úterý 17. září 2013

Na čem (mi) záleží...

Uvědomuji si spolu s ostatními známými "spolu-blogery" :), že je jak Renata trefně řekla.. "přeběháno".. Objevují se nové a nové portály, běžecké servery, speciální publikace, články, skoro každý časopis/magazín píše o běhání, dává tipy pro běžce, redaktoři novin běhají Beskydskou sedmičku, aby měli o čem psát..:)... Virtuálně je snad každý kolem "běžec".. ale i v parcích se vyrojilo nebývalé běžců...Ještě aby prezident a politici před volbami začali běhat.. To by mě asi vážně kleplo!:)

Je pochopitelné, že v té zvednuté vlně běhání -- svoji velikostí dosahující úrovně tsunami:) -- řada z nás stejně jako já.. (možná) cítí vlastní běhací krizi.. Něco (třeba) bolí, objeví se třeba i maličká rýmička:) doprovázená nechutí jít běhat, není potřeba si vůbec o běhání s někým povídat, psát, natož o něm číst... prostě tradiční symptomy přejedení, nebo přesněji "přeběhani"..:).

Sám jsem se teď ve všem v posledních dnech různé plácal :), vnitřně se vymlouval na menší nastydnutí, bolest achilovky a kotníku... na předchozí zážitkovou smršť:)... Ale tak jako tak.. Při všech těch problémech jsem se šíleně úporně držel toho svého pobíhání... Jak teď mi píše z duše BS:
"Pak chce mít člověk v hlavě tmu a běhání je prokletím. Nikoliv pro radost, ale jen proto, že musí. Protože jinak žít neumí. Možná ani jinak žít nechce, nebo se jinak žít bojí. A jako již tolikrát před tím ... levá před pravou, pravá před levou ... občas zakopne, občas si zkroutí kotník, někdy dostane větví do ksichtu nebo mu trny akátů rozedřou na holeni kůži do krve. Dech tradičně nestíhá a pot pálí do očí. Neví jestli ho to ještě někdy bude bavit ale přitom neví jak přestat."

Prostě si najednou znova uvědomuju, že neběhám kvůli ničemu jinému, než kvůli sobě, kvůli svým pocitům, kvůli tomu viditelně-skrytému:) boji, o kterém se snad ani nedá a ani nechci/neumím psát.. Neběhám delší vzdálenosti proto, že "už skoro každý běhá maratón" :)... abych se odlišil... kašlu na to.. A znovu sí říkám, že je mi absolutně jedno, jestli běhají v parku všichni, nebo jen já tudy probíhám...:)

Navíc je jasné, že virtuální realita a sociální sítě to dělají ještě horší:). Proto jsem si na nějakou dobu zakázal mimo opravdu spřátelená místa:) o běhu na netu číst.. Zahlcuje mě to a nutí mě to se nějak vnitřně vymezovat. Například většina toho, co bylo v poslední době napsané o dlouhých bězích je v 95% doprovázena ságami o růžovém kamarádovi, íčku, vitamínu I, zázračné pilulce, brufíkovi... Zaráží mě, že lidí, co se vydají na delší běh (často i na 1/2M distanci) to zobou skoro jako slepice zrní, někde to dokonce pořadatelé dávají i do povinné výbavy (!)... Asi jsem blázen, ale kam to ten svět spěje?:)... Pak se zamyslím a hned se opravím a říkám si.. Honzo, základ je nečíst... nezabývat se tím... Nejsem toho součástí.. Nezáleží mi na tom.

Vždyť proč bych měl koho soudit, proti komu-čemu se vymezovat.. Je přeci obecně známé, že kombinace ibuprofenu a dlouhodobé zátěže je velmi nebezpečná.. ale ví to každý.. Ale nemám důvod proti tomu brojit. Je to každého věc. Ovšem motivován -- udělal jsem si pro svoje kamarády malý výzkum a musím potvrdit...je to v barvě!!!

Jak mě teď symptomaticky trápilo tělo, tak jsem si koupil dvoje lentilky. Pečlivě jsem oddělil specifické barvy (je vidět, že růžové jsou asi obzvlášť léčivé, protože jich tam bylo nejméně!).. na stranu jsem dal růžové na bolest a modré... no co kdyby někdy v budoucnosti.. bylo potřeba, že? :)

Po dvou aplikacích při pomalém vyběhnutí.. byť v dešti a slotě.. musím říci... něco na tom je! .. a pak mi to došlo. Je to v barvě.. Na barvě záleží!! Na podporu mojí teorie dodávám, že to byla sukénka růžové barvy, co mě na ZG přes veškeré moje obtíže a křeče neochvějně dovedla do cíle, že?:)

Běhu zdar! Ultra a dobrým kamarádům zvlášť! Soustřeďme se na růžovou!:)

PS. Ted když vybíhám, tak běžím -- stejně jako většina těch čerstvě vyběhnuvších -- kolem rybníků parkem... Často mám s sebou Deri na vodítku... Je symbolické, že ji odepínám, právě když odbočujeme z parku do údolí. Tady začíná svoboda, tady je volno..:)

PPS. Modré jsem nechal sníst kolegovi pro jistotu:).. Říkal, že ale nic:(... Tak teď nevím, asi špatná modrá..:)

63 komentářů:

