středa 28. března 2012

Prů(se)/(mě)r - aneb tak jste se mrchy dočkali:)

Už to bude tři roky, co poslouchám v práci a různé kolem hlášky, že mě to běhání zničí, že budu kulhat a pod. A teď se ty mrchy dočkali:). V pondělí jsem přišel do práce s rozbitým kolenem, kulhajíc s bolestivými ksichty a dokonce jsem použil výtah! .. To nikdy nedělám..:) ... no vyslechl jsem si o sportu a invaliditě, že mi vždycky říkali.. fakt jsem myslel, že je zabiju! Přitom s tím žádnej můj sport nemá co dělat, .. to ale postupně..

V neděli jsme pobíhali po údolí nejdřív ve třech, Deri měla ještě nejmenovaného rodinného spojence:), ale po 9km jsme zase byli spolu sami a běželi v údolí co to dá:).. Po 15km se šťastně špinaví vracíme zpět, když v parku máme (tedy já) kolizi s velikou dogou, která bez vodítka (!) pobíhala volně po parku a srazila mě na zem. Co budu povídat, v jedné chvíli si člověk šťastně běží, v další už letí po hubě (nečekaně) , v jedné ruce vodítko, v druhé iPhone a snaží se minimalizovat dopad, tedy hlavně nespadnout na toho svýho malýho spoluběžce, protože to by mohlo být její poslední..

Takže o pár vteřin později mám pěkně rozseklý koleno [manželka to suše komentovala, že ta hlubší rána by i dva menší stehy snesla:)], krve.. iPhone na odpis, elasťáky pod kolena jsou bojově roztržený.. Myslel jsem že tu starší ženskou roztrhnu. Pes ji neposlouchá, skáče na lidí, ona ho má na volno, já si rozbiju koleno, zničím telefon .. a ona se ani neomluví, jen hloupě blekotá, že on je hodnej, nic nedělá.. Udržel jsem se a jen jednou řekl sprostý slovo! Povídám, dopr..., vidíte, jak se to stalo, já, já mám rozsekly koleno, telefon na hadry.. a vy melete takovýhle hlouposti? Omluvit byste se měla, přetáhnout něčím toho psa, aby si pamatoval, že to nemá dělat a hlavně už ho nikdy nepouštět na volno, když jsou kolem lidi a on neposlouchá.. No a pak jsem se ovládnul, pohladil hodnou Deri, sebral rozbitej iPhone a kulhavým během to zahnul domů.. :)

Pondělní potupa v práci ale stála za to:)... Poslouchat o tom, že se to dalo čekat při mých naběhaných km, ale udržel jsem dekórum a na vtípky typu, tak už nám doběhal, sokolík.. nic jsem neříkal, ani na to, že PIM se poběží letos beze mě.. Aby se ty mrchy nepřepočítali.. ovšem nebude to úplně jednoduchý.. Ale přes tu bolest cítím sílu, aspoň vnitřně ji cítím:). Chuť se s tím drobet víc porvat.

Když jsem to ještě za tepla vyslepičil Stínoví, tak mě hned naladil slovy: "...Možná jsme pomalí, staří a nemáme talent, ale když se pro něco nadchnem, tak jsme nezastavitelní, protože máme charakter. A vo tom to je ;) ". Večer jsem strhal mokvající obvazy, počkal, až zřítelnice mých očí usne, pořádně zasypal zásypem a usušil fénem:), ať má rána šanci se zatáhnout, ne?

Do rána spím na různé na boku, ale v úterý doura zmizela:), sice mi koleno oteklo, asi se i drobet zapálilo, moc nemůžu chodit, ale myslím, že lepší než v neděli.. ale přijel jsem domů z práce, vzal kraťasy, kouknul na tu malou dětskou hlavu, co se mi vylíhla na pravým kolenu, vzal Deri a spoluběžce a vyrazil do údolí.. Pro toho, kdo to nezná, vytloukání klínu klínem, aneb léčivý běh, je asi stejná věc, jako když si alkoholik dá ráno otvírací pivo.. vše najednou funguje, může nejenom chodit, ale i běhat, koleno splasklo na polovinu.. no rekordy rozhodně nečekám, navíc čtvrtek a pátek služebně pryč, přijíždím zpět v noci před závodem.

Asi aby to nebylo moc jednoduchý:), to bych nebyl já, kdyby nebyly zmatky a komplikace.. Nicméně si myslím, že ten rozměr "statečného boje" a "nevzdáváni" je něco, co obdivuju od dětství na rytířských příbězích, co obdivuju u Běžícího Stínu, možná to, co mě tak přitahuje k dlouhým běhům..

