pondělí 1. října 2012

Ty kamarádi.. ty kamarádi tě přivedou akorát do průšvihu!!!

...říkala moje babička (maminka) a obě měly v podstatě pravdu. V posledních asi čtyřech dnech klín klínem vytloukám... není mi nějak dvakrát dobře, doma byl synek celý týden nemocný, moje nejmilejší nemocnila přes prodlouženy víkend, ale já se snažil neházet ručník do ringu a běhat..
 

Ono je těžký si říci, že nepoběžíte, protože vás škrábe v krku, protože vám teče z nosu, když máte před sebou Stína, který dobíhá Leadville se skoro ulomenou nohou, případně nastupuje na 50M Deadmana osm dní po operaci slepého střeva... To pak všechno i ty téměř smrtelné mužské choroby jako je třeba rýmička:), vypadají úplně zvládnutelné... A tak jsem běhal, radši pomaleji, dýchal nosem (unudlenej jako malej chlapeček), frkal a plival kolem sebe, no děs:).

V takových těžších chvílích vzpomenu na Stínova epická dobrodružství, na Machyho šílené výlety, na Lubošovo absolutní boj se sanitkou... prostě v tu chvíli jsem člen "modrého" oddílu a nejde jinak. I když si uvědomuju, že je to asi horší než zápalky v rukou dětí, vláčejících s sebou pro jistotu kanystr s benzínem.:) Ale život je od toho, aby se žil, boj od toho aby se bojovalo...

Moje dieta je teď taková divná:), v rámci léčby piju relativně hodně vína a v neděli jsem porušil i základy mé "Rámosovy" diety (byl jsem u tchána na oslavě Václava) ... Pokud Rámosovu dietu neznáte, je velmi jednoduchá -- jez co chceš, ale pokud se přežereš, přijde Rámos a rozbije ti hubu:)! K téhle dietě jsem se teď nějak uplnul. Ale jen, co zvítězím nad těma malejma potvorama, tak snížím spotřebu vína na rozumné hodnoty a zase se budu pohybovat snad i hloub pod 78kg.

Základem všeho je v mém pobíhačskem chápání světa -- běh, protože ten přeci léčí všechno a naběhané km vlastně pomáhají překonávat útrapy běžného života:) a dávají plně hrsti zážitků a nádherných pocitů. Ve čtvrtek jsem si například zkusil, co znamená doslovné rčení "obíhat banky a úřady". Vzal jsem si volno na zařizování přehršle věcí, co se různě nakupily,  a připravil batůžek (Bouřliváka), namazal dvojkrajíc chlema s máslem a se salámem, láhev s vodou a vyrazil, důležitá je logistika, kam dřív (dokud nebudu moc "zpocený"), kam později.. jak přes semafory a jak optimálně kolem řeky... Zkrátím to. Ač lidí nadávají, pobíhání po úřadech a bankách může mít neuvěřitelné kouzlo. Setkal jsem se s řadou skrytých běžců:), kteří mě rychle obsloužili a ještě mi řekli že on/ona ať veřejné nebo tajně běhají kolem domů, na oválu školního hřiště v parku za domem... a že by taky vyrazili podle řeky někam dál.. Tak snad je to povzbudilo. Krásný den, nádherných 34km a pozor.. vše jsem stihl zařídit!!

Takže běhu léčivému, praktickému (běhu pro něco), krátkému i dlouhému zdar! Ultra zvlášť!

12:)

PS. Ať ty malé bacily a viry nemocí chcípnou!:)

PPS. Jak to děláte vy? Taky bojujete během? (vínem?)


29 komentářů:

  1. Teda Honzo, Tvůj Rámos mě tak rozchechtal, že jsem vzbudil i Sáru!!! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :), no ty muzes... ty se zadneho Ramose bat nemusis:)!!! MSF! 12:)

      Vymazat
  2. Můj problém s Rámosovou dietou je v tom, že jsem právě dal Rámosovi přes držku sám :)

    A co se týče bojů, tak bojuju prostředkem, na kterém by mohlo být napsáno "koncentrát z vína" - arménský koňaque dovezený z již zcela rozpadlého Sovětského svazu :) Připíjím i na tvé zdraví!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, tys to tradicne vyresil po svem!:). Ovsem jako velky Machy se nezabyvas vinem ve sve slabe forme, ale ve sve koncentrovane podobe! Jsi nam ostatnim vzorem i tady! 12:)