  1. Tohle je velmi žhavé téma. Ale nechce se mi k tomu veřejně vyjadřovat. Vyjádřím se při tradičním setkání :o) Drž se a nevěš se ;o))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vim, vim.. Puvodne jsem si rikal, ze je to komicky, ze si treba o virtualnim prebehani pisu na svem blogu, ze:)? ... Ovšem vzdycky jsem si sem psal svoje okamzite pocity, jako urcitou pamet.. Sice jsem ted zabloudi [diky vsem tem sitim:)] vyrazne vic nez tech 5-9 lidi na zacatku:), ale rozhodl jsem se, ze se budu chovat tak, ze je mi to jedno... Pisu si hlavne sebe, velmi osobni veci neprojdou drobnou autocenzou..
      No tesim se na tradicni setkani blogeru a pratel:)... MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Hezky jsi to napsal, doufám, že RFO věrný zůstaneš a dáš vědět, jestlis byl běhat se synkem, anebo s Deri :-)

      Vymazat
    3. :) petre, ted byla doba, kdy jsem premyslel, jestli si vest on-line trenyrkovy denik.. a jestli si vest vubec trenyrkovy dennik.. ovsem ta moje ciselna posedlost:) a potreba kontrolovat boty a kilometry v nich.. to zase zvitezilo:)... takze pochopitelne bude videt, kde a jak pomalu jsem se plahocil..:)
      mej se fajn! 12:)

      Vymazat
  2. Život je barevný stejně jako ty lentilky a je jen na nás jestli bude tokový nebo jen černobílý :)) Nejenom během člověk je živ :) Někdy nám zábava a koníček přeroste přes hlavu a pak aspoň já na sobě pozoruji příznaky chamtivosti :))Neboť musím pokračovat abych nepřišel o to co sem tak složitě vybojoval. Takže je čas odbočit na neprozkoumané pěšinky nebo se vrátit na ty dávno zaprášené.
    Honzo držim ti palce ty to překonáš :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) dik.. Ta chamtivost a kilometromanie tu u me bude jiste taky.. Mozna i posedlost, pokud ji u me chapes dostatecne velkou:)..
      S tim zivotem mas jiste pravdu.. Ovsem beh je u me jedno ze silnych kotevnich lan, co (zatim) drzi pevne ve vsech bourich..
      Sezona 2013 je "zavodne" za mnou:). Byla skvela. At zije rok 2014! :)
      Ted me ceka asi to nejlepsi... Znovu se tesit.. znovu prekovat sam sebe prave v te pravidelnosti.. v te "chamtivosti" :)... Vsechno jiste uspesne proberem na nejakem tradicnim setkani.. MSF! 12:)

      Vymazat
  3. Pravda pravdoucí. Taky jsem se snažil dříve číst všechno (běhej, bezva beh, forum,...), ale za prvé je toho už opravdu moc a člověk by nedělal nic jiného a za druhé se to všechno opakuje (až na pěkně popsané zážitky z ultra na jak říkáš, spřátelených stránkách :)) a vlastní zážitky jsou stejně nejlepší.

    Už i ty zážitky z ultra začínají být IMHO moc časté a občas mi to přijde jako číst si oslavné ódy na maraton zaběhlý za 5 hodin. Ale nic proti, ty lidi si to píšou pro sebe a je můj problém, že si to čtu. :) Jen ty růžové pilule mi jsou proti srsti. Kromě toho, že je to nezdravé, což by mi mohlo být buřt, tak je to svým způsobem i dopink.

    V poslední době mi největší radost udělaly ty dvě fotky ze sedmistovek a na nějakou dobu mi to stačí. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Forum na behej jsem zdarne odrizl po prvnim 1/2 roce meho zacatecnickeho behani.. stresovalo me to.. kazdy vedel vsechno, ale pritom byl porad zraneny, nebo mel jine problemy:)... Nerikam, ze nejsou kolem zajimave veci, ale ted me ta premira informaci -- proste TMI :) -- a vysoky vyskyt do jiste miry (pro me kontraverznich) temat.. vcetne vyprava na ultra s batohem nabitym ruzovymi platicky:) atp... premyslel jsem co s tim.. a vyslo mi nejednodussi pravidlo..
      Necist:), neucastnit se toho... nejsem ani odbornik, nerozumim tomu, ale vadi mi to, neni to v duchu, ktery me dela dobre a tak tam jednoduse nepatrim:).. Tim nerikam, ze jsem lepsi-horsi.. proste jsem mimo:)..
      Myslim, ze to bylo velmi dobre rozhodnuti.. moc se mi ulevilo:).
      Podle me jsi to rekl spravne.. Je to moje chyba, ze to ctu:).
      Mala izolace mi neuskodi... MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Ještě doplním, že jsem na běhej.com fórum šel hledat pomoc s kuřím okem. :) Ale pak zase ne.

