neděle 22. ledna 2012

Oslavy, čísla a predikce

Tak jsme měli hezky křest Leonina dítka, které se jmenuje: Neseď za pecí. Setkání běžeckého oddílu se tradičně vydařilo, sice jsem tentokrát nemusel dobíhat z metra, abych zaplatil útratu nebo něco podobného, ale moc jsem si to užil. Myslím, že jsem se ještě usmíval druhý den ráno při běhu do práce a ani ten krok tehdy nebyl nejstabilnější, že by náledí? :)

Mezi různými nepublikovatelnými příhodami jsme se dostali taky na tenký led běžeckých plánů (Miloš) a různých předpovědí času a protože osobák už je tak nějak spojen s oslavami, tak jsem se i maličko připletl do diskuse o výsledném maratónském čase. Protože práce s čísly mě do jistě míry baví, tak jsem chtěl jen maličko populárně shrnout, co tam jednak zaznělo a přidat k tomu něco maličko odjinud..

Nejdříve k těm předpovědím maratónského času na základě jiných závodu... Existuje jich fakt hafo, třeba já jsem si dříve myslel, že třeba zrovinka já se budu špatně předpovídat, protože se povazuju za nezávoďáka:), ale opak je pravdou. Například runnersworld mě vystihl skoro na vteřiny přesně:

Jinak dobrý mi přišel i tehle.. Ale to jsou takové zajímavé hrátky pro ty nedočkavé, co nějak plánují osobák a následné oslavy již dopředu:)... Tady si dovolím použít jeden oblíbený citát "Je velmi těžké předpovídat, obzvlášť, když se jedna o budoucnost:)!"
Jestli vás zajímá jak to vypadá detailně, když se berou v potaz různé věci, tak nakoukněte třeba sem..

Pokud by vás zajímal, jak to vypadá v českých luzích a hájích...tak jsem při výuce:) inspiroval jednoho běžce VH a si ten pomoci dat z běhej.com různě hrál s předpověďmi. Například ten maratónský čas u nás vycházel na základě 10k přibližně takto:

Maratónský čas (min) = 7.04 + 11.72*(muž) + 4.78*(čas na 10k) - 0.29*(věk) + 11.19*(Čech)

Vypadá to tak, že muži, co běží maratón zase nemají takovou vytrvalost jako ženy, protože při předpovědi z 10K času jim to přidává:) skoro 12 minut na maratónu oproti ženám (ono to není úplně pravda, oni muži mají výrazně rychlejší 10k, ale zní to hezky). S věkem se to nehorší!!! :) Naopak, podle modelu třeba o 10 let starší člověk se stejným časem na 10k bude mít skoro o 3 minuty lepší čas na maratón než před 10 lety, akorát je oříšek udržet ten čas na 10k:). Jen ti Slováci, co si tady zapisujou svoje časy jsou nějak výrazně lepší:), podle všeho o víc jak 11 minut.

Pokud bychom si řekli, že každý člověk má nějaký svůj trening, svoji vůli, úsilí... Tak se můžeme podívat, jak naběhané km a účast na závodech ovlivňují jeho maratónský čas.

Maratónský čas(min) = 255.7 + 0.9*(věk) - 24.3*(muž) - 2.2* (počet závodů v daném roce) - -0.012* (počet uběhnutých km v daném roce)

Tohle se bude líbit závoďákům. Každý absolvovaný závod jim "ubírá" 2.2 minuty z maratónského času. Pro nás pobíhače zase mluví to, že každých 1000 uběhnutých km nám ubírá 12 minut z našeho maratónského času, tedy každej je šťastnej:).

Co mě obzvlášť potěšilo byla série článků v PUBMed, kde se zaměřovali na výkonnost v 1/2 maratónu, maratónu a ultra:). Viz například, kde ukazují zajímavou rovnici:

Výkonnost v 24-h, v km) = 234.7 + 0.481 (nejdelší treningový běh, km) - 0.594 (osobní rekord na maratón, min).

Potěšilo mě, že nejlepší ultra výkony byly spojené s osobákem na maratón kolem 3:20 a s nejdelším treningovým během ~60km. Pozor žádné antropologické proměnné, ani váha, ani nízký tuk, nebo hubenost:) neukazovaly žádnou vazbu na výkonnost ultra běžců:).

Tolik čísla:). Z toho podle mě vyplývá jen jediné - že já ke svému štěstí a pohodě musím zkrátka naběhat dost km a mít to v hlavě. A jak koukám na různá data tak ten můj lamský postup -- prostě běhat -- zase nemusí být úplná pitomina:). Mezi námi i kdyby byl, já to moc jinak stejně nezvládnu...:)

Tak ať se nám hezky běhá a nabírají km. Vypadá to, že se nám to bude podle všeho hodit.