      Vymazat
  3. Ten Rámos musí bejt moc dobrej přítel vid. Já bych měl monokly pořád moc rád jím. Chlapskou nemoc lécím grogem a pohybem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, to me potesi, ze to delam stejne. Tedy, v soucasny dobe rum je rizikovy napoj, ale vino, svarak neni.. pohyb k tomu patri.. Tak at tem potvurkam uteceme.. MSF! 12:)

      Vymazat
  4. Honzo moc pěkné, 34km při obíhání úřadů vyloženě inspirativní, škoda jen, že je Přerov tak malý. Stejně se ale na takové aktivity příliš moc potím:-).
    Co se týče léčby, mně se loni hrozně osvědčila kombinace pohybu a slivovice. Po aktivitě maličký panáček, asi ještě méně než 2cl a bakterie táhly z nosu i krku ve dvoustupech :-)
    Drž se!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jjo, moravaci vedi.. univerzalni medicina existuje a je to domaci slivovice podavana v malych davkach.. vlastne jedine tak neskodi v jakemkoliv mnozstvi!:)
      S tim pocenim a urady jsem to taky musel resit, nastesti rada veci byla u ukenka a ne v nejake vyteplene kancelari, coz by tomu jeste prihorsilo..MSF! 12:)

      Vymazat
  5. Koukám Honzo že ty sám rozdáváš sirky hned vedle stohu. Na druhou stranu když se na to podivám svým vědeckým (Jára napovim) pohledem tak to asi děláš dobře. Je to jak očkování :) Ty v počátku když kolem začínají řádit nemoci tak oslabíš tělo sportem a alkoholem. Díky tomu se nakazíš tou slabší odrůdou viru s nima vybojuješ tu svou bitvu a protí těm následujícím silnějším jseš vlastně očkovanej a imunní.
    Dneska budu taky dělat očkování :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je to slovo! Ockovani! Kombinace alkoholu a behu v sychravem obdobi.. Tak tak ockovani zdar!!! 12:)

      Vymazat
  6. Právě řeším, jestli jít běhat, když je venku tak krásně, nebo pokračovat v léčbě rýmy a spol...takže vyrazím, když to tu čtu..díky Vám všem za rady. Zuza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) kdyz uz jsme te do toho zatahli..:)... zkus bezet pomaleji a dychat nosem, vem si s sebou kapesniky..dostatek:).
      Boji s chorubkami zdar! 12:)

      Vymazat
    2. Ahooj, tak to dobře dopadlo, nudli jsem nechala téct, nosem dýchat moc nešlo, kopce jsem šla, ale můj stav se rozhodně nezhoršil, ba naopak, endorfiny mě postavily na nohy...a dneska jsem jako rybička... :-)))Sportu zdar, běhu zvlášť!!! Zuza

      Vymazat
    3. Zuzo, to rad slysim.. ja se bojim neco rici, protoze komu jsem poradil:)... ten je jeste na ceste..:)
      Tak behu zdar! 12:)

      Vymazat
  7. Skvely napad s tymi uradmi! Ja som bol pred dvoma tyzdnami v Arlingtone a svagrina ma poslala na Slovensku ambasadu vyzdvihnut synovcovi pas. Mal som moznost zabit hodinu v metre tam a hodinu spat, tak som to radsej odbehol, celkovo 22km...hned 2h po pristati po vyse 30h ceste a este som sa stihol vratit do hotela na rychlu sprchu, aby som stihol poobednajsi meeting na NFS. Je pravda, ze aj tam som asi mohol ist behom, hehe...
    Zena, ked som jej to dopredu povedal, tak ma skoro nepustila, ze ma z ambasady vyhodia takeho spoteneho. Ale pohoda, mile tetusky, este zistovali, kde sa da kupit taky dres, co som mal (samozrejme moje klasicke maratonske tricko s SK znakom) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, a este vychytavka - v hlave screenshot nejakej cyklocesty z Google Maps a ziadny cas na bludenie, meeting na ambasade bol na presnu hodinu, dorazil som tam 2min vopred.

