čtvrtek 3. března 2011

Běh a stres: kamarádi nebo nepřátelé?


Říkám to furt, žijeme v propojených vesmírech. Pulec a Socketka zrovna napsaly věci, kterými různé procházím i já.. Kvadratura kruhu sladění rychlosti a pohody v běhu... Rozhovory s neběžci:), kteří dle "mého příkladu" se najednou rozhodnou běhat, vše jim připadá jednoduché, asi nejsložitější je barva bot:) a pak padne otázka: A co když mě to "nepůjde"? Co když mě to nebude "bavit"? :)

A co já NATO? Na to je nejlepší odpověď jednoho gurua, když se ho ptali, co dělá, když "to" někdy "nejde". On se zamyslel a odpověděl... Jo, někdy to nejde......:)

Ačkoliv jsem lama nepoučitelná a nadšená, natolik už jsem s tím prožil, že můžu říci to samé .. Ano, někdy to nejde. Ale s výjimkou nějakých zranění či zásahu vyšší moci je to v podstatě na mě, aby mi "to" zase šlo a aby mě to zase bavilo. Podle mě to drobet víc souvisí s tím, jak kdo bere běhání a co od něj čeká..

Četl jsem řadu článku, které mluví o běhání jako o perfektním léku na stress - Ale pozor na běhání pro výkon, to naopak hladinu stresu silně zvyšuje.. To mohu potvrdit, když jsem před cca 2 týdny v šíleném stresu v práci "dělal běhání" tak mi to vůbec nepomohlo, ba naopak. A tak jsem se koukal, co říkají "výzkumy" a různí guruové. Údajně jsou tři hlavní faktory které snižují stress - modlitba, meditace a psychosomatická cvičení zaměřena na dech (jóga, taichi,..). Co je zajímavé, že západní civilizace je tak zaměřena na výkon, že lidé provozují i jógu, aby si zvýšili (sportovní) výkony.. neuvěřitelný paradox .

Jako nejlepší můj antistre bych si dovolil připojit mé oblíbené "jalové" pobíhání, nezaměřené na výkon, ale na radost, které je motlitbou, meditací a psychosomatickým cvičením v jednom:). Proto v poslední době běhám sice dle trenyrkoveho plánu, ale znova jsem se (naštěstí) vrátil k začátkům, kořenům či hlavním důvodům svého pobíhání. Běhám pro radost! Běh je v mém vidění světa téměř očistná kůra, něco asi jako sprcha, kdy si ženy představují, že voda postupně odplavuje vše špatně, problémy, pocity.. tak já si často přestavuji, že jak běžím, tak že mě starosti a problémy "opadávají" a já je nechávám za sebou někde hluboko a daleko.. Tím zaměřením na dech, jak o něm asi správné horují jogíni, vlastně neexistuje nic než ten současný okamžik, nádech a výdech.. Asi jako ty bájné mantry..

Ten pocit "nezavoděni" a "nevýkonu" mě v posledním týdnu tak nahlodal, že jsem se málem rozhodl nejít/neběžet na Kbelskou, aneb K10. Představa závodu, ke kterému jedu přes celou Prahu, ze kterého se stává děsná masovka proti mojí oblíbené běžecké turistice? Kdybych neslíbil lidem/známým/studentům, že tam budu, tak určitě radši běžím někde v polích. Uznávám, je to ujeté a je to evidentně způsobené pocitem a tlakem se dostat zase z područí zavoďáka, který ve mě taky někde drobet dříme a už planuju, jak ho nechám zase do 1/2 PIM hezky spát..

Takže radostnému běhu zdar, stresu zmar! 12:)

16 komentářů:

  1. Velký jogín by na závod šel, ale nechal by závoďáka spát .) Jj, je to težké, najít si tu rovnováhu občas. Držím palce, ať se Ti to i nadále daří :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ach, jak já bych se potřebovala vysprchovat :-)

    OdpovědětVymazat
  3. To neni fer, ty vesmiry, vcera vecer jsem malem publikovala podobne dumani... A pak jsem se opet zadumala tak moc, az jsem z toho usnula... Asi budu odsouzena vezt se na vlne jiz publikovaneho :o) Obcas ale neni od veci mit vlastni 'zapisovace' - clovek pak ma vic casu na tu meditaci :o)

    OdpovědětVymazat
  4. Píšeš mi Honzo z duše. Proto jsem taky letošní závodní sezónu odpískal.

    OdpovědětVymazat
  5. Krásně jsi to napsal. Asi nejvíc se mi líbí to že běhání pro výkon stres zvyšuje. To je přesně můj případ z kdysi - byla jsem úplně ochromená tím, že MUSÍM splnit své mety za každou cenu. Až když jsem to hodila za hlavu, pominuly stresy a časy se i zlepšily. Není radno si s tím zahrávat, aby člověk neskončil někde na práškách.

