pondělí 1. září 2014

Před kachnou...

Už od ledna mi můj syn, důvěrně říkal "Myško, měli bychom spolu uběhnout nějaký 1/2M, M nebo tak, ať máš radost:), ale vyber takový, abychom dostali medaili...
A tak jsem nejdříve zajistil společné registrace na PIM 1/2M a PIM M, abych je pak vnucoval známým a kamarádům, neboť syn měl maturitu, případně písemky/zkoušky.. O to víc mě překvapilo, že s podobnou prosbou přišel znova na konci prázdnin. Odmítl jsem už naší "potenciální" účast na některé masovce a místo toho mi blesklo v hlavě.. Vždyť vlastně v mém rodném městě se běží "Hlinecká 25"... A propozice říkají, že "každý účastník dostane medaili"! Tak to bychom měli.. Startovné je víc než lidové (100Kč) splatné na místě a navíc se nabízí velmi vděčné spojení "běhu" s návštěvou moji maminky a s nějakým echt domácím pokrmem, kterým se v našem případě stala pečená kachna se zelím (vegetariáni prominou)..:)

Uznávám, měl bych být maličko obezřetný, ale ptát se 19-ti letého potomka, jak na tom je s běháním, je citlivá otázka, asi na úrovni demontáže detonatoru granátů, a tak jsem se neptal:)... Napnutý očekáváním, jsem postupně doma nechal nejen batoh, který jsem chtěl vyzkoušet, ale i Garmina, mapy, a celou hromadu drobností... Když jsme v sobotu před 10h stáli na startu, v zadních řadách.. všichni ostatní se rozběhávali kolem.. a já se jen tak protahoval s tím, že se na začátku přizpůsobím snad v pohodě synkovi, neboť se startuje do kopce (jako všechny cesty z Hlinska)... tak v tu chvíli mi junior sdělil sladké tajemství.. "Šíleně mě bolí levé koleno!!".. "a že už se chtěl objednat k ortopédovi".. "ale dobrá zpráva je, že ho to bolí jen při běhu do kopce, nebo z kopce"..!!! OMG! Povídám, kde si myslíš, že jsme? Na Českomoravské vysočině!! My tady neměli v rovině ani školní fotbalové hřiště.. a to měří míň jak 100m!:) Vždyť jsem ti posílal profil trati.. Takový příjemně zvlněný.. nahoru dolů.. žádný šílený kopce.. ale rovina tam nikde žádná není!! Tak jsem vyslechl odpověď, že poslat jemu výškový profil trati je stejné jako poslat jeho matce schéma zapojení počítače:).. Než jsme si to stačili vysvětlit.. je odstartováno..


Tedy, měl bych říct' že -- a to přiznávám na férovku -- že připínat (byť nakřivo) startovní číslo synovi ve stejném závodě, ve kterém běžím já... To má v sobě takovou symboliku, takou hloubku.. že jsem šel zpět ve své paměti.. a uvědomil jsem si, že když jsem začínal běhat, tak jsem si moc přál, abych zhubnul, abych se dostal do formy.. a třeba abych motivoval tehdy svého 13-letého syna.. aby začal také sportovat, zhubnul.. atd.. A teď to tady prožívám na plný pecky:)...

Pravda je, koleno ho bolelo a tak jsme v některých fázích i šli, za námi už se pohyboval(i) účastníci kategorie 70+, ale o tom to není.. nádherný pocity.. běžíme krajinou, kde to znám z dětství, z pionýrských táborů..:).. a najednou si to tady užívám s juniorem:). Nemá chybu! Ovšem nejlepší bylo, když on sám poznal onu relativitu stavu věcí.. Na 2. občerstvovačce zhruba na 19km dobíháme běžce před námi.. Honza (asi čte po tajnu H.Bartase) říká, viděl's jak byl vyřízenej? Ten už mele z posledního, toho sejmeme jak karty..:).. v okamžiku, jen to dořekl, ho zkroutily šílené křeče a měl sám se sebou co dělat:)... takže jsme ve finále doběhli až za ním, v poklidném tempu jsme doklusali do cíle.. vysmátí, v pohodě.. pozdravil jsme se s pár známými ze školy, kteří asi čekali, že budeme víc závodit:), ale my si to užili i tak naplno! Vytratili jsme se nenápadně jako Popelka, tedy ne ve 12h, ale v 1h, po třech hodinách pobíhání.. Slovy .. není čas na hrdinství a společenské manýry..:).. Babička a kachna.. nepočkají..:)


VŠEMU ZDAR! Dlouhým běhům s rodinnými příslušníky.. zvlášť!:)
12:)
PS. Moc mě potěšilo, že sice si to protrpěl, ale ani jednou nepadlo, že to byl hloupej nápad.. nebo.. nedej bože, že to nedoběhneme.. Není to žádná měkota..

