úterý 29. března 2016

Běh někam nebo útěk od něčeho?....aneb prosím o návrat k červené knihovně! .:)

Je jaro. Všude se vyrojily spousty nových běžců, často se parkem prodíráme s Deri přes hafo běhajících dvojic/trojic, často v gardu pes a  běžec.. Většinou se rozbíháme pomalu -- Deri musí v parku kdeco označkovat a já jako starší pán, taky začínám rozvážně. Vím, že závodit se často začíná až tak na 100km, tak kam spurtovat..:). Není divu, že už se mi několikrát stalo, že mě kolem běžící povzbuzovali, ať přidám/vydržím:), že ta radost z běhu přijde a že se dostanu určitě brzo do formy:). Souhlasím s nimi. Vydržet je potřeba:), i když -- třeba mi to nebudou věřit -- ale já běhám už několik let a stále "pro radost":), i když to třeba někdy drhne...

Už jsem vypozoroval, že na konci zimy a v předjaří se na netu objevují články -- nazval bych je "poučení z krizového období":) -- které kriticky hodnotí běh. Běh = útěk od života, šidítko a krátkodobé nalezení endorfinů... Běh, končící pro řadu nadšenců nefalšovanou kocovinou, zraněními, kolapsem, úplným vyhořením.. Nehodící se škrtněte. Aspoň tolik jsem pochopil z příběhů. Ta vyprávění (zajímavé, že často jsou hlavními protagonistkami ženy) mají velmi podobný scénář. Ženy (pro jednoduchost) v různém věku vypráví o tom, jak začaly běhat, třeba když je opustil partner, nebo když se jim něco zlého přihodilo, nebo "jenom" proto aby zhubly a našly si nějakou zábavu, smysl života,... V jistém smyslu červená knihovna postavená na hlavu. Nejdřív to nešlo, pak ale zvítězily, všechno bylo hezké a zářivé, dokonce začaly jezdit na závody, .. ale najednou se "něco" pokazilo, všechno bylo těžší, radost se úplně vytratila, nestíhaly.. až "to" na ně pomyslně všechno spadlo...

Tyhle smutné příběhy s "poučením" mě vždycky dostanou. Nemyslím to špatně, ale čekat, že těžké životní etapy se vyřeší jednoduše tím, že si obleču boty a vyrazím ven -- to funguje snad jenom v Hollywoodu. Běhání určitě pomůže si všechno lépe srovnat v hlavě, příjemně se unavit, je to svoboda sama o sobě.. Nikoho k tomu nepotřebujeme, ale zároveň můžeme i s někým sportovat, když je po ruce... Sama pozitiva a sociální jistoty, že? :).

Ale stejně jako ty nejlepší běžecké boty nepohladí, neuvaří kafe, nenakrmí dítě, nezalejou zahradu:), tak ani ten nejlepší běh/trénink sám o sobě nevyřeší naše problémy a životní kotrmelce. Možná ta zkratka běhání=spokojený život je podporovaná mezi běžci (ženami) marketingovými akcemi typu Woman challenge, kde podporu, trénink a publicitu získávají ženy s co nejšílenějším a nejdojemnějším životním příběhem... A následně se všechny ostatní dozvídají, jak běh pomáhá/pomohl srovnat si život, získat pozitivní přístup k životu, atd. Určitě ano.. ale nikdo neřekne, že si "to" musely/i (abych nás chlapy nevylučoval) vyřešit hlavně samy/i... Pak by se nestávalo, že řada následovnic, někdy i sami protagonisté těch příběhu píší svoje prozření/poučení a všechny běžce a pobíhače varují -- "Přestaňte tolik běhat, běh by neměl být útěkem, hledáním něčeho nedosažitelného"..."nejen běh, ale hlavně být fit, je lepší se projít a zacvičit si..".. :)..

Není to čistý "hejt":) z mé strany .. Já je všechny chápu a je mi jich líto.. Nicméně, jejich poučení o "útěku" a varování budí zase další vlnu úvah a zjednodušení o tom, že (větší množství) běhání škodí všem nadšencům (i blízkým dotyčného běžce)... Prý v běžecké posedlosti je běh jen náhražkou něčeho jiného.. podstatného... že je to zamaskovaný útěk z partnerských vztahů, od problémů..
A to mě vytáčí, protože tyhle řeči a zápisky přeneseně ohrožují leckde křehkou, ale fungující partnerskou symbiózu běžce-neběžce.:).
Proč třeba nikdo nenapíše poučení o vlivu koukání na televizi -- tady by se nabízela vděčná paralela o "přehlížení" vlastních problémů při sledování cizích příběhů?..:)..