      Vymazat
  4. Ja myslim, ze se nemusis bat, tahle behaci modni vlna zase odezni. Producenti behacich bot a tricek z ultramodernich materialu brzo saturujou trh a prestanou investovat do marketingu a svet se vrati do svejch koleji.
    Nakonec nejdulezitejsi je stejne jenom tvuj vlastni boj a tvuj vlastni pocit. Zbytek zmizi v propadlisti dejin.
    Zda se mi, ze clenove a priznivci tvoji (nasi?) bloggerske skupiny to vidi podobne - mozna to je prave to, co nas spojuje, at uz se trapime na par kilometrech nebo na stovkach mil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) April, to se mi libi.. "nase skupina" .. to zni jako treti odboj:)..
      Ne vazne, zase bych nechtel, aby to vyznelo, ze jsem proti rozvoji behani.. Vubec ne.. Mne absolutne nevadi -- naopak ji i svym zpusobem vitam -- modni vlna behani.. Jen to spojeni s tou virtualni realitou a prehrsli vseho pusobi (tedy na moji malickost) az odpudive a rikam si, ze sem/tam nepatrim..:).
      Uz jsem i uvazoval, ze se uplne odriznu:), vcetne blogu od virtualniho sveta, abych s temi "podnety" nemusel vnitrne "bojovat"...[Nastesti nemam FB]. Pak jsem si ale uvedomil, ze prave navstevnici a "komentatori" zdejsiho meho soukromeho prostoru se z velke casti stali mymi dobrymi kamarady.. a tak jsem tohle "reseni" zavrhnul:)
      Proto se snazim s virtualnim svetem (mimo ten muj a overene "svety") komunikovat opatrne.. a tak radeji nectu a branim se jakymkoliv hlubsim kontaktum mimo mista, ktera znam...
      Jinak behu zdar! Nebojim se, ze kudy beham bude nejak precpano.. a kdyz.. tak se posunu jinam a kousek dal:)..
      A pochopitelne.. I kdyz pohledem na statistiky se da tusit, ze to nejsou jenom web-roboti, co reprezentuji cisla o navsteve.. Trochu me to desi, ale jsem za ne nakonec rad.. Zatim jsem se skoro s kazdym, kdo mi sem neco napsal setkal a byli to [s vyjimkou smazanych komentaru:)] fajn lidi a budouci kamosi...MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Musí to bejt věčnej boj, ale jestli se můžu přimuvit, nebal to tady: je to ostrůvek pozitivní deviace, pro mě osobně další velkej letošní čtenářskej zážitek (2009-2013 - čtu před spaním) a velká inspirace! j.

      Vymazat
    3. :) dik.. pokud ti moje cesta pomaha si najit a vyslapat tu svou.. a pokud te moje zapisky z ni jakymkoliv zpusobem inspiruji, tak mam jenom velkou radost.. treba se na nejakym zavode setkame.. at se dari a at nam to beha!! 12:)

      Vymazat
  5. no přesně vím o čem píšeš, občas taky bojuju s chutí se úplně odříznout, člověk se cítí zavalen tou spoustou informací - ta úleva, když nic neví :) ale jak píše April - je to jen dočasné a za chvíli se to vrátí do starých kolejí a nejdůležitější jsou naše vlastní prožitky :)...mimochodem běžíš šumavský Šutr?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, nebezim.. mam ted sraz spoluzaku po 35+ letech:) a zaroven jedu za maminkou, abych slysel, ze bych nemel uz behat.. a jestli nebeham moc casto a daleko.. Budu po pravde odpovidat, ze zas tak moc casto nebeham, ani tak daleko... ze jsem porad nekde kolem baraku:) a ze znam spoustu lidi, co behaji mnohem dal.. a co jsou mnohem blaznivejsi...:)
      To maminku zase na nejaky cas uklidni, protoze ja nelzu. Jen mozna nerikam uplnou informaci.. Ale neni to vlastne presne to, co rodice chteji slyset? :)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  6. ... no vidite! ... a ja vzdycky dostanu vynadano kdyz na rok prestanu psat ;)

    Ad ruzove pilule - za zminku stoji ze do nedavna na Leadville pouzivalo pilule cca 70% bezcu. Je to zhruba 4-5 let co se proti nim aktivne bojuje, neb nekoliv skvelych bezcu i obycejnych pobihacu kvuli tomu skoncilo na jipce a znicili si zdravi. I presto na letosnim leadville cca 40% bezcu vitamin i pouzilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no jo, ale rok uz je moc dlouhá doba :) ty ruzovy pilule - to teda fakt nechapu a doufam, ze k behani za tuhle cenu nikdy nedospeju...

      Vymazat
    2. :) ty pruzkumy jsou zradny:)... Ono to znamena, ze vlastne 40% lidi se i pri tom "tazeni" proti Vitaminu I nestydelo v Leadville priznat, ze ho bralo.. coz je fakt hodne..:)
      Mozna se to nemusi o tolik lisit od tech 70% pred lety, kdy zadne "predsudky" :) proti Ibuprufenu neexistovaly..
      Jinak pro BS.. ne ze toho vyuzijes k nejakemu stahovani do ustrani.. vdyt jsi prave vylezl:).
      12:)

      Vymazat
  7. Hm, zajímavé téma. Psát či nepsat, to je oč tu běží..
    Asi každého bloggera už napadlo s tím skončit a nebo to dokonce udělal.. Po pravdě nic není věčné a všechno má svůj konec, někdy pozvolný, jindy náhlý..
    Jak jsem se zmínil u Stína, je mi jedno, jestli píšeš často, nebo jednou za x měsíců. Jde o to, aby tě to bavilo a aby NÁM to něco dávalo, třeba jako tenhle tvůj příspěvek.

    No nic, jdu baštit lentilky (všech barev a všechny čokoládové)
    :)
    Hlavně ať je na běhu fajn!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidis.. a ja to vlastne takhle ani puvodne nemyslel:)... I kdyz je to taky tema k zamysleni..
      Ja si psat potrebuju:)... Akorat jsem do urcite chvile zil v tom, ze svet je maly:).. a pak me ty rozvinute technologie a rust bezeckeho (virtualniho) prostoru zahltil... A tim, ze hodne lidi pise, mluvi, diskutuje o vecech, co mi "vadi".. nevedel jsem, jak se k tomu postavit.. proto jsem premyslel o izolaci.. Nakonec to resim tak, ze "to" co mi vadi jednoduse nectu..:)
      A snazim se zit v tom jakoby izolovanem svem skutecnem i kdyz virtualnim svete.
      At se dari! at nam to beha.. nezapomen na svoji vyzvu.. ice kopcu.. ted nas ceka to hubnuti.. ufff potrebuji pred zimou zkusit zase dat jeste par kg dolu..:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
    2. On je problém v tom, že pokud člověk přečte něco, co mu "vadí", už nemůže vrátit čas a nepřečíst si to. Takže buď má potřebu sdělit světu svůj názor a nebo se na to vyprdne. Víc možností není. Naštěstí. :)

