pondělí 20. dubna 2015

Jak jsme pouštěli kapitalistovi žilou:), aneb sudetské běžecké malování..

Příprava u Pavla
Přiznejme si to otevřeně..Takhle společensky náročný rok, to už jsem dlouho neměl..:). Poslední návštěva Sudet a VS byla velmi vydařená a tak, když VS naznačil svoji potřebu se běžecký družit .. říkal jsem si že bych měl dorazit.. Přeci jen, skvělí kamarádi neleží na ulici a Pavel je v Sudetech stranou, opravdový zapadlý vlastenec:). Volal mi prý, že by chtěl nějaké velké logo/písmena vykreslit do mapy... Asi, že se nebude nikdo z nás chtít zúčastnit, sezóna závodů je v plném proudu... A zněl trochu smutně... Jak to udělat? V sobotu po obědě máme naplánovanou oslavu narozenin moji nejmilejší manželky, jasné slunéčko... Ovšem, s pátečním během přes noc, by se to podle mě mohlo podařit.. Proto jsem slíbil, že se budu moc těšit a že to jdu to nějak "citlivě":) dojednat a říci mé nejmilejší...

Protože jsem ho na začátku moc neposlouchal, tak jsem se ptal, -- ne že by na tom nějak záleželo -- ale co to "kreslíme"? Říkal "S" a "I". Nic mě nepadalo, ale pak mi to naskočilo. Vždyť my vlastně kreslíme emblém socialistické internacionály!! V rámci tematické přípravy, jsem proto shlédl jeden díl známého stranického seriálu "Okres na severu" a pilně poslouchal proslovy okresního tajemníka s.Pláteníka, stejně tak jako soudruhů že sousední budovy... Vykreslit .. vydupat svýma nohama do země emblém Socialistické Internacionály je přeci snem každého občana naší socialistické vlasti! Šosácký Západe! Mladý je každý komunista!!:)
Překvapení na nádraží
Ano, vlastně jedeme "z ústředí" zkontrolovat stav závazkového hnutí, kvalitu nástěnek a propagandistického hnutí v sudetské oblasti. Opravdu jsem se položil do role, takže moje první otázky (soudružské) návštěvy šly rovnou k věci.. "A co soudruzi, vy zde na Severu? Písně zpíváte? Vrahy bijete?" ... A jak na sportovní frontě? Sportujete podle sovětských vzorů? Co plány s. Běhalova? Už jsou v praxi?:)...

Chlapci byli evidentně "zaskočeni" a tak jsem místo pokračování v dotazech na příběh Pavky Korčagina (Jak se kalila ocel), už jen tradičně kalil vodu:)... Pavel mi jemně (a trochu vyděšeně) zopakoval, že nebudeme vydupávat a vykreslovat SI, ale IS. Neplést se zkratkou nové vznikajícího státu na blízkém Východě! Je to zkratka InterSportu .. ale uklidnil mě.. Čím víc km uběhneme, tím víc pustíme kapitalistovi žilou:)!! Mají nějakou marketingovou akci, při které je cílem vykreslit jejich loga.. a kolik km přitom uběhnete, tolik procent slevy získáte. Upozornil jsem je, že bychom neměli být úplně "nenažraní".. a nejít na 100km, taky přeci jen bych se měl dostat rozumně domů. Oslava volá! Navíc jako matematikovi mi vůbec nebylo jasné, jak by v InterSportu chápali 102 km? Jako že nám ještě 2% ceny vrátí zpět v hotovosti? :)



Stručně řečeno, páteční pozdní večer nás s t-birdem přivítal u Pavla ve velmi dobré náladě, s tím, že 80-85% je také hezká sleva a že pány z IS jistě potěší, že Pavel zakomponoval do obrázku i Ještěd a velkou část přilehlého hřebenu. Vítáme se s Pavlovým občasným spoluběžcem Martinem, zkušeným triatlonistou, který je v našich akcích po prvé a na základě jeho prosby vyrazíme až o půl noci, aby noc nebyla příliš dlouhá... Sákryš, říkám si.. ale to bude logistický velmi náročné se dostat následující den do jedné hodiny do Prahy do Stodůlek. Ale je se mnou VS, který si ví se vším rady a t-bird, který je logistický mág.. a tak věřím, že akci zdárně dokončíme a slovy proletářů.. "kapitalistovi pustíme žilou:)"... vše se v dobré obrátí, a stejně jako v pohádkách vlk Karkulku nesežere, Růženka se probudí a Honza včas do Prahy dorazí:)..

