sobota 26. října 2013

Hluchý jsem a hluchý zůstanu!:)

Období kolem voleb je vždycky takové rozjitřené a mně se vybaví situace z 90.let, kdy tehdejší prezident Václav Havel mluvil a horoval pro fungující občanskou společnost.... Samozřejmě tehdejší politici si z něj dělali legraci a neustále se mu smáli pro jeho víru, že "pravda a láska zvítězí, nad lží a nenávistí"...

Ale co jsem tím chtěl říci -- možná si řada z vás uvědomuje, jak moc tu chybí ten pravý spolkový život.. hasiči, myslivci, rybáři, zahrádkáři,... a běžci..:)... A tak se (zaplaťpánbů) různě lidé (neformálně) združují... Jak je člověku dobře mezi svými, že?:).. Je zajímavé, že uvnitř malé komunity je všechno víc vidět a člověk je možná i nechtěně (nebo cíleně) lepší. Pomáhá druhým, dokáže přijmout pomoc bez hloupých pocitů, protože když to jde, tak on taky pomůže.. Každý z nás si po právu myslí, že ten jeho "spolek" je ten nejlepší.. že v něm jsou lidé na sebe nejhodnější.. možná, že jsou i nejtrhlejší, atd... A to je děsně fajn... Pochopitelně to platí na rybáře, filatelisty, šachisty...a na běžce?? asi obzvlášť!:)...

Když jsem si o tom fenoménu povídal s jedním známým sociologem, tak mě upozornil, že je potřeba víc lidem naslouchat... Řekl jsem si, že to zkusím... Jenže, když jste (trochu) nahluchlí (jako já), tak je potřeba zvláštní úsilí a někdy to může vést i k naprosto opačným efektům, když slyším i to, co bych neměl..

Jako v pátek odpoledne, běžíme kolem školy, Deri se zastaví a značkuje:), když za sebou/vedle sebe slyším.. "To jsem ráda zlatíčko, že jsi zase tady.. jak jsi se měl celý den?"... Bezmyšlenkovitě a automaticky odpovídám "Moc dobře!!":)... chudák maminka od malého školáka málem upadla:) a já rychle prchám do dáli... Říkám si, dávej si na to pozor.. ale než doběhneme do řeznictví do Stodůlek, ztratím zase ostražitost.. Paní prodavačka (zatímco chatuje přes mobil).. a říká směrem ke mě.. "Ty bejku!!:).. Což mě pochopitelně potěšilo, ale zase další zákaznice se na mě tak divně koukala, pro jistotu se hned ptám, jak na to přišla, že jsem bejk? A ona se šíleně omlouvala, že to byla reakce na mobil, ne na mě:), že prý to nemám nikde říkat, ... :)

A tak znova zjisťuju, že hluchý běžec a hluché a jalové km patří k sobě, asi jako mladí k socialismu:).... Proto, když večer při probíháním kolem železniční zastávky Holyně se nechtěně stávám svědkem (manželské?) hádky a když jsem ženou vyzván, abych reagoval na něco, co zaznělo, tak už jsem zpět... a říkám.. nezlobte se na mě, ale já jsem od dětství nedoslýchavý... A na vysvětlenou dodávám, že je to naprosto skvělá "nedostatečnost"... To, že něco "třeba" neslyšíte, nebo můžete aspoň (oprávněně) předstírat, že neslyšíte.. dělá život kolem krásnější.. Málokdo zopakuje něco nepříjemného dvakrát, možná mu to dává druhou šanci si v klidu uvědomit, že přestřelil [a jak je dobře, že to ten trouba neslyšel:)]...

A proto, ať žije občanská společnost a sdružování.. ať žijí běžecké spolky a co víc, ať žijí běžecká kamarádství.. ale.. v některých věcech budu radši zase "hluchý".:)..
No celkově byl tento týden obzvlášť zmatený, kilometrů bylo méně... ale jak říká moudře BS... kilometry jsou kilometry, ale kamarádi jsou kamarádi!

Ultra zdar! Kamarádům zvlášť... a pěstujme si naší nedoslýchavost.. je to skvělá "vada".. Můžu jen potvrdit!

12:)

PS. Přidal jsem pár večerních fotek s chudáčkem Deri, jak vymetá kaluže.. Jjo, takhle vypadá týraný pes:)...

23 komentářů:

  1. Je videt, ze Deri ty kaluze miluje :) Zase jsem se hezky zasmala pri snidani, diky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No snad uz to ty babicky a panicky s pesky v plastenkach a obleccich:) konecne pochopi.. ze Deri neni tyrany, ale velmi stastny pes..:)... Dik, 12:)

      Vymazat
  2. Mám něco jako obdobu Tvé nedoslýchavosti. Mlčím. Roky jsem to tvrdě trénovala. Když někdo začne s přemírou sebevědomí plácat kraviny, automaticky začnu mlčet. Peggy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) ... Tak proto jsi nic nerikala ve Stromovce!:)
      No, me ta nedoslychavost prisla fakt skvela.. mlceni obdivuju.. to ja moc nedokazu:)..
      Tak at se dari a zase nekdy na videnou a behanou.. 12:)

      Vymazat
  3. Vy jste dvojka..jeden: Nevšímáme si, bežíme! druhej: Neposloucháme, běžíme! :) Deri je správnej běžeckej průzkumník..co na tom, že mám bílej kožich, nejsem přece žádná fiflena :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Deri ma ted obdobi, ze by me i ustvala..:)... Zvlast, kdyz se vracime domu... na konci Prokopaku se louda, ze na ni i treba chvili cekam, ale jen vletime do parku a je na snurce, tak vyrazi dopredu, jako nerizena strela.. at vsichni vidi, kdo to zdrzuje:)... 12:)

