pátek 21. prosince 2012

Hodina v životě aneb život po hodinách

Schválně, zkusme si společně udělat malé početní cvičení. Jeden tropický rok má 8.766 hodin a pokud budu relativně optimista, tak mám před sebou ještě řekněme 30 let života, což je 262.980 hodin. Když si uvědomíme tu konečnost, ať už je to 250 nebo 300 tisíc hodin nebo kolik to dělá u vás, tak je to konečné číslo. Prostě je to tak. Je dobré si to uvědomit.

I když můj časový plán/rozvrh nebo jak se teď populárně říká "time management" pořád stojí za starou bačkoru, pracuji usilovně na zlepšení. Ale aspoň jsem se dostal do fáze, že nežehrám na čas. Jasně, každý říká, že času není nikdy dost.. Ale snažím se už nějakou dobu žít prostě s tím, že času je přesně tolik, kolik ho je.. Otázkou zůstává, co si do něj "dát", jak a s kým se o něj dělit.. Myslím, že už jen tím, že jsem duševně dospěl k tomu, že náš čas je pevně daný, tak jsem na tom o hodně lip:). Teď se jen postupně snažím si to časové "utrácení" zlepšit.. hlídat si, co ve zbytku času, který mám, co budu dělat:).

Někdo to může brát depresivně.. 8-10 hodin stráví v práci, která ho třeba moc nebaví, ale je tam protože je potřeba platit účty, 6-8 hodin spí a pak mu zbývá 8-6 hodin pro něco jiného, pokud začnete počítat takhle, tak najednou to hodinové počítadlo je ještě drsnější.. Ale možná ne.. Možná právě proto je fajn, když člověk dělá práci, která ho (aspoň trochu) baví a pokud už nás nebaví, tak nás to hodinové počitadlo nutí přijít na to proč a jak to změnit. Protože těch 8-10 hodin denně je strašný ranec. Je to ohromný kus života. A tuhle logiku můžeme použít ve všem souvisejícím..

Na tohle všechno myslím v adventním čase, když pobíhám a když po svém bojuji s časem a s neuváženými sliby, co jsem kdysi dal a jak postupně uzavírám staré dluhy/sliby, tak u nových slibu si už dopředu snažím říci.. a stojí to za to? Stojí to vůbec za to platit tím nejdražším co máme? Svým časem?

Co je zajímavé, že i při tom konečném rozměru času mi vůbec není líto "utratit" tu tvrdou (časovou) měnu za svoje pobíhání.. Protože z mého pohledu to je naprosto luxusně strávený čas. :)

Tak jak u vás? Bojujete s časem? Jak to vnímáte vy, obzvlášť v adventním čase? Před "koncem" světa?

Tradičně běhu zdar a ultra zvlášť! Pro něj není škoda času, protože stejně jako adventní svíce prosvítí můj den na hodně dlouho! 12:)

18 komentářů:

  1. Ano, ano..svatá pravda. Já říkám, že čas máš na to, na co si ho uděláš. Po (naštěstí) již dávno minulých pracovních epizodách, kdy jsem např. celý rok v kuse neměl jeden den volna, si ten čas fakt dělám. Dříve lezení po horách, teď běh ... a moc bych chtěl v mých zbývajících hodinách (asi to budeme mít podobné, já asi nepatrně míň)hory a běh spojit. Zdá se mi, že k tomuto spojení taky míříš, že ??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Presne tak... ja jsem ted prosel (a jak veci uzaviram, tak jeste prochazim) silenym casovym martyriem... Vecny boj, abych stihal tohle nebo ono a pro spoustu opicin najednou neni cas na ty dobre a podstatne veci...
      Jak je dneska jeste ten "konec sveta":) [tedy v kramech to tak vypada uz delsi dobu:)] tak se snazim i neprijemne a odlezele veci resit a delat... ale pave pritom si nastesti clovek zacne uvedomovat to podstatne.
      Co se tyce behu a behani v horach, chystam si dat pekny darek:), no nebudu radsi nic prozrazovat, ale jen to pomysleni me desi a dela radost zaroven:).
      hezky advent! msf! 12:)

