neděle 29. ledna 2012

Co je ve jméně? Jak se komu běhá s jakým jménem..

Na jména je potřeba si dávat bacha:). Vzpomínám, jak se mi při jedné institucionální zkoušce kolega představoval se slovy.. Já jsem Mizera... a já naprosto zcestně reagoval, že je taky nehodlám nijak šetřit:)... Stejně tak, jako je těžké mít přednáškovou živnost a jmenovat se třeba Blábolil (a že tací jsou a neblábolí víc než ti ostatní), tak je určitě těžké běhat s neběžeckým jménem, nebo se běhá s běžeckým jménem líp?
V minulých dnech jsem profesně musel drobet pracovat se jmény a tak jsem koukal na pár frekvenčních a souvisejících analýz u jmen a hned mě pošťouchl takový čertík, abych se podíval, co nám různé databáze jmen říkají z hlediska běhu? Pro zajímavost a další nápady koukněte třeba sem: http://www.kdejsme.cz/prijmeni/ nebo http://prijmeni.unas.cz/

Protože všichni zkušení říkají, že se musí postupně, koukal jsem nejdříve, že Doleželů a Doležalů je celkem dost přes 2300, zatímco Dosedělů je méně 1814, bohužel Běhalů už je 576 a Utíkalů jen 102(!).
Velkou naději nám dávají Procházkové, kterých je přes 16 tisíc (Miloš stále říká, postupná chůze!), ovšem Pospíchalů je míň než Nechvátalů, atak dále:). Zajímavý jsou i sousední místa v žebříčku četnosti. Například Šedivý a Mráz (2610 a 2609) ukazují, že vhodné kombinace jmen jsou hned vedle sebe (Machy by měl jistě velkou radost).

Nechci nic říkat, ale musí to být odvaha a zvláštní úsilí, když někdo třeba běhá s příjmením Loudal, Zlámal, Nedokončil, Ztratil, Zabloudil...[Doporučuji si vyzkoušet další..]

O letošním roce všichni říkají, že to nebude lehký, někdo argumentuje krizí, jiní koncem mayského kalendáře, já bych si dovolil přijít s jinou hypotézou. Vyhynuli Dušínové!!! Zjistil jsem s obavou, že v databázi není žádný Dušín, natož Mirek..:), ale ono nic není tak horké.. Třeba se nějaká Rychlá se Šípem dají za tímto účelem dohromady:).

Ale k těm běžeckým jménům. Myslím, že na to vyzráli ti, co si dali jména jiná:), určitě pro běžce dlouhých trati pomůže předložka ultra - viz například ultraskorpil, ultramapo... Ovšem, já se domnívám, že nám obyčejným asi nejlépe pomohou indiánská či jiná jména, která ten běh mají přímo v sobě:). Ano je tu opět velký propagátor dlouhých tratí Běžící Stín (aneb Running Shadow). To se mu to běhá s takovým jménem, co?:) Jak by se mu běhalo, kdyby se jmenoval Sedící nebo Ležící Cokoliv? I já se přiznám, že si tímto způsobem pomáhám, jak to jde, že:) , "12Honza de, 34 honza běží"!:)
A co vy? Jaké je vaše běžecké/indiánské jméno? Jen žádné šnek, lenochod apod. s tím se musí běhat hodně špatně! Radši Vítr v zádech (ve vlasech), Svěží vánek..:)

Ať se nám dobře a vesele běhá! 12:)

41 komentářů:

  1. Zápecník by tam nějakej nebyl?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byl by tu treba Pecina (tech je 606), Peciválů je 35, ale někdo vyloženě za pecí mě nenapadá. Asi už tam nejsou od té doby, co Leona říká.. "neseď za pecí".. MSF! 12:)

      Vymazat
  2. Já se posunula z 15. místa (Jelínek) na nějaké 9438. místo (Sečka)... Ale aspoň jsem teď jedinečná. A za těchto pár měsíců už mi jméno stihlo zkomolit dost lidí... :D Ale na táboře jsem měla indiánské jméno, které v překladu znamenalo laň, srna. Takže ten jelen mi stejně zůstal. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Hezké Honzo. Kdysi coby malému skautíkovi mi náš "bratr-vůdce" na jednom výletě řekl: "Ty se loudáš jak starej strejc." A přezdívka strejc se pak mezi kamarády ujala. Jakoby ten dobrý člověk dopředu věděl, jak budu jednou v budoucnu běhat. Loudat se.

