sobota 17. listopadu 2012

Recept na štěstí?


Tak pro většinu z nás skončila běžecká sezóna a v lehce pozměněném gardu zase slyším (možná pravdivé) ale celkem negativistické řeči a předpovědi známých i neznámých kolem. Že přístí rok bude (minimálně běžecky) pro nás (i pro mě) stát za starou bačkoru, že svoje rekordy už nepřekonáme, stáří, únava a nemoci na nás útočí.. a my se pomalu rozpadáme na součástky.:)

Do jisté míry to teď chápu. Se začátkem plískanic, i blížícím se koncem roku, ,, končí sezóna a přichází čas plánování a bilancování. A jak jsou kolem mlhy a plískanice, tak snadno na člověka může padnout nějaká ta pochybnost nebo depresička..Možná si víc než kdy předtím uvědomujeme si, jak moc potřebujeme to (lidské) teplo a štěstí. Ale jak vlastně štěstí získat? Koukal jsem kolem, konzultoval se známými a se strýčkem Googlem a kupodivu západní i východní filosofie se v jednom shodují. Za nedostatek spokojenosti a šťastných pocitů mohou jednoznačně příliš vysoká očekávání!

Vysvětlím..Například se těšíte na vytoužené rande/party/výlet/závod... jenže ve finále není to vůbec není takové, jak jste si naplánovali a vysnili.  A proč? Měli jsme moc vysoká očekávání. Pokud budeme střízlivěji a trochu opatrněji plánovat, hned nečekat kdoví jaké výkony/zážitky.. , tak o to víc příjemných překvapení určitě zažijeme. Obecně se dají uvažovat dvě základní strategie šťastného života: 1) Neustále zlepšovat a stupňovat naše zážitky - což asi moc dobře dlouhodobě nejde.. [to dokáže jenom Machy!:)]  nebo 2) Upravit svá očekávání tak, že v nich budeme víc při zemi, abychom se nakonec mohli vzájemně radostně plácat po zádech, jak to zase krásně vyšlo.:)

Nedávno jsem četl, že v tomhle ohledu jsou Američani naprosto nepřekonatelní.. tam i v době ekonomické krize si víc jak 65% firem vedlo nad "očekávání" dobře a lidi i obchodníci na Wall Street byli spokojení, i když vlastně všechno šlo lidově řečeno "do kytek".

Asi nejlépe komentoval nešťastná evropská manželství jeden můj indický známý statistik.. Evropané se berou nebo vstupují do vážného vztahu téměř na jeho vrcholu.. Zamilovanost vytváří velká očekávání a my se těšíme na šťastný život až na věky:)..Což zákonitě vede jen do průšvihu.. Zatímco oni -- oni si berou téměř neznámého člověka, kterého vybrala jejich rodina (a blízcí), ovšem na základě toho, že je dobře znají.. Oba partneři od manželství moc neočekávají a hle po čase zjistí, že si vyhoví, jsou na sebe ohleduplní a i nakonec láska se dostaví:), štěstí má vzestupnou tendenci..:)

Poučen proto vyhlašuji adjustované plány na příští rok. . Prostě žádné "Dohnat a předehnat"., "zrychlit", žádné překonání osobáků, žádné "desítka pod 40", "maratón pod 3", kdepak!!! ..:) u sebe to z opravdu doslova i přeneseně vidím na "moc nezhoršit"... Přeci jen stárneme..:). Adjustovaný cíl vidím uběhnout maraton pod 4 hodiny, uběhnout třeba i něco delšího, pokud to vyjde, třeba i přes 50km,...běhat aspoň 3 krát týdně...

To by v tom byl čert, abych ten plán nesplnil a mohl se vesele poplácávat po ramenou, jak jsem dobrej a byl spokojenej a šťastnej z toho, jak mi to daleko a rychle běhá! :).

Tak boji s depresemi kolem zdar! Prostě žádný velký plány a úspěch je zaručen. Navíc se v té vlně štěstí a euforie:) možná i můžeme doopravdy zlepšit.

Všemu zdar! Ultra zvlášť! 12:)
PS. Taky adjustujete plány :)?

