středa 24. října 2012

Střípky

Asi jsme po té Stromovce a závodech nějací unavení a zblblí a ztrácíme se v mlhách, protože jsem v posledních dnech slyšel o běhu skoro samé blbosti:). Například:

-- že ostatní to nebolí..cha cha..:). Kdybyste viděli, jak jsem se po maratónu druhý den bolestivě rozebíhal...moje nejmilejší smíchy nemohla běžet, když mě viděla.. I v dalších dnech je začátek ještě trochu opatrnější, ale to k tomu pobíhání a občasnému závodění asi patří..Tak holt to rozbíhejme opatrněji:) a postupně..

-- že ostatní to mají jednodušší a snadnější.. že je běhání od začátku baví.. Blbost. K radosti je potřeba se taky proběhat:). Všechno chce svoje. Naučit se denně 10 slovíček, přes víkend stačí jen opakovat.. za rok máte slovní zásobu přes 2500 slov! Začnete běhat pomalu jeden-dva km a postupně zvyšujte.. do roka v pohodě každý uběhne maratón nebo i ultra. Ve vytrvalosti a konzistentnosti je síla:)..

-- že se zlepšujete málo nebo vůbec.. Otázka je, jestli se zlepšovat chcete a jestli to v daných podmínkách vůbec jde... Ale zase mi to přijde jako celkem pitomost. Myslím si, že pokud neřešíme svoje zlepšování, tak je pořád šance se zlepšit:). [Můj druhý maratón (první ve stromovce) na podzim roku 2009 v čase 3:41 jsem radostně považoval za svůj téměř absolutní vrchol. Žil jsem s tím, že možné zlepšení bude mikroskopické a optimistických chvílích jsem si říkal, že se během pár let třeba přiblížím k 3:35-3:30... Teď jsem taky vážně přesvědčený, že 3:04 je můj absolutně nejrychlejší maratón.. Jestli tomu tak je, nebo ne, fakt nemá smysl řešit:)]

-- že se ostatní známí/kamarádi moc zlepšili a tím pádem vás přestávají motivovat, ale začínají štvát:). Už jsou moc rychlí/dobří.. Tohle je fakt o pár facek:). O nic přeci nejde. Nějaké zlepšení je pro pobíhače jen třešnička na dortu, navíc my starší, my se budeme jen zhoršovat.. Taky se nakonec všichni budeme sotva šourat a pozor! Taky všichni umřeme..

Kdybych to bral do důsledku, tak bych se s podobným přístupem furt něčím trápil. Že řada známých a kamarádů jsou větší drsňáci:), že dokážou to nebo ono, že .. Nebudu jmenovat, abych někoho nezapomněl nebo nepřechválil:), ale já nejsem oni a oni nejsou v moji kůži. Prostě všechno je relativní a člověk by se neměl trápit tím, co je "jinde" a radovat se z toho, co má on sám..

Navíc, osobně si myslím, že mám všechno opravdu o hodně jednodušší.:)

Například mám hezky zážitek před Stromovkou, Jdu od autobusové zastávky a na dotaz jedné dívčiny, jestli vím kudy ke startu ji naviguji. Dozvídám se, že ona plánuje čas kolem 4:20.. a ptá se mě jestli jdu brzo, protože taky chci využít časnějšího startu (pro veterány a nemohoucí)? ..:).. Odpovídám, že v budoucnu asi jo, ale dneska poběžím normálně.. A že bych chtěl bych trochu rychleji s kamarády.. Ona, jestli zkusím pod 4hodiny? Povídám, no to bych moc rád pod čtyři hodiny.. Popřála mi hodně štěstí a než jsme zahnuli do brány, tak se mě zeptala, jestli jsem maratón běžel a za kolik? Nelžu a tak po pravdě říkám, že jo, že z jara mám 3:12, ... Na její udivený výraz dodávám, že ale pokora je pořád ve mně, vím, že to může dopadnout i výrazně hůř...

Prostě tahle příhoda mi udělala velkou radost. Ukazuje, že jak moc rychle nebo daleko běžíme je v nás. Jenom v nás. Je to v nás uvnitř, pokud nejsme Škorpilové a Orálkové, tak to ani nikdo nemusí navenek poznat...Není to hezký? O to větší sílu nám to může dát do dalších dní.

