pondělí 13. srpna 2012

Den 3 - Bežící stín v žáru slunce, aneb vysokohorské soustředení v plném proudu

Asi bych měl začít zopakovaním několika nejdůležitějších poznatků, který mě velký učitel = Stín, řekl a naučil. Především je děsně důležitý v prvních dnech vysokohorského soustředění hodně, ale opravdu hodně pít. Jak jsme vysoko.. Los Alamos je na 2,200 metrech a běháme i výrazně výš, tak je to fakt jiný = těžší, člověk lapá po dechu, dýchá rychle a přitom vlastně ztrácí spoustu vody. Tedy nejen tím, že se potí a pálí slunce [ještě díky té nadmořské výšce je ještě silnější], ale jenom tím, jak dýchá, tak ztrácí hodně vody. A jako poslušný žáček a (lama - to by se v horách mohlo hodit!) tak piju jako duha, tedy převážně vodu a taky občas i pivo:).

Stalo se skoro nemožný, pomalu se přestávám bát běhat na svahu, on i běh po vrstevnici na tenkém chodníku zaříznutém do šikmého drobícího se svahu je celkem adrenalin, obzvlášť, když jsou na cestě kamínky, kolem mladé pichlavé akátové keře a Stín to sviští a ještě říká.. "tady je to super to rozbalit co to jde.. ale dneska poběžíme na pohodu:)"

Dneska byl cíl, že oba něco dopoledne popracujeme a v ranních odpoledních hodinách si vyrazíme zaběhat, abych zažil ty ďábelské podmínky, za kterých Stín normálně funguje:) a taky, abych viděl Běžící Stín v silném odpoledním slunci, jak pádí po stezkách a jak ho slunce promítá na skály kolem. Ať už jsem měl očekávání jakákoliv, byla překonána:).



Stezky tradičně nádherný, náročný, mohl bych zdejší běhání nazvat, "jak jsem běhal naboso s navlečenými běžeckými botami":), protože ty vlnovky na trase, drobné, větší kameny, kmeny a výmoly způsobují, že vlastně se nedá běžet nějak stabilně, nohy se pořád musí nějak kroutit, běhání na patu je zde naprostý mýtus:). No vyběhli jsme kolem 1/2 2, slunce pražilo, jako kdyby to bylo naposledy [ruce preventivně natřený opalovacím krémem s faktorem 100+, ale stejně:)], Stín mi říká jak to dneska bude.. poběžíme nějakou chvíli do kopce, abych se zocelil na "falešných" vrcholech, pak bude dlouhý sebeh a pak taková hezká technická delší část.. suma sumárum 14km. Pro "rovináře" dodávám, že falešný vrchol je morální past na lidi z nížin. Běžíte do kopce najednou už si myslíte, že jste nahoře, následuje kraťouličké sedlo s dalším šíleným stoupáním.. Pokud se to opakuje třeba 3-4x za sebou tak to nejednoho běžce zlomí..:)


A tak běžíme vzhůru, Stín říká otcovským tónem, no je to do kopce, jedovka:), ale je to běhatelné, když bude potřeba můžeme občas jít, ale máme na to, abychom běželi.. A tak běžíme, slunce svítí, my ani moc (kupodivu) nepovídáme, ale to se za chvíli mění.. Stín mě začíná chlácholit jako malé děti (dělám to taky) a říká, no už tam skoro jsme, ještě kousek, takových 15-20 minut.. Povídám, že mě nemusí zahrnovat zbytečnými informacemi, až tam budem, tak tam budem.. Po 10-15 minutách říká, vedeme si skvěle, ještě tak 15-20 minut a jsme tam:). To mě dostalo a říkám, že bych měl stejně jako osel ve Shrekovi se začít ptám, už tam budem? :)


Ovšem, tady je potřeba říci, že Stín je rozený trenér s empatickými sklony. Včera, jak mě ničil dlouhým seběhem Michell trailu, tak mě ještě ráno bolely čtyřhlavé stehenní svaly a tak velmi citlivé zvolil začátek, abych v kopci po 45 minutách pro bolest lýtkových svalů necítil stehna a mohl si v dalším dlouhém seběhu zase vyměnit.:) Ne vážně neskutečný, je to krásný, náročný, běhat v žáru novomexického slunce v takové nadmořské výšce... to umí jen Stín, protože ten ke slunci neoddělitelně patří.