      Vymazat
  2. Jako obvykle mi mluvis z duse. Jak me okolnosti pred par tydny donutily zvolnit, sly moje uvahy presne tim smerem: rozhovorem s blbcem nechci uz ztratit ani minutu, ale 'quality time' muze trvat, jak dlouho chce. Cili tech 300 hodin stravenych letos pobihanim a vubec sportovanim (a 30+ tydnu stravenych s pocitem, ze budeme brzo rodina) patri rozhodne mezi cas, ktery je treba natahovat a uzivat si... Krasny advent!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dik. myslim, ze si vic lidi zacina uvedovat neco jako hezky ztraveny cas, mile chvile, prijemne pocity... rada radostnych a hezkych chvil i darku me paradoxne stala velmi malo penez:), na vetsine bot mam treba km pod 2kc... ktery automobilista tohle ma, ze:)? a ty radosti k tomu.. msf! tem nejblizsim zdar a slava! msf! 12:)

      Vymazat
  3. Zdravím všechny -i ty druhé-co už ráno v 5 hod mohli nasávat ledový vzduch a vítr v něm proudící.Já zas prožívám něco jako ve filmu Na hromnice o den více.Jelikož běhám ve stejnou dobu tak potkávám ráno stejné lidi jdoucí z vlaku nebo do práce či pejskaře.Takže už si říkám na určitém místě:za pár sekund vyběhne foxterier,zastaví se na hrází,zvedne nohu a vyčůrá se a poběží k řece,za ním vyběhne páníček s vodítkem a bude mě míjet napříč.Za dalších pár vteřin vyběhne z lesa vlčák,bude na mě koukat jak probíhám kolem a pak se rozběhne za mnou.Pak se vynoří páníček a bude na něj pískat.A za chvíli vyjde ze zákruty stezky blondýnka jdou prostě někam....
    A fantastické na tom je,že to vím dříve než se to stane.A když se to zažívá opakovaně a ono se to děje vzniká pocit časové smyčky a hlava to někdy nebere.Ale vždyť i my se pořád točíme ve stejném kruhu denních stejných zvyklostí.A je třeba z nich někdy utéci.
    Ivan

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky mam casto pocit, ze v tech pravidelnych bezich potkavam stejne lidi na stejnem miste..:), a proto dobre nekdy opustit svoje zvyky, hranice a ritualy a bezet nekam daleko a pryc:).

      at se nam hezky beha a jeste lip zije:). msf! 12:)

      Vymazat
  4. Dneska mi Honzo mluvis z duse ....
    Ano cas je to nejdulezitejsi co mame, je to to jedine, co neovlivnime, zato on nas ovlivni na cely zivot ... Bud nas odpouta, nebo spouta, zalezi jak moc se rozhlizime ....

    Na cas uz mi nikdo a nic sahat nebude, muj cas patri me a moji dceri a memu behani, pak je teprve to ostatni, pokud JA tomu urcim nejaky cas :-)

    Mrzi me, ze jsem nemel deti drive, abych si uz drive uvedomil, jak clovek muze svuj zivot promrhavat. Moje dcera a moje behani me tak naplnuje ze i kdyz me propichas na vsech mistech, tak neprestanu nikdy vytakat .... Jsem rad, ze konec sveta mi umoznil dalsi davku casu, ktery mohu venovat sve dceri a ucit se od ni a kdyz spinka, tak muzu relaxovat behem a tesit se zase na dalsi veci, co den prinese :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) tak to me tesi dvojnasob.. i to, ze jsem mel deti relativne brzo a ze i pri svem silenem vypeti jsem si cas s nimi nedal vzit.. je to skvely cas, slovy bankeru, naprosto luxusni investice, ktera tesi celou dobu. :)
      detem a behu zdar! msf! 12:)

      Vymazat
    2. Kluci, budu si k vam chodit pro rady, jak skloubit behani a deti...

      Vymazat
  5. Opravdu velký podnět k zamyšlení tenhle blog. Že náš čas je konečný, to tak nějak víme, ale to vyčíslení mě docela usadilo do židle, je to něco jiného uvědomit si svou konečnost takto konkrétně. Díky za tenhle pohled, budu o tom hodně přemýšlet.