34 komentářů:

  1. Jojo. Taky adjustuju, a jak! Podzimni pliskanice a dalsi (jine) stavy me nuti klast si male cile (maly ten, kdo zna jen maly cil,...) a ty pak po vzoru stachanovcu velkolepe prekracuju, haha. Pri tom vsem se ovsem nastesti udrzuju v pohybu, v akci, v dobry nalade, proste "v chodu". A o to jde. Vsem planum a pranim zdar a do konce roku jeste plno fajn vybehu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) presne tak..
      Jsi tradicne moudra! Zakladem Stachanovskeho hnuti je maly zavazek, ci nizky plan! pak je sance prekrocit plan a zlepsit se o 10, ci stovky procent!
      Me se libi ten krasny obrat.."pliskanice a dalsi (jine) stavy me nuti.." ..moc hezky a vtipny.
      tak jinym stavum 3x zdar! 12:)

      Vymazat
  2. Já se řídím tím ,že vyběhnu a užívám. Co běh to nové pocity ani nemám chut závodit jen si to užívám. Ted jsem marod tak zase stagnuju a to je hnus. At to běhá a ultra zdar.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, ja se snazim behat skoro furt. Vzdycky se bojim, jak chvili vynecham, ze hned zacnu smrkat, kychat... protoze v metru a v tramvaji kazdy prska... Jak beham, tak se nos i krk vycisti a navic tam na me nikdo neplive..:)
      Brzo se udrav! Behu zadar! Ultra nejvic! 12:)

      Vymazat
    2. Presne tak to vidim i ja, nebaham, zacnu prskat taky (a taky, ze jo) :-)

      Jinak to nevidim negativne , pro me sezona "zacina" ted budu mit klid, v mrazech beham jen ja a par silencu, Ladronka, Sutr, vsude prazdno, proste parada :-)

      Vcera jsme kakili az do 3 (pres 3 hod v kuse na parketu) a pak jsem si dal 11 km domu, vyspal jsem se a sup zpet pro auto :-) Ani zivacka jsem nepotkal :D

      Vymazat
    3. :) no ja to taky nevidim negativne... Konecne vzdycky lze "adjustovat" :) cile zase nahoru, ne? :)
      Ses borec, po tom vsem se sebrat a bezet zase domu..MSF! 12:)

      Vymazat
  3. Já nic neadjustuju a to slovo je pěkně hnusný. :) Včera jsem slyšel, že se bude rušit slovo "jsem" a místo něj se bude psát "sem". No potěš.

    A moc pěkný článek, jako obvykle. :) Co to jsou ty deprese? :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co to je za silenost? "Nejsem" bude" nesem"?

      Vymazat
    2. Tak to se omlouvam.. V ramci pripravy na vikendove ucebni maratony:) uz mi to v hlave preskakuje..:)
      Kdyby byl duben, tak bych si rikal, David prisel zase s nejakym Aprilem... Ale v listopadu? No to me cekaji veci..
      Deprese? Zatim se snazim vyhybat, ovsem nekdy mi to pripomina uplny kobercovy nalet. Ty lidi se snad nekde organizujou, aby pak prisli v houfu:). Uz jsem jednoho poslal na Nuselak s tim, ze prej ctvrty pole na pravy strane se da prelezt.:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
    3. Ad první odstavec: Schválně jsem se díval do slovníků, které tu mám při ruce a se slovem adjustovat nemá problém ani jeden z nich, včetně Váši - Trávníčka z roku 1946. Jenom snad, že použití ve smyslu přizpůsobit je marginální, pokud vůbec přípustné.

      Byla by ale zajímavá soutěž o nejlépe adjustovaný tréninkový plán. Já bych pro adjustaci použil paspartovací nůž.

      Vymazat
    4. Ondreji, je videt, ze jsi znalec a labuznik:).

      Vymazat
    5. Kdo bude příliž používat sloveso "adjustovat", toho budu adjustovat paspartovacím nožem. :D I když vůbec nevím, jak vypadá.

      Jinak nám to ve škole říkala učitelka na rétoriku.

