čtvrtek 9. dubna 2015

Hunger games po česku, aneb Hladové běhy...

No.. co.. co..
Tak se v sobotu zase chystám na Brdskou stezku... Vím, vím.. Brdská nemá s horským ultra nic společného, i když převýšení téměř 1,000m dává tušit, že to zase úplně po rovině není... I když má v názvu "stezka", tak tam trail není vůbec žádný:), jsou to většinou asfaltky, Na druhé straně ty pasáže, kdy se běží po normální silnici, paralelně s rychlostní dálnici.. to nemá chybu!!:). Proč tam budu má spoustu důvodů: 1) nemůžu pořád vymetat něco v zahraničí nebo obětovat v dubnu celý víkend na nějakou CS1000 akci.. 2) Je to za rohem, brzo odpoledne už můžu být doma a věnovat se domu/zahradě//Deri a svým blízkým..:)... a 3) Bylo to moje první ultra. Mám pro něj velkou slabost, protože má nezaměnitelnou atmosféru (aspoň pro mě). Vnímám lidi kolem závodu, na stanicích, v cíli... prostě pokud stíhám a zvládám, říkám si.. JO!

Proti minulým rokům jsem letos nic rychlého neběžel ani na nic rychlého "netrénoval":).. Neběžel jsem žádnou 10k, ani 1/2M.. místo toho jsem obíhal skoro cokoliv (Prahu, Londýn, Grand Canarii...) nebo běhal s kamarády odkudkoliv do Prahy, ... kdejaký kravský výběh jsem vymetl:). Zkrátka, jalových km celkem dost, ale všechno jsem běžel velmi pomalu a rozvážně..

Slovy básníka.. vzal jsem svoji "rychlost" a jakékoliv "závodní ambice", položil je na oltář Rondy a zapálil. Velmi podobně, jako když vám velká láska vyrve srdce, hodí ho do mixéru a pustí na nejvyšší rychlost:)... Zrovna teď to ve svém filozofickém zamyšlení vyzvedla Nikie:
"Sometimes you have to sacrifice everything you have, abandon it and set off for an unexpected journey deep into the very core of your heart and your soul. You have to sacrifice the weaknesses to find the strength."

Hezky řečeno. Vím, že Ronda je nářez, spousta daleko zkušenějších, lepších běžců... nedokončila. Pokud se chci dostat do cíle já, lama pobíhač:) [a já pevně věřím, že se tam dostanu:)], tak pro to musím udělat hodně, daleko víc... Proto jsem začátkem roku začal se zajímavým "experimentem". 16+ a 8-. Tedy 16h a víc hladovět a v intervalu 8 a méně hodin jíst. On to zase takový experiment není, mnoho lidí s půstem a s přerušovaným půstem má dlouholeté zkušenosti... Najdete to i pod hesly IF (intermittent fast), warrior's diet, apod. Na jednu stranu to popírá jakékoliv stravovací a hubnoucí poučky.. Na druhou stranu to neskutečně funguje:). Plus to byl zajímavý šok.

Pro přátele čísel a lidi, co se ohlížejí zpět... Kdysi (2009) jsem začal hubnout běháním ze 104kg, během prvního roku jsem naběhal cca 2.5k km a dostal se na váhu kolem 84kg.. Pak jsem běhal víc a víc.. v posledních letech mezi 4.5-5.1tisíce km.. nicméně váha se mi pořád držela tak kolem 81-83kg podle období roku.. Když jsem četl o cvičení v půstu a vzpomněl si na svoje zkušenosti s běháním v období jarní "čisticí" kůry:).. tak jsem se jako správný nadšenec rozhodl, že to musím zkusit...

Začal jsem tradičně hned po vánocích, před začátkem roku, aby to nebylo "novoroční přecevzeti", protože ty mají jen krátký život:). Na začátku velmi zajímavé pocity, když po ránu hladový člověk běží do práce a začíná jíst až po poledni.. Ještě zajímavější bylo, když jsem v sobotu hladovej vyrážel na dlouhý cca 4-5 hodinový běh. Bez jídla a jen s vodou. Přidal jsem nějaké drobné fitko místo oběda. Ty sobotní dlouhé byly fakt jen a jen o hlavě.. Sam sobě přiznávám, že mít za sebou tyhle zkušenosti vloni.. tak by byla velká šance Western States dokončit. Jasně, zvracel jsem několik hodin, ale teď vím, že se bez jídla dá v klidu fungovat:).. je to sice pomalejší, ale tělo se i v mých 51 letech naučilo přepínat na jiný režim. Na hlad se totiž moc rychle běhat nedá:), ale jde to!

