neděle 29. března 2020

Doba šátková, nikdy neříkej nikdy, aneb zahraniční závody v Babicově provedení:)

Chudák Márquez :) -- variant na jeho Lásku za časů cholery se objevuje v každém oboru na tucet... každého to svádí k použití v "době viru"... Nicméně, mě současná situace vrací k obecným moudrům typu .. "Nikdy neříkej nikdy!" :)...

Vzpomínám si totiž, jak jsem letos uprostřed zimy, v jednom obzvlášť mrazivém ránu, na poznámku/dotaz jedné běžkyně, že já neběhám se šátkem přes pusu?... Namyšleně odpověděl: "Já? Nikdy!" ... No, a už je to tady...:)

Poctivě, jako zodpovědný občan, když je požadováno, abychom při ochraně ostatních nosili roušky a šátky přes pusu a nos, tak to pochopitelně pevně dodržuji. Jako statistik si o řadě věcí a opatření můžu myslet svoje, ale v podobných situacích dodržuji obecná pravidla. Možná tím spíš, že chápu, že svým šátkem alespoň drobně chráním ty kolem sebe. Moje nejmilejší manželka je zubařka, která až do začátku tohoto týdne musela pracovat téměř bez jakékoliv ochrany, ... já se sice [...v rámci možností:)] chráním a přestože jsem čuně, si myji ruce:), ale o tom, že buď jsem už tuto nemoc prodělal, nebo ji mám, případně ji v nejbližších dnech dostanu... vůbec nepochybuji. Ale opravdu ten pohled a používání šátku u mě je veden ohleduplností, ne strachem o sebe. 

--- drobná odbočka do dětství ---
Tady se nabízí vesele zmínit moje dětství, kdy jsem jen tak tak unikl přezdívce "bacilonosič":), protože můj doktor byl fascinován, že jsem v raném věku nejen zdárně unikl spále a záškrtu, ale i úspěšně je roznášel. Když se potom objevila ve městě vlna úplavice, tak už bylo celkem jasné, že jsem velký kandidát na bacilonosiče... a taky ano:)... Když  jsem těsně před státnicemi dostal po druhé příušnice a relativně rychle se z nich dostal (a dokončil školu v řádném termínu), tak místní doktor pokýval hlavou, že je to můj standard... a jen ověřoval, jestli to ještě nešířím..:)
--- konec drobné odbočky ---

Moje zásoby v případě izolace
Jak poznamenala správně moje trenérka M., šátek/rouška působí na intenzitu běhu... Nicméně můj Garmin mi po běhu skoro vždycky říká... že se flákám!!!:). Ale to nevadí. Jak se mi potí brýle a mizerně vidím, tak mám i pří pár kilometrech aspoň velmi dobrý pocit dokonalého tréninku na druhou noc v ultra:).

Jediný, trochu společensky komplikovanější, aspekt šátkového-rouškového běhání se u mě projevuje v tom, že díky šátkům a svým zamlženým brýlím nepoznávám lidi. V tom jsou mi sympatické inovace (možná to má seznamovací efekt?) u některých lidí v parku, kteří mají přes roušku něco namalované, nebo dokonce napsané svoje jméno... (Dáša, Soňa... Lenka... ale viděl jsem i Honzu!). Proto jsem sáhl ke svým "signature" šátkům, které mi kdysi udělal Pavel, Veverka Sudetský -- a dávám si je kolem pusy a přes nos.  Jsou v různých barvách a jsou plné 12 (!)..:)... Takže pokud se někde uvidíme, je to jasné... jsem to pořád já... Slovy Američanů: "business as usual", tedy pořád se snažím běhat.

Mám to ohromné štěstí, že většinu své práce mohu dělat i v této době, bez jakýchkoliv omezení, takže o "drobných" komplikacích nečekané výuky a konzultací na dálku nemluvím, nestojí to za řeč... I když upřímně by se hodilo, pokud by se na Alze dal koupit nějaký "modem", který by za mě dal některým studentům pár facek:)...

V sociální izolaci se ukazuje velká výhoda ultra:). Všichni ultra běžci se totiž "mají rádi" :) ... dokáží v samotě "se sebou" v pohodě vydržet spoustu hodin, takže nás nějaká sociální "izolace" hned tak nerozhodí... [Tedy, ne, že bych se netěšil do běžecké hospody a na pivní běhy... ale na všechno dojde a jak říkala moje bavorská teta.. odříkaného chleba největší krajíc:)...]