    OdpovědětVymazat
  4. 2 jitka: vida srna, lan.. to se ti bude behat!:)
    2 ju: jiri, pres zpomalujici jmeno takovy dalky!:), ted si vem, jaky by to mohlo byt kdyby ti dal lepsi jmeno:.. no ale ty dokazes behat daleko i tak..:)
    msf! 12:)

    OdpovědětVymazat
  5. Ja mela na tabore prezdivku, bohuzel vystiznou, Rozvazana Tkanicka :) Mimochodem to ultra bych moc nepouzivala, bezny obcas si vybavi spis Always Ultra, nez nejaky Ultramaraton - a i kdyby, obvykle stejne nevi, o cem je rec :))

    OdpovědětVymazat
  6. 2 Soc: vidis, tak tohle me nenapadlo:)... S tou rozvazanou tkanickou je to hezky. To me pro me zmatky a necekane odezvy rikali kulovy blesk:). Coz bylo dlouhy a nakonec zustalo u Bleska:). Coz by v bezeckem svetle znelo ponekud nadnesene:)
    MSF! 12:)

    OdpovědětVymazat
  7. Lepsi, nez kdyby zustali jen u Kulovy .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebo Velký kulový :-))))) To je ještě horší :-))))

      Vymazat
  8. :) ovsem to jsem si zase nabehl:), jako vzdy jsi to trefne vystihla. Takhle ti nahrat..MSF! 12:)

    OdpovědětVymazat
  9. Tak jsem zadala jméno svých přátel, a ono tam není!
    Své dívčí i současné mám hned v první tisícovce - prostě nic výjimečného.
    Ostatně tomu napovídá i to, že jméno mojí dcery včetně příjmení se v našem městě vyskytuje 3x - a to jsme maloměsto.

    Indiánské jméno mám od léta, když jsme hráli na táboře indiáskou scénku: "Nemohla si vybrat", jak to vzniklo, je asi jasné.

    OdpovědětVymazat
  10. 2 K.G.: Prvni databaze ma jen 10.000 nejcastejsich prijmeni a ta druha ma take obcasne mezery:)... To jmeno "nemohla si vybrat" je takove k behu nevhodne:). Doporucoval bych neco udernejsiho..At se ti lip beha:). 12:)

    OdpovědětVymazat
  11. jo když někdo začína od jisky tak to i na bleska dotahne :))
    A co se tyče přijmeních tak to je super tema na setkani protože spousta je nepublikovatelná přece jenom ty příjmeni někoumu patří :))

    OdpovědětVymazat
  12. jeste mě napada že ten blesk asi ti sedi když vzpomenu jak se mate radi s elektrinou :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro Honzu a jeho zkušenosti z el.zařízeními - Svítící muž :-)))

      Vymazat
    2. Bubo, ty mi davas!:) koukam, ze az prijdes na bezecke setkani, tak to bude zase zazitek!:). MSF!