Navíc, když už jsme blázni, tak má cenu držet ten prapor a držet ho hrdě a vysoko:). Musím si na závěr vypůjčit slova od BS, která mě fakt dostala, ale jsou moc hezká " .. a taky si nemysli, ty tvoje děti tě pořád sledujou. Sice si řeknou, že seš blázen, a možná tomu budou i chvíli věřit, ale ono časem, až budou v životě jen za sebe a začnou pořádně přemýšlet o těch kolem sebe, až jim život taky hodí nějakej ten klacek pod nohy, tak si vzpomenou na tátu ... a třeba asi řeknou, tak to já dám přeci taky ;))"

Držme si palce.. A tak, to dáme taky, ne? 12:)

41 komentářů:

  1. Krásně napsáno jako vždy! Především posílám jedno virtuální pofoukání na koleno :) Máš můj obdiv, teda Ty i Stín. Stín to trefně okomentoval jako vždycky. Tak se drž. Držím palce a nepochybuji o tom, že to dáš.

    Mimochodem, mně pán od bernského salašnického psa, co se na mě vrhal, ještě vynadal, co si v tom parku takhle pobíhám a rozčiluju se. Naštěstí teda jsem to zvládla bez úrazu já i Bourbon, ale ...

    Držím palce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, ovsem Stin je jina kategorie:), vcera lecebnych 9, dneska noramlne 14 do prace.. v poradku to sice neni, ale zatahuje se to a leci neuveritelne rychle.. to mi nastesti z detstvi zustalo.. rychle se hojim..:)
      Tak at si ten 1/2 PIM uzijeme.. MSF! 12:)

      Vymazat
  2. Dáme to, Honzo, dáme to. A raději utrápení ale s vědomím, že jsme do toho dali všechno, než sedět na zadku a plakat, och ono to nejde, píchá mě tudle a támhle... Teprve když musíme o něco bojovat, teprve tehdy zjistíme pravou hodnotu oné věci. Teprve když přicházím o iluze a naivitu (dnešní rozhovor s MUDr. mě položil na lopatky, tak to půjdu rozběhat, více bude pravděpodobně na Dámě), teprve tehdy jsem si začala vážit života, každého rána, každé chvíle, kdy mám okolo sebe děcka, manžela, přátele, toho, že vychází slunko a že žiju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas. Dame to.. a budeme bojovat. Rozhodne vzdavat nebudeme!

      Vymazat
    2. Rozhodne, zvitezit se obecne neda, ale bojovat je potreba.. O tom to je:). Drzim palce! 12:)

      Vymazat
  3. Tyjo, to me strasne mrzi. Letosni PIM je nejaky smolny :-((( Doufam, ze to bude ok a das to jak by sis pral dat.

    Jinak tohle je presne vec, na kterou jsem strasne alergicka. /Psi zboznuju - jen pro info/, ale nezodpovedne majitele nesnasim!!!! A jeste vic jejich reci, ze by mi pes nic neudelal. Kdyz se po me vrha (i s usmevem na tlame), tak proste MUSIM zastavit (z behu) a RESIT TO! Kdy si toto pejskari uvedomi.....

    Drzim palce a posilam silu...
    P.S: Neboj, ja taky cca 3 tydny nebehala... dnes jdu poprve, tak uvidime, jak to preziju...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, ale neni proc! Myslim, ze vubec neni smolny! Podle jedne srazky nelze soudit. naopak, kdyz se to vezme poradne.. Mohl jsem si zlomit nohu, nebo vazne ublizit, mohl jsem vazne zranit Deri..
      Vcera jsem pomalych behem a masti zlikvidouval velkou cast otoku, dneska jsem bezel do prace. Demonstrativne. Abych dokazal nejem tem kolem, ale hlavne sam sobe, ze to jde, ze ten 1/2PIM nemusi byt perfektni, ale ze jsem tady, odhodlan bojovat.
      Cim vic o tom premyslim, tak tim vic si myslim, ze tohle pro me znamena vic nez osobak na 1/2PIM.
      Drzim place! 12:)

      Vymazat
  4. Mne se libilo, ze jsi to pani hezky vysvetlil a pohladil Deri :) To je moc hezky. Mne kdyz takhle nekdo neco provede, tak vetsinou nechci byt sprosta a nic jineho me nenapada, takze vetsinou mlcim a metam jen ocima blesky. Tohle bych se mela naucit :) Tak snad se to do vikendu zahoji skoro uplne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) no musel jsem pohladit Deri. Ze dvou duvodu. Jednak abych se uklidnil:) a jednak abych ji naznacil, ze ona za nic nemuze, ze ona je hodna a mam ji nejradsi..
      Dik, beh je lecivy, dostavam zatim same pozitivni signaly, dnes jsem do prace bezel .. no.. skoro.. skoro..:) .. normalne:), ale ten pocit za to stal a navuc.. i pres ty komplikace mam breznovych nadhernych 333km. Neni tohle znameni? odpovim si sam:), je! MSF! 12:)