12:)

10 komentářů:

  1. škoda že ty tabulky jsou pro lidi co běhaj bez batohu . Udělal sem par propočtů a vychází mě že čím větší vzdálenost tím víc se batoh pronese a tím horší vysledek :))

    OdpovědětVymazat
  2. 2 ll: Z toho si nic nedelej. Ja zacinal behat a mel jsem pocit, ze mi na zadech sedi babka a na brichu jeste deda!:) Ovsem co nikdo nerika, ze s odbehanymi km se ta zavazi [mozna diky skleroze:)] poztraceji a pak najednou vsechny predpovedi zacinaji platit. Clovek se tak ne vlastni vinou:) nakonec muze stat i temer sportovcem. :) MSF!
    Mimochodem, myslim si, ze pokud vydrzis nastavenou latku, tak letos 1/2M je tutove pod 2h. 12:)

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavé výpočty :-) Ty si s těmi čísly opravdu dokážeš pohrát :-)Tak přeji tobě i všem ostatním hodně ve zdraví naběhaných km :-)

    OdpovědětVymazat
  4. 2 1bubo: To jsou takove hratky s kotatky:), to bylo jen pro ty, co cili k nejakemu casu, abych je ruzne potesil... Nejlepsi je, ze se nakonec k casum dostanes i kdyz nijak necilis:). Preju brzke uzdraveni paty, snad se na 1/2 PIMu zase uvidime.. 12:)

    OdpovědětVymazat
  5. No to je predsa jasne, ze Slovaci su lepsi. Plati zname pravidlo - legionar musi byt lepsi nez domaci hraci. Takze keby sme neboli lepsi, nemame v tejto krajine co robit. To hovori Slovak, ktory sa uz z CR odstahoval (proste, na CR som nemal dostatocne dobre casy) :D

    OdpovědětVymazat
  6. 2 Duri: moc tomu nerozumim, ale ve spanelsku jsou v prumeru lepsi casy, ne?:) Vsak ty nam zase ukazes, az prijedes.. MSF! 12:)

    OdpovědětVymazat
  7. Uprimne, tohle je jeden z duvodu proc me silnice uz moc nelaka. Vsechno to je predpoveditelne! ... skoro na vterinu presne! Jasne, kdyz se fakt zdimnu, tak kalkulacku predebehnu treba o dve tri minuty, nebo kdyz to nekde potnu tak ztratim minut deset. Ale co to je ? ... na tezkych horskych 50 milich se obvykle trefim do plus minus hodiny a pul, i kdyz to je "jen" dvojnasobna vzdalenost. Kazda krize te muze stat pul hodiny i vic, ale kdyz ji prekonas tak furt mas sanci na solidni vysledek, protoze krize maji vsichni. 30-60% lidi to cestou vzda, lide se dokazi tak ustvat ze odstupuji i z prviho mista s obrovskym naskokem (Tony K, Karl M ...) ... samozrejme to neni zadna loterie, ale to, ze te pokazde potka neco co necekas a nejsi na to pripraven ma svoje kouzlo ... vsak uvidis sam ;) ... do te doby at to ale beha takhle hezky dal!

    OdpovědětVymazat
  8. 2 RS: Nemuzu nez souhlasit a protoze jsi mel v posledni dobe radu skvelych perel a veci, kter pro me maji velkou motivacni hodnotu, rozhodl jsem se Ti zasvetit svuj cvrtecni post:), ted ho mezi vypocty pisu:)..
    Tenhle post to byla jen takova drobna reflexe ciselneho hrani, i kdyz to asi funguje dobre, ja si to dopredu nepocitam a tak i na silnici jsem bez predpovedi! Co teprve Silva!:)
    Ale jinak se snazim, co mi pracovni cesty a ostatni cas (v ramci pozvolnych akci a zvysovani zateze) dovoli. Dnesni dvousmerka:), zitra zkusim taky, protoze ve stredu stiham jen tam:)... O km uz nepisu, jsou na behej:)
    PS: MAM TO DVD!!!!! LUXUS!!! Az to uvidim 10x tak mozna o tom neco napisu:). Nema chybu! 12:)

    OdpovědětVymazat
  9. ... no pockej! ... ty me desis! ... jen abych se nemusel do konce ledna logovat jako anonymous ;)
    Fakt sem moc rad, ze ti DVD v poradku dorazilo a ze se Ti libi. Konecne si budu mit s kym o tom povidat aniz bych se bal ze prozradim pointu :) ... sledoval jsem to zive na Twitteru, to byly nervy !! :) Zajimalo by mne kdo je Tobe nejsympatictejsi. Kazdopadne at Ti to beha, ja asi budu mit trochu pausu - dosly boty, nemam vcem behat a navic valcime s mastitidou ... ale to je na nejaky vetsi zapis typu "rodicovska dovolena - tak trochu jiny trenink na ultra" :)

    OdpovědětVymazat
  10. 2 RS: Film uz planuje videt rada kamaradu..Vsichni se tesi na shlednuti tebou doporucene "povinne cetby", aneb nezlomnych:). Myslim, ze jsi zapalil pro dlouhe behy opet hromadu lidi.. Vsichni ti budou drzet v Leadville palce!
    Neboj je to jen takovy maly dik tvoji motivaci. Jjo, dnesni ranni beh s umrzajicim mrholenim a naslednym destem v centru, nebyl "easy", tim spis, ze se mi nechtelo, ale v ramci motivacni filosofie, kterou si dovolim s tebou sdilet -- kazdy beh se pocita a ty, kdy se nechce, nejde to, neni cas... Ty se pocitaji nekolikrat.
    MSF! Vsechno zvladni doma, ty nas na trati jeste mnohokrate dozenes a predezenes (to bude urcite o nekolik kol)..:).. Ovsem to se mi libi ve Stromovce, ze aspon ty favority a chrty muzu pozdravit.! 12:)

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...