čtvrtek 11. října 2012

Povídáním proti špatně náladě a depresi..

Jak teď zmatky a podzimní deprese nabývají na intenzitě, uvědomuju si, co mě pomáhá přečkat/přežít/vydržet.. Samozřejmě je to moje pobíhání a je to moje neřízené povídání si s kdekým okolo -- od bezdomovců, rybářů, až po maminky s dětmi, důchodce a policisty. Nacházím ve zkratce obnášející pár slov/vět určité kouzlo a vytržení z uzavřeného, českého/městského způsobu života.

Při běhu není nad prohození pár slov s domorodci, člověk se hned cítí lip, vím taky hned kde jsem. Na co zapínat nespolehlivou GPS, viď Ďuri:), místní mi řeknou lip, kde je obecní pumpa, případně, jestli je otevřena hospoda/krám nebo kde mi dají napít a čemu se radši vyhnout.. [Nechoďte do toho velkýho baráku na rohu, Franta je žárlivej a děsnej rapl, myslel by si, že mu lezete za ženou!!:) ]

Z minulých týdnů mi v hlavě zůstalo pár střípků mimo-běžných rozhovorů, nad kterými se ještě teď usmívám, protože jsou rozverně živé..A protože zmatky a negativní emoce teď víc útočí, tak si jich sem pár dám, abych na ně nezapomněl, protože nejhorší zapomnětlivost je, když se zapomínáme radovat z těch blbostí a drobností kolem nás, protože je jich dost. [pro Luboše použiju slova pokojného bojovníka - nejsou obyčejné dny!:)]





1) Před myší dírou u Vyšehradu.. Radím cyklistce, co mě málem zajela.. "Já bych doporučoval sesednout z kola".. Ona .. "a já bych doporučovala nezávidět a koupit si kolo"..:). Ovšem na druhé straně stála městská policie a kontrolovala cyklisty a tak naše milá a vtipná konverzace byla hrubě přerušena jejím legitimováním a asi i pokutou:).

2) S rybáři se tradiční povídání.. "Berou, berou? ..Akorát roha!" ... mění v mžiku na upřímné vyznání..."Ale já tu nejsem kvůli rybám.. Na ty já kašlu! Já je ani nejím! Je tu klid, není tu moje stará!!!"

3) S důchodci posedávajícími na lavičkách... "Že vás to baví, takhle se někam hnát".. Povídám, baví/nebaví.. žena mi to nakázala!!:) ... Starší pan se toho hned chytil a povídá, tak to máme stejný! Já mám nakázaný tady sedět a odpočívat:). Usměju se .. Tak vidíte.. a běžím spokojeně dál a on na mě spiklenecky mává.

Zjišťuju, že lidi, když si začnou povídat s někým úplně cizím, tak je to najednou vytrhne z nějaké menší letargie, možná to nese s sebou "dobrodružný" nebo "zakázány" rozměr ..:).. z dětství asi všichni známé příkazy typu = Nebav se s cizími lidmi (!).. ale proč tak striktní dodržování v dospělosti? Jak běžci/pobíhači, tak domorodci, důchodci, omladina..s velkou pravděpodobností nejsou úchylové a nejsou nebezpeční..

Já se nejradši bavím s těmi, co mají čas.. Můj oblíbený konverzační gambit je s lidmi (maminky s dětmi nebo důchodci) krmícími kachny na břehu u hotelu/botelu Racek..Kachny se důvěřivě batolí mezi dětmi/maminkami/důchodci, kteří kolem rozkazují starý chleba.. Říkám.."áááá koukám, tady bude kachna na sváteční oběd.. Já bych vzal radši dvě, vypadají drobnější " :).....Odpovědi, že se to přeci nesmí, odbývám zkušeným -- "ale vždyť ty jejich stavy musejí pracně redukovat, tak co na tom"... Vidím, že jsem je nalomil..Na dotaz o trhání peří zkušeně dodávám... "Spařit v kýblu s horkou vodou, pak jde to rychle a snadno.. Kachna na divoko? To musíte zkusit!" :) Vidím, jak jim to v hlavě šrotuje a že se možná vrátí s extra taškou:). .. No a zrovna včera jsem si všiml, že jsou (zbývající) kachny poněkud plaché:)..

Tak co? Jak u vás, už jste ztratili ostych a bavíte se aspoň při výbězích s lidmi okolo?

Do toho! 12:)

38 komentářů:

  1. Nezáviď a kup si taky kolo..
    To mě zase dostalo :)

    Jinak já tady moc lidí nepotkám a když už, tak je pro ně šok, když pozdravím. Na nějakou konverzaci to zatím není..

