sis to třeba vyčítal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Same, dokud nebudu mit v poradku nohy (myslim i tak, abych si veril, ze to bude OK) tak by trasy kolem 100km mely byt vyrazne bezpecnejsi:)... Ale urcite to zkusim co nejdrive byt zase na necem "specifickem":) a narocnejsim..
      DIK! 12:)

      Vymazat
  18. Co tu všichni blbnete? Je mi z toho vašeho poplácávání po ramenech na nic. Prostě to podělal a nezvládl. Mě by se stydět, chodit kanálama a k ostatním skutečným běžcům se vůbec nehlásit.
    Třikrát fuj!
    Martin Š.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to je slovo!
      Konecne nekdo rekne, ze jsem udelal hodne chyb (a je jedine spravny a vychovny, ze jsem nedorazil do cile)... Ovsem.. budiz mi omluvou, ze ja jsem se nikdy za "skutecneho" bezce, -- vsak me znas..:). -- nepovazoval..
      Dik! 12:)

      Vymazat
    2. Poplácáváme Honzu proto, že:
      - je náš kamarád
      - dokázal víc, než mnozí z nás
      Na neúspěcdhu není nic špatného, ba naopak - někdy je to nejlepší co nás může potkat. Proto rozhodně k němu nepatří ani fuj ani hanba.
      To že Honza udělal chyby nikdo nezpochybňuje, a i Honza sám se k nim hrdě hlásí.
      A inteligentní humor se lépe dělá na vlastní účet, než na cizí.
      Tomáš

      Vymazat
    3. ... a navic Honza neni "skutecnej" ... kdo ho zna tak vi, ze je "neskutecnej" ;)
      BS

      Vymazat
    4. Honza je totiž ufoun :))

      Vymazat
    5. Předpokládám, že je to myšleno ironicky, tudíž očekávám, že Magistrát hl.m. brzy Honzovi oficiálně předá klíč od městských stok, aby jimi mohl běhat do práce a z práce a nepobuřoval svým bytím na ulicích! Však uběhl pod kalifornským sluncem v dost děsném fyzickém stavu jen umulousaných 113 kiláků, co to je? Jak když prdneš do Kerska! A pokud to M.Š. myslel vážně, pak... no, asi tak, názor je jako díra do pr*ele, každej máme nějakou a anonymita internetu jaksi svádí všemožný živel, aby ty své názory ventilovala. Myslím, že by nebylo od věci, kdyby si místo zvedání si žaludku nad cizími blogy a komentáři šel zaběhat, aby nám ostudám a hanbám (já mám dokonce DNF z půlmaratonu - to bych si měla asi nechat radši udělat plastiku obličeje, abych mohla znovu mezi lidi, co?), ukázal, jak se na lopatu sedá.

      Vymazat
  19. On v Prokopáku byl nějaký běh ?;-)
    Jeden vytáhne paty z domu a co mu neunikne....

    MichalF

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) .. dobry... :)
      To musime nekdy zkusit tam nakrouzit vic jak treba 40km.. To ja i kdyz to motam zdatne, jako Ital spagety, tak po cca 35km uz jsem ve druhym kole:)..Natoz neco delsiho..
      MSF! 12:)

      Vymazat
    2. a to to zkusit propojit s krkonošema nebo tatrama :)))

      Vymazat
  20. Velkej obdiv, Honzo! Stres je pěkná svině, i když za puchýře asi nemůže :-) Zítra ráno máme vyjet na Zermatt a já ještě pořád nevím, jestli vůbec budu moct vyrazit s ostatními, anebo až v pátek ... tak vůbec nevím, jak to půjde. Každá zkušenost je ale dobrá. Těším se na vyprávění toho, co se sem ať už z jakýchkoliv důvodů nevešlo :-) Petr

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ... to aby sis naplanoval aspon tejdenni dovolenou ;)
      BS

      Vymazat
    2. ... nebo zajel na 24h na Kladno....

      Vymazat
    3. No .. na povidani je toho vzdycky hodne.. Ovsem to ja se budu tesit na Vase vypraveni z Zermattu... Mimochodem, za cca 14 dni tam jedeme se Sluneckem na kratkou dovolenou...
      Drzim palce, uzij Zermattu.. Kladno nase povidani snad jisti.. ovsem.. urcite si rezervuj BS... to je studnice:), ja tu budu i potom! A ode me se zase moc zajimavosti nedozvis, maximalne nejake ptakoviny:).
      MSF! Ultra zdar1 12;)

      Vymazat
    4. Děkuju! Tak už 2 hodiny vím, že ráno odjedu.Hurá! ... tak se začínám balit. A mám 2 dny na to abych se uklidnil. Vypadá to, že všechny ptákoviny probereme na Kladně a pokud se nebude v sobotu dařit, tak večer skočíme na pivo a budeme kroužit zase až ráno :-))) ... teda pokud pánové nemáte zálusk na titul!

