pátek 28. října 2011

Král je mrtev, ať žije král!

Tak mi Stromovkou skončila běžecká sezóna 2011, ať žije běžecká sezóna 2012!:) Mám to velké štěstí, že byla tradičně krásná, plná skvělých [tedy většinou jalových:)] km. Právě jsem přepsal číslovku na svém blogu na 48 a začínám pomalu plánovat co dál. A jak se koukám na své zápisky z minulých let, nezměnilo se v mých plánech vůbec nic.:)

Pořád chci běhat, možná někdy o trochu dál a v nových místech, ani nemusím rychleji, ale nechci se zbytečně zranit a rozhodně chci, aby mě to bavilo. Letošní léto a příprava na Stromovku byla ale v něčem jiná, nová. Poprvé jsem (nechtěně) musel úplně odložit tréninkový plán připravený Milošem a v podstatě jsem jen tak běhal při dodržování těch nejzákladnějších běžeckých zásad, které jsem si pro sebe upravil:

1) aby mě to bavilo, 2) abych vše (km i případně úsilí) zvyšoval postupně a 3) abych i odpočíval a tím pádem se na moje pobíhání těšil.

Ještě jednou díky za podporu a gratulace ke Stromovce, ale po pravdě je to těžké. Takové podivné vítězství:). Musím se víc hlídat, aby ten závoďák, co ve Stromovce vykukoval zase zalezl a usnul a vyloupla se ze mě ta udivená ženská, co jen tak pobíhá:). Známí mi teď různé vykládají, že bych se mohl ještě výrazně zlepšit, kdybych pořádně trénoval, nebo aspoň kdybych odložil tu hloupou pózu nezávodícího idiota:) a začal běhání dělat pořádně. Je těžké jim říkat, že to není žádná póza, ale určitý pohled na život a že se bojím, kdybych začal nějak "pořádně" trénovat, že by se z mého běhání ztratilo pobíhání a radost a mohl bych se snadno zranit. Navíc já chci běhat a ne dělat běhání. A možné zlepšení času jako cíl? Naprostý výsměch.:D..

Naštěstí mám skvělé lidí kolem sebe. Když jsem přišel domů že Stromovky, celkem jsem ten rychlý maratón cítil. Moc by se mi hodilo se jen tak různé válet a odpočívat a nechat se "obskakovat".:) Ovšem moje nejmilejší, jasné slunéčko, mi správné řekla, co tady tak kulháš, koukej něco pořádného dělat, slíbil jsi.. a přeříkala mi dlouhý seznam:)... Vždyť jsi se teď celé dopoledne věnoval svému koníčku! :)

A tak je to správné. Pobíhání je přeci můj koníček, baví mě, ani to snad neberu jako sport nebo závodění:). Sice ten můj poslední maratónský čas se už začíná blížit téměř sportovním časům zchátralejších šedesátiletých veteránů:), ale pro mě je běh hlavně koníček, moje záliba a láska.

Proto v nové sezóně budu zase hlavně pobíhat, bloudit a hledat nové cesty, potkávat se s lidmi, objevovat nová místa i koukat na ty stará, jak se mění, prostě užívat si to stejně, jako si někdo užívá rybaření nebo sbírání známek:).

Pořád trochu přemýšlím, že zkusím běhat směrem k mamutovi, i když od všech kolem sebe vím, že mamut bude a musí bolet... Přeci jen, přeci jen bych pořád chtěl pojmout možnou přípravu na mamuta jako svého radostného koníčka, kdy si to poběžím užít... Kdy při ohlédnutí za sebou uvidím tolik radostných km, že těch 84 přede mnou už nebude vůbec hrozivých:).

Proto asi zklamu své známé zavoďáky, ale rozhodně nehodlám přestoupit do jiného tábora:), těm, co mi píší, nespokojení se svými maratónskými časy, bych zase chtěl říci, kašlete na to!!! Netrapte se tím. U mě, staršího chlápka, který začínal z nuly, je snad vidět, že i když člověk prvotně o žádný dobrý čas neusiluje, tak to taky přijde. Přesně, jak říká mně velmi sympatický zavoďák, běžící stín -- dovolím si jej citovat -- "...co se počítá zdaleka nejvíc je prosté běhání s láskou. Já osobně mám nejraději podobný přístup jako ty. Výsledky pak taky přijdou ... ať už chceš (já) nebo ne (ty) :)..."