Běhu zdar a ultra zvlášť! 12:)

46 komentářů:

  1. Cua Honzo :-)

    Honzo ver mi, nebo ne, po hospode me nohy nebolely, nebolely me ani v nedeli, tak jsem si dal 8 km na Ladronce, a kdyz me nebolely, tak jsem v pondeli dal jeste 15 ...

    Proste ZAZRAK se stal !!! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No je videt, ze ti to fakt sedlo a uzil sis to, gratuluju!:)... Podle me logicky vyusteni ty pohody... Ja bezel se svym stareckym telem hodne ostre (relativne) a tak me lytka bolela vic nez bych chtel:), ale zase mi to pripominalo muj hrdinny boj:). Teda a fest:). Ted uz jsem zase na sluzebce, takze pobezim az zase v patek, ale uz ted se tesim a to je fajn! At se dari! 12:)

      Vymazat
    2. JJ Pancha si taky stezoval na lytka.
      Starecke telo ? Na to kasli, borce :-)

      Vymazat
    3. No ted se budu postupne vracet ze sluzebky... Tak jsi me "namotivoval":), ze si rikam, vecerni beh pri baterkovem svetle? To zni naprosto luxusne.. Zkusim!! MSF! 12:)

      Vymazat
  2. Ahoj,
    běhat jsem začal letos v dubnu ve svých 44 letech, přičemž ještě počátkem roku jsem vážil metrák a na začátku dubna jsem vytrvaleckým tempem uběhl 300 metrů a potom jsem téměř zkolaboval. No teď už je to trochu lepší. Tímhle článkem ses perfektně trefil do mých pocitů. Vzhledem k tomu, že jsem v roce nula a Ty už jsi v roce tři, myslím, že se můžu od Tebe hodně naučit. Zatím pilně čtu Tvůj blog. Díky. Pavel Pfeifer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsme na tom byli hodne podobne, me bylo asi o rok a neco vic kdyz jsem zacal, ale ta vaha a schopnost behat.. tak to jsme na tom v zacatku byli stejne..:)
      Nevim jestli je dobre se neco ucit od takoveho popletence, jako jsem ja, snaqd jen, ze to jde a ze je potreba vydrzet... Kolikrat jsem si tohle slovo rikal.. vydrzet!:).. no jestli ctes moje starsi zapisky tak se mozna budes divit, ze jsem porad myslel a psal si.. vydrz..
      a tak ti preju, abys vydrzel aby ti to behani zaclo prinaset radost a poteseni.. a ver ze se tak stane.. behu zdar a pozor.. ultra zvlast!!! 12:)

      Vymazat
    2. No nevím jak s tou radostí, zatím mi to přineslo jen totální závislost na běhu a touhu před všemi problémy utíkat do Krkonoš (nebo alespoň do Podkrkonoší :-)).O Za dva prázdninové měsíce jsem naběhal skoro 1000 km a dost jsem zanedbal rodinu a práci. Teď jsem to trochu zklidnil a snažím se napravovat co jsem zanedbal. Takže jsem teď ve fázi, kdy k tomu, aby mi to přinášelo radost, musím běhat méně (doma jsem slíbil, že maximálně obden), tak se to snažím dohnat alespoň délkou jednotlivých běhů a výškou vybíhaných kopců. Chtěl bych dosáhnout té pohody, která je cítit z Tvého blogu.
      Pavel Pf

      Vymazat
    3. Pavle, tak to jsi uplne jina liga:)! Ja behal postupne a potupne s tim na zacatku bojoval... 500km mesicne? to jsem snad ubehl az letos v lednu.. to vis opatrnik!!!:)
      Drzim palce a at se ti to libi a uzivas si, jak jen nohy a telo raci:)! MSF, behu zdar, ultra zvlast! 12:)

      Vymazat
    4. -Nevím jaká jsem liga, když můj běh je jen o něco rychlejší než chůze. Jen mi prostě přijde, že nestojí zato vybíhat na nějakou hodinku nebo hodinku a půl.
      -Nohy, tělo i hlava by ráčily :-).
      -Jak píšeš, že jsi s tím zpočátku bojoval, tak já s tím taky bojuju, jen asi trochu naopak. Přes zimu je hlavní sezona mojí práce, takže teď to budu muset omezit ještě víc ale na závěr jsem si daroval přihlášku na podzimní Šutr a pak už jen udržovat dosaženou úroveň do jara.