      Vymazat
  13. 2 ll: Jako vzdy hluboke pochopeni problemu, ted mi moje elektrikarske schopnosti a preskakovani vyboju naprosto souhlasi:). Jeste ted se smeju, jak jsi to vystihl...
    Jjo, ty jmena musime probrat na dalsim bezeckem jumboree:), mam taky zasobu skvelych kombinaci ze zivota:)...
    No na tu 12-ti hodinovku by to chtelo nejaky uderny jmeno:)! MSF! 12:)

    OdpovědětVymazat
  14. Super téma!
    Někoho to možná překvapí, ale já byla odjakživa Pulec :o)

    OdpovědětVymazat
  15. Honzo, tak zatím se neběhá, zatím se začalo chodit - dělá mi to (z pohledu některých běžců směšných) něco přes 60 km za leden. Z toho mám radost, že nemusím sedět doma a nějaký ten endorfin taky občas na mě sedne.
    Byly vyřčeny nějaké plány na letošek, tak uvidíme, jestli je s kamarádkou naplníme nebo nenaplníme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nizka kilometraz neni vubec smesna. Jde preci o pristup. Kdyz by si nekdo pocital do deniku co se mu nascita tim ze jde desetkrat denne ke kopirce a zpatky, pak ano. To ze ale nekdo zacina, pozvolna a pomalu a jeste v Tvoji zivotni situaci, zaslouzi spise uznani a podporu. Jen tak dal!

      Vymazat
    2. K dobru si můžu připsat ještě kamarádku, která teď občas se mnou občas sama vyjde na svižné kráčení po okolí.
      Ke kopírce jezdím na kolečkové židli od stolu, nemusím ani vstávat.. :))

      Vymazat
  16. 2 Pulec: No verim, ze tema jeste uchopime:) na dalsim setkani.. Ovsem, ja bych to do tebe nerekl:).
    2 K.G.: Zadny km nejsou smesny. Jsou to tvoje km! Ja jsem byl na ty sve od jakziva pysny a spokojeny. Bud taky. Jen ty vis, co je za nima.. Ten cas, ktery jsi musela najit a ty pocity..:)
    MSF! 12:)

    OdpovědětVymazat
  17. Zajímavé, zajímavé ... asi začnu vymýšlet nějaké indiánské jméno. V útlém věku jachtařském se ujala přezdívka "Ostuda" no a s tou bych teda nerada běhala po světě i nadále, takže zlaté všední "Barborka". Ještě na lavinovém kurzu nám s kamarádkou říkali "Freeridové růžovky", to je taky docela výstižné. Na hledání indiánského jména si dávám čas po překonání maratonské vzdálenosti :)

    OdpovědětVymazat
  18. 2 barborkas: Nekdy si te vhodne jmeno najde samo... Treba prave na te maratonske distanci.. Asi v tvem pripade tam bude neco o uminenosti:), drzim palce! 12:)

    OdpovědětVymazat
  19. Tak nevím, zda má přezdívka má nějaký vliv na běh? Jedině, že bych o něm jako Bubo bubo přemýšlel :-))) a nebo že bych jako Bubák strašil běžce na závodech :-))))) A za indiánské jméno bych si momentálně zvolil "Ten který kulhá" což není moc běžecké :-((

    OdpovědětVymazat
  20. 2 bubo: jezismarjaaaa!!!! rikam pozitivni jmena.. kdyz uz musis o problemu s nohou, tak co "ten co se uzdravuje"...musime na to chytre, nepridelavat a nepripominat si problemy..:). at se dari.. 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdysi jsem byl "black shadow" neb to byl muj volaci znak na vysilackach (takove ty CB radios v aute jako maji v americkych filmech) - k cemuz se vazi take zajimave hostorky, ale to mi pak nekdo ukradl na internetu. Transformoval jsem se do "muze ve stinu" ... ktery se pak casem rozebehl ;) Me soucasne indianske jmeno by asi znelo "bezi s pivem" ;)