Na nádraží v Liberci jsme včas, akorát abychom zjistili, že na trati je výluka:) a že (snad) nás na místo startu dopraví náhradní autobusová doprava. Únava z posledních dní se ukazuje už v autobuse, kde marně bojuji se spánkem, hned jak jsem dosedl. T-bird se laskavě ptá, jestli jsem v pořádku.. samozřejmě, že jsem, až na tu "hlavu", ale s tím, jak my víme, se moc nedá dělat...:)

Krátce před půlnoci jsme na místě. Všichni loví satelity, protože každý potřebujeme mít tu "svoji" stopu zaznamenanou. První km -- kdy se kvůli tvaru písmena "I" dereme strání a ostružinami -- nám trvá asi 18 minut a představa, že budu v Praze včas dostává vážné trhliny... Kdybych to byl býval věděl, říkám.. Tak jsem si vzal z domova zahradnické nůžky!! Ale asi po km se dostáváme do části lesa, kde se dá i popoběhnout, pak na cesty, kde se dá i běžet...


Nešlo odolat
Hned na začátku řešíme úplně zásadní problém, který server předpovídá počasí nejlépe. Protože se dost významně liší. Navzdory mě kritice nejmenovaného zdroje:) ... se počáteční vyjasnění vytrácí a v místech kudy běžíme se objevuje drobný déšť se sněhem, který při dopadu na zem taje. Ono s tím počasím je to vlastně jedno, jak už je člověk venku, že..:).. a protože je apríl, tak se chvílemi vyjasní tak, že je krásně vidět ozářený Ještěd, ovšem když se jej snažím zachytit na svůj telefon, vypadá to jako známá fotografie.. tři černoši v tunelu:)...

Cesta krásné ubíhá.. jsou okamžiky, kdy se zdá, že návrat do Prahy stihneme:), v té chvíli zrovna sbíháme do Svijan, kde nám VS nezapomíná sdělit řadu vlastivědných zajímavosti, včetně toho, že znak pivovaru na komíně maloval on a jak se zbořil při prohlídce pivovaru, že ho museli odvážet na valníku domů... Čímž dostává Svijany do vyšších vrstev našeho pivního žebříčku..:)... Nálada se vylepšuje, když asi kolem 4h ráno t-bird vesele zdraví na benzínové pumpě "dobrý večer"! :)... my dva (padlí andělé skupiny) samozřejmě kupujeme pivo [Svijany:)], VS vysvětluje obsluze, co vlastně děláme.. Martin začíná mít větší problémy a říká, že včera byl na kapačkách(!). OMG! Tohle kdyby se dozvěděla moje nejmilejší, tak mi podobné výlety zakáže, abych od spoluběžců něco špatného nepochytil:).. Domlouváme mu a nakonec z Malé skály, někde kolem značky maratónu má zajištěný odvod domů.
Začíná svítat

Pohledem na hodinky nakonec Pavel následně modifikuje trasu dál.. s tím, že asi 5km nakonec ukrojíme, abych stíhal oslavu. I tak to bude vyžadovat dobrou koordinaci...Začínáme stoupat větší kopce, počasí se různě mění a začíná svítat. Jako dokumentarista skupiny to vůbec nemám lehké. VS například ukazuje rukou úplně jinam než by se světelně hodilo.. Předběhnu jej, abych v kopci zachytil hru světel a jeho výstup, ale on nespolupracuje.. Říkám si.. Veverka, jestli se mi ten záběr nepovede, tak tě pošlu dolů a uděláme to celé znova!! [Přesně tak jak to on dělal s horolezci ve svých filmech:)].
Jak se začínáme blížit k Ještědu, mění se zase počasí, přicházíme po hřebenu do míst, kde je celkem ostrá čára mezi zelenými pastvinami a čerstvě napadaným sněhem. Zatímco před chvíli při svítání zpěv ptáků dosahoval hlasitosti motorové pily, tady je naprosté ticho... Slyšíme, jak nám pod nohama křupe čerstvě napadaný sníh, zmrzlý a mokrý podklad je skvělá kombinace pro t-birdovi silničky a moje Hoka [ano, ano.. při seběhu mi vždy naskočí jako varovné světélko jejich slogan "Time to fly":)].