      Vymazat
  21. Teda to je maso..když to přijde i na takového odolného pobíhače. Věřím, že to bylo na konci ještě horší, než popisuješ. Klobouk dolů, jseš borec. A je jasné, že se vrátíš :)

    Jinak k mazání nohou: no zase si mě překvapil :) já myslel, že to dělá každej, kdo jde 30 km a víc :)
    Ať se daří!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) jedno je jiste... jsem stale lama a urcite udelam, co pujde, abych se "vratil":)!
      Vsemu zdar!! 12:)

      Vymazat
  22. ..tak ňák si ještě ex post říkám, všici (včetně mě:-) tu máme nějakou moudrou radu, ale kdo fakt poctivě ozkoušel proběhnout potokem a pak ve stejných botách pokračovat dalších 10 - 12 - 15 hodin?

    Za sebe můžu říct, že jsem to zažil akorát jednou při deštivý 24 hodninovce na Kladně, nohy pak vypadaly jak žu-žu a kůže mi z chodidel dodatečně skoro všechna slezla. A to ještě nevím, jestli se tahle zkušenost může počítat, protože se to odehrálo celý na asfaltu, tudíž žádný kamínky, písečky prach a jiný svinstva, navíc noha jde po rovným a to je taky velký rozdíl. Takže ještě k těm radám, co jsem právě teď zpochybňoval..., možná by před přezováním do suchého stálo za to ozkoušet dětský zásyp - takový ten s miminkem na etiketě, měl by vysušovat, nasypat na nohu a do fusekle, když nic jinýho, aspoň budeš vonět jak dětská prdýlka :-), dav

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No Dave, ja jsem za tu diskusi i rady moc rad.. Urcite radu z nich vyzkousim... a doufam, ze nektere spolu pri nejakem behu probereme,, :).
      MSF! 12:)

      Vymazat
  23. ad dav - ja myslim, ze zkusenosti s mokrym behanim na vsechny zpusoby v tymu bylo pomerne hodne. Navic druhemu brzdari se poti nohy natolik, ze by mel ponozky durch od startu az do cile i pri Marathon de Sable.
    V pripade horkeho zavodu jako WS kdy se brodi jen dvakrat jsme naprosto cilene pocitali s tim, ze boty oschnou. To trva obvykle 20-30 minut. Pokud teda se nebezi v nejakym Gore-Texu. Nevim jestli Honzovi Hoky v tomhle smyslu pomahaji nebo naopak, ale vzhledem k tomu, ze s tim beha zhruba polovina startovniho pole, tak to asi nebude takova tragedie.
    Na druhou stranu, Honza vybehl od zacatku s navleky, nevim jak se tomu rika cesky, anglicky jsou to "gaiters" ktery goretexovy byly. Honza si je nemohl vynachvalit, a tak jsem mu je "dovolil". Cestou je ale prosoupal, ze se natrhly a nesly upevnit. Jenze to uz mel za sebou puchyrovou operaci a boty jsme se kvuli tomu sundat podruhe neodvazili. Nakonec ho z nich doslova vystrihali hasici, kteri meli funkci zdravotniku na Cal 2 a slavne gaiters skoncily v kosi.
    Osobne si myslim, ze Honzovy puchyre ho zavod nakonec nestaly, byt to byl dost masakr. Ani si nemyslim, ze to bylo tim brodenim, byt to nejspis trosku urychlilo transformaci tech nestastnejch tlapek na vystavni tatarak. Prijde mi, ze je to spatna velikost boty, ale nevim jestli moc velka nebo moc mala, pripadne spatne zavazana bota (Hoky jsou na tohle dost blby), protoze Honzovy taky slejzaly nehty, coz je primarne ze sebehu, kdy noha klouze dopredu a tlaci se ve spicce.
    Co se tyce druheho jamajskeho brzdare, ten beha zasadne v bavlnenych ponozkach z Targetu (6 paru za 8.99$). Vetsinou si bere dvoje, takze si kupuje boty o extra pul cislo vetsi, a v kterych se s jednema ponozkama behat absolutne neda. Ponozky jsou durch prakticky po 20-25 minutach behu. Maze jen pred zavodem, ale dukladne. Misto vazeliny pouziva "Body Glide". Obvykle konci se dvema malymi puchyrky mezi prstenickem a malickem na noze, ktere se objevi kolem 10 hodin, ale dal nerostou.
    Bozena S. (jamajsky brzdar)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty skutečné příčiny se snad Honzovi podaří vychytat, ale protože jsem Honzu vlastně do Hoka One One ukecal, zmíním své zkušenosti. Běhám v nich od začátku 2013 a odběhal jsme v nich všchny závody a používám je v cca 70% i na trénink. Mám tři různé modely z nich závody běhám v Rapa Nui (co má Honza) a Stinson Evo Trail. Boty jsem zvyklý kupovat s vůlí ve špičce a po utažení boty tím jezdcem na tkaničce mi nepřijde, že by mi noha v botě nějak cestovala. Menší puchýřky samozřejmě někdy vzniknou, ale nic dramatického, co by mě při nebo po závodě limitovalo. Konkrétně v Rapa Nui jsem byl na Ronda dels Cims loni v Andoře, kde jsem v nich strávil cca 53 hodin. Prakticky od poloviny prvního dne skoro stále mokré po přebězích podmáčených pastvin a brodění potoků a říček. Jen jednou jsem měnil ponožky, ale to byla spíš má blbost, protože jsem je měl samozřejmě po asi dvou kilometrech zase mokré durch. Měl jsem při tom závodě problémy a kdo četl můj článek na skyrunning.cz, ví jaké, ale s puchýři nebo nehty to rozhodně nesouviselo a ty byly v pořádku. Já myslím, že pro vyvarování se puchýřů jsou kromě sednoucích bot nejdůležitější vyzkoušené namazání nohou a vyzkoušené kvalitní ponožky.