Postupně jsem se zlepšoval, co víc, při doběhu z dlouhé jsem cítil "sílu"... Navíc, "tukové zásoby" se na těle stále přeskupují, je to až neskutečné. Ztrácím váhu.. ne sice šíleně rychle, ale přibývají i svaly.. a uvědomuji si pokrok jak pohledem, tak i měřením s cm.. Celkově po víc jak třech měsících moje váha ukazuje pod 77kg, což dává mezi 1,5-2kg měsíční úbytek. Dle učených knih, naprosto optimální rychlost. Nemusel jsem se soustředit na speciální jídelníček, vynechávat víno a pivo:).. Ne, že bych to doporučoval, jistě to není optimální postup, ale berte to jako moji odpověď na opakující se otázky, co to vlastně "provádím". Věřím, že třeba někdo povolanější k tomu přidá nějaká další vysvětlení a tipy v diskusi, já bych nechtěl cokoliv obecně radit:).

No zpátky k přípravě na Brdskou... Je to rychlá 50k a není nad pokoru. Dá se čekat, že to bude jeden z mých horších časů nebo možná i nejhorší čas:). Na sobotu hlásí 19+C a asi nikdo prudká oteplení nemiluje:). Ale nemám žádné výmluvy. Takže všem nadšeným pobíhačům, co míří do Mníšku vzkazuji -- Budu se snažit běžet že všech sil, ... závodit...to slibuju!

Všemu zdar! Našemu úsilí a ultra.. zvlášť! 12:)

PS. Čirou náhodou mi kolegové že zahraničí poslali odkaz na německý ultra server. Co byste řekli? Moje ID číslo jako běžce je --- 12-24-34.. No to nemá chybu!! A evidují tam i historické výsledky Brdské a jiných ultra. Najdete se tam.. Tady jsem já:).

36 komentářů:

  1. no to je tedy pěkné, na Rondu! na hlad! na Brdskou! držím palce :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, no delam, co muzu.. i kdyz ta Brdska.. uprimne.. zadne zazraky rozhodne necekat.. Cokoliv pod 5 hodin bude super.. Ale letosni vrchol je uplne nekde jinde a na to je potreba myslet!
      MSF! 12:)

      Vymazat
  2. Jsem tam taky. :-) http://statistik.d-u-v.org/getresultperson.php?runner=225994

    Držím palce na Brdskou a pozor na auta na dálnici! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) dik.. Ono i tradicne na divocaky:)
      Ten server je dobrej.. myslim, ze tam je snad uplne vsechno:)..
      Vsemu zdar! 12:)

      Vymazat
  3. Já taky..s národností SLOVINSKO! http://statistik.d-u-v.org/getresultperson.php?runner=513774
    Užij si Brdskou!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik! Pochopil jsem, ze ty letos na Brdske nebudes? Jinak s tou narodnosti si to nech opravit.. to asi na Brdske udelali chybu.. a pak se to s tebou vlece..:)
      At se dari! 12:)

      Vymazat
    2. letos jen myšlenkama na vás.

      Vymazat
    3. :) no tak treba priste.. nebo na SUTRu..:). MSF!

      Vymazat
  4. Honzo držím palce. Hnusná chřipka mě přinutila letos vynechat. Včera jsem vyběhl poprvé po skoro 2 týdnech a nic moc to tedy nebylo. Ale jsem optimistou, ono se to rozběhá. Radek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No zrovna jsem si rikal, ze ti napisu, jestli se uvidime..:)
      No nevadi.. Tak nekde jinde.. Samozrejme -- pomaly beh.. leci vsechno:).
      Drzim palce! 12:)

      Vymazat
  5. Budu drzet palce! :) Mimochodem ja hladova beham uz od podzima, dounutily me k tomu problemy s zaludkem. A je to tak - da se i par hodin bezet, ale rozhodne ne rychle :) Pak cloveku rychle dojde :) Ale teda zadne hubnuti se nekonalo... Asi jsem ztraceny pripad :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) dik za podporu.. Bude se to sakra hodit!:)
      S tim hubnutim.. no ty jsi štíhlá dostatečně...zase asi trikem je to cvičení v hladu a dostatek jídla potom.. Co já toho sežeru:)...
      MSF!