      Vymazat
    3. Jo a s těmi kily. Povýšil jsem postelovou dietu na vyšší level, ale to nemůžu tady takhle veřejně. :D

      Vymazat
    4. Advide... mas parvdu.. Jak jsem to cetl a drzel v sobe.. tak se mi pritizilo. Jak jsem si to priznal.. jsem jak ti anonymni alkoholici:).. na nejlepsi ceste..:)
      S tou dietou:), musis rici.. ted mam udrzovaci den/tyden.. nechavam se ruzne rezat a sit:), ale zitra uz zase bych mohl behat.. MSF! 12;)

      Vymazat
  8. Blogeři přicházejí a odcházejí - Honza zůstává. Kdyby si skončil, to by bylo jako zhasnout hvězdu námořníkům, kteří podle hledají cestu :-). Když se mi nechce běhat, motivuji se čtením tvých textů a vždy to zabere. Peggy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) peggy.. bridgit jones ceskeho behaciho prostoru.. ktera bohuzel svoje skvele texty smazla..:( [doted me to mrzi!]
      Tvoje slova potesi, i kdyz prehanis a umelecka nadsazka je ti vic nez vlastni..:)
      Oba vime, ze my to "psani"potrebujeme.. nekdy je problem s autocenzurou [ty nejzajimavejsi pristevky a zazitky casto nelze na internet proste dat:)], nekdy je problem s prilisnou otevrenosti.. ale zatim to vypada, ze bez toho sveho pocitoveho psani to "nejde" .. natoz aby to jeste "bezelo":)
      MSF! Nekdy se ukaz.. 12:)

      Vymazat
  9. Honzo, je fakt, že od začátku píšeš svůj blogg jako svoji paměť. A je jen na tobě, o kolik ze svých myšlenek a postřehů se s námi ostatními podělíš. "Běhacích" bloggů je stále víc a já poslední dobou čtu jen bloggy svých běžeckých kamarádů. Po tvém psaní by mi bylo smutno, ale nic bych s tím nenadělal, pokud by ses rozhodl nepublikovat.
    Běhání na IB je zhovadilost. Nechápu to a ani nechci to pochopit.
    Díky za tvou radu všem, že růžové lentilky fungují :-)) A pro nás starší je do budoucna jen škoda, že fungování modrých se neprokázalo :-)))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) diky Petre, ovsem, jak jsem uz nekolikrat naznacil... s myslenkou prestat si psat jsem si pohraval jen opravdu velmi kratce, protoze mi hned doslo, ze vetsinu, ne-li vsechny svoje bezecke kamarady znam prave kvuli svemu "psani":)..
      Proste nejak se neumim "popasovat"s tou premirou (protichudnych a pro me kontraverznich) informaci.. Nez jsem si uvedomil zde tak pregnantne recenou skutecnost.. Proste necist, nereagovat, nezabyvat se tim:)..
      Beham sotva 5 let, nerozumim tomu [casto jsem jeste takova udivena nadsenka:)], ale uz davno vim, ze beh mam hrozne rad a vim v jakych podobach se mi libi nejvic.
      Jinak ty modre:)... pry je to spatna barva:). Ovsem jak casto odpovidam nekterym doternym dotazum.. proc sakra furt tak a tolik beham.. "bezci maji lepsi sex":).. takze si myslim, ze zrovna ty nebudes potrebovat ani modre lentilky:).
      MSF! At nam to beha.. 12:)

      Vymazat
  10. Koukam, ze zase na stejne vlne :) Clovek si vzdycky mysli, jak je vsechno vidi jedinecne a ono houby, dalsi lidi prozivaj prakticky to samy. Akorat ja to teda po dobu rymicky proste balim, to se mi neosvedcilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) nelze nez pripomenout meho oblibeneho Kopernika: "pozice pozorovatele neni v nicem vyjimecna":)...
      S tou rymickou.. pokud je to nos a i malicko v krku.. osvedcilo se mi pomaly beh.. pekne se obleci.. multifunkcni satek kolem krku.. a kapesniky (pokud nejsi stejny cune jako ja) s sebou.. clovek se vrati, cisty nos, vetsinou je vyrazne lip..
      MSF! 12:)

      Vymazat
    2. To jsem zkousela vcera a malem jsem sebou sekla u vytahu. A to mi bylo jeste celkem dobre :) Diky za zkusenosti, ale asi to na me zkratka nejak neplati :(

      Vymazat
    3. Martino, kdybych behal bosej, tak sebou taky na mokrejch dlazdickach a schodech majznu! :)
      Asi pro bosorky:) plati jina pravidla.. kazdej nefungujeme stejne:). MSF! a srzim palce! 12:)

      Vymazat
  11. Jak říkáš - běh je velká móda, všichni to dělají (dokonce i moje dcera už má naběháno asi 50 km), všichni o tom píší a všichni se "fakt vyznají". Ale pravdu vysvětluje jedno horolezecké pořekadlo, že "dobrý horolezec je starý horolezec", protože to všechno přežil. Malý, poněkud morbidní dovětek říká, že "mladých hrdinů jsou plné hřbitovy". Lezu asi tak 35 let, ale teď už si ho moc neužiju, protože se musím z práce vrátit domů a živit rodinu, ale běh je (a snad dále bude) pro mě teď takový malý návrat do hor. To mě vede, to mě drží ... to ostatní jde tak nějak kolem, když chci tak se přidám ... a nebo ne.