Nechci, aby to vyznělo, že v turbulentních dobách mě maximálně zajímá moje pobíhání... to ne... ale jsem přesvědčený, že právě pobíhání mi umožňuje udržet pocit "normálnosti". Určitě to platí obecně pro každého -- když slábne víra, je potřeba držet rituály! 

Na postupné rušení svých naplánovaných závodů jsem si zvykl, je to v duchu starého moudrého vtipu ... Pokud chcete pobavit pánaboha, seznamte ho se svými plány:)... Nicméně, já už mám v záloze řadu naplánovaných "zahraničních závodů" v Česku.  Třeba takový "balkánský výlet", aneb přeběh Srbska... tedy přes Sv.Jana Pod Skalou... To se dá ze Stodůlek proběhnout v pohodě za jeden den. Pro náročnější cestovatele (fajknšmery) se dá ode mě z domu zvládnout Amerika společně i s Mexikem.:)
Každý si něco najde -- třeba jihočeši to mohou vzít od podlahy a rovnou běžet kolem Světa [... tedy kolem rybníku Svět..:)...]

Na příští týden, jako podporu, že se vše v dobré obrátí ... mám naplánovaný krásný symbolický okružní běh: "Do Řitky a zpět"... což je ve finále nádherných 54 km, kolem Karlíku a Vonoklas. A tak bych mohl pokračovat:). 
[Známá píseň Jojo bandu hned navrhuje další místa poblíž Řitky... Pro zájemce dodávám, že například takový Pičín je nedaleko:)... necelých 31km]. Myslím, že i červnová, lehce nastíněná, klubová akce, kterou pracovně nazývám(e) "Trans-Avamuš" ... tedy Trans-Šumava:)... má také šanci se zapsat zlatým písmem do našich srdcí.

A proto... Ultra zdar!
Jen už prosím otevřete ta nákupní centra... Pokud chci dodržovat nějaká distanční pravidla, tak abych ty lidi obíhal hustým křovím!:)
12:)
PS. Příště už snad i o té IF... intermittent fasting (aneb přerušovaném půstu).

18 komentářů:

  1. Já chci taky takový sklep! :o) Jinak s těmi plány máš svatou pravdu....ale třeba si ještě letos na podzim ukousnem pořádný krajíc :)
    JiříkK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... no a za rohem je regal s pivem... "just in case"..:)
      Tak ja verim, a beru ted vsechno (hlavne odklady a omezeni) jako takovou "milostnou predehru" k behu i k zivotu:). Abychom si zase vic veci vazili a umeli se z nich radovat. Jak rika klasik.."Abychom si uvedomili, ze kamna nejen kourila, ale i hrala... a ze bylo v nasich silach, aby jenom hrala":).
      Mej se fajn, behu a vsemu zdar! 12:)

      Vymazat
  2. Pane jo, to jsou tedy zásoby. :-) Ještě doporučuji Švýcarsko, ale spíše neznačené cesty. Vezmu koloběžku a provázek a povedu tě. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. tak to vezmu za slovo... kdyz me potahnes na snurce:), tak to se mi i lepe pobezi...:)
      At se dari! Vsemu zdar! 12:)

      Vymazat
  3. Běhání s hadrem přes pusu je pro mě děs, od cca 8 km regulérní waterboarding. Taky jsem si letos něco plánoval, snad vyjde alepoň Saar Challenge na podzim 44 km. Původně jsem chtěl poprvé dát maraton, ale ta magická hodnota mě děsila a vzpoměl jsem si na našeho trenéra při lezení, který nám vžddy radil "obtížné místo na skále vynech a pokračuj nad ním"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :). Naprosto chapu a souhlasim!
      Saar Challenge? Ultra v mem rodnem meste a okoli? No o tom jsem tez uvazoval, pokud budou zavrene hranice, jako, ze bych u nas cekal, ze ano... Treba se tam jeste sejdeme!
      Ta poznamka tveho trenera lezeni me rozsekala:)... Pripomnelo mi to historicke doporuceni of cisare Frantiska Josefa I., ktery kdyz se dozvedel, ze pri havarii vlaku v c.k.Rakousku je nejvice poskozeny posledni vagon, tak ho doporucil do soupravy nezapojovat.:)
      Tak at se lekarum dari! At vsechno preckas ve zdravi a nestane se z tebe alkoholik!:) ... Ultra zdar! 12:)