      Vymazat
  5. Určitě pokračuj a nenech se odradit. A kdo ti radí jinak, ten jen závidí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc diky, urcite jsem v rade ohledu mimo tento okruh lidi:) povazovan za exota a ujetyho chlapka, ale myslim si, ze to jaksi patri k veci. Sice mi urcite nezavidi:), spis me lituji, ale pokud me nekdo "polituje" nahlas, tak rikam, houbec litovat! zavidet byste meli:)... At nam to beha.. 12:)

      Vymazat
  6. Jo tohle je něco. Psi za nic nemohou - nezodpovědní lidé jsou zvířata a to ty němé tváře urážím. Jinak s tebou nesouhlasím :-)zvítězit se dá a ty nám to dokazuješ pořád. Teď jsi pro mě vítěz tím, že ses přenesl přes napuchlé koleno a doběhl jsi do práce. Ty malá vítězství tě dotlačí do cíle, když to bude potřeba - ať v běhu či v životě! Držím pěsti v léčení a v sobotu na viděnou :-)MSF

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, no ja jsem se sice porad chvalim [tedy sam pred sebou furt, protoze chvalit se ma!:], ovsem vitezi jsou vzdycky pravi zavodaci. U me je to o (radostnem) bojovani, o pobihani, pro ktere jsem ledasceho schopen.:)
      To vis nejhorsi je srazka s blbcem, tentokrat tim nemyslim toho psa, ale pochopitelne jeho panicku:). A ze jsem pejskar a Deri mam rad.. Ale jsou urcite hranice, pres ktere nejede vlak..
      tesim se, az to spolu probereme v jedove chysi! Drzim nam bojovne palce! 12:)

      Vymazat
  7. Taky se mi to několikrát stalo, že jsem musela řešit psa, tedy spíš nezodpovědného páníčka. Ale zpozorovala jsem, že je velký rozdíl, jestli mě napadne nebo obtěžuje krátce po vyběhnutí nebo až spíš v závěrečné fázi. Protože po běhání, to já nejsem schopná nikomu nadat. To ty nahromaděné endorfiny prostě převálcují ten vztek :)
    Tak ať se koleno rychle uzdraví!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zajimavej postreh:), bylo to na konci, ovsem ja jsem vetsinou i na zacatku slusnej, ze stary skoly:), ovsem jedno sprosty slovo jsem rekl, to jo..:). dik a behu zdar!

      Vymazat
  8. S velkým psem ještě zkušenost nemám... Ale často se mi stává, že se mi malej pes připlete pod nohy a to bych ho nejraději nakopla (myšleno i na páníčky)... A to jsem pejskař.
    Někteří lidé se prostě neumí chovat... :(
    Budu na vás všechny v sobotu myslet... ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. diky, mela jsi prijet a zabehnout si to s nama!! tak priste!

      Vymazat
  9. Ty psi blbnou asi z jara stejně jako lidi. Také se dá říct že pes je téměř zrcadlo osobnosti majitele. No ja včera měl taky střet už zdálky ten malej smeták a dlouhym voditku byl skoro jasnej . Majitel pako nic nepředvídal (ignoroval situaci) Jak jsme se tak blížily tak ratlik vystartoval majitel nestihal zkracovat voditko. U dogy bych asi zastavil a udělak krok proti ni abych zmirnil následky ale u smetáku se to nevyplací ten utočí hned. Smeták nadosah. Takže se odrážim abych ho přeskocil to nečeká a vyhoda je že ve vzduch se daj nohy v pohode ovládat a směrovat :)) No tentokrate sem zvitezil já :)) Ale kdo ví co potkám příště :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ses dobrrej, ze jsi to zvladnul.. ja mel stesti, ze se mi to stalo v nedeli, preeci jen je par dni na to, aby se koleno rozbehalo, respoktive pomoci leciveho:) behu splasklo..:). uvidime se! zdravim z ciziny:).