    OdpovědětVymazat
  2. :) no ja jsem se tomu smal, prislo i to vtipny, ovsem dobri byli i ti policajti, co tam zrovinka byli.. Tyhle okamziky ja miluju!:)
    S tou konverzaci -- ono vetsinou stacis prohodit par slov, nez prebehnes, ale schvalne to zkus.. stoji to za to! 12:)

    OdpovědětVymazat
  3. No ja konecne prehodil hlavni "nocni letni" behani na "ranni zimni" a hned to prineslo Ruze :-)
    Dneska jsem na Ladronka potkal Baru, bezim ona proti me a "Ahoj!" Ja pohotove "AHoj!" a hned si rikam, HA ! Zadny svatecni bezec, dotocim kolecko, dozenu ji a dozvidam se, ze ma osobniho trenera, beha Maratony v New Yorku, Bostonu, Amsterodam, atd ... No a zase jsem bezel vic, nez jsem si naplanoval a jeste pokecal :-) No neni to parada ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) jjo, Bara je neuveritelna.. Budeme ji drzet do Amsterdamu palce! Je super, jak se tak lidi potkavaji.. taky jsem ji v udoli potkal uplne nahodou..Mezi nama -- nic neni nahoda:)! A lina huba? Hole nestesti!
      MSF! 12:)

      Vymazat
  4. Fakt mě štveš - mám připravený článek proti podzimnímu splínu a ty si s tím vylezeš zase jako první :o)) No tak já s tím počkám, až lidi budou v ještě větší deprési. Protože zatím je ještě hezky, ale až bude hnusně, to potom budou splíny :o))
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A tak to se omlouvam, ze me to tak nejak vzdycky "vytryskne" :)... A protoze veci zapominam, tak pisu rychle pod vlivem, abych si to pamatoval, prave treba, az (mi) bude hur! :)
      MSF! A tesim se na Tvoje povzbuzeni do splinu a depresi! 12:)

      Vymazat
    2. Neomlouvej se, to jsou prostě ty naše spojené vesmíry :o))

      Vymazat
    3. To musim souhlasit. Uz se mi mnohokrat ukazalo, ze .. slovy Kopernika: "Pozice pozorovatele neni v nicem vyjimecna", tedy hodne z nas asi zaziva podobne veci, neboli zijeme ve spojenych vesmirech :).
      Tak at se dari! a verim, ze az to napises, budu to potrebovat! MSF! 12:)

      Vymazat
    4. Sem s článkem proti depresi. Stala se mi příliš věrnou souputnicí, tak třebas pomůže tvůj článek, Leono. K.

      Vymazat
  5. Honzo díky za tenhle článek :-) Podzimní splíny jsou tady.Jako každý rok tak i letos na mě padají již od začátku října a tvé příhody mě trošku zvadly náladu. Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem rad, ja jsem si to musel rychle zapsat:), aby me to potesilo, az bude potreba. ted zmatky zase nejak narustaji a pohoda mizi:).. tak na tom musim vic zapracovat. MSF! 12:)

      Vymazat
  6. Teda ten návod na lovení kachen ti nezapomenu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To byla jen provokacka:), ja vim, ze milujes vse zive, ja taky, ale ty selsky koreny ve me jsou. Urcite to proberem aspon kousek, dokud ti budu stacit ve Stromovce. MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Oba přece víme, že jestli někdo nebude někomu stačit, tak já tobě. Mám naběháno jako pulec. :) Tempové běhy jsem neběhal a nějaké ultra mi rychlost na maraton nedodá. Nejsem ty. :-D

      pulec: Nic proti. :D

      Vymazat
  7. Jedno lepsi nez druhy, jako vzdy :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A kdy ty pridas svoje dalsi zazitky z nebezpecneho mesta? :)
      Jjo, veselou mysl je treba chranit! MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Kdo vi.. :) Ted bude hodne narocny tyden, asi toho moc nestihnu.. ale snad nekdy zase priste. Dneska jsem byla poprve po 5.5 mesicich behat v botach :-o A bylo to trochu divny. Jako jist susi v lyzarskych rukavicich, bych rekla :)) Neni to ono, ale lepsi, nez nic :)

      Vymazat
    3. To je zajimavy prirovnani.. jak jsem to cetl, uz jsem se bal, co prijde:).
      Narocny... Uvedomuju si, ze jsem nedavno rikal svoji nejmilejsi neco jako.. tohle je silenej tyden, je to fakt narocny, ale pristi tyden to bude urcite lepsi!.. Ona mi odpovedela, ze tuhle vetu ode me slysi vice nez dvacet let a ze muj optimismus ji zarazi:)... takze.. nejsou silene tydny, nejsou obycejne dny... je to tady a ted. na nic nema cenu cekat a musime si uzivat toho, co mame. MSF! 12:)

      Vymazat
    4. Mno to ja si ten tyden samozrejme uziju! Kdyz neni sileny tyden, vetsinou o nejakem silenem tydnu snim, takze sileny je dobry! :) Jen to asi nebude uplne na blogovani :)

      Vymazat
    5. :) to chapu.. ja bohuzel taky radu skvelych zazitku nemuzu pustit volne do eteru:).. No vsak zase brzo prijedes a az Leona udela jarni ci novorocni hospodu, tak nam budes vypravet.. 12:)