    OdpovědětVymazat
  6. dik za mile komentare!
    Ten zavodak ve me obcas vystrci drapky:), ale myslim, ze ho tradicne udrzim na uzde..:)
    Nikie, napis, rad uvidim spolecne vnimani problemu..
    2JM: Pravdu mas, zavodeni casto dokaze tu (moji) radost znicit, nemluve o tom, ze urcite vzrusta pravdepodobnost zraneni exponencialne.
    2 Peggy: vidim, ze "dusi zena":) jsem s tou sprchou nestrelil vedle:)!
    2Soc: Skoda, ze mas ted pohov, na K10 bych se aspon mohl poucit, jak ty drzis zavodacku na uzde:). MSF!

    OdpovědětVymazat
  7. 2 Pulec: Presne tak, ja si to uvedomuju, ale obcas clovek "prestreli" tim spis, ze ja jsem trouba a kdyz vsichni rikaji, ze ten mamut, mamut... tak pak beham jako,.. no jako lama.:) a radost se muze vytratit. Stresovani se z vykonu ci nabehanych km ani nemluvim. Tak at nam to hezky a vesele beha!

    OdpovědětVymazat
  8. Moje mantra je "opatrně, opatrně, brzdi, bacha infarkt, dneska to de, snaž se bude osobáček" :))
    A na všechny otázky proč? říkám "dělám to jen pro radost " :) MSF a Honzo v sobotu bude super počasí tak jim to natři.:)

    OdpovědětVymazat
  9. 2 socketka: Ja taky ne! :) O to je to lepsi!
    2 ll: Mantra je skvela!!! O hodne lepsi rekl bych nez neco v sanskrtu!:) Tomu nerozumim, zatimco tvoje mantra je fantasticka, citelna.. Ty nejdes/nepobezis? Na zpatek muzu po Praze vzit autem..

    OdpovědětVymazat
  10. Ne ne nakonec sem to odpiskal už v prosinci že nepudu. A učast z principu odmitam. Asi budu pobíhat kolem vltavy bude krásně. Ale neboj na 1/2PIM a 1/2Silvu se těšim jak si to užiju :)

    OdpovědětVymazat
  11. 2 ll: Tak to jo:). Doufejme, ze bude pocasi, abych si uzil i zavod. MSF!

    OdpovědětVymazat
  12. Omlouvám se dopředu za delší komentář, naprosto s Tebou souhlasím. Hezky napsáno, ty vlivy na běhání neběhání jsou asi počasím a jeho výkyvy. :)

    Mám pár známých, kteří kdysi zaběhli mararton a dnes už nebehaji. Oni si tu pomyslnou metu (sen) splnili, a tak se divili, když jsem jim řekl, že běhám jen pro radost, neměřím si žádné tepy, žádné přesné časy, poslední dobou ani kilometry (maximálně jen jednou, když běžím novou zajímavou trasu, kterou budu běhat častěji), nevedu si dokonce ani tréninkový deník. Stačí mi jen hlava.

    Prostě vyběhnu a buď vím, že musím nějak doběhnout třeba dvacet kilometrů z práce domů, anebo se vrátím po třech, pěti nebo deseti kilometrech zpátky (jen když běhám "v blízkosti domova") a neřeším, jestli jsem to zvládl za hodinu, za dvě hodiny nebo za tři. Dnes to nešlo, příště to určitě půjde lépe a když ne, tak to necháme na jindy. Nic si z toho nedělám, i když se trápím a občas to má k běhu hodně daleko. :)

    Známi mi posílali odkazy na závody tady v Čechách a vyjma jediného, na který jsem se sám bez nucení přihlásil, jsem všechny odmítl a poprosil je, aby mi už nic neposílali. Mojí metou není závodění s ostatními, ani, jestli uběhnu půl maraton nebo maraton. A tak, jak už to tu napsal Ječmínek Máselník, mi mluvíš svým článkem na blogu z duše. Běhám pro radost a doufám, že díky tomu u běhu zůstanu hodně dlouho a možná, až budu mít chuť a síly, tak si "střihnu" i ten půl maraton nebo maraton, a když ne, vůbec nic se neděje. :)

    Musím přiznat, že jsem měl také nucenou pauzu díky holeni a pár stehům na zádech, takže začínám "od začátku" :) a těším se brzy, až zase vyjedu na kole!

    Přátelé běžci a běžkyně, běhejte pro radost a z radosti, je to pak fajn. Harry

    http:// harryhoblog.blogspot.com

    PS: Ještě jednou díky za super článek.

    OdpovědětVymazat
  13. :) jjo mas pravdu harry... na tom bezeckem setkani jsi byl jak fotograf "hvezd"...:) Doufam, ze jsi pro foceni netrpel hlady:). Tak po 1/2PIMu se uvidime.. 12:)

    OdpovědětVymazat
  14. Honzo, a představ si, všechno to skloubit dohromady:
    modlitbu, běh, jógu...
    ;o)

    OdpovědětVymazat
  15. Mila K.G. : To ja bohuzel nedokazu, to "odevzdani" neresitelnych veci a problemu vyssi moci je pochopitelne antistres, stejne tak jako joginske techniky.. Ale zase to pobihani, kdyz se provozuje "jalove":), tak si myslim, ze i kus te modlitby i joiginskeho pristupu tam je..:)
    At se dari! 12:)

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...