Přikládám pár fotek i z probíhání technické části, ty kameny v kopcích jsou neskutečný, ale náročný, skoro jako horolezectví. Člověk (tedy aspoň já) se musí pořád soustředit, kam šlápnu, kde se opřu, kudy poběžím, obzvlášť, když stezka není znát a je znát jen směr... Tady Stín i přes svou vrozenou skromnost dodává.. "jjo, tady tradičně získávám tak 4-5 minut".. naprosto mu to věřím!!! :)



Jak běháme těmi kopci, údolími, lesem, spáleništěm, kosodřevinou, .. tak si uvědomuji tu sílu. Samozřejmě požár je ničivý, ale i obrodný, a každý strom, keřík, tráva tady musí bojovat o svoji existenci. Ta síla a urputnost je tady cítit snad i z těch kamenů, co jsou vystaveny slunci, dešti a větru.. a tak určitě kus té síly přechází na všechny co tady běhají.. [Jen doufám, že si taky kousek toho s sebou odnesu]. Mimochodem, fakt spousta známých běžců z US ultra komunity tady kolem běhá a žije, hodně z nich jsme už potkali, a vůbec se nedivím, že je tady vysoká koncentrace běžců na ultra ultra vzdálenosti, myšleno 100mil (160km). Prostě tady jak se člověk vypraví vyběhnout za barák na pár mil, tak do pár měsíců už propadne ultra:). Stín a ostatní to ještě silně přiživují, čekám, až začne běhat celej jejich lab!:)

PS. Dneska byl maximální nejen běh.. Ale i potom, když jsme v rámci zařizování rodinných záležitosti odjeli na White Rock a já viděl... [vím, že mě příznivci mayovek budou nenávidět a závidět].. já viděl Rio Grande!!! DIKY!



Běhu zdar, ultra a kamarádům zvlášť! 12:)

32 komentářů:

  1. Krásný to tam je. Tam bych se ztratil nato tata. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) no kdybych tam nemel Stina, tak jsme ztracenej jeste driv! Behat po stezkach a cestach, kudy beha BS je naprosty luxus. Myslim, ze trail je trail a budu po navratu silne modifikovat nektere svoje trasy a pujdu si urcite zabehat do neznamych mist.. :) MSF!

      Vymazat
  2. U poloviny tech fotek vubec netusim, v jakem jsou meritku :) Nadherny... fakt zavidim :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, omlouvam se, odmitl jsem se fotit, ale kvuli meritku mozna nekde postojim, nebo presvedcim Stina:). Je to fakt neskutecny, a s tim Rio Grande me totalne dostal! :)

      Vymazat
    2. To ja jsem to nemyslela nijak negativne. Spis ze me to fascinovalo, ze jsem si dokazala predstavit, ze je to makro fotka nejakyho centimetrovyho hrbolu hliny, ale i obrovske pohori, ktere si vlastne ani uplne predstavit neumim :)

      Vymazat
    3. :), to ja vim..:), ty kopecky jsou vlastne dost majestatni kopce, casto prevyseni na 3-4km i 300 a vic metru. Poeticky, myslim, ze kazdymu bezci a pobihaci by se to libilo a nadchlo by to kazdyho pro behani ultra trailu.. MSF!

      Vymazat
  3. Další nádhernej článek! Je cítit, že ti to vychází ze srdce...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky:), ja bych ale rekl, ze vychazi z lytek a stehen:)... ne vazne, obcas lituju, ze to neumim lip popsat, ale s tim se neda nic delat:). Report ze zavodu necham na Stinovi, tesim se, zacnu premyslet o logistice zavodu z hlediska vodice..12:)

      Vymazat
  4. No naprosto neskutečné.
    Už se tešim na nové trasy v prokopáku a že tam jsou po tomto nové prozření co ještě může bát cesta / stezka :))
    Jako bych vás tam viděl.
    "Hola můj velký bratře jsme zde, odsedlej koně" "Ano velký Stíne" "Při západu slunce ti prozradím tajemství těchto hor" .....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :), moc jsi me potesil, ze jsem Stinovo "bratr" at uz bily nebo rudy:)... ja se pri behu (i mimo) dozvidam spoustu zajimavych veci, vetsina je ovsem nezdelitelna, budu se snazit nektere rady poznamky... nejak predat dal:). no az najdu a pripravim nejaky prokopsky"trail" ve stinovo duchu, tak ho probehneme.. zatim, 12:)

      Vymazat
  5. Zdravím.
    Ivan
    Něco k Rio Grande z poezie

    O půlnoci, blízko hranic
    Pokoušíš se překročit Rio Grande#
    Společně s kojoty běžíš
    Tam, kde ulice jsou dlážděny zlatem.
    Vydrž to! Možná to není daleko
    Vydrž! Protože tohle je vše, co máš
    Nemysli na následky
    A strach, který tě teď svírá
    Musíš si udržet svůj sen
    Hudba: Brian Jackson, Gil Scott-Heron, Malcolm Cecil
    Text: Gil Scott-Heron
    Vydavatelství: Arista
    Rok: 1980