    A ty pilule? V povinné výbavě závodu, o kterém s Veverkou přemýšlíme, mě to fakt vyděsilo. To nevím jak překousnu, abych si je zabalil. A ty modrý? Když se mi zdá, že by se hodila, tak si jdu zaběhat :-)
    Tak ať nám to běhá a staneme se starými běžci !!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uplne jsi promluvil z hloubi me duse.. Mimo jine -- Ja se trapil tim, ze bych treba B7 nekdy chtel bezet a rikal si, jak to koliduje s nove zavedenou tradici Baroka:)... A pak vidim IB v povinne vybave. Poradatele vlastne tim, ze davaji IB a analgetika do povinne vybavy vlastne nejen legalizuji jejich pouzivani, ale vlastne nabadaji a rikaji vsem okolo.. Je to v poradku, je to OK delat extremni behy a akce v horach a brat pritom analgetika.. No nic.. Zkuseni lide, jako ty, by jim snad mohli neco napsat..
      Moc se tesim za tebou do Jizerek.. A take si preju, at nam to beha a ta se staneme "starymi"bezci..
      MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Nostalgicky vzpomínám že jsem vůbec to mládí přežil :) (štand na šnůrce od pytliku na maglajz protože došel matroš ale to asi znáš :))
      Ale k tomu běhu :) Pamatuju že podobný boom zažilo i lezení a kdeže všichni jsou takže se nebojím, že za chvili budou plné popelnice běžeckých bot :)) Snad to nebudou moje :))

      Vymazat
    3. Honzo, jenom k te B7 - mam jednoho pritele, skryteho ultraka, na ktereho hodne dam, a ten sel (bezel) B7 nekolikrat a rozhodl se letos bojkotovat - prave proto, ze se z toho stala masova a komercni akce. Je spousta jinych, podobne krasnych, ceskych/ moravskych ultra. Takze ruzovy lentilky s sebou a vyraz do hor, kdyz se Ti zrovna bude chtit! :o)

      Vymazat
    4. Dik, no vsak uz jsem si to podobnym zpusobem vyresil:).. Je jasne, ze to vidime stejne.. Hned se mi ulevilo:)... MSF! 12:)

      Vymazat
  12. To vážně všichni zavírají krám, když se konečně mé grafomanské já osmělilo? :-)
    On se s módní vlnou ten koloběh běžců v přírodě v zásadě moc neměnil (...s nástupem deštivý/mrazivých dní řady prořídnou, a jakmile zmizí od přehrady rybáři, vydrží jen tvrdé jádro. Po novém roce nastoupí na pár dní/týdnů ti, co si dávají předsevzetí a na jaře zase ti, co se bojí plavek. Na začátku léta přibudou ti, co nasypou peníze do kasičky Niku a pak přijde podzim a déšť a chlad...), jen rostou řady a bobtná množství článků, knih, blogů, časopisů a virtuálních prostorů věnovaných běhu. Přesycenost chápu, vnímám to stejně (ač bych asi měla radši držet pusu a jít běhat, protože můj restart spadá těsně před ten běžecký módní peak). Stejně jako chápu tu chuť stáhnout se do ústraní. Nepřestávám doufat, že v případě, že na blogerský exil dojde, nám z Dagobahu pošleš občas aspoň pohled.

    A analgetika jako součást povinné výbavy? To je krásný... co třeba zavést jako součást povinné výbavy u cyklozávodů přídavný motor na kolo, pro sichr, víme...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vsak to proberem, jestli zase dorazis s M. na pristi schuzku do restauracniho zarizeni..:)... Jen me to nastvalo a jsem nejaky citlivejsi, ze se tomu neumim tak dobre branit..:)
      Ovsem jsem rad, ze v tom nejsem sam, dostal jsem uzitecne rady...
      Ovsem s tim pridavnym motorem na kolo, to jsi me fakt dostala.. jeste ted se smeju..:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  13. módní vlny přicházejí a odcházejí. A stejně odejdou i ti, co běhají proto, že je to in. A NIKE vymyslí další trhák. Prodávat se musí. A ti opravdoví, co jedou na spotřebu obuvi 1kč/km je nezajímají.
    Stejně tak přichází a odchází motivace, obzvlášť po dasažení něčeho zajímavého.
    Co se pilulí týče, ať jsou klidně součástí výbavy, ale ať zároveň znamenají konec závodu. Zranění bolí, ale nemusím být Meresjev za každou cenu. Když budu sedět v příkopu s natrženým svalem a čekat na odvoz..
    Radomír

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radomire... myslim, ze se muzeme tesit, az budeme probirat podobne zkazky pri nasem posunuti z kategorie muzi C do kategorie Muzi D..:)
      Dik..
      S tou motivaci, ovsem pokud zijes ve stinu stina to neni zase tak zle..:).. jen se clovek musi bat "pomsty":)... a pak verit v dobre loterie a necemu jit treba naproti..
      Ovsem i kdyby "nic" nevyslo, predstava Silvertonske 24h je motivace jako svinja... Nebo jarni ZG.. aby mi stin nedal vic jak 1/2 hodiny na jeho "domaci" trati.. atd..
      To budu behat nastavovane kopce v zime o 106! ted jen premyslim, kde sehnat ty kutalejici se kameny..:)
      MSF! at se dari! 12:)

      Vymazat
    2. mám tady několik takových tras v nedalekém okolí (30minut autem) v okolí Kralického Sněžníku. Docela výživné, kamení dost.
      Taky bys mohl v rámci údržby Prokopského údolí akci "Z" uspořádat a "Cvičnou stezku pro běh horský" z kamenů kulatých udělat. I třeba dotace ze strukturákních fondů EU zařídit...
      Bohužel od půlky června řeším rozličné choroby, co mi v běhu brání (pád z bicyklu naplacato, borelioza..) a jen Ti tiše závidím a palce držím.
      Na tu kategorii D (E) se sice netěším, ale věřím že vydržíme.
      Radomír