      Vymazat
    2. Saar Challenge jsem loni běžel (70km) a bylo to naprosto supr, vřele doporučuji.
      JiříkK

      Vymazat
    3. No .. presne.. ta 70 .. me pochopitelne laka.. ale porad si pohravam s myslenkou se zucastnit odlozene Menorky, ktera je planovana do stejneho terminu... No, asi to pravdepodobnostne vyhodnotim, ze Menorak... bude presunuta na pristi rok na jaro... a pojedu navstivit rodinu, rodne mesto a kamarady.. ze bych treba i prespal.. a zaparil:)... To zni dobre. 12:)

      Vymazat
    4. Za mě, 44 je max. V životě jsem neběžel přes 30 km. Ale chci to zkusit. Původně jsem měl v plánu http://trailmaniacs.cz/, ale moje drahá žena běží v Třeboni svůj první maraton a já jí budu na kole a s foťákem dělat podporu na trati (na těch dlouhejch asfaltovejch rovinkách bych se stejně asi zbláznil). Radeji klusat Vysočinou

      Vymazat
    5. Ja bych modifikoval podobne pravidlo - znalci znaji - na "dopředu neuteču a vzadu mě najdete :) "

      Vymazat
    6. :)... To jsou ty silene horolezecke hlasky! Vzdy mi pripomenou vypraveni Veverky Sudestskeho... a nasi rozdilnou predstavu, co je to pribeh s dobrym koncem!:)
      At se dari! A nekdy zase na zachranne akci s pivem! 12:)

      Vymazat
  4. Honzo,takovy krasny kamenny sklep,6zavarenin a 600 lahvi vina,piva..to je raj:)
    Satky jsou krasny,ja se taky balim,celenka,tunel,koukaji mi jen oci. To se mi vcera "vymstilo". Bezim nazpet cyklostezkou lesem a zaujali mne 2pubescenti s cirem prede mnou,s pomerne velkou nadvahou. Nevsimla jsem si zboku ze skarpy pribihajiciho bulteriera,ktery se chtel se mnou honit. Tak jsem pridala v tempu kdyz jsem chlapce mijela(psik byl jejich),myslela jsem,ze ho odvolaji a ja ze mu rychleji zmizim. Omyl :-),pejsek se nekolikrat zavesil,nastesti ho bavily boty,paty..Tak jsem pridala,ale nedal se odvolat. Chlapci s nadvahou nestihali a prej Kdybyste nebezela tak rychle,tak je davno odvolany,asi me neslysel,mohl jsem vas rychlejc dobehnout.
    :)Co na to rict? Muze se clovek v tyhle dobe na nekoho zlobit? No,pak jsem si sama pro sebe neco do tunelu zabrblala.
    Mozna meli castecne hosi pravdu,mela jsem zastavit a nechat se zrat.:)
    Diky za inspiraci,v sobotu popobehnu kolem Sveta:)
    Sylva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) dik... Domnivam se, ze pomer zavarenin 1:100 ve prospech vina:) je trochu nevyvazeny, ale ocekavam potom navstevy s detmi... a neco marmelady se spotrebuje na palacinky:)...
      Obecne obeh velkych rybniku, jezer, prehrad... je sam o sobe hezky.. v soucasne dobe urcite inspirativni!
      Drzim palce! Ja, jako majitel maleho "čokla", ktery se mnou beha.. a pres park, atd. je na snure... mam podobne extempore na dennim poradku. Bohuzel, ted se to zvyraznuje. Lidi vyrazi ven, pusti (neposlusne) psi na volno... a cokoliv, co se kolem pohybuje je svym zpusobem ohrozovane..:(.. Nejake extra volani z dalky.. Azore ke mne:)... uz je jen takovy "kolorit":).
      Tak at vsechna protivenstvi:) preckame ve zdravi, posileni na tele a na duchu!
      At to beha! Ultra ... zdar! 12:)