      Vymazat
    6. Davide, zase jsi me dostal. Ted abych se bal rici "adjustovat"... Bratr se puvodne vyucil kniharem, tak vim, co je paspartovaci nuz! :)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  4. Poté, co poslední třetina letošní sezóna probíhala ve znamení Cimrmannovy frustrační kompozice s tím asi taky něco udělám. P. S. Já jsem maraton ve Stromovce odpískal úplně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslim, ze rada lidi, co sem zabloudi je vyrostla na JC a tak jsem jen cekal, kdo prvni prijde frustracni kompozici -- JC v ní střídá prvky očekávání a zklamání.:)
      Dekuji, nezklamal jsi!
      MSF! 12:)

      Vymazat
  5. Není trochu brzy na novoroční předsevzetí? :-D Ale jinak máš s těmi přehnanými očekáváními naprostou pravdu. Já je měl o Austrálii a ta mě nakonec pěkně zklamala. No co, nic moc extra špatného se nestalo, život jde dál s novými zkušenostmi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No novorocni to zatim neni:), ale jak jsem byl "pod palbou" ruznych negativnich hlasek a scenaru.. tak to ze me nejak prirozene vytrysklo, jako obrana..
      At jsem pripraven.
      Zase, kdyz si uvedomime, ze to nase zklamani je mozna jen zdanlive, tazene tim, ze jsme cekali prilis moc, tak se rada veci zklidni a clovek si presne jako ty rekne.. "no nic moc extra spatneho se nestalo".. a to je super.
      MSF! 12:)

      Vymazat
  6. Ahoj Honzo,
    narazila jsem na tvůj hezký blog, časem si tady toho pročtu víc. K tématu: já zatím "neadjustuji", mám za sebou první rok (a kousek) běhání a zatím jsem ve stavu euforie ze spojení "já - běžec", namlsaná zlepšováním času na 10k a přesvědčená, že zlepšování ještě chvíli i navzdory věku (45) potrvá, natěšená na první jarní půlmaraton... počkat, nezadělávám si tady na zklamání? :-) Asi bych mohla malinko ubrat, ale já si říkám, že je to požehnání, když člověka něco baví. Svět je hned hezčí.
    Přeju ti co nejvíc příjemných překvapení a běhu zdar!
    Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. diky pavlo..
      no ja jsem znamy tim, ze pro radost jsem ochoten i trpet:)! aneb jak rika klasik, nechci slevu zadarmo!:)
      at nam to hezky, vesele a radostne beha. msf! 12:)

      Vymazat
  7. Honzo, parádní čtení jako vždy. Ještě než jsi tohle napsal, tak tahle myšlenka o přehnaných očekáváních tak nějak "prosakovala" mezi řádky tvého psaní a mě pomohla si běhání (a nejen to) více užívat. Jen jsem to neuměl nějak pojmenovat. Teď už je mi to jasné, díky :-) Když si člověk uvědomí všechny proměnné, které na náš život působí, tak je někdy opravdu zázrak, že vůbec nějaké pocity štěstí zažíváme. Ještě jednou díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Petre, jak vis, mozna az prehnane se snazim drzet si tu radost, i kdyz je to leckdy boj:), ale porad verim, ze stoji za to..
      Ono mezi nama treba bych dal letos 10k "v pohode":) pod 40 min a treba bych i ubehnul maraton pod 3h, ale musel bych se neceho vzdat.. a to se mi nechce. vzdyt ja jsem spokojenej i tak a moc!:)
      A kdovi (myslim, ze urcite), jestli by prehnane upnuti na nejake rekordy a jejich ocekavani mi nespalilo vetsinu radosti.
      A tak te radosti zdar! At zije ultra! 12:)

      Vymazat
  8. Zajímavé.
    Zrovna když se chystám psát o nějaké přípravě na příští rok, cílech a o tom, že je pro mě zbytečné se honit za nějakými rekordy, tak se tady objeví takovýhle článeček.
    Všechno je to nějak spojené..
    PS: neadjustuju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) to ja se nebojim adjustovat. Nekdy i mirne nahoru:).
      Jinak rikam to furt, zijeme v nejak propojenych vesmirech:), to nemyslim nijak sektarsky, ale ze velmi casto to co prozivam ja nebo ty neni izolovane.
      Ja si pripravil pro negativne pusobici lidi kolem takove univerzalni odpovedi o svych planech:), jednak adjustovane dolu a jednak prestrelene. [treba je to dorazi..:)]
      Prikladem jedne odpovedi je, ze jsem postoupl do vyssi veteranske kategorie a ze chci pristi rok ve Stromovce, na mistrovstvi v maratonu veteranu byt ve sve kategorii na bedne:). Toho rejpala malem kleplo:).
      Ale ted zase k ten normalnim cilum.. behat, jak to pujde a daleko, jak to pujde, pardon.. POBEZI!!! MSF! 12:)