      Vymazat
    2. No tak tohle je jinej "level"... v cizim meste na presne nastavenou schuzku.. To je vyzva. Ach jo, .. opakuji nadpis.. ty kamaradi, ty te chlapce privedou akorat do prusvihu..:)..
      DIK, asi to budu muset zkusit taky! MSF! 12:)

      Vymazat
  8. Vcera jsem taky resila rymicku - bacily letos utoci nejak mezinarodne. Nakonec jsem je oblbla pouhym jednim kilometrem venku... a pak jeste nenapadne ctyrmi na pasu ve fitku. Jistila to pulhodinka spinningu a moje mantra, ze jsem v telocvicne, v teple, neprsi a nefouka, tak vo co go :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ty se musis setrit.. taky si rikam, tehotna April beha furt, jezdi, chodi.. a tak mi nejde se flakat:).
      MSF! 12:)

      Vymazat
    2. No taky mi to pomalu zacina tuhnout a budu muset pribrzdit. Slovo 'flakat' bys mel definitivne vyradit ze svyho slovniku. Prave jsem videla tvych 550 zarijovych kilometru. Jsi drzak!

      Vymazat
    3. Drzak to se snazim... Mam "kilometrofobii":). [Odvozeno od Machyho "termofobie"..]. Jako se Machy obava, ze kdyz si pusti teplo moc k telu, tak ho ta zima ve vode poradne skripne, tak ja se ruzne obavam, ze kdyz nenabeham..:)... tak me to pak skripne..
      Navic me to bavi.. To pobihani.. MSF! Tehotenskemu pobihani zdar! 12:)

      Vymazat
  9. S dovolením bych se také připojil s komentářem. Dneska jsem dočetl celý Tvůj blog a moc Ti držím palce. Osobně jsem tak někde v roce 2009 ;-).
    Dneska po bloudění v okolí jsem si na Tebe vzpomněl, jak sis stěžoval, že v Praze zmizely mobilní toalety. Tady jich máme dost, tak se můžeš někdy proběhnout po okolí Loun. ;-)
    https://plus.google.com/u/0/photos/106043780474815219391/albums/5794779620425698289

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to diky! :)
      Aspon vidis, co vsechno se muze stat, kdybych si v roce 2009 rekl, jak budu o 3 roky pozdeji behat, kolik kamaradu a zajimavych lidi kolem potkam, na jaky mista a vzdalenosti dobehnu.. tak by to bylo uplny scifi.:).. kazdej rok, kazdej mesic byl zajimavej a za kazdej km dodnes dekuju!!!
      Jinak tyhle "mobilni", co mas na fotce, to je sileny.. proc to ty lidi neodvezou do sbernyho dvora?
      At nam to beha!!! 12:)

      Vymazat
    2. Dík, třeba se někdy potkáme naživo. ;-)

      Vymazat
    3. Urcite.. s kazdym kdo mi tady napsal komentar se mi zatim podarilo se setkat, driv nebo pozdeji..:).. aspon ja v to verim.. MSF! 12:)

      Vymazat
  10. Honzo, ty kilometrově jedeš! Na podzim i na jaře bojuji proti těm malým potvorám bylinkovým čajem s medem a panáčkem domácí slivovice. Někdy to pomůže rychleji jindy je to pomalejší :-))) ale jak říkala moje babička: " Léčená rýmička trvá 7 dní, no a neléčená týden" :-) Drž se a nič ty mikromrchy! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky bubo, snazim se, asi uz to o moc vic nejde:)... Beham pomaleji, dycham nosem, km super, ale jak by rekli odbornici, same ty hluche a jalove km:)...
      MSF! 12:)

      Vymazat
  11. Já vždy první dny, kdy bolí v krku a smrkám, běh vynechám, slivovice v čaji stačí. Ale pak, jak to klesne na plíce a je třeba vše vykašlat, vyběhnu. Chce to ale někam mimo civilizaci, abych okolí ušetřil hekání a chrchlání a plivání a všech těch nechutností. Ten čerstvý kyslík a zpocené tělo to z průdušek krásně vyhání - ale koukat se na to ... nic moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mas pravdu jiri! Na tohle je nejlepsi si vybehnout nekam mimo lidi, kde to nevadi.. jinak se snazim decentne:) smrkat do rukavu a pokaslavat.. ne vzdy se to dari! MSF! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...