      Vymazat
    5. No hlavne mentalne.. Me relativne dlouho trvalo se probojovat k delsim behum, sel jsem tam z jine strany, ale je to uplne jedno:). Tedy ja trouba si myslim, ze je to uplne jedno:).
      Protoze taky casu neni nazbyt, rodina a prace, tak jsem zacal kombinovat i behani do prace/z prace, abych vic behal a mel vic pohody a casu na "trening", da-li se tomu tak rici.. Proste on ten cas tam je, ale musi se lip vyuzivat. Ted budu zase o tom sam premyslet, jak si veci lip zorganizovat.
      No behu zdar! Na Sutru bych mel snad byt taky..:) 12:)

      Vymazat
    6. -vzhledem k Tvým výsledkům jsi na to asi šel ze správné strany
      -je fakt, že dobrou organizací se dá vždy nějaký čas najít ale nikdy ho není dost :-)
      -bude mi ctí Tě na Šutru osobně poznat (jestli Tě poznám).

      Vymazat
  3. Honzo pěkná úvaha. Opravdu jsi to vystihl až na kost. Když jdeš maraton na "krev" tak to bolí a nejen při závodě, ale i po něm. Obdivuji všechny, kteří to na krev dokáží běžet! Tohle zatím na dlouhém závodě nedokážu :-) ale i tak si to užívám:-) Vše je relativní, a že by mě kamarád co je rychlejší nemotivoval, ale štval, tak to se mi doufám nestane. Vždyť vždy je možnost, že může běžet se mnou pomaleji a třeba mi pomoci v závěru závodu a mít z toho radost :-) Přeji tobě i nám ostatním běžcům ať doběhneme navzdory únavě a překážkám vždy tak daleko, jak si přejeme! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petre, nic nez souhlas... Ale ja to kolem sebe vnimal a tak jsem si to sem zapsal.. Proste blbneme, kdyz se zabyvame takovyma s odpustenim pitominama... Vetsinou beham na naprostou pohodu, ale tba v te Stromovce, kdyz uz me Michal tak hezky vedl, jsem se fakt snazil..Pak to v dalsich dnech holt vic boli, ale zase to je tqkova odmena, pripominka, ze jsem jeste porad blazen, Janek, ktery se dokaze nadchnout a bezet s rychlikem Michalem a snazit se proti proudu casu (nejen toho maratonskeho, ale i toho biologickeho) plavat ze vsech sil. Je jasny, ze dlouhodobe nelze zvitezit, ale nebojovat? To by byla chyba.. Ses borec, jak jsi prekonal problemy s nohama, tvuj boj je obdivohodnej.. MSF! 12:)

      Vymazat
  4. No jo, kdyz tobe se to vsechno rika, kdyz ti to tak beha a mas takovy optimisticky pristup. To my ostatni to mame o tolik tezsi! .)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha hihi, přesně tak... souhlasím s Tebou Summer... a já to mám nejtěžší (chacha) Teď vážně, já sama vím, jak jsem na tom, běh si užívám a časy jsou mi fuk (tvrdím někdy). Opravdu běhám pro tu endorfinovou nálož a abych netloustla a abych byla zdravá atd. Ale pak si řeknu, že bych se měla zlepšovat a už zase jedu v tom kolečku pochyb. A pak si zase řeknu, že závodím jen se sebou atd.atd. A tak je to pořád dokola....Proto ráda čtu běžecké blogy, protože mám pocit, že jsme na tom my s diagnózou běhání stejně nebo aspoň podobně a ještě se u toho čtení pobavím a zasměju a nabiju energií na příští výběh. Tak Vás všechny běžce zdravím a MSF. Zuzka :-)

      Vymazat
    2. Zuzko, urcite to mas tezsi, o to te to muze vic tesit, ne? :)
      Reknu ti tajnost... Mam to urcite lehci, ale taky me to mooooc tesi:). A ted si vyber..MSF! 12:)