      Vymazat
    2. prostě úplně normální ženská..(tak trochu herečka :-)

      Vymazat
    3. :) je to mrcha!!! :) Ale mam ji nejradsi, ..:)
      Ovsem neda se ji uprit, ze to ma opravdu zmaknuty.. 12:)

      Vymazat
  4. Honzo, prosím jak je to s těmi jalovými kilometry - co to je? j.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odborne nazvoslovi pouziva termin.. "junk miles" ... v podstate se to preklada jako jalove kilomentry:)... V podste to (dle puvodni definice) nema skoro vubec vliv na vykon.. neni to soucasti strukturovaneho treninku.. v podstate jen tak pobihas, ani velek usili v tom neni:)...
      No a pravde je, ze ja tak beham po vetsinu casu:)...
      MSF! 12:)

      Vymazat
  5. Deri je vážně labužník. Doufám že se nenecháváš zahanbit a přes kaluže to meteš taky :-)
    Jinak tu nedoslýchavost zkouším občas praktikovat doma, ale moc mi to nevychází :o)
    Jiřík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiro, co pres kaluze... obcas me protahne i kaluzema:)... Nedoslychavosti (pokud k ni nemas prirozene dispozice, jako treba ja) je potreba se vytrenovat..:)... Ale myslim, ze vysledky a pocity za to stoji..:).. Nevzdavej to!:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  6. Všechno nejlepší k dnešním narozeninám, doufám že jsi je oslavil, jak jinak , než během :-)
    Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marci -- moc diky.. Dava mi to vzpomenout na hodiny ceskeho jazyka, odkud si pamatuji, kdyz jeden z velikanu, basnik Jaroslav Vrchlicky, oslavil sve 50 narozeniny, tak jej ti mladi oslovovali... "slovutny kmete":)...
      A tak se z toho raduji, neb vse je relativni a slovutni kmeti dnes i behaji!
      Tak at nam to beha! vesele a radostne.. dale blizko, v pondeli i ve svatek.. proste FURT! At se dari, to nam vsem preju.. 12:)

      Vymazat
    2. slovutný kmete, vítej do klubu :-)

      Vymazat
    3. jani diky! od tebe to zvlast potesi! :). 12:)

      Vymazat
  7. Tak slovutný kmete - všechno nejlepší k narozeninám! Hodně zdraví a ať se ti ve všem daří!
    Mne tahle narozeninová číslovka čeká za pár měsíců... jakpak asi oslovovali mladí ženy v tomhle věku??? :-) nejspíš nic moc hezkého... :-)
    Monika, Pardubice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi neco na urovni "zakladatelka rodu" :)... Ale to mi na tom vsem prijde to nejkrasnejsi.. Syn obcas rika, ze jsem jen o neco malo mladsi nez hnede uhli:), ale presto se pohybujeme obcas i rychle, nekdy i daleko a to se mi libi jeste vic!:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  8. Až teď jsem pochopila některé věci z článku a není mi z toho tedy do zpěvu... Ach jo. Jinak já slyším dobře, ale zapomínám, že jsem to slyšela. A někdy mluvím a zapomínám proč to říkám. Zlatá nedoslýchavost, to člověk ani nevím, že něco zapomněl... :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Pokud dokazes byt "hlucha" uz na zacatku, vse se vyrazne zjednoduse.. o tom zadna.. Mohu jen potvrdit...:)
      Co se tyce meho psani -- tradicne neusporadane a tradicne "cibulove" (neplanovane vrstvovite) :)... Pochopitelne si pisu pro sebe a radu veci sem nepisu v detailu, nebo si je jen naznacim.. vety, ktere mi staci na reflexi nebo uvedomeni si hlubsich souvislosti vetsinou kamaradi pochopi a nakonec i rozklicuji, ze?:).. K tomu jen dodavam.. Verim, ze vse je tak, jak ma byt a je na nejlepsi ceste..Jsem o tom vic nez presvedcen.
      MSF! 12:)

      Vymazat
  9. Ctu uz potreti tvuj clanek a porad premyslim, jestli je hluboce filosoficky (s predvolebni vlozkou v podobe poznamky o obcanske spolecnosti) nebo hravy a rozverny (viz. fotky Deri pri plaveckem treninku). Mozna oboji. Jsem trochu nahluchla, takze se jdu radsi probehnout, at z toho nezblbnu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) rozhodne se jdi probehnout... Pokud te moje neusporadane zapisky k tomu vedly, tak jedine dobre..:)
      Myslim, ze okamzik, kdy jsem v bahne vedle Deri na sebe nenecha dlouho cekat... V pondeli jsme spolu zase vymetali kaluze a jeden domorodec pred nami se rozciloval, jak jsou ty cesty bahnite.. Omluvne povidam, no a ta moje ... to miluje.. a ja vlastne... TAKY!.. Jak to povidam, tak mi ujela noha, vyvalel jsem se v blate (ale zatim mimo kaluz)... Domorodec koukal...:).. Deri taky.. prozirave se kousek posunula, aby bylo videt, ze neni chamtiva, ze si v bahne muzeme lebedit spolu..:)
      Nasim radovankam i nasemu usili zdar! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...