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky, moc hezky.. ja si vzdycky vzpomenu na Texaskou cast.. (ruze z texasu).. "pod nami teklo Rio Grande, po nem mesic plul, kdyz si to tak v hlave srovnam, co vic sem si moh' prat..".. tady schvalne skoncim citat pisne:).
      MSF! 12:)

      Vymazat
    2. On byl milý, štíhlý, rovný, zkrátka akorát. :-D :-D

      Vymazat
    3. No uprimne, cekal jsem, ze zrovna ty to dokoncis! :)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  6. Uplne me to vrhlo o deset let zpet, do poledniho zaru v Las Cruces... some things never change.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. You bet! :) No poslouchat tady vsechny ty mistni nazvy, koukat a bezet po kamzicich stezkach, tak si taky pripadam, ze jsem v case zpatky..Zpatky v dobe, kdy se prevazne behalo a km nebo mile nebyla zadna vzdalenost. MSF!

      Vymazat
  7. Odpovědi
    1. Diky! Uzit si to? To je to nejlepsi prani a zaroven ten nejsnadnejsi prikaz ke splneni.. Pripadam si jako ve snu..12:)

      Vymazat
  8. Hltám tvůj příběh a těším se kažkdý den na pokračování Hideosi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky moc, pokusim se drzet "rytmus" a psat, co stihnu a kdyz jsem na netu..At nam to dobre beha! 12:)

      Vymazat
  9. Tak koukam, ze mam o serial na dalsich par dni postarano.
    V Tv se tomu da vyhnout, tady ale by to byl hrich.
    Nadherny, osvobozujici! Pis a behejte dal. Drzim palce, aby se to obeslo alespon u tebe bez padu. Stin je zvyklej ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky moc! No Stin je zvyklej, ale ja uz jsem s sebou nekolikrat temer pekne seknul:). Ale posloucham Stinovo rady a snazim se tim kamenim nejak "plout". Teda zatim to neni rychlostni kraul, ktery predvadi Stin, je to spis takova "cubicka":), ale drzi me to nad vodou a o to jde. Aspon je prostor pro zlepsovani. Motivace jak blazen!!! MSF!

      Vymazat
  10. Honza je tradicne strasne skromnej, ale je nutno zduraznit ze ten posledni vybeh byl po opravdu jedne z nejtezsich tratich co tu znam. Taky bylo dve odpoledne, tedy primo na tom nejpalivejsim slunci. Ty stromy na fotkach jsou jen na jednom kratkem useku, zbytek je diky pozaru z roku 2000 absolutne odlesnenej. A Honza se drzi uplne skvele. Do kopce mu to tahne jak motor po generalce, z kopce zaradi neutral a taky se do toho pekne polozi. A ty kameny ... uprimne, nekdy se divim, ze se pro nejakej nesehne a nemrskne to po mne ... misto toho to ale poctive prohopkava jako by ho to i bavilo :)) ... vcera i predevcirem jen po jednom klopytnuti ... nejaky talent tam urcite bude :)
    RS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) no jestli talent, tak hodne schovanej:), ale to vubec nevadi. Je to skvely a to, ze se furt nevalim na zemi jako mrcha bych pricital pedagogickemu talentu Velkeho ucitele:), BS.. Myslim, ze 65 lety duchodce by nejen podlehl, odhodil hul a zacal behat, ale po nejaky dobe by se prihlasil na ultra! :)
      Vysvetleni je jednoduche.. Byl pod vlivem :) [=Beziciho Stina].
      12:)

      Vymazat
    2. Cili od ted misto do Lurd do Topolcan, na Stinovu ozivovaci ultrakuru. No ja se hlasim, dneska jsem bezela jako mrzak, haha.

      Vymazat
    3. No je to tady vylozene poutni misto! 12:)

      Vymazat
  11. Honzo, nádhera. Jak fotky, tak psaní.
    Moc, moc ti to (vám) přeju, užijte si to:-). A pište! :-))).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky:), tady se nabizi klasicke Cimrmanovske.. "pis holoubku pis, brzy zcepenis:)"... coz bych zase nechtel.. MSF! Ultra, trailu a kamaradum zdar! 12:)

      Vymazat
  12. Honziku, nestiham to sledovat kontinualne, ale co se da, zhltnu. Uplne me to dostava, asi bych se tam krome zaru rozplynula blahem. Takovyho prostoru! A takovy "hezky cesticky"! Kluci, drzim vsecko co mam!!! w.

    OdpovědětVymazat
  13. Paráda, nemám slov! Fotky i zážitky!:-)

    OdpovědětVymazat
  14. Diky moc! "cesticky" i zazitky byly naprosto super..no treba se dostaneme i k tomu, abychom to probrali "osobne". Behu zdar! 12:)

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...