    Čas je moje celoživotní téma - dlouhá léta jsem studovala, pracovala a starala se o děti, teď dělím čas mezi dvě práce (obě mě baví), psaní disertace, běh, veslování, jógu, hudbu a divadlo, čas s dospělými dětmi, čas s přáteli. Skloubení toho všeho ale ještě pořád nemám vyřešené. Dost poslední dobou přemýšlím o tom, kolik času trávím na internetu a zda je to čas strávený smysluplně. Na jedné straně si říkám, že právě internet bych měla hodně omezit, na druhé straně jsem pouze díky zajímavým stránkám a diskusním fórům znovuobjevila sport a denně tu nacházím nějakou inspiraci (která je v životě k nezaplacení). Můžu se zeptat na tvůj názor? Čteš třeba blogy svých přátel a další stránky denně?
    Ať se ti daří.
    Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Pavlo, tak v jedne veci mas naprostou pravdu.. vse je relativni a i kdyby me vsechno mozne bavilo, tak preci jen neco me bavi vic:), takze si to nejak snazim utridit.
      Pokud mohu rici, vetsinou plati paretovo rozdeleni - kdyz to parafrazuji, tak treba v tom, ze 80% nasich prijmu nam prinaseji aktivity, kterym se venujeme mene nez 20% casu.. Podobne i s temi radostnymi rozmery.. Takze jde o to trochu ten pomer, nebo "nepomer"narovnat... Usilovne se o to snazim:). Po roce odmazavam sliby a pracovni zavazky, ktere jsem na sebe uvazal, kdyz bylo potreba. prijde mi to, jako kdyz chces otocit zaoceanskou lod. Zacnes tocit kormidlem, ale uvidis male otoceni az za hodne dlouho. Ale zase kdyz das veci do pohybu...:)
      Se ctenim a brouzdanim na netu je to problem:), snazim se to delat, kdyz uz jsem unaven, nebo misto televize.. ale spratelene blogy a zajimave stranky sleduji. Asi jde vzdycky o to najit ten balanc. A sakrys, uz je po bondovi (0:07), uz se blizi i prevraceny honza (0:21), tak jen MSF! at se dari 12:)

      Vymazat
    2. Ivan... Pavle a Honzo.Vám i všem návštěvníkům těchto www posílám přání hezkých svátků a zbytku života.
      Tak jsem si uvědomil paradox.Na rozdíl od Vás dvou nemusím omezovat práci.Už žádnou nemám:)Mám obrovské množství času.A cítím se nejšťastnější za dlouhá léta.Mám pocit,že pocit štěstí nepřichází sám od sebe.Člověk si ho musí zasloužit a dostat se na vyšší mez poznání.

      Vymazat
  6. Také jsem si "zbytek života" kdysi přepočítala na hodiny a pokaždé, když jsem pak nějak lenošila či si třeba hrála nějakou hru, říkala jsem si: zase jedna promarněná hodina. Jenže pak jsem usoudila, že takhle se na to nesmím koukat, jinak bych se zbláznila. Důležité je, ty hodiny si užít a prožít. A je jedno jak, hlavně že mi to přináší radost. Protože jak říkala pro změnu má babička: člověk neví dne ani hodiny....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) no tak to vidime podobne... nema cenu se zabyvat "promarnenymi" hodinami, nezijeme v pracovnim ukolu, ze?:) Take celkova efektivnost me zas tolik netrapi.. Jen si tohle je dobre uvedomit, abych zbytecne neztracel hromady casu s necim (nekym) co nechci. Protoze casu je jen tolik, kolik ho je:).
      MSF! HH

      Vymazat
  7. K tomu, co jsi 12Honzo napsal, už se těžko dá cokoli dodat. Teď se jen nenechat připravit o ty hodiny, co máme pro sebe. A jestli je vyplníme během, háčkováním nebo čímkoli jiným, co nás baví, to už záleží na nás ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :), rekl jsi to tak, jak to je.. U nas se moje pobihani bere spravne jako muj (velky) konicek... je to stejne, jako kdyz clovek sbira znamky, chyta ryby nebo hackuje.. kazdeho chytne za srdce neco jinyho. a to je dobre.. jinak bychom se na tech stezkach nehnuli!
      hezky vanoce! 12:)

      Vymazat
  8. Ja mam teoreticky tych hodin celkovo k dispozicii asi troska viac, ale tie tvoje pocty na mna napriek tomu posobia trocha depresivne. Budem si musiet asi lepsie zacat delit cas. Ale aspon som rad, ze "mrtvy" cas venovany dochadzaniu do/z prace som zacal venovat behaniu. A zacal som menej spavat a radsej si rano vybehnem...
    Mas vsak velku pravdu v tom, ze by sme nemali robit veci, ktore od nas caka sirsie okolie (okrem rodiny a najblizsich), ale iba veci, ktore robit chceme - cas je fakt prilis vzacny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) no at to pocitam, jak chci, tak asi tak o 150 tisic:), ale ten princip je stejny. nenechat si brat zbytecne, to co patri tobe, tem co mas rad a tomu, co mas rad:).
      MSF! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...