      Vymazat
  8. V depresi nejsem, není na to čas:-) Práce, stěhování a nervování se s dítkem u domácích úkolů atd. mi dává dostatečně zabrat. Se to te´d sešlo. Jediný a obrovský minus te´d je, že můj volný čas bez dětí přes týden je téměř na 0, takže běh téměř taky 0.:-(. Dostaly mě ty kachny, jsem si tě tam Honzo, živě představila,a budete mít o víkendu na oběd kačenu?:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ted by se hodilo priznat, ze jsem ve ctvrtek a dneska mel kachnu! Coz je sice pravda, ale nebyla ulovena:), byla od maminky, kam jsem v ramci sve jednodenni dovolene odjel na navstevu..
      Ubranit si nejaky cas pro sebe [v mem pripade = pro behani] je podle me zakladem stesti a zakladem stastnych vztahu.. jestli muzu poradit:) i kdyz se to bojim rici.. zkus si fakt najit cas na sebe, ono se to kolem.. no vsak vis.. nepo-tento:). MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Dej si kachnu ještě tak čtyřikrát a nebudeš moci ve stromovce běžet. Budeš se jen kulit a funět. :D

      Vymazat
    3. Ale to neni spatny napad, pak nam aspon nebude stacit :-) :-P

      Vymazat
  9. Zajištění oběda by mělo být snadné: stačí Deri zavelet místo: Nevšímáme si,běžíme!..na: Všímáme si,lovíme! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ja jsem spise takovej provokater:), libi se mi si s lidmi povidat a delat legraci.. nemyslim si, ze by nekdo na zaklade mych hloupych reci chytal kachnu:)...
      MSF! behu zdar! 12:)

      Vymazat
  10. Jako bývalí rybář jsem kachnu dost často ulovil na udici zlákal jí rohlík . Tak vytáhnout ven a pustit na svobodu. Při běhu potkávám většinou mislivce tak se občas zakecáme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) jjo hovory v lese jsou dobry! vzpominam, jak jsem casto provokoval zlodeje dreva v lese, kdyz jsem rikal.. no ja o kousek vejs potkal hajnyho.. a oni.. ja to mam povoleny.. a pak me predjizdeli s prazdnym vozejkem:). Jjo, obcas ten certik ve mne zazlobi.. MSF! At nam to beha, 12:)

      Vymazat
    2. Jo jo to jsou super situace ty museli mazat. Já ted řeším jiné situace mluvím s hajnejma protože je odstřel spárkaté tak abych jim nevběhl i s Argem do rány. Já běhám v lese dost často za šera a to pak je hned. Hele vole jelen prásk a další runer v Pánu-).

      Vymazat
    3. To mi povidej! Ja na podzim a v zime po ranu beham do lesa (sam) v reflexni veste!! Bezpecnost predevsim!
      Tak at nas netrefi ani slak ani myslivci! Utra zdar! 12:)

      Vymazat
    4. Já udělal vestu i vořechovi -). A povídáme si spolu tak nás sliší jak mislivci tak divočáci.

      Vymazat
  11. Dneska rano v jedne vesnicke pekarne, v nemcine (kterou neovladam): Pekarka: "Uz je pul osme, uz vas vyhlizim, mela byste vic doplnovat kalorie!" Ja: "Uz se na vas od probuzeni tesim, dejte mi 4 housky." Ona: "Pridam vam neco sladkyho k rannimu kafi, zejtra rano se zase stavte, upecu na sedmou croissanty s cokoladou..." Cili program na nedelni rano bychom meli...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Presne tak, lina huba hole nestesti;), nejen v tom, ze si clovek o nic nerekne, ale protoze mine, takove ty drobne stripky lidske pospolitosti:).. Tak si hezky vylet uzijte! MSF! 12:)

      Vymazat
  12. To povidani je super. Ja som vsak tuto u nas v dost velkej jazykovej nevyhode oproti domacim, takze nejake foriky by odo mna aj tak nepochopili. Maximalne sa tak obcas pozdravim s nejakym zobrajucim cernochom na semaforoch.

    Inac, tu jesen tam mate fakt krasnu! A mas hezku ikonku "12", som si to az teraz vsimol :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) no mozna by ty jazykove "nuance" prinesly jeste zajimavejsi obraty:).. Dik za pochvalu, tak jsem si rekl, ze by se 12 mela objevit i na flavicon(u). Ono je to v tomhle nastaveni velmi jednoduche.. dej si taky neco.. MSF! 12:)

      Vymazat
  13. jaké podzimní splíny? Konečně počasí, aby se člověk mohl trochu flákat a měl pro to i solidní výmluvu:-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ze bys to flakal, to se rici neda.. z jednoho zadreneho zavodu usuzovat na (moznost) flakani mi prijde rozverne.. No nasim bojum zdar! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...