úterý 14. prosince 2010

Běhání je báseň, i když obyčejné veršovánky se taky hodí..

Jak je doba nesmírně dynamická, tak je velmi obtížné si udržet pevné body, ovšem tady i platí, co se v mládí naučíš, později jako když najdeš... A tak se mi vrací různé "veršovánky" jako způsob zapamatování si důležitých věcí a poselství..

Vzpomínám si, jak jsem pořád slýchal různá lidová moudra, která zveršovaná zvyšovala svůj imperativ a zapamatovatelnost od aktuální "Lucie noci upije, ale dne nepřidá" po "Na Nový rok o slepičí krok", což mi dává při večerním pobíhání trochu větší šance.

Samozřejmě už můj název zápisníčku Jedna dvě Honza jde, tři čtyři Honza běží naznačuje, že výchova na malém městě a na statku na mně zanechala silné následky. Do teď si vzpomínám na babiččino tradiční odpověď "všechno v pořádku, brambory jsou na řádku", která dávala tušit jednu z našich hlavních pěstovaných plodin. V podobném duchu se nesla celá série pouček z venkovního dětského světa, například, když mi královská hra v šachy byla vysvětlována také pomoci veršovaných poučení, vzpomenu aspoň ty nejdůležitější:)... "Šach si dáti dobře dělati" nebo "S dámou mnoho pohybovati, brzo o ní přijíti".

Nástup zimy, moje přebíhání z fitka do Prokopáku a boj se zimními podmínkami.. potom se na dotazy známých ohledně běhání nedá odpovědět jinak než "Začít běhat, dobře dělat" :) případně na dotazy, jestli jdu běhat ven jedině slovy "Ať je mráz ať je zima, v Prokopaku je vždy prima" :)

I když ty jen proměny cest a běhání jsou někdy výrazně náročné. Prostě cesty se přeměnily. Nejdříve v zasněžené/pocukrované stezky přes sněhová hluboká oraniště do potoků vody a zrádných rybníčku až tůní, aby se zase staly ledovými kluzišti na kterých se to tak hezky bruslí, ale hůř padá. Naštěstí nově napadlý sníh zase vše přikryl a tak to začne od začátku..

I když mám nesmeky a čelovku, jak se odbočí z osvětlených cest je "noční" běhání v potemnělém Prokopaku fakt dobrodružství.

Zima (-7C) a silný vítr se sněžením dělají své, je mizerně vidět, obrysy cest se ztrácejí, ke konci už ani nevím jestli běžím vůbec po cestě:).

V poslední chvíli si vzpomenu na největší veršovanou špici z dětství, kdy nás jako malé pionýry učili pokřik na prvního máje... "Napněte soudruzi pozorně slechy, zdraví Vás srdečně Východní Čechy!:)".. Tahle vzpomínka a pak jsem se smál celý kopec až nahoru..

Ať se daří! Hezký a veselý advent! 12:)

PS. A co vaše mantry, hesla a veršovánky?

14 komentářů:

  1. Používám ty, co Ty (možná byla tvá babička i mou babičkou). Sára jednou plácla: Naschle, moucha na skle, to se doma ujalo, Levá pravá, seno sláma, si říkám teď, když se brodím v závějích, Klapy klap, já jsem čáp, se dá použít na zachránění jakékoliv situace, no a pak máme i pár "drsnějších", např.: Osm, polib pr.. kosům (při kartách to zní roztomile ;o) Ano, i já veršuji poměrně často…

    OdpovědětVymazat
  2. Mně verše nikdy moc nešly, spíš mi občas utkví v hlavě část písničky, ale ani to moc často ne. Ale loni dala Leona na blog písničku o zimě od Zagorové a ta mě straší do dneška, děsně chytlavá. Nemám jí moc ráda (Zagorovou) a zimu už vůbec ne. Jenže pokaždý, když si pomyslím, jaká je mi zima, tak mi začne v hlavě hrát tahle písnička (už rok!) a já v duchu křičím: "Néé, už zase?!" a snažím se to umlčet :))

    OdpovědětVymazat
  3. Veršovačka při běhu v rozbředlém sněhu? Kdybych nebyl debil, tak bych tady nebyl :-)))) Peggy

    OdpovědětVymazat
  4. Mantru jako takovou nemám, verše teprv ne, ale když se mi moc nechce, tak si často opakuju: "Ročně zemře na světě cca. 7 miliónů dětí hladem a nedostatečnou zdravotní péčí. Tys jim finančně moc nepomohl, ale běhat můžeš, jsi (zatím) zdravý, tak běhej, než nebudeš moci a přijde bída i na tebe. Važ si toho, co máš. Člověk dokáže o 99% víc, než si myslíš. Běž a modli se a pomáhej."
    A když je fakt nejhůř, tak si řeknu: jseš srab srabáckej, zvedni se a jdi makat.
    To se mi pak běží dobře kdykoliv.
    Běh a sport vůbec jsou mi synonymem svobody. Kromě rodiny ho nadřazuji všemu: práci, politice, potřebě něco hromadit a zajišťovat se "do budoucna".
    Béda