      Vymazat
  10. jéžiš a já jsem si myslel, že stalo něco fakt vážného, jako třeba vazy nebo tak. Fakt se mi ulevilo, že je to jenom rozbité kolínko (byť tedy škody na majetku taky nejsou zanedbatelné). Mně tak skákající ridgeback roztrhal fungl novou bundu a bába se taky dost divila, co že po ní vůbec chci.
    Jinak pocity sdílím, není větší machrovina, než jít sportovat s bolístkou a přes zákaz:-) Drže se!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Presne tak! nic sileneho se nestalo, konec dobry.. jeste, ze mam z drivejska velke dziny a tak jsem je pres natekle koleno oblekl, v utery po behu to splasklo do rozumnych rozmeru, streda do prace uz byla lativne v klidu. Naprosta pravda, neni vetsi machrovina, nez si dokazat, ze na to mas:), teda, kdyz to jen trochu jde a nevede to k silenym zranenim, coz u me neni ten pripad. Dik, zatim, MSF!!!! 12:)

      Vymazat
  11. Všichni Tě chválej nebo litujou, to já Tě teda setřu!!! Není od Tebe vůbec hezký (v Tvým věku), že se musíš opičit po svých kamarádech. A to dokonce důsledně. BS si na druhém konci světa rozbije koleno a Ty holt musíš taky. A dokonce to máte oba na stejné šití - podle popisu (nevím jestli i stejné koleno). FUJ!!!

    Jinak abych Tě naopak povzbudil. Před měsícem jsem si zničil nohy padesátce v Polsku. Sedřená pata, šíleně krvavý boky palců. V cíli jsem vyždímal krev. No a druhý den jsem jel volnou třicítku, První kilák byl trošku naročnej, ale pak nohy zjistily, že to nevzdám a tak radši přestaly bolet. Jen v cíli jsem opět ždímal. Tak to taky uběhneš!!! A v hospodě Ti Sára bude koleno ovívat křídlem.

    Evžen + Sára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky uz jsem tuhle odpoved slysel, ze se opicim po RS:), asi nejak podvedomne, doufam, ze to opiceni bude v te rozumnejsi rovine, nicmene to zraneni je zatim prinosne. ukazuje, ze nejsem backora a ze se umim s vecmi porvat (viz tvoje 30) a to stoji za hodne! dik, uvidime se v hospode, doufam..

      Vymazat
    2. Krvavé puchýře je dobré polít nebo potřít slivovicí, zatáhnou se a druhý den na tom jde běžet. Před ošetřením doporučuju zajít si na záchod :-))

      Vymazat
  12. Moc se mi líbí ten nadávací odstavec :o)

    Taky se mi tuhle stalo, že po mě vystartoval pes a slečna stála a koukala s tím: ŽEJETOJENŠTĚNĚCOSICHCEHRÁT. Tak jsem jí říkala, že mě to vůbec nezajímá, že mě obtěžuje a omezuje a ať si ho okamžitě chytí nebo ho postříkám pepřákem. Asi bych to stejně neudělala, ale zafungovalo to a odvlekla ho.
    V sobotu budeš v pohodě a poběžíš jak vždy - skvěle. Hlavně neobtěžuj soupeře vyprávěním o tchýni ;o)
    A pak se těším do Chýše, snad dolezu.

    OdpovědětVymazat
  13. Diky moc za podporu vsem. Jak rikam, zatim to na zadnou tragedii nevypada, cejtim to, ne ze ne:), ale ja se zaplatpanbu hojim jeste furt jako kocka:), takze to vidim, jako zajimavou vyzvu.. jen aby se stin zase nezranil nebo neco jinyho:), abych se podvedomne po nem neopicil, jak spravne rekl Evzen.
    uvidime se v chysi po 1/2 pimu, zatim, 12:)

    OdpovědětVymazat
  14. Psi na volno, moje "oblíbené" téma...
    Sakra, do teď se zastavuju vždy, když nějakého míjím. A to i když je uvázanej na vodítku! Nemusím totiž ani výhružné štěkání.
    (i když jde to dopředu, už mám prověřenou jednu majitelku boxera, vlastně boxera jedné majitelky :-)
    Ať se v sobotu běh vydaří!

    Mimochodem jedna věc je na tom tvém incidentu s kolenem pozitivní:
    VŠICHNI TĚ V SOBOTU POZNÁME :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :), takovejch tam bude nekolik stovek:)... a,e tesim se, ze se bud uvidime na grati nebo aspon v hodpode.. koukam, ze to bude vetsi, nez jsem si predstavival:). takove celostatni kolo souteze, beha cela (zranena) ..:) ... rodina. MSF!12:)

      Vymazat
    2. To by si měl přečíst můj manžel - ten absolutně nechápe, že když vidím psa, tak přejdu do chůze nebo smrkám a stojím. Jsem ráda, že vy všichni to děláte taky.