      Vymazat
    3. No tesim/netesim.. Ziju v soucasnosti:)
      Ovsem kdyz slysim obcas ty hovory starsich bezcu z tehle kategorie:), tak me to naplnuje klidem a pohodou.. neni se ceho obavat!:)
      Uzdrav se!
      MSF! 12:)

      Vymazat
  14. Myslim, ze to moc resis/resite. Jestli se do toho muzu vlozit tak mi prijde ze takovy vlny znechuceni jsou uplne normalni u kazdyho a je to soucast jak se kazdy bezec ktery ma to behani opravdu v srdci vyviji a signalizuje to brzky posun zase nekam jinam, coz je samo o sobe dobre.
    Vetsina z nas zacina tim, ze vidime nekde nejakej mestskej monstr beh a proste nas to uhrane. Nemame zkusenosti a tak si nechame natlouct do hlavy vsechny sporttestry, energeticky napoje, zvejkacky, medvidky, prasky, tricka technicka a supertechnicka, aplikace na telefon, iPad, iPhone, sluchatka velka a mala a z toho nadseni to chceme nekomu sdelit. Driv blogy, ted FB, nekteri blbci pak lezou i do televize (nebudu jmenovat ;) ) ...
    ... pak samozrejme nastane takovy vystrizliveni protoze si vsimnem ze i ta 50ta generace vylepsene boty neni vic nez jen gumova podrazka, tkanicky a trochu platynka, a ze trenyrkovy plany jsou vsechny na jedno brdo (nekteri se dokonce nestydi prodavat jeden a ten samej plan spouste uplne odlisnych lidi). Nekteri z nas jsou okolnostmi donuceni se na ne tak nebo tak nespolehat neb to proste do svyho zivota nenarvou, ale i kdyz pobihaji jako pako nebo Honza12 tak stejne se zlepsuji a mohou si plnit svoje bezecky sny i bez trenera nebo cteni bezeckeho casopisu ... to je dle meho dukaz ze pro nas (byt ambiciozni) pobihace to je stejne jeden velkej svindl a behani podle nejakeho rozpisu je vykonostne jen oprava druheho radu. Pocitaji se nabehane kilometry ne to kolik jsme za ne zaplatili.
    Bezeckych blogu bylo hafo uz kolem roku 2005-6. Kdyz vzniklo tragedi bezecke forum vsichni byli nadseni, ale brzy pro mnohe take prislo znechuceni jak najednou kazdy mudruje a kazdy to vi nejlip. A to jeste nebylo na svete ani Behej.com. Z lidi co tehdy pamatuju se naprosta vetsina jiz davno odmlcela ... nekteri ted behaji UTMB, jini sazi jeden maraton za druhym, nebo behaji 24H na mistrovstvi sveta. JIni si behaji pro radost mensi streky. Spousta tech ale kterym to kecalo nejvic behat prestala ... ze by karma ? ;)
    B7 je nebo bude takova ceska legenda ala Leadville i s tim spojenym komercnim humbukem. Nalaka to spoustu lidi, ale kdyz to sponsoruje firma na pneumatiky tak bezeckeho ultra ducha to asi moc mit nakonec nebude. Kdo ale bude znechucen, myslim, ze najde to co hleda na mensich akcich pro radost jako organizuje treba Olaf ... hlavne kdyz to meri v tech svych kilometrech :)

    ... no nic ... jsem chytrej jak radio, vsude jsem byl a vsechno znam ;)

    P.S. vzpomente na Baroko. Vetsina z nas tam jela uplne mimo nejake svoje bezecke plany, rozhodovali jsme se na posledni chvili, nekteri i tajne aby se to nedozvedel trener, a at uz 10K, 1/2M nebo M nikdo jsme na to neladili, nestresovali jsme se a jedine ambice byly se setkat a uzit si to. A taky to podle toho dopadlo ...

    P.S.S. ... a taky jsme si o tom vsichni napsali na blog.

    P.S.S.S. ... a nasledne si stezujeme ze je vsude preblogovano :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jjo, je to velka skoda, ze jsi tak daleko... To bych si tyhle svoje vylevy mohl usetrit:)... Vysvetlil bys mi to jednoduse u piva nebo pri nejakem probehnuti a byl by klid:). Mas samozrejme pravdu...
      Zas u me doslo k nejakemu posunu... Napriklad uz nevim, jestli se dost nastvu:) abych se pokusil ten maraton pod 3h dat.. Fakt nevim.. Treba ano.. Ale uz ted vim, ze to neni vubec priorita ani v druhe rade:).
      Tenhle muj zapisek mi umoznil si uvedomit a i diky komentarum si srovnat zase radu veci... Zase najit zpatky svuj klid a potrebu nekonfrontace... Proste se tomu, co mi vadi budu snazit dusledne vyhybat a budu volne smerovat tam, kam me to tahne:)...
      Vsemu zdar! Ultra a kamaradum zvlast! 12:)

      Vymazat
    2. Jo, taky to klasifikuju jako pivni uvahu (v tom nejlepsim slova smyslu), takze jsem si po tanci mezi slimakama (neboli dnesnim vecernim vybehu) k tem blogum jeden orosenej pullitr dala. Cloveku je hned lip na tele i na dusi. April.