Za sebe bych navrhoval a poprosil autorky o opravdový a nefalšovaný návrat k červené knihovně -- Schéma je staré, jako příběhy o lásce, všichni ho známe: Ona ho chce, on ji ne, pak obráceně, pak se oba nenávidí..:).. ale nakonec se sejdou ve šťastném obětí a v manželství a žijí spolu spokojeně až navěky. I když třeba v jejich vztahu bránilo to, že ona byla na začátku chudá a on byl jen prostý průvodčí, aby se v závěru potvrdilo, že ona je ztracené dítě naftového magnáta a on je synem vlastníka železnic, který pro svoje potěšení ve volném čase dělá konduktéra:)... Stačí jen drobně upravit a převést do řeči běhu. Například místo "žijí spolu šťastně až na věky" se dá klidně napsat "...A běhají si pořád -- kudy a kam se jim zachce..."..:)... Moc bych prosil o podobné modifikace.

Prostě tak. Většinou ani v běhu nic není tak zoufalé, jak to na první pohled vypadá, jen je potřeba se trochu (někdy víc) snažit.. Aby se i to štěstí přišlo podívat, jak nám to jde:). Miluju pohádky a rád věřím na šťastné konce. Proto, pokud to zrovna dobře nevypadá, tak určitě ještě není konec!! Nevzdávat to!

Všude je něco.. . Každý z nás s něčím bojuje... Na TGC jsem asi nějak špatně skočil/stoupl, možná hraje roli i drobné přetížení:) nohy, prostě šlapka mojí pravé-odrazové nohy při došlapu buď bolí nebo aspoň o ní vím. Je to taková tupá "skoro" bolest:). Ale léčím to. Jak jinak než pomalým během. S každým kilometrem je to lepší... Určitě!! :)... Jsem tradičně upnutý na svoji nejsilnější mantru .. "Pomalý běh léčí všechno"... Snažím se lehce držet kilometráž (minulý týden 120, teď 114).. Z pohledu léčitelského je většina mého pobíhání pomalého charakteru a dlouhých běhů tam moc nemám, i když by se také našly nějaké 30-40 km, občasné dvojsměrky a tak.. Ale musím pozvolna..

Jenže 9-10 dubna máme s TB běžet 24h. V téhle konstelaci si říkám nahlas svoje povzbudivé dop*dele, dop*dele, to bude nářez.:)... A zatímco si léčím nohu, tak se na mě valí ty smutné příběhy. K tomu poslouchám samá skvělá proroctví, jak špatně skončím a kdy se mi co stane:).. Už nechávám úplně stranou otázky "Co budeš dělat, až nebudeš běhat"?  --Trhněte si nohou, vážení..:).. pokud to půjde, budu se připravovat na to, až zase vyběhnu:).. a pokud ne? Tak budu dělat něco jiného, ale na všechno kolem běhu budu se štěstím vzpomínat! Heč!

Moje pracovní úsilí a celkovou situaci opravdu nejlépe vystihují horoskopy z minulého a současného týdne...

 

I když vím, že horoskopy jsou dělané proto, aby si v nich každý něco našel, tak mám pocit, že mě to v poslední době velmi dobře vystihuje. Je to teď náročné, ale řada lidí to má výrazně těžší, proto si vůbec nestěžuji... a v jednom mám naprosto jasno:). Rozhodně od ničeho neutíkám... a věřím ve šťastné konce!

Všemu zdar! Ultra a červené knihovně.. zvlášť! 12:)

PS. Zajímalo by mě, jak u vás, také jste předmětem "proroctví" a cílem "dobrých rad" ??
PPS. Ta 24h bude nářez! Ovšem, při své zvrácenosti musím přiznat, že se na ni opravdu těším..:).

18 komentářů:

  1. Moc pěkný ... stručně řečeno, je dobře, když pro nás běh není cíl, ale "cesta" :-) tb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Samozrejme, stejne jako chapu Capkovo vysvetleni "Proc nejsem komunistou"..:), tak je mi jasne vysvetleni lidi, proc nebehaji:).. Nicmene se domnivam, ze u tech, ktere "zhrzene" prestaly/i je to bud docasne (=jeste neni konec pribehu), nebo v podstate behat nikdy nechtely/i. Takze pouceni o skodlivosti behu neni na miste!! :)
      Ty to umis hezky rici.. Obrat "cil/cesta" to zni na me az moc mysticky:). Ono jak je clovek starsi, nebo si uvedomuje tu docasnost zdejsiho "pobytu":), tak ma tendenci (doufejme) .. delat veci, ktere ho bavi a delaji stastnym. Pokud nekoho beh stresuje, tak at nebeha:).. Me by stresovalo byt napriklad myslivcem.. zakladni otazka. Jsem myslivcem? Odpoved.. Nejsem!.. a tim padem mam klid:).
      Vsemu zdar.. ovsem.. ultra.. a kamaradum.. zvlast!
      Na tu 24h se tesim..12:)

