čtvrtek 24. května 2012

Nereagovat, neposlouchat :)

Včera, tedy ve středu, jsem běžel po čase zase (konečně) dvojsměrku a měl jsem to štěstí, že mě na zpáteční cestě na kole doprovodila S0cketka. A tak jsem si, navzdory dusnu, pěkně popovídal a vůbec se tak nějak duševně osvěžil:) [tradičně zvídavé pohledy protijedoucích cyklistů, mě zase potěšily]

A jak se tak bavíme o všem možném a nemožném, nějak jsme se dostali na téma otázky. A společně jsme si jmenovali dobré, špatné a zbytečné případně vyloženě provokativní otázky k různým životním situacím.. [hned se mi promítla Brigitt Jones a její měřítko za silný zásah = jedna medúza:)]

Tak u svobodných, nezadaných, bezdětných asi mezi "favority" patří otázky.. "Máš nějakýho přítele/přítelkyni?" Nebo už přímo šrapnel:) .. "Prosím té, proč ty s nikým nechodíš?", "Neplánujete už konečně rodinu?"

Tak u pobíhání přichází podobná úroveň s otázkami .. "Proč vlastně neběháš rychleji? Proč se u toho běhu tak kroutíš?... Ještě běháš? Nepřibral(a) jsi?"

Existují pochopitelně otázky, kterými si sami vrazíme kudlu do zad. Jako zkušený ženáč, bych sem zařadil otázky, které vycházejí z mého nepořádku.. jako "Kde máme máslo/cukr/kakao?" Asi nechtěný vrchol tohoto typu je otázka "Nevíš kde mám klíče?" (v horší variantě.."Kam jsi mi dala klíče?").. [Základ je raději se neptat]

Běžecky podobné jsou sebemrskačské otázky typu: "Neměl bych to zkusit radši až za rok? Co se přeregistrovat na kratší trať? Nemám únavovou zlomeninu? Zánět šlach?..."

Občas všímaví známí dokážou taky hodně zabodovat.. Otázky "Co je s tebou? Ti to dneska moc nejde, co? Nevypadáš dobře, máš naběháno?".. většinou způsobí silné škody na psychice:).

Ovšem podle mě úplně nejhorší běžecká otázka je "Už jsi to někdy uběhl?" Nebo ještě lepší.. "Kolikrát jsi to uběhl v treningu?" Podobně otázky mají například pro prvomaratonce efekt skoro smrtelného objetí.. Já v této nejvyšší kategorii teď občas dostávám i tzv. "naváděcí" otázky.. Tím myslím typy: "To asi nedáš, co?" .. Případně, .. "Loni jsi to nedal a tos měl víc naběháno, ne?... Má to cenu tam vůbec jezdit, když to nedáš?" :)

Snažím se zůstat nedotčen, i když vím, že je to těžké. Raději dopředu odpovídám..:) Ano jsem nervózní, jako správná prvnička. O to víc, že mi loni mammut nevyšel... Ale udělal jsem pro zdar naprosto všechno, co šlo. Možná i o maličko víc:)...Cítím se dobře, mám v sobě víru i pokoru a pobíhači ví, že mluvím pravdu ... těším se na to. A to, že jsem se celou dobu těšil a připravoval mi jistě bude pomáhat k tomu, abych udělá ten první ultra krůček:)... a po něm třeba (doufám) další.. Protože pobíhání ke mě doufám už patří a snad mi to zůstane co nejdéle!

Ovšem na tom jsme se shodli se S0cketkou -- mezi ty nejlepší otázky při různých našich pochybnostech patří ty kamarádské, které většinou ani nepadnou... Kdy se se předejde všem otázkám univerzální odpovědi.. Určitě to bude fajn ... užiješ si to... držím palce!

Takže raději při pochybnostech neposlouchat, varianta "hluchý" běžec je asi nejlepší obranou.

Běhu a neposlouchání zdar! 12:)

PS. Jaké jsou vaše "oblíbené" otázky, které jsme minuli?