      Vymazat
    2. Tahle dieta není vhodná pro ženy :-) Takže to bude tím... ;-)

      Vymazat
    3. Jjo, to je pravda.. Taky mi to nekdo rikal.. ze byt jsem dusi zena:).. stejne by to na me melo fungovat.. 12:)

      Vymazat
  6. To odhazování kil upřímně závidím, devatenáct stupňů je děsivých... děsivých!! V sobotu se budu těšit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. No 19C .. to bude pekny teplotni sok! Uz se tesim! Neni lepsi trenink na R.:)
      A na pivo v cili se tesim ohromne a uz ted! 12:)

      Vymazat
  7. Tak já myslel, že v sobotu pokecáme a Ty se chystáš závodit! Jinak databáze je obdivuhodná, chybí tam akorát ŠUTR :-) tb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak zavodit se chystam sam se sebou.. Pokud ti budu stacit, tak pokecame..:).
      MSF! 12:)

      Vymazat
  8. Honzo, držím ti pěsti na Rondu a těším se na sobotní setkání v Mníšku. Také ve mě letos hlodá červíček pochybnosti - nerozhodnosti. U mě je to ale o tom, zda závodit nebo si to zase užít s foťákem v ruce :-) Ale jak řekla jedna moudrá osoba - těch Brdských s "o hůlce" ještě bude, tak běž co to dá :-)))) Ty už jsi rozhodnutý závodit a to je dobře :-) Btw. Díky moc za odkaz na ultra statistics :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Petre, nerikam, ze to bude nejaka "rychlost".. Vse jest relativni.. ale jsem rozhodnuty se na nic nevymlouvat a proste jit do toho naplno... I kdyz jsem na to netrenoval.. Co na tom!
      Jsem rad, ze se se ti ten server libil. Mne to prislo sikovne.. Tak v sobotu!! 12:)

      Vymazat
  9. Pratele, wolverini, behaci: krasnou sobotu preji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pobezim Tvym oblibenym krajem... budu se snazit bezet co mi to pujde.. Samozrejme se tesim na navstevu u vas a na probehnuti po vasich "kopeccich"..:).. uz je to za par!! MSF! 12:)

      Vymazat
  10. Ahoj 12Honzo, vidím že jsi absolvoval hubnoucí období přesně v době jako já a shodou okolností se stejným průběžným výsledkem 77. Sice si nedělám iluze, že to číslo u mě dlouho vydrží, natožpak že se ho ještě o něco podaří stlačit, ale přínos pro běh je to nesporný. Ultra sice není nic pro mě a při běhu občas myslím i na jiné věci než na pivo, přesto budu držet palce. Ať Ti to utíká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik Mirku.. Mnohokrat jsem od starsich slysel otevrena a moudra slova o ceste k ultra.. Proste zrychlit nejde:), tak si to rada zkusenych bezcu proste prodlouzila:)..
      Me samotneho na delsich popobihanich laka jak ten rozmer sebepoznani, tak i boje:).. Pritom vsichni vime, ze v tech akcich, kde ja se pohybuju.. naprosto bezpecneho boje:).
      At se dari! A nekdy zase -- treba v udoli -- na shledanou..12:)

