neděle 9. října 2011

V drogovém opojení, aneb LSD along the rivers

Rozsah mých bloudících schopností se dá asi nejlíp dokumentovat na přípravě, kdy jsem se domlouval s Nikie, a doloval z ní rozumy.. Přikládám zkrácený záznam, moji nechápavost jsem zkrátil asi na 1/3, abych se trochu vylepšil..:)

Já: Prosím tě Nikie, jak kolem řek(y)..

Nikie: No nejlíp na most.

Já: Na kterej?

Nikie: No přeci ve Zbraslavi....

Já: A to je před Radotinem nebo za Radotinem?

Nikie: Otevři si mapy (pitomče):)...

Já: Mám otevřené nevidím.. Most závodu míru.. Neznám..

Nikie: Prosím té, radši ti to pošlu v mapě..

Takže díky Nikie, ještě teď neběhám kolem Berounky nebo Vltavy.

Výlet jsem chtěl pojmout v rámci mě oblíbené turistické metodě LSD (low slow distance) tedy, že se nebudu zase moc honit, ovšem jak se maratón blíží, že bych to rozhodně neměl zase běžet o moc pomaleji než minutu na km proti mému "závodnímu" tempu. Ale co, vzal jsem batůžek, něco k pití a po ránu v pátek vyrazil. Nejdřív Prokopským údolím k vodě, potom po trase A1 cyklostezky do Radotina, překročit Berounku, do Zbraslavi, přes most Závodu míru na druhou stranu Vltavy a pak (A2) směr centrum. Jak to na mapě vypadalo divoce:), tak to ve skutečnosti bylo jednoduché, držel jsem se vždycky řeky, i když jsem se zamyslel a třeba i drobet uhnul, tak jsem nakonec zašel správnou cestu.

Potěšilo mě setkání s ještě větším bloudilcem.. Běžím si podle řeky a v tom od Chuchle jde někdo a volá na mě Hej člověče!!! Nádherný oslovení, připadl jsem si jak ve westernu, chtělo to jen Hey hombre! Tož zastavím a abych naladil na stejnou nótu, povídám.. Jářku, člověče, co potřebujete? A on (mířící směrem do Hlubočep) povídá, jestli už bude brzo ve Zbraslavi na náměstí. Tak mu říkám, že já sice bloudím často, bloudím rád a čirou náhodou běžím tím směrem taky:), ovšem podle mého laického názoru (běžel jsem úplně obráceně) je Zbraslavské náměstí přes řeku (řeky a úplně jiným směrem, než on jde..). Podíval se na mě takovým pohrdlivým pohledem a řekl, no asi často bloudíte, co člověče? A vyrazil do Hlubočep..:)

Vzpomněl jsem si na něj se slzou v oku, asi po 7-9km, když jsem náměstím probíhal. Mimochodem, Nikie, nikdo z domorodců ten most (Závodu míru) neznal, ale našel jsem ho, a ještě jsem vzdělal místní! :)

Na druhé straně řek(y) už jsem přeci jen maličko bojoval s nedostatkem vody (cca 24km a s sebou tradičně jen 0.4l v termosce), ale u Modřan už byl otevřený jeden stánek, rychle jsem doplnil "pohonné hmoty"a hupky supky směr centrum.

Cestu mohu doporučit (od nás celé až do centra 36km, ta pasáž kolem vody od barandovského mostu asi 21km), až na malou spojnici mezi Radotinem a Zbraslaví, kde jsem na silnici přeci jen míjel nějaká auta (asi 2+km), to bylo naprosto libové. Myslím, že jsem zvolil správné načasování výletu, teď už bych měl běhat tak s rozumem a postupně snižovat dávky:), přeci jenom za 14 dní je Stromovka a chci se pokusit jí uběhnout co nejlépe...

Co je ale nejdůležitější, vypadá to, že při tom pobíhání a bloudění jsem spoustu těch starostí úplně nadobro poztrácel, "popel" opadal a pokud se tak dá říci, i nové lupení na mně vyrašilo:).

Tak s chutí do podzimního běhání. Ta melancholie ještě přijde..

12:)

22 komentářů:

  1. Ahoj,

    nechci ti kazit radost z LSD :), ale to "S" neznamená "slow", ale "steady". Psal to kdysi Maťo na behej.com fóru a je to prý častá chyba překladu.