44 komentářů:

  1. :-))) Moje nejcastejsi je: Stoji Ti to za to? (at uz jsem jen spocena - laici casto berou za neco strasneho :-))), nebo unavena, pajdam.. proste cokoliv)

    a moje odpoved: Jasne, ze stoji!! :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) tak ta je hodně dobrá.. :). Asi bych se já neudržel a nereagoval mužsky nevhodně.."a víš že jo? A to je v mým věku co říci!" :).. Běhu zdar..12:)

      Vymazat
  2. Diky za tenhle clanek, konecne se muzu sverit s nejstraslivejsi otazkou, kterou mi pravidelne klade moje maminka: "Nemohla bys behat trochu ladneji, jako mlada dama?"

    P.S. Cesky zakon zakazuje v trestnim rizeni davat obvinenemu sugestivni a kapciozni otazky ("Ze vy jste toho Vomacku zapich, priznejte se?!")

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) .. taky uz jsem slysel, ze bych mohl behat "dustojneji"..:), takze si z toho nic nedelej, patri to k "veci".. S tim Vomackou jsi me jako pravnik naprosto odrovnala..:). MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Jako mladá dáma bys hlavně měla běhat v dlouhých krajkových šatech s volánky a NEZAPOMENOUT na klobouk!!
      Evžen

      Vymazat
  3. Otázka " Ty už jdeš zase běhat ? Vždyť jsi byla včera (předevčírem, v pondělí, minulý týden... je možné dosadit libovolný interval :-))" jakoby jedním výběhem vše mělo končit :-). A další oblíbená, hlavně od kamarádů neběžců " A byla jsi na bedně ?"
    Marci

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dotaz, jestli jsem byl na bedne, ten je taky naprosto libovej.. Ja a bedna... I kdyby nahodou jo, protoze se dostavam do let, ze se treba muze stat, ze v kategorii "dedek 3", ve ktere pristi rok uz budu jako 50:) behat nebude dostatek behuschopnych jedincu.. Tak stejne, to je asi to posledni, co by me, jako spravnou lamu:), zajimalo.. Tqak at to preckame.. MSF! 12:)

      Vymazat
    2. joooo, tak to je taky dobry :-)))) muj muz je vycviceny a ta tak rika spis: nepujdes dneska behat? vcera si nebyla! :-)))) je poklad :-))

      Vymazat
    3. Jo to u nas doma uz funguje taky, viz. tahle nedavna hlaska: "Hele, jdi se probehnout, at prijdes na jiny myslenky, uklidnis se a prestanes bezduvodne rvat..."

      Vymazat
    4. :), myslim si, ze chytry partner vi, ze zavislak je zavislak:). U nas podobne. Ovsem uz to neni otazka, ale imerativ.. Prosim te.. jdi si uz konecne zabehat:).. :)!!!!
      MSF!

      Vymazat
    5. Tak na dotaz kdy budu na bedně ? odpovídám "já zasadně až v bedně" :)

      Vymazat
  4. Pro me to bylo taky strasne dusevne osvezujici, hrozne jsem si tu cestu uzila :) Vecer mi doma D. neco povidal o golfu, co ma v planu a me to prislo takovy nejak sileny a taky trochu zbytecny, ale pak jsem si vzpomnela na ty otazky a tvoji babicku a radsi jsem mu to nekomentovala :)) Kdyz veri, jen at veri :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jeste jednou dik, fakt se mi v tom dusnu hezky, prijem,ne a vesele stoupalo smerem k domovu.. Obcas jsem se musel smat, ze mi chybel dech.. Cloveka vzdy potesi, kdyz nekdo jiny (a treba i vyrazne mladsi) ma podobne vesele [=velikonocni:)] zazitky. Tak at se ti vsechno dari a furt si to uzivas.. 12:)

      Vymazat
  5. Kudlu do zad si vrážím téměř denně :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to je prave to.. Musime na to myslet, a kdyz uz se nam snazi ublizovat:) ti ostatni, tak bychom to asi nemeli delat my sami..
      Behu zdar! 12:)

      Vymazat
  6. po KAZDEM zhruba dvouhodinovem behu

    Babicka typu E: "Vladimire, no a kolik jsi dneska ubehl kilometru?"
    B.S.: "Jeste nevim, snad asi kolem devatenacti, musim si to jeste premerit."
    Babicka typu E: "pro Krista Pana! ... no to mi radsi ani nerikej!"