Když se konečně dostáváme na Ještědku je už hustá mlha. VS už tradičně ukazuje do neprostupné mlhy a říká, kde se co se nachází.. Podotýkám opět Ještěd není vidět:).. t-bird úspěšně přesvědčuje majitele bistra, aby nás obsloužil. Zatímco my dva si vybíráme pivo (v Sudetech jedině Konrád), VS nám drží místo u stolu. Začíná nám být zima, všechno trvá, protože majitel nám dává najevo, že na takovýhle návaly... tady nejsou zařízený:)... Rychle dopíjíme pivo, a v sílícím větru spěcháme dolů.. V následujících hodinách dobíháme do prosluněného údolí a za chvíli končíme naše dobrodružství... Hlavně neudělat nad tím S háček.. To byl průšvih:)..

Ve finále cca 77km (2021m převýšení), krásně jsme si zase nacvičili běhání v noci.. i se zastávkami, nákupy a tak.. 11h, žádná šílená rychlost, ale skvělý tréning na ultra.. Stačíme se u Pavla i umýt, skvělá snídaně.. po cestě do Prahy stihnu koupit ještě i kytku [.. moje nejmilejší to se smíchem shrnula.. tak už jsem se kvalifikovala na dárky kupované na pumpě:)]... prostě naprostá paráda..

Matně se snažím vzpomenout si na celou noc, kdy jsme společně běželi a povídali si... Asi nejlépe moje pocity shrnují slova C.W. Buehnera: "(Lidi) Zapomenou na to, co jste jim řekli, ale nezapomenou, jak se s vámi cítili." Jako pocitový běžec to vnímám úplně stejně.. Nakonec jsou stejně nejdůležitější ty pocity, které si uchováme..

Běhu zdar! Ultra a kamarádům.. zvlášť!
12:)

PS. Nás výlet přinesl i jedno velmi zajímavé statistické zjištění. Byl jsem v poslední době na Ještědu několikrát... v listopadu, v prosinci, loni koncem března, letos v druhé půli dubna. Pokaždé sněžilo a byla mlha. Uzavírám výzkum - nejsou potřeba další pozorování. Vždy, když jsem na Ještědu sněží a je mlha:).

PPS. Neskutečná radost, hrdost na moje těžce získané zkušenosti s navigací Dakota 20. Připadal jsem si jak opravdový navigátor. Ještě musím pár "čudlíků" osvěžit a jsem připraven na nové dimenze sólo běžecké turistiky..:)


Tak se to podařilo, VS nemusel znova:)
Ostrá hranice mezi zelenou a bílou
VS drží místo v restauraci, my bojujeme o pivo
"tady" kolem je ... všechno... akorát to není vidět:)







23 komentářů:

  1. Já myslím že zhroucení kapitalismu na sebe nedá dlouho čekat, tu venesekci jste tedy vzali opravdu poctivě. Ještě jako finále prosím o doplnění fotografie kapitalisty se svěšenou bradou až si veselá skupinka přijde pro 80% slevu.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Moc děkuji za pregnantní lékařský termín.. Tuším t-bird se při myšlence na výběr "odměny" neustale usmíval, všichni jsme viděli tu hlášku.. "Teda Karle, to byl zase blbej marketingovej nápad.. naštestí jich to neběželo víc!"..ještě nějaká větší skupina a seš bez prémií..:)
      Bylo to příjemné, i když ten "finiš" připomínal Tomášovo doběh na letiště.. Ovšem tentokráte s t=birdem jsme si to pivo neodpustili.. Všemu zdar! 12:)

      Vymazat
  2. Proč já si celou dobu myslel, že se běží přes den? Vědět to, tak bych to snad i nějak stihl. Ale vlastně jsem rád, že jsem si nechal další zasněžený Ještěd ujít. :-) To, že se běželo v noci jsem zjistil až dnes z FB. :)

    Musím si taky neco naplánovat. Dnes jsem u mapy.cz rezignoval a konečně si uvědomil, že papírová mapa bude na tohle mnohem lepší (při oddálení mi mizely turistické značky).