      Vymazat
    2. No myslim si, ze se mi za posledni rok/dva asi zvetsila noha(!)..:)
      Nebo mozna.. si uvedomuji, jak beham casteji veci kolem 100 a vic, takze proste noha jeste natece:).. a pak uz se nevejde do boty. Ono v kombinaci s velkymi kusy zrohovatele kuze to asi dela svoje..:)
      Nicmene.. V utery (nohy verim do te doby prestanou uhnivat:)..).. jdu na prvni pedikuru, pani znela zkusene a natesene se podivat na anatomicko-patologicky pripad:)... takze nohy davam do poradku.. a.. v ramci upgrade si beru na delsi trasy vetsi HOKA a koupim si i vetsi jine trailove boty... Plus vymenim ponozky.. proste beru si to k srdci. snad do 24h neco vyzkousim, a neco vyzkousim i tam..
      VSEMU ZDAR! 12:)

      Vymazat
  24. Co tě nezabije, to tě posílí! Doufám, že už je to trochu lepší s těma nohama. Předevčírem jsem potkala Slunéčko a vypadala ustaraně o tvé nožky, říkala něco o amputacich...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slunecko moje nejmilejsi bylo -- jako lekar -- velmi vydesene:)... Kdyz uvidela moj tlapky, nejdrive prohlasovala, ze uz mi nebude pomahat abych si je dal doporadku, ze to nema smysl:)... Pak ze musim jit na chirirgii, ze by to mohlo skoncit spatne:).. a pak.. jako tradicne vymekla.. a predepsala mi framykoin a (pro jistotu -- nepouzil jsem -- antiviotika na silne zanety mekkych tkani)..
      Pri sluzebce v Ostrave jsem nakonec opalil nad svickou svuj nozik a nektere zanicene mista proriznul:), vycistil, narval do toho mast.. Myslim, ze na svuj vek se hojim dobre, zaplatbanbu:)... V patek vecer uz jsem bezel 5km, dneska 10.. zitra chci taky bezet uz snad i kousek malicko dal..proste pomaly beh.. leci vsechno:).
      Nasim sluneckum.. zdar! 12:)

      Vymazat
  25. Běžně nakupuji běhobotky o 1,5 - 2 čísla větší než polobotky. Přesto občas nějaký nehet zmodrá. Ponožky musí být přesnější, spíš lehce menší, aby nedělaly faldy ve špičce a nehrnuly se. Pokud je noha naolejovaná, voda nevadí. Stejně nepoznáš co je pot a co nateklo. Hoky mám a vysychají docela dobře. Gore botky jsem zkusil jednou a víckrát to neudělám. Na pohyb delší než hodinu to bylo nepoužitelné. To už je lepší igelitový pytlík a gumička.
    Radomir

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) no ty goretexovy chranice.. nebyl dobrej napad..:)
      Aspon bylo stylove, ze mi je odstrihli hasici na stanici Cal 2:)
      Nekdy mi prijde, kdyz posloucham unisono vase znalosti.. ze si to snad schvalne:).. delam horsi a tezsi.. Inu.. lama jsem a zustavam:).
      Drzim palce! 12:)

      Vymazat
  26. Díky za reakce, já jsem za tuhle diskusi také rád..., každý přijde se svou troškou, každý máme svoje vychytávky, i když neznáme přesnou situaci z trati, ... o návlecích jsem také uvažoval, na léto se mi zdají nejlepší ty nejlevnější, vlastně jen šustákový pytlíky nebo i ponožky s ustřiženým spodkem..., potvrzuji zkušenost s goráči, daleko raději botky typu rychle dovnitř - rychle ven..., a určitě souhlas, vše je součtem mnoha různých faktorů, přes puchejře se dá ještě jít, ale jak začne stávkovat břicho, tak je to v loji..., dav

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No uprimne, ja jsem za ty rady moc rad, akorat je skoda, ze jsem si o ne nerekl drive:).. mohl jsem si to "praktickou vyuku" .. cio nedelat:).. odpustit..:)
      at se dari.. uvidime se na Kladne, nebo nekde jinde..
      MSF! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...