A tak pobíhání zdar! 12:)

PS. Pro přátele čísel je zde rekapitulace všech (čtyřech:) mých maratónů:

závod čas času vítěze

Volkswagen Maraton Praha,09 04:25:39 48.1%

Pražský maratón, Stromovka,09 03:41:17 68.8%

Amsterdam Marathon, 10 03:23:33 61.8%

Pražská Stromovka,11 03:13:18 76.0%


počet startů v kategorii: 4,
nejlepší čas: 03:13:18 (76.0%),
průměrný čas: 03:40:57

23 komentářů:

  1. Teda chlapi (ty a Yuppie Runner), vy si jen tak běháte do práce a pak zaběhnete takové pěkné časy. Klobouk dolů.

    Ženu v sobě mám taky (nedávno jsou koupil instatní směs na bramborové placky), ale teď se spíš ozývá ten muž, že budu muset víc trénovat. :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Ivan řekl(a)...
    Zdravím všechny.A Honzo hodně spokojenosti a zdraví k dnešním narozeninám.I rodině.
    28. října 2011 9:54

    OdpovědětVymazat
  3. Chtěla jsem Ti něco pěkného napsat, ale nějak jsem se rozjela a než Ti zaplácávat diskuzi dlouhou myšlenkou, hodím to k sobě :-) Peggy

    OdpovědětVymazat
  4. Gratulace k výsledkům a narozeninám. ;-)

    Já myslím, že to takhle děláš dobře. Hlavně, že nás to baví... :-)

    OdpovědětVymazat
  5. souhlas s Jitou... hlavni je, ze Te to bavi.. Takze krasne narozeniny a prima pobihani pristi sezonu :-))

    OdpovědětVymazat
  6. Moc diky za mila prani! Presne tak, je potreba aby nas to bavilo!!! At uz "to" znamena cokoliv, beh nebo zivot celkove:).
    2 Peggy: jsi fakt neuveritelnej zavodak! :) Drzim palce, at se aspon obcas potkas s tim nezavodakem v sobe a uplne se neustves!!! Mej se fajn, 12:)

    OdpovědětVymazat
  7. Vladimír Němec28. října 2011 v 18:03

    Veliký respekt k výkonu na Stromovce 2011 a také blahopřeji k narozeninám ! Přeji mnoho úspěšných a dle Tvé filosofie hlavně spokojených běžeckých let ! Těším se na pokec ve F.L. při 22 hodinovce.

    OdpovědětVymazat
  8. Tak take vše nejlepší k tvým narozkám.
    Pro tebe to bude rok mamuta za zrcadlem :))
    Tak at se daří a pamatuj "není duležité zůčastnit se ale zvítězit sám nad sebou "

    OdpovědětVymazat
  9. 2 Vlada: Dik, no ja mam k tomu taky respekt, asi uz rychlejsi nebudu, tedy pokud bych tomu zase nedal vetsi a vetsi usili:), coz se vubec nemusi stat:). Na druhe strane, je to jen cas... Ten pocit jak se mi bezelo byl a je skvely a toho bych se chtel a snad budu drzet. Doufam, ze vse klapne a ze se uvidime na slavnem zavodnim okruhu:) ve FL! MSF!
    2 ll: Ted zrovna uz nekolikaty den bojuju s kaslickem a rymickou, typicky, jak sjem oslaben, tak na me v metru neco padle:(... Pritom ted cele dny, porad furt, vcetne patku, dneska i nedele musim pracovat od rana do vecera, navic furt mluvit:(..Takze chorubka ne a ne zmizet, ale snad v nedeli pozdeji odpoledne to trochu polevi (jak prace, tak kasel, ryma) a vybehnu s Deri aspon na kratky "lecebny" beh..:). Drz mi palce!

    OdpovědětVymazat
  10. http://youtu.be/S7QxOllK0VU

    Pozdě, ale přeci... :o))) Ať se ti daří ve všem i nadále tak, jako dosud!

    OdpovědětVymazat
  11. Jsi moc mila!:) Dik, vsak az bude setkani, vse proberem a zhodnotime, budu potrebovat zase ten spravny zensky :) pohled na vec. Snad az pomine kaslik a chorubky, zahajim silne ocistnou kuru:) a novou sezonu. MSF! 12:)

    OdpovědětVymazat
  12. Honzo, ať se ti sezóna 2012 podaří takjak si představuješ - hlavně ať ti přinese tolik pohody a zážitků s běháním, jako ta, kterou ji ve Stromovce ukončil!

    OdpovědětVymazat
  13. Honzo, až budeš zase přepisovat číslovku na svém blogu na 49 a pak magických 50, tak ať máš stále stejný postoj ke všemu kolem. Držím palce!