      Vymazat
  15. Ty jo, to je neuvěřitelné, já jsem měl problémy se pesem v sobotu. Naštěstí se nic nestalo, chtěl jsem to sepsat na blog jakožto očistnou terapii po vzoru Leony, ale nakonec jsem nad tím mávnul rukou. Evidentně jsem to měl sepsat aspoň jako varování, to by určitě všem problémům zabránilo. Dej se na závod dopořádku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ondreji, tak konecne vim, kdo za to muze:)... ne vazne, diky moc.. do poradku se asi nedam, i kdyz co je v poradku, ze? ale myslim, ze zadne zavazne to neni, uz se to rychle hoji.. Nejvic je ale zasazena hlava:), mysli si chudinka, ze uz ma zase vsechno pod kontrolou:). Je to zajimava zkusenost, ne, ze bych ji primo vyhledaval:), ale nezrikam se toho. urcite mi neco prinesla. moc diky, zatim, 12:)

      Vymazat
  16. Když už jsme u těch kolen, strčím to své taky do mlýna. (Jsem sice úplně zdráv, ale) neběhám, protože s ním něco mám. Z PIMu jsem se odhlásil ze zdravotních důvodů, ale co. Můj vlak pojede, až řeknu "jedeme" a tak zatím v klidu čekám :) Popřál bych ti brzké uzdravení, ale bojím se, že by na tebe ode mně mohlo skočit něco jiného :))

    Vidím, že každý léčíme podle svého receptu, ty vytloukáš klín klínem, já léčím chladem. Možná se v pátek potkáme na letišti, byl jsem si služebně zaplavat v Moskvě :)

    Sportu a hodným psíčkům ZDAR!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na letisti jsem koukal jako blazen, ale Machy nikde.. zasel jsem i na wc, jestli se nekde nechladis:) po narocnem letu:). dik, zdravim.. tesim se, az se uvidime.. MSF!

      Vymazat
  17. Machy, Richarde... ty ses ledo-borec a tak neni divu, ze ti dela chlad dobre. ja jsem pobihac a tak lecim pobihanim:). verim, ze to bude ok, tedy, jak se rika, v ramci moznosti... a protoze j
    e to cely tokovy sileny, tak to ve finale muze byt jeste hodne zajimavy. tesim se! MSF! ovsem nejradsi, uz abypch byl doma... 12:)

    OdpovědětVymazat
  18. Preju at ti to dopadne. Jinak dekuju za radu lécivého behu pomáhá.

    OdpovědětVymazat
  19. A nejhorší jsou jezevčíci :-).Málem jsem je měla zakousnuté v lýtku.
    Tuhle jedný mladý slečně utekl mladý retrívr, takové odrostlé stěně to bylo, chtěl si jen hrát, proběhnout se, tak jsem teda zastavila, aby ho nemusela honit:-). Ale takoví ti malí zákeřní vesničtí podvraťáci, jsou asi nejhorší.
    jinak tedy jsi tu situaci ustál, klobouk dolů.
    Ať ti to zítra dobře běhá !J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A nejhorsi ze vseho jsou trpaslici :-)
      Jinak vse bylo receno, uzijte si pulku.

      Vymazat
    2. jeste jednou diky vsem za podporu. jak Adam spravne rekl, vsechno bylo uz receno:),
      .

      Ted ma cenu se zacit oblikat a vyrazit... pojdme si to uzit, ja muzu slibit, ze pobezim ze vsech sil a budu si to uzivat. na shledaniu v hospode!:). at nam to hezky bezi!!! 12:)

      Vymazat
  20. Tak jsem si vymazal komentář, který jsem napsal, znovu:

    Dívám se na výsledky a docházím k názoru, že toho psa ne tebe poštvali Afričané, abys to tam nevyhrál. Bravo a těším se na report. (Ale tempo první pětky mi stejně hlava nebere.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :), dik, ono je to tezke... sama protivenstvi.. noha, pocasi, protivitr:), ovsem vedel jsem, ze neni se na co vymlouvat. Byl jsem perfektne pripraven:), svym zpusobem to lip neslo..
      Je to tak krasne barevny, ze si to pochopitelne musim pro sebe nejak neumele zachytit..:)
      Pro pratele cisel: cilovy cas.. 01:28:43 nebo tez 01:28:37 ... pro ciselne labuzniky doporucuji si vsimnout, ze minuty a sekundy v cistem case maji stejny ciselny soucet a to 10. coz nema chybu!
      DIK ZA PODPORU! Jdu za spolubezci do restauracniho zarizeni resit dulezite otazky naseho hnuti:). MSF! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...