      Vymazat
  5. Báječný sklípek :-) My už máme karanténu za sebou a dobré víno nebylo od věci. Souhlasím s tebou, že být sám se sebou je pro mě lehčí i proto, že jsem si při dlouhých bězích na to zvykl. Co bylo spíše omezující, že jsem pohyb nemohl přenést do přírody. Teď běhám s tunelem, posiluji plíce "nedostatkem" kyslíku, tedy jeho nižším obsahem ve vydechovaném vzduchu :-) a jsem vděčný za možnost vydat se na zdravotní procházku = proběhnutí:-) Všeho jenom do času a věřím, že i tohle divné období za nějaký čas pomine. Ať se ti daří při běhání a to i v šátku :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... Diky moc, Petre. No ja se snazim byt rozumny, ovsem nezblbnout:). Takze svuj satek/tunel mam nasazeny na prvni cca 2 km nez probehnu parkem do udoli.. a pak pri "mijeni se"... Je to jako u auta "potkavaci svetla":)... priblizim se k nekomu.. natahnu satek.. minu ho, satek sundam:).
      Koukal jsem jak na vzdalenost asi 100 m na me koukal "prislusnik" dalekohledem, jestli mam rousku... Nemel jsem:).. zamaval jsem a zmizel v lese... Nejblizsi clovek byl on dalsi v nedohlednu. Jeste jsem nezblbnul uplne!:)
      At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  6. Jo, doba je divná, nicméně ultra člověka připraví. V Modřanech jsou u řeky davy větší než na Václaváku, ještě že nelezou do vody - nikdo se nepřiblíží na 2m, tak plaveme bez roušek :-). Jinak taky pořád při běhu i na kole sundavám a nandavám roušku, takže si připadám jako úchylák v kabátě - roztáhnou / zavřít / roztáhnout / zavřít. Včera cestou z masáže s pivem v ruce jsem tak dlouho sledovala, jestli někdo s rouškou a vražedným pohledem nejde proti, až jsem šlápla do psího lejna - a hned bylo celý moje :-(. Btw - Saar challenge - nechceš počkat, až ti bude těch 70 :-) ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. LOL... Ja zasadne beham, co jde po druhe strane reky:). je tam asi o rad min lidi...[chapu, ze mate zakladnu/domecek u Hamru, ale snazim se pomoci aspon tim, ze ja tam nebeham:)]
      Snazim se ostatnim ukazat bezny rozmer zivota.. "clovek je smrtelny.. a zit se musi..:)" .. Takze po druhe strane jsem vzal Lubose na pivo:), ktery pochopil tem muj rozmer partyzanstiny:)...
      Jinak ja SARS (70+) bezel uz nekolikrat... tusim 2x, jednou jsem snad dokonce vyhral kategorii:).. 55-smrt..:).. a jak rika basnik.. "Ja se tam vratim!"... jen ted nevim, jestli letos, obavam se, ze ano:).
      At se dari! Jak to pujde udelame klubovou hospodu... Znovu a znovu podepisuji moudrost predchozich generaci.. "Nejhorsi je smrt z rozdeseni..."... a dovolim si citovat Solzenicina ohledne jeho citatu, ze za vse muze to, ze lide prestali verit v boha..Dam to sem anglicky.. google neanglicky mluvicim rekne velmi dobry preklad:)...
      "Over a half-century ago, while I was still a child, I recall hearing a number of old people offer the following explanation for the great disasters that had befallen Russia: "Men have forgotten God; that's why all this has happened." Since then I have spent well-nigh 50 years working on the history of our revolution; in the process, I have read hundreds of books, collected hundreds of personal testimonies, and have already contributed eight volumes of my own toward the effort of clearing away the rubble left by that upheaval. But if I were asked today to formulate as concisely as possible the main cause of the ruinous revolution that swallowed up some 60 million of our people, I could not put it more accurately than to repeat: "Men have forgotten God; that's why all this has happened." ~ Aleksandr Solzhenitsyn." The Gulag Archipelago by Aleksandr Solzhenitsyn

      Vymazat
  7. Přesně. Naposledy to parafrázoval koncem března Radkin Honzák v rozhlase: Nejlepší je odevzdat svou mysl bohu a říci si, že věci jsou, jak mají být

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...