26 komentářů:

  1. Účastníci kategorie 70+ mě většinou hecují a´t makám, takže to jste na tom byli ještě dobře, když byli až za vámi ;o)) Krásné zážitky, to vám nikdo nevezme, gratuluji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) .. vsak vis, ze to pisu pro sebe jako pripominku "radosti".. Radosti ze spolecnych chvil i ze jsme se z toho .. nepo..tento:)..
      MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Mám stejnou zkušenost, Leo, nejsi v tom sama! :-)

      Vymazat
  2. ...je to hezký, myslím, že víc tatínků by si tohle přálo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) behat neco delsiho s "ratolesti".. byl muj sen.. 10k jsem bezel s obema nekolikrat.. nad ten 1/2M jsme se dostali ted s juniorem... Zni to asi hloupe, ale je to vyrazne lepsi pocit, nez kdybych to tam i vyhral:).. [Navic bych se desne znicil to bezet tak rychle:)]
      Proste.. vsechno bylo tak, jak ma byt.. VSEMU ZDAR! 12:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  3. Moc dobre si vzpominam na vasi vecerni desitku s B... jestli ti ted v Hlinsku zarily oci podobne, jako tehdy na Staromaku, muselo to byt fajn. Zdravime!!!

    OdpovědětVymazat
  4. To bylo trochu z jinýho soudku než obvykle ale moc hezký,soudků není nikdy dost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. vis, ty "male zavody" v sobe casto skryvaji neskutecne poklady.. Fakt, doufam, ze sem syn nezabloudi:), mel jsem z toho neskutecnou radost.. a mozna by i slza ukapla.. kdybych se nemusel smat jako blazen:).. vlastne vsemu.. jeho predstave, ze Hlinecka 25 je "rovinny pulmaraton".. ze ten bezec pred namimele z posledniho, zatimco on je "v pohode".. tedy pred tim nez ho zkroutily krece:).. atd..
      VSEMU ZDAR! 12:)

      Vymazat
  5. Já na té kachně vidím pozitivně to zelí. :-)) Ale hlavní myšlenka článku je skvělá. Běžet se synem se opravdu jen tak někomu nepodaří. A že to začalo před lety, to je na tom ještě hezčí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) .. To mas pravdu.. to (domaci) zeli bylo naprosto luxusni!:)
      Jedina skoda, ze jsem musel ridit nazpet..:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  6. Zasmání i myšlenky. Super příspěvek!
    Prostě "všechno bylo tak, jak má být"
    Co víc si přát..

    OdpovědětVymazat
  7. Jablko prostě od toho stromu moc daleko spadnout nemůže... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. .. a tech veci o SW a Manchester United, co jsem se po ceste dozvedel:)... Z toho zase budu zit tak mesic..:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  8. Jake pocity zazivas, znam moc dobre ... jsem rad, ze se vam to povedlo. Je to fantasticky pocit hrdosti otce na syna. Ten muj me na kole na bezkach prohani, ze mu skoro nestacim ... no vzdyt vis. Takze gratuluji k bezva spolecne akci . no i k te kachne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. No vy jste silene sportovni (reprezentacni) rodina.. takze to znas skoro "od mala".. Ja si to uvedomuju az ted.. ale -- jak vime -- na radosti to neubira, spis naopak!
      At se dari! 12:)

      Vymazat
  9. Já jsem rád, když mě dítě aspoň vozí na závody. Tam mi sice pokaždé uteče, ale v cíli zase počká a hodí mě dom :-).
    Sice jsem se ho občas pokoušel doběhnout, teď si ale říkám, asi bych nebyl moc rád, kdyby se mi to povedlo...
    Měj se, dav

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) to je nahodou super.. Ratolest zmizi v prachu, ovsem odveze na zavod a ze zavodu.. to mas naprosto luxusni!
      Treba me taky zacnou vozit na zavody.. MSF! 12:)

      Vymazat
  10. už se těším na pokračování "Po kachně" :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Clovece, ani se neptej... "Po kachne"... me kontaktovala Leona.. a ja si objednal chia seminka! :)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  11. Moc pěkný... To je zážitek, na který se těším, ale ti moji špunti mají zatím 7 a 4 roky, takže si budu muset ještě počkat :)

    A pokud jde o kachnu - včera jsem experimentálně ověřil, že opačný postup, tedy nejdřív kachna k obědu a pak odpolední běh, NENÍ pro běžce vhodný :) To bylo nejhorších 10km v mém běhacím životě a to jsem si říkal, že půjdu jen lehce :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) nic si z toho nedelej, take jsem znamy jako mistr slepych ulicek:).. Ale nekdo je musi preci prozkoumat, aby ostatnim mohl zodpovedne rici.. Tak tudy ne!!:)
      Urcite to bude fajn, az s tebou nekde popobehnou.. ten pocit je fakt super..
      Jinak se tesim na shledanou na Baroku.. Zdravim z Budapesti:), tedy domu se dostanu az hodne pozde v patek.. to teda budu na tom sobotnim maratonu jako zombie:). Vsemu zdar! Ultra zvlast! 12:)

      Vymazat
    2. Noc před závodem přece není důležitá - kde já to jen četl? :)
      Na Baroko se vrací léto, škoda, že se z předpovědi vytratil ten déšť, který slibovali celý týden :)
      Tak v sobotu zdar! :)

      Vymazat
    3. Z vlastni zkusenosti beh po kachne tez nedoporucuji - sice svedomi tizi, ale kachna, knedliky a plznicka vic!! Na Baroku vsem zdar!!

      Vymazat
  12. Pěkný článek. Běžet s potomkem či potomky je paráda a vůbec nezáleží na tom kolik km a za jaký čas. Musím říci, že jsem si dva ročníky WRP se synem užil na max a byl jsem hrozně rád, že jsme spolu tenhle čas strávili. Vím, o čem mluvíš. Tak že běhání s juniory či juniorkami zdar :-)

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...