      Vymazat
  2. Myslim, ze kdyz hejtovat, tak na plný koule, proč nehodis u linky na ty zhrzene, labilní ženy? Jedna psala na bezvabeh, další jsem nezaznamenala. Beh jako útěk je krasny, do absurdna dotazeny paradox. Nicméně pokud někomu behani zvyšuje hladinu stresu, neni nic snazšího, nez nebehat a třeba políčko at nebo zavarovat... Mne třeba krajně zvyšuje hladinu stresu nebehani a tak ted seru celou rodinu tim, ze chrchlam, frkam a funim, protože jako správný čestný chlap umírám na rymicku, ale dal se snažím aspoň trosku pobihat, protože kilometraz z minulého týdne (31!!) me přivedla skoro k slzám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) ono je jich vic, ale napriklad ten na BSMS se nakonec dockal happy endu..:)
      http://www.bezeckaskola.cz/clanek-3874-co-predchazi-prozreni-vycerpani-pad-na-zem-premysleni-nad-sebou.html
      Hejt "na plny koule" me napada, kdyz nasledne jsem na zaklade podobnych clanku "analyzovan:":).. a je mi okolim i v praci radeno/pomahano.. V tu chvili bych pouzival spoustu anglickych slov na ctyri pismena:)..
      Ale minutu potom to nejak odezni.. Jak v legraci rika moje dcera, minul jsem skvelou karieru v politice, jsem jak Cameron.. Vsechno po me sjede, jako po teflonu:)..
      Ale malicko jsem si to chtel pripomenout a vnitrne to v sobe uzavrit. .. Je mi jich lito, ale v konickach casto neni nic jednodussiho nez delat to, co nas bavi. Ja taky nehraju tenis/fotbal/hokej/basketbal...nebo nejsem u myslivcu:).
      Tvoje nadseni pro lecivy beh naprosto chapu:). .. A ze to nekdo muze videt jako zavislost? Mozna v koutku duse zavidi, ze zadneho takoveho konicka nemaji..:)
      Vsemu zdar! Ultra zvlast! 12:)

      Vymazat
    2. Klidně běhej , ale před sebou samým stejně neutečeš :-)
      ...to jediné se dá říci

      MichalF

      Vymazat
  3. (Autocorrecte, zhyň! Vy ostatní si, prosim, v duchu opravte nesmysly na smysly.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Auto-correction miluju v SMS, nejlepsi oprava se mi stala asi kdyz nespisovne slovo "zbude" na konci sms ziskalo misto "bu" pismenka m a r.. To bylo vysvetlovani..:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  4. Ano, neustále jsme poučováni, napravováni, zatracováni. A pořád si nechceme nechat poradit, že na ten běh jednou dojedeme. A že rýmička (a prý ani upadlá noha) se neléčí během. A naše okolí nás občas pozoruje s podezřením: "Co ten člověk tím běháním sleduje?" Ale já tím nic nesleduju, já si jen tak běhám ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. To je moc pravdive.. Az me to privadi k uvaham typu: Co tim basnik chtel rici, ze? :)
      U me je take tezke hledat nejaky hlubsi motiv. Proste me to bavi, tak si beham.. Zkousim se probehnout po mistech, kde jsem nebyl, nebo se zkousim zucastnit nejakych krasnych zavodu. [a k tomu je potreba neco zase nabehat:)]..
      MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  5. Všichni výše to řekli dost pěkně - co k tomu dodat - přidejte si k běhu ještě další úchylku - třeba ne běžné stravování a počet rad a proroctví, které dostanete se blíží k nekonečnu :-) Všemu co nás baví zdar!
    R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Abych to napravil ..
      Je skvele, ze vetsinu lidi beh a nase uchylky vubec nezajimaji!:).. Nicmene, kdyz se s nima setkaji, tak rikajic "na tesno" :), tak to ledaskdo nedokaze rozdejchat. Jeste ted se smeju pri vzpomince na nedavne setkani se spoluzakem, ktery si me pamatuje jako kulatejsiho, silne kratkozrakeho chlapce se zalibou v reckych pismenkach a matematickych znackach.. On velky playboj:). Ted jsme se setkali... Ja na svych vahovych minimech a v podstate vykonostnich maximech:).. on sotva se plazici, 120kg hrouda. Nejdriv se zajimal, co a jak.. Pak mi zacal prorokovat, ze si znicim klouby a ze nebudu moci chodit [coz on uz nemuze ted:)].
      A zacal mi vypocitavat, co vsechno ma vysoke a nizke, co vsechno nesmi... kolik prasku bere.. A co ja? No moje odpoved byla pochopitelne slusna. My co si "ted" to zdravi tim behem kazime.. zadna omezeni nemame:), ani zadne prasky nebereme:).
      Taky dokazu nas*rat, o tom zadna!:)
      MSF! Moc ti fandim, drz se.. a tesim se na setkani! 12:)