      Vymazat
  11. Mě by ta válečnická dieta asi zabila. Ale zase bych se při tom větru, jaký byl před týdnem, mohl při běhání i proletět, kdybych zhubl o tři kila :)
    Dá se na Brdskou přijít i bez včas podané přihlášky? 19°C ani divočáci mi nevadí, spíš ten asfalt...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prosim te!! karle, ty mas 50kg i s posteli:).. ty ve vetsim vetsu si musis vzit nejake to zavazi na cestu! Ne vazne, valecnicka dieta je urcite silena zalezitost:). Pro vybehane bezce naprosto nevhodna! Ovsem mne se ukazala jako silne zajimava a funkcni. Tedy ted pred zavodem ji na 2-3 dny vzdy prerusim, aby si telo zvyklo, ze budu jist:).. a vytvorilo vetsi glykogenove zasoby -- pak se zase k tomu vratim..:)
      Na brdskou, co ja vim se muzes prihlasit i tesne pred zavodem.. Pozor registrace konci v 7:30 a pokud nejsi predregistrovany, zkusil bych tam byt o chvili drive:). Asfalt je asfalt..:).. zase se hodne bezi v lese, vesnickama na okraji.. Mne se to libi.. i kdyz ten zacatek a konec jsou hodne "zvlastni".. ale po tech letech mi to prijde naprosto normalni (!) a vlastne zajimave zpestreni:).
      Doporucuji silnicni boty:)... Jestli pobezis, aspon budu mit dalsi osobu, kterou budu moci (aspon mentalne) "pronasledovat"..:). MSF! 12:)

      Vymazat
    2. "Pronásledovat" je inverzní funkce k pronásledování? :) To by sedělo, budu to jistit ze zadních pozic :)
      Pokud mi to tedy vyjde, ale snad ano. Mohla by to být povedená sobota :)

      Vymazat
    3. verim, ze to bude povedena sobota.. skromnost stranou.. Jsi rychly a lehky bezec.. o "silene":) let mladsi... Budu se snazit, abys to nemel tak jednoduchy.. to slibuju! 12:)

      Vymazat
  12. Protoze jsem byl dotazovan nekolikrat ohledne "diety".. tak aspon jeden zakladni odkaz (angl.) na ruzne kombinace pustu v diete, pro koho jsou, vyhody, nevyhody..
    http://dailyburn.com/life/health/intermittent-fasting-methods/
    prislo mi to jako dobry pocatecni vychozi bod.. vsemu zdar! 12:)

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj Honzo, tahle dieta se mi líbí, jen všude píšou, že pivko rozhodně ne, což se mnou není příliš kompatibilní. Ty jsi ho zdá se nezrušil. Můžu vědět, kolik ho se svými váhovými výsledky cca vypiješ? Omlouvám se za osobní otázku a ať to běhá! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No.. jsou chvile, kdy jich je vic nez trochu:)... Samozrejme piju i vino (a i neco tvrdsiho, kdyz me kamaradi "nuti":) ), obecne po delsim behu (kdyz je to v dovolene zone), tak dam tak dve.. kdyz je duvod.. -- bezim s kamarady, nebo jsem s nima v hospode, tak i vic:). ted kdyz to pisu, tak si uvedomuju, ze znim jak alkoholik..
      Nicmene ted jsem mel ruzne oslavy v rodine, navstevy u pratel.. tedy alkoholu vic nez prumer, dietu jsem nemohl uplne striktne dodrzovat.. a stejne jsem "nepribral".. takze asi neco na tom bude:).
      Drzim palce! MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Tos mě potěšil, pitnej režim máme zdá se podobnej, takže mi to zní nadějně, jdu do toho. :-) (A ad alkoholik - pro někoho jsou 3 večerní plzně smrtelný, jinej o nich ani neví, takže "alkoholik je ten, co vypije denně víc než x" je blbost. Jak tě tak čtu, řekl bych, že mozek ti ještě funguje, takže žádný strachy, pozitiva MAŽERY určitě převažují.) :-)))
      Díky!

      Vymazat
    3. :) .. tak urcite..:)
      MSF! a treba se nekde uvidime.. Urcite se prihlas.. Vsemu zdar! 12:)

      Vymazat
  14. Ahoj Honzo,
    díky za sepsání osobní zkušenosti s IF. Měl bych k tomu jednu otázečku. Myslíš, že se tímto u Tebe automaticky snížil celkový denní kalorický příjem, nebo dopolední půst stihneš odpoledne a večer dojíst a tedy funguje ta mezera samotná? Díky. Radek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radku, myslim si, ze je to ta pauza.. jim dost.. piju.. bohuzel i vic piva (a vina) nez bych asi mel:).. ale funguje to.. ono se po tech pustech i trochu stahne zaludek.. Navic nejake svaly i narostou.. ted jsem ji mnohokrate z ruznych spolecenskych a rodinnych duvodu musel prerusit.. ale zase na ni najedu:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Inspirativní, díky!
      Radek

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...