      Vymazat
  5. Svata pravda, je to v nas - a ten pocit, ze my to vime, ze na to mame a ostatni to mozna ani netusi, ten je taky fajn.
    Vcera na kontrole u doktorky jsem nesmele naznacila, ze mi behy nad 5 km ted ve 22. tydnu uz moc nejdou - ona se podivala nejdriv na me (porad nemam videt skoro zadny tehotensky bricho), pak do karty (kde mela z lonska zaznam o me lonske hmotnosti, coz tehdy bylo o 35 kg navic)) a pak zase na me, pousmala se a rekla, ze by rada mela moje starosti a at si dal uzivam podzim a cerstvy vzduch :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je krasna prihoda, ktera to vsechno jenom podtrhuje.. Tak si moc uzivej podzimniho tehitenskeho behani. At ma i miminko radist!:) MSF! 12:)

      Vymazat
    2. R, ty jsi měla loni o 35 kg navíc než máš teď v jiném stavu? To je neuvěřitelné! To je opravdu změna! Užívej si podzimní vzduch a běh hlavně ve zdraví Vás obou!

      Vymazat
    3. Bubo, jo, presne tak (i kdyz ke dnesku to bude spis jenom 33, haha - prece jenom, miminko roste). Ubehnout 300 metru bylo tak vsechno, na co jsem se zmohla. Loni na podzim jsem si rekla, ze uz to snad stacilo a ze po letech je treba myho sportovniho ducha z toho sadla zase vydolovat. Takze nejdriv 3 mesice ruzna aerobni cviceni v posilovne a po shozeni toho nejhorsiho prvni pomalicka desitka - novorocni vybeh. No a pak uz se to vezlo :-).
      Zmena velika a ve vsech smerech prijemna a pozitivni a myslim, ze nakonec behani vdecim i za to nastavajici mimino :-).

      Vymazat
  6. Mě teda rychlejší běžci neštvou, ale kdyby se ten rychlejší v cíli otočil, vrátil se ke mně a doběhl to ještě jednou se mnou, nebylo by to špatné. Možná by si každý rychlík mohl svého pomalíka nalosovat už před startem :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, tohle je genialni posth a mozna i napad pro poradatele nekterych zavodu.. Myslim, ze Leona se v budoucnu jiste neceho takoveho ujme..:). To by me fakt bavilo! MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Jupíí, já svého rychlíka už mám, je to můj manžel a speciálně na triatlonu se mnou někdy běží běh, protože už je dávno v cíli a už ho to tam nebaví, když já teprve dojíždím na kole...já se pak pořád ptám,když jsem tam prvně, jestli je to ještě daleko :-)Zuzka

      Vymazat
    3. Zuzka: O on říká, že ne, že je to za dalším rohem. :)

      Vymazat
  7. To Jana: JJ do tohoto stadia se chci dostat, protoze musi to byt uzasny pocit, jak nekomu takto pomuzes.
    Nedokazu si predstavit vetsi motivaci :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No koukam, ze te to taky paradne chytlo... No mel by sis promluvit s Luckou nebo s Michalem, kteri uz pravidelne delaji vodice na ruznych zavodech a taky maji pocit, ze je to neco neskutecnyho... No ja bych sice vodice taky delal rad, ale protoze netusim, jak moc rychle bezim, tak bych nebyl moc uzitecny. jedine jako pomocnik vodice:), ze bych krouzil kolem sbiral sbloudile ovecky a povidal si s nima... Tak uslechtilemu behani dvakrat zdar! 12:)

      Vymazat
    2. :-) Tak jsme to presne meli na PIM (s nasim vodicem) , povidali a zpivali :-)
      Kdyz budou hledat vodice , zkusim se prihlasit :)

      Vymazat
    3. Honza: Pomocník vodiče aneb Kecal. :D

      Vymazat
    4. Kdybyste si někdo chtěl potrénovat vodičství, máte šanci. Přihlásila jsem se na Pražskou stovku. Poslouchat povídání dokážu hodiny.

      Vymazat
    5. 2 Advid: Davide, zase jsi trefil hlavickou na hrebicek,.. to jsem ja:)... Kecal je takove jadrnejsi.. pomocnik vodice zni "oficialne"..:).
      2 Jana: No prihlasenej na Prazskou 100 taky jsem, ale vubec nemam tuseni, jak to pobezim/pujdu//:). Vzhledem k tomu, ze asi budu mit na to jen omezene casove "okenko" v pracovnim vikendu [v patek do pozdniho vecera v praci a v nedeli ci v sobotu se uz zase chystat], tak to bude takovy beh "s dopomoci".. budu muset spechat, v cem se bojim, ze zabloudim nebo to prepalim:).. no bude to jeste zajimave.. vsak je jeste cas se domluvit..MSF! 12:)

      Vymazat
  8. Mám podobné pocity, podobné myšlenky.
    Časy, hmotnost a nebo výdrž notně pokulhává.