    Tak jen dál a větší kapky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) .. Davide.. brzdi..:).. Chlapci uz jsou tak dost rozjeti..:)
      myslim, ze km mam celkem solidni:).. musim ted udelat spoustu rodinnych navstev, oslav.. a taky zahrada a dum potrebuji "oprasit"..:).. Takze ja ted chvilku asi budu behat o samote.. Nicmene -- to usili tam zcela jiste bude..:)
      MSF! Vsemu zdar! Tvemu malovani... zvlast! 12:)

      Vymazat
  3. Ještě by mě zajímalo, jak při těch nočních bězích se zastávkami v hospodě zvládáte ta rychlopiva. Já včera po jednom malém krkal ještě dva kilometry. Je to jen věc tréninku nebo i nelehce nabytých životních zkušeností, které přijdou s věkem? :-D :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Životní zkušenosti. :-)) Včera jsem po 25 km dal dvě piva u stánku v Troji a v pohodě odběhl směr domů.

      Vymazat
    2. Evzen asi odpovedel spravne.. Nevim, co bych rekl.. Obecne se na to pivo fakt tesim! Nez bych si dal hroznovy cukr:).. nebo neco jineho..
      Pravda je, ze na Jestedce jsem do sebe byl jedinej schopen naklopit to pivo cely.. (fakt ledovy) a v ledovem rychlem presunu ho v sobe udrzet..:)
      Porad si rikam, ze jsem se na nej tesil..:).. ale uznavam, ze to zni jak zpoved alkoholika:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
    3. Dokud se ještě radujeme a těšíme se na pivo, tak je to dobrý :-) Podle mé (krátké životní) ultra zkušenosti je to opravdu nejlepší regenerační nápoj a ta trocha alkoholu navíc působí skvěle na psychiku. tb :-)

      Vymazat
    4. Myslim, ze tohle je dobre si zapamatovat...uz to kdysi zpivali Greenhorns a pak i Zelenaci:)... zivot neni zlej.. vzdyt dokud jeste zijem, je vsechno oukej:)..
      MSF! 12:)

      Vymazat
  4. Já Ti říkal, že kytka z pumpy se pozná :-) Mimochodem, už jsem pumpnul kapitalistu o Salomony na Šutr, takže to opravdu funguje! Největší výběr má IS banda asi v Myslbeku :-) tb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Jako vzdy jsi mel pravdu!!
      Ovsem.. Jako spravny prusvihar.. I takovou vec dokazu "prodat" pozitivne.. Navzdory vsemu.. jsme jeste stacili koupit kytku! TRI pumpy jsme objeli.. Protoze nam bylo jasne, ze bez kvetiny z behu domu.. se nevracej:)..
      MSF! A hned te jsu vyzpovidat, at mam taky dalsi boty do sbirky! 12:)

      Vymazat
  5. :-D "Vrahy bijete?" Tomu jsem se smála ještě dobrý dvě hodiny. Nádherný report, super fotky!! Marně hledám slova... snad jen, že toho Karla, co mu za to seberou prémie, bych hrozně chtěla vidět! Přišla od nich nějaká odpověď? ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) jsem rad, ze nekdo ocenil moji pripravu na "retro":)...
      Psal mi t-bird, ze zdarne aplikoval slevu:). Zkusime vyzvedet, jestli Karel prisel o premie, nebo zdali uz je i bez zamestnani:)..
      Myslim, ze ne.. i kdyz mame slevu 77 procent, tak nam to v podstate prodavaji z nakupku:).. takze Karel je v pohode..:).. ale nasmali jsme se te predstave:)
      Dik! a MSF! 12:)