      Vymazat
    2. :) to je dobry.. Taky pivo patri mezi dobre pohonne jednotky. Musime si davat pozor, sedime na bezeckem jamboree v restauracnim zarizeni a najednou pribehne bezici stin s pivem!:) Aby to se mnou neflaklo!
      U nas zima jak v ruskym filmu - no ja ted abych vymyslel bud vymluvy nebo nahradni program. V televizi hlasili zakaz behani a slysela to moje nejmilejsi! Dneska jsem vesloval, zitra (neb mam zakazano behat od sveho slunicka) zkusim bud zlomit zakazy nebo vyrazim do fitka, nebot st a ct jsem sluzebne pryc, jjo neni to jednoduchy, jen co si myslime, ze jsme neco nabehali a pobezi to samo, tak se musi "neco" vyskytnout, abychom meli s cim bojovat a co prekonavat.:) Asi je to tak spravny, nebo aspon s tim musim pocitat.
      Ale ty chytroliny v televizi, co radej, ze se nema behat, ty bych udelal nezamestnanyma!:) 12:)

      Vymazat
    3. To asi říkají kvůli mrazům?
      Hm, celé roky tvrdím, že život začíná při mínus deseti a když se vyskytne vzácných mínus třicet, je třeba oslavovat. Okolí nadšení z mrazů nesdílí, manžel v noci úpí a zavírá okno, prý je mu zima, a ráno mu prý přimrzají nohy k pantoflím. Asi mu poradím, aby si koupil látkové...

      Vymazat
    4. tú12hádé: To jsi vystihl perfektně. Sotva se mi zhojilo žebro a vyběhl jsem, ukopl jsem si prst a zase stagnuju. Plus na tom je, že mě to přinutilo trochu cvičit a protahovat i doma.

      Vymazat
  21. Nevím jak běžecké, ale občanské indiánské jméno mám Promrzlá držka. A s těma mrazama máme výhodu - naše závody se ruší až při -25°C :)

    Inu, blížící se páteční kryokempink řádně prověří síly ducha a těla. Modří již vědí :) Podám report..

    OdpovědětVymazat
  22. 2 Machy to bude v sobotu ve zpravách na ostrově nalezeni zmrzlí bezdomovci vůbec netušíme jak se tam dostali asi jim uplavala loď. Ale možná tam byli od léta protože na šnůře se ještě sušily plavky :))

    OdpovědětVymazat
  23. No tak aspon vime vsichni verejne, proc jsou takovy mrazy.. Machy vyrazi na pobyt v prirode s letnim koupanim!:) A protoze ho ma ten buh mrazivyho koupani tolik rad, tak holt ostatni maj takovou klendru... nekdo jezdi k mori aby bylo aspon 25-30C machy taky, ale musi to bejt -..:)
    No hlavne jak to rikal ten deda mrazik... hlavne nezmrzni! 12:)

    OdpovědětVymazat
  24. No zatím jsem to nepřežil, tak jsem opatrný na nějaké výroky. Nicméně co budu živ, budu tvrdit, že jsem nesmrtelný (to je taková moje nadčasová anekdota).

    Zdá se, že nám maminka příroda nadělila velmi důstojné podmínky. Tož sportu zdar, ať už jsou podmínky sebenesnesitelnější :)

    OdpovědětVymazat
  25. Machy, jsi samzorejme neprekonatelnej.. no hlavne si to uzijte, i kdyz o tom vuvec nepochybuju.. az budu cist reportaz, tak si vezmu kabat! 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A také šálu s čepicí a k tomu čaj s rumem :-))))

      Vymazat
    2. myslim, ze to tak udelam, dobry napad...:) Jen na to pomyslim, mam his kuzi:). 12:)

      Vymazat
    3. Dnes ráno sem cestou do práce zase na našeho LedoBorce musel myslet. Říkal jsem si to se nedá přežít :))

      Vymazat
    4. Jeden klubový kolega hlásí, že bude spát pod širákem. To my fotříci si berem stan a tlusté ponožky :) Jestli se to dá přežít nevím, nechci zatím nic slibovat :)

      Vymazat
    5. machy, myslim na vas kudy chodim... snad na vas budu myslet i kudy pobezim:). vydrz a prezij,,, 12:)

      Vymazat
  26. Máme docela důstojné podmínky, co?

    Nějaké podrobnosti jsou zde:
    http://prehravac.rozhlas.cz/audio/2547842
    v čase 5:44

    Sportu zdar :)

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...