      Vymazat
    3. Uf, tohle je celkem drsný... Já myslím že leckdo tady trenýrkovej plán má nebo měl - ostatně jak pravil klasik,"trenýrkový plán je zákon". Je to tedy všechno klam a mam? Posílá ten někdo zkrátka jen namnožený tabulky u kterých jen vymění jméno? Tohle mi tedy po pravdě moc nepřidalo, nemůžu to dostat z hlavy... j.

      Vymazat
    4. No "trenyrkovy plan" byl zakon .. take u me v urcite dobe, stejne jako kolaloka u Limonadoveho Joe..:)... Myslim, ze ma sve misto. Pak ale jak rika BS se clovek dostane nekam jinam.. Bud zjisti, ze vsechny plany jsou stejne (mozna malicko jine kdyz se vysledny cas na maraton vyrazneji lisi), ale maji naprosto identicke schema ... a clovek treba pochopi, ze podle toho nemuze/nestiha behat.. a tak se na trenyrkovy plan vykasle.. a beha proste jen tak..
      Ja s trenyrkovym planem se prvni rok zlepsil z 4:20 na 3:41 na maratonu.. pak pomoci nej zvladl (hlavne mentalne) svoji prvni 50km [brdskou za 4:50]... Nojo, ale pak jsem prestal z ruznych dovodu verit trenyrkovym planum a zacal vic verit sobe a obycejnemu pobihani.. drzice obecnou strukturu.. a zvysujic nabehane km..
      A jak rika BS.. Nejsem zadny Kenan:), zadny prirozeny talent, starsi chlapek...kazdy trener asi rekne, ze mam same jalove kilometry, v podstate zadne useky.. presto dalsi maratony.. 3:23.. 3:12, 3:04 .. A brdske v poslednich dvou letech 4:15-4:17.. Na Silve (letos mi pralo pocasi obzvlast) pod 11h.. Mel jsem stesti.. ale myslim, ze vetsinu toho vysvetluje jednoduse kilometraz.. Jsou urcite povolanejsi a duslednejsi lide, jako treba Kanovsky (maraton pod 3h), kteri nebehaji v treningu nic moc rychlosti, ale nabehaji toho hodne.. a na zavodech se to proste hodi..
      Tim si myslim, ze clovek po urcite dobe zjisti, ze trenyrkovy plan (tedy pokud neni nejaky zavodak se silenejma ambicema) proste nepotrebuje a ze mu -- ten plan -- jen bere chut a radost z obycejneho radostneho pobihani...
      Ale znova rikam, me to v zacatcich pomohlo, bez ohledu na jistou "prefabrikaci" :).. At se dari! 12:)

      Vymazat
    5. Potřeboval bych občas nějaký to vaše "pivo", myšleno tu pospolitost... tak třebas někdy někde, ať to běhá! j.

      Vymazat
    6. Nic honzovi neverit je to UFON a regeneruje jak wolverin :)))

      Vymazat
  15. A tak to já jsem ráda, že Honza rozvedl víc do hloubky to, co já jsem jen nakousla :) Taky z komentářů se dá vyčíst, že to nepostihlo jen mě, i když jsem chvílemi ten pocit měla ... ono totiž když do té přeinfomovanosti sami přispíváte a pak si stěžujete, tak to postrádá logiku :) Jak píše Honza, pomohlo mi to srovnat si "běžecké priority" .... nechtít vědět všechno (stejně se pořád probírá dokola to samé - na nejmenovaných stránkách se u některých článků přepíše jen datum - zvláště když se blíží velká akce typu půlmaratonu v Praze nebo B7 ... co taky těm lidem pořád nového radit), nechtít znát všechny (i ty, co píší svoje zážitky nezáživně a jen proto, že ostatní to taky píší), nechtít se účastnit všeho, nechtít být ve všech skupinách ... a raději ten čas využít na nějaký ten kilometřík navíc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No dneska mi na chirurgii vyrizli z hlavy "bouli", co jsem tam mel od posledne, kdy jsem se na jare silene prastil do hlavy [nebo ze by me slunecko necim bacilo?:)]... Pani doktorka rikala, radeji opravdu klid... Povidam, jak bylo sve nejmilovanejsi a ona zkusene povida.. No kdyz to nebudes prehanet..:)... tak uz jsem si oblikal boty, vzal Deri a synka a vybehli jsme do te sloty... Prselo, cvachtalo to.. ale ta pohoda.. ta pohodicka..:). jjo.. neni nad to, kdyz domaci "zdravotnik" ma plne pochopeni:).
      MSF! 12:)

      Vymazat
  16. Jak jsem si napsal ..."Ještě aby prezident a politici před volbami začali běhat.. To by mě asi vážně kleplo!:)"...

    Tak mi Jana M. po ranu poslala odkaz.. Ano.. i prezident zacina behat!!!:)
    nastesti u jsem v naproste pohode:)...
    http://rungo.idnes.cz/od-frk-prezident-zacina-behat-djg-/behani.aspx?c=A130827_115307_behani_fro

    Tak at ty novinky zdarne preckame:). 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně aby to nepřehnal to by se pak pod tím vlivem mohl začít chovat slušně a to by se mnou švihlo :))

      Vymazat
    2. Milan Kůtek je prostě boží :))))

      Vymazat
  17. ...přeběháno?
    Jasně, že je přeběháno! A kdo za to může? Ty, já a vůbec všici bloggeři co píšeme o běhání natolik pozitivně, že jsme odstartovali módní tsunami, která nás teďka převálcuje! Aspoň tedy do té míry, že jsme nějak s Gábinou úplně ztratili chuť psát na náš blog..., ale snad se to časem zase zklidní.., navíc já mám co dělat, abych každé úterý zbastlil novýho Emila..., měj se, ať to běhá a píše, ale hlavní oboje s chutí a láskou, jinak to začne ztrácet smysl..., dav

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jestli nedopises toho Emila, tak si pro tebe osobne dobehnu!