    :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje maminka: Doufam, ze zase nikam nebezis? proc uz toho nenechas?:)... Pred Stromovkou jsem ji dostal, kdyz se me ptala, jestli zase nebezim neco dlouhyho, jako maraton? Rikam, ze bezim, ale ze je to jen osm kolecek v parku, kolem saten a zpatky..:) To ji uklidnilo.
      Moje maminka by doplnila jeste nejake zpravy z cerne kroniky, kdy kde kdo umrel, zkolaboval... pri behu:). MSF! A to preckame ve zdravi! Myslim otazky babicek, maminek a tchyni..:). 12:)

      Vymazat
  7. S otázkama jsi trefil hřebíček na lebečku. Líbí se mi, že mezi otázkama "Nevíš prosím, kde mám klíče?" a "Kam jsi mi dala klíče?" leží meziprostor vyplněný otázkou "Nevíš prosím, kam jsi mi dala klíče?", takzvaná zdvořilá invektiva :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zase jsi me potesil, je videt, ze nase nejmilejsi manzelky jsou naproste svetice:). MSF!

      Vymazat
    2. Já už se taky radši neptám. :-) Pokaždé, když jsem si myslel, že mi Zuzka něco přemístila, jsem si to přemístil sám.

      Zrovna včera.
      "Zuzi, kde je špunt k umyvadlu?"
      "V té fialové nádobce."
      "Není tam."

      Byl tam. :D

      Vymazat
    3. Jjo, u nas nemlich to samy.. jeste ted se smeju:). MSF!

      Vymazat
  8. Dobrou otázku mívala tchýně: proč po tom lese běháš (orienťák), když nic nepřineseš (houby, borůvky ...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi pripomnelo poznamku z jineho soudku, resp. babiccin nezvratny dukaz, ze muzi nejsou schopni multitaskovat: "No jo, deda se zase vraci s prazdnou. Holt kdyz se jde do lesa na houby, nemuzou se domu prinest boruvky!"

      Vymazat
    2. Oba komentare nemaj chybu..Mne se libilo, pred casem psala Nikie o behu "pro neco".. aby to nebylo tak neefektivni, ovsem ja, neschopen multitaskingu, bych porad behal, protoze muzu ja zvladnu udrzet v hlave relativne malo, coz zase neni z hlediska behu tak spatny:).. 12:)

      Vymazat
    3. A na to by babicka rekla: "Hochu, dokud udrzis krok a moc, je vsechno v poradku."

      Vymazat
    4. jo tak to je fakt dobry!!§ :-)))))

      Vymazat
  9. Pro mého manžela je nejhorší otázka "Jak se máš?" a podobnou otázkou "Jak ti je?" tazatel téměř vykonal sebevraždu. :o)
    Sama se často ptám: Kde mám mobil, kde mám klíče, kde mám propisku atd. Protože se znám, často zní otázka jinak, neméně naštvaně: "Kam jsem si zas strčila klíče?!!"
    Co nemám ráda u běhání, když se někdo zeptá: "Nepřeháníš to?" A to zatím nevědí, co mám v plánu doopravdy. Vlastně zatím ve snech. K plánům jsem ještě nepřikročila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) neprehanis to???.. tak je taky libova.. U me jeste lidi dodavaji ve tvem veku..:).. Ono je dobre si delat radost a jeste lepsi je si ji delat casto.:) asi tak. MSF!

      Vymazat
  10. K těm blbým otázkám. Včera jsem byl na setkání PIMu. Tam byli většinou štafeťáci (tj. ti, co uklušou 10 km a to je asi jejich hranice). A Sára tam rozdává vizitky s nápisem "mám za sebou 29 maratonů". Není to sice otázka, ale musí to působit taky strašně depresívně.
    Evžen

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) prijde na to.. treba to radu z nich motivuje.. Ono kdyz ubehne maraton nejaky kulturista, ci typicky bezecky typ, tak to lidi vidi jako nedostiznou metu.. Kdyz to ale "da" nekdo obycejnejsi, nebo treba Sara ulitne:), tak to vypada hned bliz a snaz:), ne ze by to bylo, ale treba to pomuze.. At se dobre beha a lita! 12:)

      Vymazat
    2. No nevím nevím jestli bych to měl říkat, ale mezi těmi "štafeťáky" byli borci, co mají přes 30 maratonů a osobák pod 2:50 :-)))))