    OdpovědětVymazat
  5. Diky moc za skvela hesla, postrehy. Je zajimave, ze nektere podobne si rikam, napriklad podobne jako Pulec si pri behu na lede notuju: Leva, prava, predni zadni,:) pozor Honzo, neupadni:).
    Socketko, pisnicky mi ani nepripomenej:), jak se neco dostane do hlavy tak snad jedine dlouuuuhy beh to dokaze vyndat ven:).
    Peggy, rikanka skvela:), ovsem ja, jak uz jsem venku, oblecenej, tak jsem zatim (tuk-tuk) toho nelitoval. I kdyz nechci se rouhat a neco privolavat..To se mi spis nahodi : "žuchty, čvachty, piškum prééé" :). Musel jsem sem dat hacky a carky..
    2 Beda: velky souhlas, ja mam taky beh jako absolutni svobodu (i kdyz je obcas svazana trenyrkovym planem!) :).

    OdpovědětVymazat
  6. v téhle zimě bych teda stejně bez trenýrek radši neběhal. :))
    Moje oblíbené je "Neboj nahoru nepoletíš a dole tě najdem" ale to není čistě běžecké :)
    A dost často si opakuju "Strhat se umí každej blbec" :))

    OdpovědětVymazat
  7. 2 ll: Aaaaa horolezec promluvil:). Nekolik mych kamaradu i na skole lezlo, tak jsem si hned vzpomnel:). Ovsem ja se zavrati jsem se obcas nechal vyhecovat a v Sarce lezl s nima. Doted to vidim jako desny humor, jak me "vytahli" nahoru a ty hlasky..
    Tak at se dari! Uzivej si to, mas pravdu, strhat se umi kazdej blbec:). 12:)

    OdpovědětVymazat
  8. Krásné rýmovačky, jen co je pravda. Naše babičky nás zásobovaly moudrými radami, to musím potvrdit.
    Při čtení příspěvku od Peggy jsem se smíchy málem udusil - dobře mi tak, nemám se cpát u PC :o)))Na notovačku Pulce mohu navázat: "Devět - polib pr... kosům a jedna ti zbude" :o)))
    A k tréninku lze přidat i heslo" Lenoch se nejdříve potrhá", protože při běhu je opravdu nejlepší přidávat si postupně :o)
    1bubobubo

    OdpovědětVymazat
  9. 2 1bubobubo: Ano, ano, ten vykrik "dobre mi tak, nemam se cpat" :) myslim, muze mit v zacatcich silnou motivacni hodnotu -- teda nez dotycny/a zjisti, ze je to vlastne prima..:)
    Koukam na tvoje vykony a ta joga me dostava. treba nekdy zlomim blok (byt jsem pry dusi uz na strane jogy) a zkusim cviceni:). MSF!

    OdpovědětVymazat
  10. Jo, k těm písničkám, co se pořád honí v hlavě, v poslední době se nemůžu zbavit:
    "Na Pradědu sněží, po zavátých šutrech,
    jedou čtyři kněží, na svých sněžných skůtrech...:-) dav

    OdpovědětVymazat
  11. V "mladych" letech me orientacek kariery byl hitem "Malotraktorem" od Mig 21 - "Cestou necestou, polem nepolem, jedu za tebou velkym malotraktorem"
    Obcas si taky vzpomenu, zvlaste v soudobych klimatickych podminkach, kdy to proste plati:-))

    OdpovědětVymazat
  12. 2 dav: o pisnickach mi ani nemluv.:) Dneska jsem po ranu bezel pro zmenu na pase a jednu z nich jsem si od 2km poustel az do konce:). jjo...
    2 Adam: hezkej postreh. Mas pravdu, taky si vzpominam na ty chytlavy slova.. Ted ale muzes super trenovat na svoje extremni prezivacky, ne? :) MSF! At se dari.

    OdpovědětVymazat
  13. V balíčku songů od bráchy se mi do MP3 dostala tahle úderka: http://www.youtube.com/watch?v=18cig51Kw-w To byste nevěřili jak těžko se z tý palice dostává. :D

    OdpovědětVymazat
  14. 2 koyama: to, co jsem si poustel az do konce byla znama pecka z filku "dirty dancing", clasicke "Cry to me"... http://www.youtube.com/watch?v=mEu8DrO9PbY (pripadne primo i s video sekvenci z onoho filmu: http://www.youtube.com/watch?v=-pouIFiaIig )
    Tahle muzika, on Solomon Burke mel neuveritelne hlas.. Zkratka tohle me ted pri pasu silene nadzvedava:). Tak at se nam dobre a vesele beha, at uz je to kdekoliv. MSF!

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...