      Vymazat
  6. Krásná úvaha, opravdu je radost tě číst. :)
    Co se prorokování a poskytování nevyžádaných rad týká, tak to je obecná lidská vlastnost, na tom není nic špatného a k životu to prostě patří. Každý se s tím setkáváme a je jen na nás co si z toho vezme :) Já si to vždy rád vyslechnu a zařídím se po svém.
    K druhé nevyslovené otázce "proč to vlastně děláme, proč běháme?" bych jen řekl: Ano, existuje spousta právoplatných důvodů a motivací pro běhání: pro zdraví, zhubnout, uběhnout maraton, posunout své hranice, nebo prostě běhat pro radost. Některé mohou být krátkodobé, nevidím nic špatného na tom, rok trénovat a odběhnout maraton a mít splněno. Jiné důvody mohou klidně vydržet dlouhodobě. Běhat pro radost až do hrobu bych si upřímně přál. Ale asi vždycky by ten běh měl být jen doplněk našeho života a né jeho smyslem. Protože jako pohádka připravuje naše děti na život, tak běh připravuje na život nás dospělé. Tak jako pohádka přináší naději na dobro, tak běh může přinášet důvěru v nás. A jak správně píšeš, zahradu nám to běhání neposeká a článek do práce to nenapíše. :) Ale po běhání se spousta věcí dělá s větší radostí a chutí.
    Mm

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. (Ale napíše, chce to mit jen spravne zamestnani ;-))

      Vymazat
    2. :) Jitka ma pravdu.. Musim priznat, ze radu clanku a problemu jsem vyresil pri behu.. Asi bych je i "vysedel":), ale jsem presvedceny, ze takhle to bylo o hodne rychlejsi a prijemnejsi:).
      Porad to rikam a otevrene priznavam.., Asi je to v mem pripade zavislost. Behani -- i kdyz se mi i ted castokrat nechce, nebo jsem unaveny -- je pro me kotva. Takovy pevny bod i pristav pro klidne i bourlivejsi dny.
      Ale nejsem ideolog:). Nemyslim si, ze je to univerzalni pravda.. A i kdyby, nereknu to.. Pres park by se nedalo potom vubec behat:).
      Vsemu zdar! Ultra a premyslivemu behu.. zvlast! 12:)

      Vymazat
  7. co tě tak nakrklo? že píšou škaredě o tvém milovaném běhu? nemusíš takové články číst, můžeš si v ušetřeném čase jít zaběhat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) To je spravna otazka..
      Premyslim o tom.. Urcite mi tolik nevadi, ze "ublizuji" me oblibene aktivite.. Spis na me dolehlo, ze kdyz se podobnych clanku/zpovedi/doporuceni .. objevi vic, tak mi to komplikuje zivot.:)
      Jsem slusne vychovany a kdyz mi kolegove, nebo blizci lide zacnou vykladat, jak ctou zpovedi znicenych lidi, co behali:).. a jestli jsem v poradku? Nedokazu je poslat tam, kam slunce nesviti:).. Zacnu vysvetlovat... A v tvoji (spravne) logice.. stoji me to cas, kdy bych misto toho mohl nekde pobihat:)!
      Dokazu pochopit, ze behani a pobihani nekoho nebavi, nebo je primo proti tomu. Jak jsem naznacil, napriklad mne vadi myslivci.. a nedokazu si predstavit, ze bych to kdy delal. Ale zase nepisu na myslivecka fora zadne filipiky ani pouceni o tom, proc nejsem myslivcem:). Proste to nedelam a tim to vadne:).
      Takoveho vysvetlovani me to stalo..:)... A pak si clovek pripada jako na pozorovani na psychiatrii:).
      Takze tak. Mezi nama.. Ja budu i sobecky rad, kdyz bude behat min lidi. At nebehaj! Super!:) Bude min lidi v parku..
      Vsemu zdar! A nekdy zase .. se severomoravskou sekci na shledanou! 12:)

      Vymazat
  8. tak jedno pekne nefalsovane z cervenej kniznice co si mal raz v blogu https://m.youtube.com/watch?v=8SbXgQqbOoU

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DIK, to je hodne mile.. Znovu jsem se podival a znovu me to potesilo:). Cim jsem starsi, tim jsem jako male dite:). Miluju stastne konce!
      MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...