    OdpovědětVymazat
  2. Ha! Já most Závodu míru znám! :)) To bylo první, co jsem se tu naučila, po přistěhování, protože díky němu se dostanu na cyklostezku :)

    OdpovědětVymazat
  3. 2 Advid: Davide, díky za upřesnění.. Já se to takhle kupodivu "naučil" v USA, plus mi to rikal jeden moderní budhista. Vzal jsem to za hotovou věc, takže díky:)
    2 s0c: Nojo Zbraslav a okolo znáš jako svý boty, o tom nepochybuju..
    12:)

    OdpovědětVymazat
  4. Dalsi prima vylet, koukam! Krasne si to uzivas... ps: nejakej link na tu Stromovku, bys drahe Blondyne dal? :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Stromovka je 22.10.2011 (krasny datum,ze, vse jen 0 (2x), 1 (3x) a 2 (3x) ), web: http://www.prazskymaraton.cz/
    Tak se treba vsichni uvidime:). 12:)

    OdpovědětVymazat
  6. no... me spis az pristi rok (jestli vubec)... maraton je pro me zatim veeeelka meta :-) diky za web :-)

    OdpovědětVymazat
  7. 2 blondie: Kdyz a az budes chtit, tak si udelas radost a das to... Vzdy zalezi na tom jestli vubec chces a kdy.. Ale ke stastnemu pobihani zdolani maratonu urcite neni potreba, ale kdyz chces, tak to das, vzdyt ja to dal taky. Protoze maraton je kral. MSF! 12:)

    OdpovědětVymazat
  8. hele Honzo už ty vzdalenosti do prace moc neprodlužuj protože za chvíly by sis musel na cestu do prace brát den dovolený .))
    Jo příšte si zkus závist nahoru ke kapliččce at víš co sou to kopečky .)) Od nadraží po žluté .)

    OdpovědětVymazat
  9. 2 ll: To bylo trefne:). No jednak mam silene nevybrane dovolene (neco mi pry prevedou) a jednak 1/2 dne v patek je naprosto super, protahnu si vikend a dlouhy beh si dam "sam" bez omezovani rodiny.. Ten tip na zlutou znacku si schovam a urcite se tam tudy "pokusim" vydat. Jejn jestli nezabloudim..
    12:)

    OdpovědětVymazat
  10. 24 km bez pití? Pro mě noční můra.. Jak to děláš?
    Jinak není pro tebe Stromovka už málo? Nedáš si jí dvakrát? :-)
    Já jsem se na Stromovku alternativně chystal loni, ale nakonec volba padla na Drážďany. Letos na to nemám, ale příští rok to může být zase jedna z alternativ.. Ať ti to běhá dál jako dosud.

    OdpovědětVymazat
  11. 2 RVM: Pozor, ja bez vody beham do 20km.. pak to dre:), aspon u me.. tentokrat jsem mel 4dcl a po 24km jsem si rikal, ze by to chtelo aspon jeste trochu vody..:), kdyz byl otevreny stanek, aspon jsem nemusel bezet nijak na doraz:). No nevim, jak to delam, standardne pod 20km vodu neberu... Tedy kdyz neni 30C:).
    No kdyz ti to vyjde, tak dej vedet, aspon se muzem pozdravit a dat spolu caj/polivku:).
    12:)

    OdpovědětVymazat
  12. Zkusím "bezvodný" režim nějak procvičit..
    Ta polívka a pozdrav snad ve FL :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Budu ti držet pěsti na Stromovku :o) Pro tebe to bude jen pohoda a samé pozitivní pocity :o) Jsi totiž běžecký labužník :o)))

    OdpovědětVymazat
  14. 2 RVM: Drzim palce. Ja kdyz bezim na turistiku, tak casto na vodu "zapomenu" a to je pak dobrodruzny:). Vzpominam, ze jsem jednou bezel v horku celkem rychle 34km jen se svoji obligatni termoskou:) [0.4l] tesne pred domem mi zacalo hucet v usich:), ale zase te to casto zoceli..
    2 1bubo: Ses hodnej:), to potesi.. Uvidim, verim, ze jsem pri tom pobihani snad nachytal dost pozitivnich vln, aby to stacilo nejen na muj maraton, ale i na zavodni stress.
    MSF! 12:)

    OdpovědětVymazat
  15. Taky ti držím palce na Stromovku! Díval jsem se na tvoje šílené objemy za poslední dva měsíce - to cílíš na 3 hodiny? :-) Já to budu ve Stromovce, jako obvykle, jistit zezadu. Tak ať ti to běhá!