      Vymazat
  9. Špatným zprávám je třeba předcházet a přinejhorším jim předřadit optimistická hesla :-) Alibistické adjustování targetu není na tasklistu dnešního meetingu :-) Nejjistější metoda je na novou sezónu naplánovat spoustu ambiciózních očekávání. Statisticky vzato, se vždycky něco ujme a ten zbytek se holt jen nepovedl kvůli nějaké rýmičce. Přeci nechcete plnit na 130, hyjééééé :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Clovece, ta veta je naprosto luxusni. Myslim, ze znis jako autor cernyho petra:)! Ty musis bejt taky firemni "asset" :) a provokater, jako ja..
      MSF! Udernictvi a blaznivym cilum zdar! 12:)

      Vymazat
  10. "kde je tvá radost, celou cestu ses radoval a těšil jako malej kluk na vánoce, kam se poděla tvá radost.Já taky nevěděl co tady najdeme" ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) radosti u me plno, o tom zadna, ale zjistil jsem, ze je lepsi nez tem adeptum na sebevrazdu:) -- co to na me casto zkousi-- davat svoji energii po hrstech, tak jim jednoduse rici, nesmis toho tolik cekat.. pripadne je poslat do Pelhrimova, ci kam spadaji s krematoriem, at vedi, do ceho jdou:).
      MSF!

      Vymazat
  11. Plnění "přehnaných" plánů nebo očekávání jsme odpískali již před řadou let. Když se nám v horách či na skalách (opět) nepodařilo vylézt na vrchol, po návratu můj kamarád říkával "zase jsme přežili". Od té doby to tak vidím - zase jsme přežili (cokoliv), tak proč se nepoplácat po ramenou.
    Jo a s dovolením, opsal bych si tvé cíle na příští rok. Hodí se mi ..
    :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je moudry.. Ja si z dovolenim taky vypujcim tu hlasku.. .. zase jsem prezil:) a doplnim .. a zase jsem si to sakra uzil:).
      Tak to vidim pozitivne..:). MSF! 12:)

      Vymazat
  12. Ufff, ako to tak citam, tak som sa hned prelakol, ze este nemam darceky pokupene, ked ty uz bilancujes rok a planujes dalsi. Ale potom mi trklo, ze je este len polka novembra. Tak nestresuj :) Rok este neskoncil a teba stale caka ta prazska 100ka, nie?
    Inak strategia by to bola dobra, ale ako ta tak poznam, tak ty urcite este par ambicii mas a maraton pod 4h to urcite nie je ;) Tak budem drzat palce, aby vysli aj tie nenapisane plany!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vsak to spolu proberem, tedy aspon doufam... Co Brdska za magickych 4:12? :) To je cil jaxvinja, ne?
      No Prazska stovka asi na me bude cekat jeste minimalne rok.. Asi jsem to nezduraznil, ale nakonec nemam povolenou zmenu a tak v sobotu 8.12 pracuju a nemuzu bezet.. Ale mam napad..:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  13. Ja adjustuju kazdou chvili podle toho, jak se mi chce. Uz neplanuju a vetsinou jsem jenom pozitivne prekvapena.
    Ad stesti - trochu jsme to dneska nakousli, hlavne neztratit touhu poznavat a ucit se a jit dal. Nasim cilem budiz cesta.

    A jeste jedno si dovolim - dnes me upozornila kamoska na clanek, ktery myslim velmi dobre odrazi "narodni stesti"...
    http://dialog.ihned.cz/komentare/c1-58613150-tradicni-podoba-oslav-listopadu-1989-v-zemi-ktera-vi-jak-byt-nestastna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vsak uz to tady zaznelo.. tradicni Cimrmanovska frustracni kompozice.. ocekavani se misi se sklamanim:). V tomhle asi vubec nejsem Cech, snazim se, fakt se snazim :) si veci uzivat, radovat se.. a nedostavat se do "frustraci".. Ovsem, jak jsem naznacil, je to vsude kolem. Proto jedina obrana, nenechat se temi ostatnimi stahnout "pod vodu":). Nejlepsi je asi utikat pryc.. proste behat..;)
      MSF! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...