    Vypadá to, že nej výkony jsem si už vybral.
    I tak zase pokaždé rád vybíhám :-)
    Makej dál! A piš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No v pondeli je uplnek.. Pripravuju se na hladove 3 dny... Zatim to mam v kalendari jako SAVO :). Jestli chces neco na dalku zazit:), tak pojd od pondeli do toho se mnou.. MSF! 12:)

      Vymazat
    2. A jak by měly vypadat takové tři "hladové" dny? Rád podpořím..

      Vymazat
    3. No uplne normalne..:).. Idealni je pit jen vodu a max zeleny caj. Leona pry povoluje zeleninu a ryzi:), ale do toho bych nesel, to zni moc komplikovane.. No a planuju u toho behat jen tak lehoucce.. zadny flaky.. optimalne jednosmerky, dvojsmerka snad jen prvni den? No uvidime? :).. tak do toho! :)
      MSF! 12:)

      Vymazat
    4. Jdu do toho. Otázka je, jestli to vydržím :-)
      Od nedělní půlnoci?

      Vymazat
    5. Proc bys to nevydrzel? Aspon se vic poznas:).. Je to zajimavy, jak moc jsme zafixovany na to zradlo a balast.. Navic v klidu.. DUVERUJ SVYMU SADLU! :). Od nedele pulnoci (ci vecera), aspon den, optimalni je asi tri. potreba hodne hodne pit!
      MSF! 12:)

      Vymazat
    6. No vyzkoušet se má všechno a někde jsem četl, že den nejíst vyčistí tělo.
      Tak dva dny zkusím. Ber to jako podporu :)
      Zatím

      Vymazat
    7. Jdu do toho také, ale asi jen na 2 dny, protože 31. jsem v práci a to se nedá :-(((

      Vymazat
    8. no bubo tobe se bojim napsat tu hlasku o sadle, proze zadne nemas:), ale zeptej se leony, ona ti neco k jidlu poradi.. cistou ryzi rikala? ja uz si nic nepamatuju.. proto radsi jenom vodu, abych to nezblbnul). msf!

      Vymazat
    9. Hlavně si zapamatuj, co máš začít jíst po třech dnech půstu, ať to není zlepšení k horšímu :-)

      Vymazat
    10. RVM: Den je v našich podmínkách málo. To je tak na to, aby si tělo řeklo, že to s ním myslíš asi dobře a nedalo ti košem moc brzo. :)

      Ale jeden den je pořád lepší než nic a mnohem lepší, než drátem do voka. :D

      Vymazat
    11. No, i když takovým dobrým drátem :D

      Já také věřím, že 1 je málo, 3 zase moc (na mě); a tak zlatá střední cesta..

      Vymazat
    12. 2 jana: no neco mi rekli:), neco mam vyzkousene z minula. Hlavne se musi pomalu, ono to "stazeni"zaludku je taky dobra vec:), ja pujdu asi do vyvaru s hustou ryzi..:).
      2 Advid: ja vim, ja dokonce slysel ze ten ctvrty den je nejlepsi:)... Ale tri mi budou jiste zase stacit.
      2 RVM: No jsem zvedavy na tvuj report, doufam, ze se toho tvorive ujmes... Je to zajimava zkusenost. Aspon ja jsem to tak videl.
      MSF! 12:)

      Vymazat
    13. S reportem bohužel nepočítej, to snad ani nestojí za zápis. Ale jdu opravdu do toho a připravuju se. Už teď se například těším, jak se v neděli dobře navečeřím :)

      Vymazat
    14. RVM: To je na tom to nejlepší. :) A pak se těšit na středeční snídani. :D

      Vymazat
    15. Presne tak.. Stejne jako dlouhy beh je v podstate jen teseni se na pivo:), ostatne takovy RS na tomto principu uspesne beha ultra, ze? Tak proc by to nemohlo fungovat v ramci cisticich kur? To bude to zajimave a lzah bych, kdybych nerekl, ze se tesim.. Ale jeste mi neni jasne jestli se tesim na "prubeh" nebo na "konec" :).
      MSF! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...