      Vymazat
  6. Honzo kolik bereš za víkend kdyby jsme chtěli ject v létě lyžovat na ještěd ? :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. No z mych "pozorovani" sice nevyplyva, ze by se na tom dalo lyzovat:), ale snih byl a mlha taky..:)
      Uvidime kdy a jak, ale treba to jeste jednou letos na Jested vyjde..:). MSF! 12:)

      Vymazat
  7. Ta fotka se zelenou a bilou ja naprosto fantasticka :-o Fakt. To je neuveritelny :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik! :)...Jeste by to chtelo vypilovat nahravani zpevu ptaku:)...
      Hlavne jsem rad, ze po slepe ulicce s vymakanou kamerou jsem se opet vratil k zaloznimu (staremu) iPhonu.. O kterem moje dcera moudre prohlasila, ze se s nim neda moc fotit..:)
      Ja jsem uplne nadseny! Pochopitelne, kdyby byl na mem miste profi fotograf s profi aparatem.. tak by vse vypadalo jinak.. Jenze.. jak by se tam dostal, ze? :)
      Vsemu zdar! 12:)

      Vymazat
  8. Tedy to byl zážitkový běh! Stále jsem nechápal, o co tady běží, ale teď když jsi to objasnil, tak si užijte slevu :-))))) Jen tak dál - víc bláznivých akcí. A posílám gratulaci Danuš k narozeninám :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) mej jsem sice mensi techicke problemy s fb, ktery nepouzivam, ale t-bird me navigoval s presnosti mozkoveho chirurga, takze mam slevu 77% a zitra si jdu vyzvednout boty..:).. Jeste je mozne, ze koupim boty svoji nejmilejsi.. jako, ze jsem ji "vybehal" darek:)..
      Ale zazitkovy beh, to byl... Az s postupem casu si uvedomuji, ze v rannich hodinach jsem nezavrel pusu a castoval chudaky spolubezce vsemi moznymi historkami:).. Timto se jim verejne omlouvam..:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Zrovna včera jsem četl Hala Koernera, kapitolu o konverzaci při ultra bězích - doufám, že si od spoluběžců nevyžadoval víceslabičné odpovědi :)
      Já v sobotu běžel 10km v Budějovicích a na asi sedmém kilometru mě dotáhl chlapík, který si chtěl povídat - dva kilometry do mě hučel, já reagoval jen "jo", "hmm", "ne", tak to vzdal a utekl mi :) A v cíli už se bavit moc nechtěl :)
      Také se připojuji ke gratulacím, k narozeninám i ke slevě :)

      Vymazat
    3. :).. Dik Karle! ... Sleva uz je "doma".. Koupil jsem svoji nejmilejsi asi nejdrazsi boty, co meli na sklade.. Asics Kayano.. 77% sleva potesi:).. Sobe jsem koupil taktez Kayano, ale o neco levnejsi..:).. Moje jsou ovsem daleko krasnejsi (D. promine).. V zarive oranzove barve.. na pocest t-birda jsem jim dal jmeno.. "Thunder&Flame"..To se v nich bude behat..:)
      Vsemu zdar! 12:)

      Vymazat
  9. Jee to tvoje vzdy kdyz jsem na Jestedu snezi a je zima, bych mohla aplikovat na Arizonu.. Vzdy kdyz bezim v Arizone, prsi (pripadne padaji kroupy) a je zima.. Uz se tesim na vikend ;-) Jen stale netusim co obliknu na sebe... Mocitka a VS drzi misto v restauraci je proste bomba! Fotecky super! Kamaradum a ultra zdar! Nika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. dik, ovsem, ty to mas jednoduchy.. Ty s sebou mas Stina:).. a to je casto skoro 100% jistota extremniho pocasi, kroupu a mrazu v Arizone, stejne tak jako nejvyssich moznych teplot.. kdekoliv:)
      Uzijte si ZG.. a poradne Stina prozen! Jako bych tam byl s vama..:). MSF! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...