    OdpovědětVymazat
  14. 2 1bubo: Diky, to je skvele prani, to si taky moc preju!
    2 ju: Jiri, diky moc, treba se nekdy uvidime, az zase bude lovit nejakeho netvora:). MSF! 12:)

    OdpovědětVymazat
  15. Dnes mě při mé večerní běhací hodinovce napadla věta:
    Běháním proti únavě:)
    je zajímavé,že tělo unavené po celodenním matožení v práci,když si člověk večer sedne a položí nohy na stůl s větou:)teď už jen sprcha a spát si najde sílu a v okamžiku výběhu je únava pryč a vrací se plná síla .To je ten duální svět-vesmír.V jednom jsme psychicky unaveni i fyzicky a tom druhém je vše opačně.

    OdpovědětVymazat
  16. 2 Ivan: je to tak, casto nachazim silu tam, kde udajne uz zadna neni:). Ted bojuju s chorubkami, musel jsem vzit abt, sileny, tesim se na vybehnuti, ale musim pockat.. MSF! 12:)

    OdpovědětVymazat
  17. Sic opožděně, ale taktéž k narozeninám vše nej, te´d hlavně hodně zdraví :-), ať ti vydrží nadšení a chuť do běhání jako doposud, ať je stále pro radost :-).

    OdpovědětVymazat
  18. Az jednou napisu ucebnici "behani pro tragedy" rozhodne te zahrnu jako zarny priklad do kapitoly "o konzistenci". Ze dne na den clovek svuj bezecky pokrok moc nevnima, ale takhle kdyz napises po sobe ty ctyri maratony, tak je to fakt darda :) ... zacatek jako kazdy, ve skrze ale nic moc (muj prvni M byl 4:42). Staci ale jen behat dal a ono uz se to samo srovna. Nejdriv pod 4 hodiny, pak pod 3:30, ted i pod 3:15. A evidentne ten vek ani moc dulezity taky neni :) ... coz mi pripomiona ... vse nejlepsi!!

    P.S. O tvoji budoucnost se vubec nebojim ... ultra te nemine :)

    OdpovědětVymazat
  19. 2 Kopretina: Moc diky! At se ti taky hezky a vesele beha a zije!
    2 Bezici stin: Na tu ucebnici se tesim! Je zajimave, ze ty "limitni" body, vzdy neco znamenaly, i kdyz jsem je tak nevnimal. 4h jsou v Cechach na bezeckych forech vnimany jako predel mezi prvobezci a hobiky, 3:30 je v mem veku kvalifikacni cas na Boston maraton [predel mezi uplnymi nadsenci a temer bezci], no a 3:15 rada zdejsich lidi bere jako bezeckou metu pro starsi chlapky.:)
    Nevim, ted nucene jeste tak den-dva budu odpocivat, abych se zbavil chripky a chorubek, ale pak uz se tesim na postupne pobihani. Co je dobre na te nemoci, ze se mi podarilo uspesne zapomenout na nejake casy a videt preed sebou jen ty cesty, kudy budu behat. Silne ultra? Uvidime:), musim mit pocit, ze to budu chtit a ze to bude "ono".
    MSF! 12:)

    OdpovědětVymazat
  20. Kdybych mohl doporucit namet na premysleni - pridej se nejdrive na nejaky ultra zavod jako dobrovolnik obsluhovat nejakou obcerstvovacku nekde v druhe pulce :) ... to se teprve zazijou veci :) ... alespon tohle byl muj pripad. Ze bych pak hned letel domu hlasit se na nejakou sado-maso vzdalenost, to ne ... ale jsem presvedcen ze presne tady jsem se nakazil, pak uz je to jen otazka inkubacni doby :)

    OdpovědětVymazat
  21. 2 bezici stin: Nejhorsi je, ze me to asi uz zasahlo:). Citim, ze ten mammut tam venku ceka, sili a pobiha ve mne pomalu ale jiste rostou ty lovecke pudy. Loni jsem si predstavoval, ze kopu jamu, letos, ze ho honim v tlupe lidi s ostepy v rukou:). Jjo, vidim, ze me ceka zajimava zima:).. DIK za podporu a mej se fajn, tesim se na zapisky ziveho z mrtveho muze..12:)

    OdpovědětVymazat
  22. Honzo a kdy jindy si chces dat toho mamuta kdyz ted mas na to i konstalaci cisel veku :)) staci otocit :) a limit 12,5 hodiny to staci u tebe bejt jen v pohodě :)) ani nemusis trenovat :) treba si to letos zkusis na 22 citce :) Hlavně tu nemoc neuspěchej :)

    OdpovědětVymazat
  23. 2 ll: Lubosi, to jsi me moc potesil!:).. Uvidime, snad tu nemoc zazenu, potrebuju to malicko vybehat, ale nesmi se dozvedet moje nejmilejsi, jasne slunecko:). MSF!

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...