      Vymazat
    2. Dave, tak me to neprekvapuje, ze tak reagujeme na stejne podnety... Ono se to zase zpravi..
      HLAVNE!!! SOUSTRED SE NA ZATOPKA! Vlastne jedina vec, co ctu na velkych behacich serverech.. a na kterou se tesim..

      Mej se fajn! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
    3. @dav: prosim te, nedopisuj to. ultrabeh April z Holandska do Cech bych rada zazila.

      Vymazat
  18. Jak říká Dav, nemám vůbec náladu na psaní o běhání. Občas pro sebe něco napíšu do svého PC, ale zveřejňovat to? Nějak není motivace. Jak píšeš všude kolem "přeběháno". Ač už mám zánět šlach asi zažehnaný a kotník při ani po běhání neprotestuje, nemám náladu ani do závodů (obzvlášť do těch "monstr") ani do sledování běhacího běsnění na internetu.
    Běh mě ale baví stejně, jen asi víc než dřív při něm toužím po samotě (ještě tak snesu Davida :-)). Minulá sobota - 26km nad Jezeřím, kde jsme potkali dva houbaře, byl balzám pro tělo i duši. Tento víkend podniknu něco podobného. Tou "přeběhománií" se nenechám zdolat ani otrávit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gabi, naprosto to chapu... Moje nejmilejsi jasne slunecko:), [zacalo vic behat (!)] ovsem nechce behat se mnou a kdyz tak se v nekterych chvilich musim "schovavat" a byt daleko:).. takze je to vsude..
      Ona je hluboka pravda, ze k tomu abych mohl behat zadny zavod nepotrebuji..:).. ovsem, cas od casu.. kdyz se to "naredi" a zvoli vhodne:)... zrovna o jednom ted v ramci "terapie"premyslim a vlastne, uz jsem vyplnil prihlasku.. Ale je to takovy zavod/nezavod..
      MSF! At nam to radostne beha ... nekde zase na videnou.. 12:)

      Vymazat
  19. Myslím, že tyhle pocity se cyklicky opakují.

    Když jsem před 10 roky začal běhat a chodit na závody, taky tehdejší matadoři koukali, co jsme to za "generaci", a nebylo jim příliš po chuti, že jsme se vkradli do území, které desítky let patřilo jenom jim. Neměli jsme za sebou šňůru Běchovic, nedělali jsme nikdy závodně atletiku a někteří z nás dokonce měli barevné běžecké boty! A to nemluvím o nováčcích mezi námi, kteří nenastupovali do závodu s cílem trhnout osobák...

    A "generace", která vyrostla z nás, se zase diví novým "generacím". Ne tak úplně chápe, proč je pro někoho jedinou motivací k běhání se jednou za rok ukázat na WRP, proč někdo utratí 10 000 Kč za sporttester s GPS, i když běhá desítku za 1:12, proč se teď běžci sdružují do více či méně formálních klubů a sdružení, proč komentují, lajkují a nadšeně sdílejí každý svůj trénink - a podobně.

    A tahle dnešní "Nike generace" (jak jí říkám já), bude za pět let kroutit hlavou nad někým jiným, kdo mu jí připadat úplně nemožný.

    Pro koho je běhání jenom módním výstřelkem, ten ho brzy nechá a bude se věnovat něčemu jinému, co bude "in". Kdo v něm vidí něco víc, ten u něj zůstane. Ano, máme boom, ale řekl bych, že je to boom pohodlných. Stačí, aby bylo počasí jako tenhle týden, a skoro nikoho při běhu nepotkám :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Urcite mas pravdu... Pro koho je beh moda, tak stejne, jako se zmeni moda, zmeni se jeho preference a dav se posune jinam..:).

      Ja to snad ani nemyslel, ze bych ten novy trend odsuzoval... nebo si myslel neco spatneho o tech, co ted zacinaji nadsene behat.. vzdyt ja zacinal taky pred nedavnem jeste to neni ani pet let, co jsem poprve vybehnul..

      Jsem vetsinou citlivejsi a posloucham, co lide kolem rikaji, co pisou.. a tak me ty chytrolini, co se zase vyrojili:) drobet zaskocili... protoze normalne o vecech premyslim, nebo se aspon snazim:). Byla to premira protichudnych informaci, co me dostalo. Vcetne IB apod. Ted uz se nad tim muzu usmivat, prijde mi to jako pekna pitomost, ze jsem se tim "trapil":). Ale to tak je.... nekdy je clovek slabsi a snaz podlehne:)...

      Jak zacalo prset, jako by to dest ze mne smyl.. Muj synek rikal, ze jsem jak cestovni Anglie... Kdykoliv vybehne se mnou, tak zarucene zacne lejt!:) ...

      U nas ve stodulkach myslim existuje celkem jasna hranice.. jak clovek podebehne vickrat Jeremiasovu ulici a vyda se do udoli, tak je chycenej. Nebo mozna je to obracene... Ti, co jsou dostatecne nadseni a chyceni, tak tuhle hranici prekroci a jdou behat nekam dal a pryc..:)

      At se nam vsem hezky beha! Ultra zdar! Kamaradum zvlast! 12:)

      Vymazat
  20. Tiez zacinam mat pocit, ze je toho vsade plno. Ale nestazujem sa, ja som v podstate tiez iba ucho, ktore zacalo s behom iba nedavno :)
    Ale ten Stin to napisal krasne! Bez toho behania sa neda....niekedy viac, niekedy menej, ale kazdy tyzden dokola.
    Ultra zdar! :)

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...