      Vymazat
    3. jjo, Petre, tak to je trefny.. Rada z tech stafet a tymu to byly casy! :) tusim ten nej tym z CSOB mel prumerku asi 2:40... Ale vsechno je relativni:). Hlavne ze jste si tu party uzili. MSF! 12:)

      Vymazat
    4. Jo, když jsem tam dorazil, začal jsem se bavit s mladejma klukama. Vyšlo najevo, že všichni to měli pod čtyřicet (a to dost) a byli první z univerzitních týmů (čas tuším 2:33). Sára po mě pouze vyčítavě koukala.
      Evžen

      Vymazat
  11. Na blbé otázky se dá krásně odpovědět slovy Pažouta z Románu pro ženy - "Chceš slyšet pravdu nebo společensky únosnou odpověď?" Případně se to dá modifikovat na "Chceš slyšet odpově%d, po které mi budeš závidět nebo takovou, kdy budeš rád, že nejsi v mé situaci?".
    A na dotazy "už jsi to někdy uběh?" odpovídám "jo, ale za týden, teď se mám vejít do 14,5 hod".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můj rozhovor se synem o Silvě:
      Máš závody už v pátek?
      Ne.
      Takže jenom v sobotu a v neděli?
      Jenom v sobotu.
      V neděli už ne?
      V neděli maximálně na invalidním vozíku. Je to 103 km. Už jsi to někdy ujel v kuse na kole, ty (oslovení si doplňte) ?

      Vymazat
  12. Clovece Jiri, zrovna nejak podobne jsem jednou odpovedel. Samozrejne po castech ano:), ovsem v kuse a v limitu zatim ne:), o to to bude zajimavejsi.. Tesim se na shledani. 12:)

    OdpovědětVymazat
  13. Držím palce!!! Krásný článek a super diskuze s komentáři. Mě se takhle donesla oklikou otázka jedné nejmenované, že se vloni šířila, jestli já to s tím nadšením a zapálením pro běh moc nepřeháním? ... výsledek: ona jedna z odvezených po kolapsu při Nike Run do nemocnice, já spokojená na pláži ve Žlutých lázních a s osobáčkem :) Tak já to radši budu dál přehánět ...

    Jo a otázka, kolikrát jsem ten maraton dala v tréninku, ta je fakt dobrá. Teď máme ale silný argument Kreisingera ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No hlavne my starsi chlapci [a dusi zeny:)] mame tu Ivanu Sekyrovou... Jinak otazky na prehaneni, u me jeste na vekovou krizi:), z tech se staly doslova evegreeny.. To miluju a uz me to i bavi. MSF! 12:)

      Vymazat
  14. Teda Honzo kam na ty skvělý témata chodíš ? Já mam podezření na pondělí - úterý ale to nelze publikovat :))
    U mě je teď nejoblíbenější :)) "to už si doběhal viď " :)) Nebo dříve "proč tomu říkáš běh když je to rychlá chůze ?? ":))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :), No ja o tom "Uz jsi doletal sokoliku?"... A podobnejch otazkach, ktere se tady nedaji ani napsat:), muzu vypravet. S rozbitym kolenem pred 1/2M byl kdekdo v praci vtipnej jak komici na Silvestra.. Nesmime se nechat odradit. MSF!

      Vymazat
  15. Myslela jsem, že už všechny varianty na toto téma zazněly, ale právě mě tu v práci uzemnily dvě hned za sebou vypálené:Nepřeháníš to s tím během trochu? (ta už zmiňovaná byla) a Co si tím během chceš pořád dokazovat? Tak ta mi přijde taky povedená :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) O dokazovani si neceho.. tak to taky znam.. :) a jako matematika me to obzvlast potesi. U me je to doplneno otazkou jestli to neni ta krize starsich muzu:)... Vim ja? :) Ale jestli je, tak je rozhodne hezka. Takovejch krizi vic! MSF! 12:)

      Vymazat
  16. pamatujte na jednu věc:
    Běhání a dobrá nálada nedokáže vyléčit všechny naše problémy,ale dokáže nasrat a rozčílit tolik lidí,že to stojí za to.
    Ivan

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...