    OdpovědětVymazat
  16. 2 RID: Dik, tak to se uvidime... tedy doufam:)! No objemy, objemy... v tom ja jsem trochu exot, ja mam v planu bezet ten zavod na dobry cas a pokud mozno na pohodu... A tak nevim.:). Pokud bude pod 3:30 budu rad, pokud ne, tak taky!
    Tak nebo tak si to chci uzit. MSF! 12:)

    OdpovědětVymazat
  17. No a mně by opravdu zajímala reakce toho běžce, (a kde na to přišel-zda-li až v Hlobočepech ?)kterýho si potkal, poté co zjistil, že pravdu jsi měl ty?:-).

    OdpovědětVymazat
  18. No a když jsme u toho maratonu :-), včera při všem tom brouzdání jsem narazila mimo jiné i na tenhle článeček. I tak sa dá ??? ale stále to nějak nepobírám.
    http://aktualne.centrum.cz/sportplus/ostatni-sporty/atletika/clanek.phtml?id=717426#utm_source=aktualne.centrum.cz&utm_medium=carousel

    OdpovědětVymazat
  19. 2 kopretina: Tak on nebyl bezec, byl to chodec:), o to to bylo hezci, ale asi vzal potom nejakou MHD a dopravil se.. tam autobusy jezdi:).
    Jinak ten pribeh s podvadejicim maratoncem me dostal.:) Svezt se autobusem a pak jeste lezt na bednu. Rikali mi o tom znami, ze to bylo i v televizi a "nebezci"to desne resili, jak desny je podvadet ostatni. Premyslel jsem o tom a jak jsem asi ujetej, tak mi prislo, ze z meho pohledu nejhorsi bylo, ze chtel podvadet sam sebe. maratony podle me clovek nebeha kvuli druhym, ale kvuli sobe. Neni takovej problem to odpiskat, no co, ale predstirat pred sebou, ze jsem to dobehl a podvade sam sebe? To by me znicilo.
    Ale to my normalni pobihaci vime a tak se na podobne excesy divame jako Alenka v risi divu. Moc nehodnotime, ale vubec nechapeme:). MSF! 12:)

    OdpovědětVymazat
  20. Jojo,tak nějak to vnímám podobně že bych něčím takovým zklamala(podvedla) nejvíc sebe.(a nemusí to být jenom běh, prostě i další věci běžného života). Taky se měj fajn a krsjen slunečnej víkend přeju :-). J.

    OdpovědětVymazat
  21. No, 36km jako dlouhy beh rozhodne nezni jako trenink na marathon. Pripada mi to, ze Stromovka bude jen dalsi dlouhy treninkovy beh (kde je postarano o obcerstveni) predznamenavajici neco vetsiho ;)

    Shadow

    P.S. jednou jsem dobrovolnicil na trailovem marathonu co se sestaval ze dvou pulmaratonskych kolecek. Byl tam manik co trenoval na 100 milovy zavod. Kdyz probehl dve kola a dostal medaili, ulozil si ji hned do batuzku a okamzite pokracoval dal do tretiho kola jako by se nechumelilo. Do limitu zvladl 3 a pul kola ... kdyz jsem se ptal proc to dela, tak rikal ze je to skvela prilezitost pro 80km treninkovy beh kdy se nemusi sam starat o piti a jidlo :) ... me to prislo genialni :) ... jen nevim co ti zapisovaci kdyz je mijel potreti ci poctvrte :)

    OdpovědětVymazat
  22. 2 kopretina: Dik, dnesek byl naprosto, ale naprosto luxus:). Doufam, ze ti zbyla chvilka si nekam vybehnout. Nemelo chybu!!! :)
    2 RS: Chtel byc pristi rok zkusit dva maratony za sebou, "mammut ultra" v Novohradskych a byt na to absolutne pripraven. Ale to chci nabehat v zime a na jare.. ted opravdu stromovka. Ta historka me dostala, fakt bych chtel videt ty zapisovace..:)
    MSF! 12:)

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...