čtvrtek 14. června 2012

Běh je naše závislost

Stalo se mi, že jsem se náhodou připletl do debaty, kde se objevilo pět základních znaků závislosti podle mezinárodní zdravotní asociace a já se úplně zhrozil. Sedí to moje běhání naprosto přesně. No schválně..

1) silná touha nebo pocit puzení...

2) potíže v sebeovládání, a to pokud jde o začátek a ukončení nebo množství ....;

3) ... vyžadování vyšších dávek, aby se dosáhlo účinku původně vyvolaného nižšími dávkami... jasné příklady lze nalézt u jedinců, kteří mohou být vystaveni dávkám, které by zneschopnily nebo i usmrtily nezasažené jedince;

4) postupné zanedbávání jiných potěšení...

5) pokračování i přes důkaz zjevně škodlivých následků;

Poznáváte se taky? :) Začíná to nevinným krátkým vyběhnutím kolem domu a končí dlouhými běhy. Jak člověk vynechá běhání, je nervózní (typický absťák), když nám to běží, nevíme kdy se vrátit domů, ..., při zranění a bolestech to tradičně léčíme zase pobíháním.. Takže závisláci.:)

Ale tento týden jsem tomu závisláctví nechtěně dal ještě korunu. Po víc jak půldenním důkladným vyšetření na očním jsem se tešil domů, že půjdu běhat. Netrpělivě jsem čekal až se trochu zatáhne obloha a zmenší se moje roztažené zorničky, které jsem měl dobře přes 1/2 oka.. Ale nevydržel jsem to dlouho (viz výše, jsem závislák) a vyběhl s Deri přes park směrem do údolí. Deri má svůj skvělý zvyk zastavit na tom úplně nejmíň vhodným místě a vytvářet svoje hromádky. A tak soustředěně tlačila hned naproti lavičce, na které seděla místní omladina. Po chvilce Deri pyšně dokončila bobkovací misi:) a já se to ne moc úspěšně s pytlikem snažil sebrat.. párkrát jsem vyloženě promáchnul, jak jsem neviděl.:).. Ten nejbližší mladík se na mě tak divně podíval a hned to nahlas komentoval... "ty v.le zírej na toho chlápka, jak je sjetej:), voči jak mlýnský kola.. ani to h.vno nemohl sebrat a von ještě nekam běží.." :)

A tak už jsem žádný závislosti neřešil, smál jsem se a běžel opatrně s Deri, abych sebou na konec ještě někde nefláknul.

Bežeckým závislostem zdar! 12:)

21 komentářů:

  1. Sjetej běžec ještě ,že jsi měl berličku Deri. Jinak se závislostí na běhu nemohu než souhlasit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proto jsem si troufal, veril sjem, ze me v kazdem pripade moje opora:) odvede domu.. vsak to znas sam..12:)

      Vymazat
  2. Svata pravda. Vubec bych se nedivila, kdyby si na nasich blogovych zapiscich nejakej behavioralni psycholog udelal disetaci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ze tys tam skryte poslouchala? on se tam rozhovoril o tom, ze nejsou jenom latky, ale i cinnosti:), uplne me zalilo horko, nastesti se pak zameril na gamblery:). Ale jak tak zacinam vic poznavat ty lidi kolem, tak musim uznat, ze by to byl dobj studijni vzorek:). MSF!

      Vymazat
  3. tak sem si smutně odpověděl 5x ANO a je to tady jsem závislej na čokoládě :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prosim te, nemaskuj se, vime to vsichi, kdejaka vrana si to krakora, jak jsi na tom:)! Behani ti chybelo, houby cokolada... behu zdar! 12:)

      Vymazat
  4. Nejlepsi je bod 3: "které by zneschopnily nebo i usmrtily nezasažené jedince" :DDD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jeste by bylo zajimavy, jestli takova BSMS by nespadala pod zakon o sireni zavislosti.. myslim, ze by si Milos mel sehnat nejakyho dobryho (behaciho) pravnika .. :)

      Vymazat
  5. :-))) jj, tak to je taky dobry. Pamatuju si na stejne vysetreni, po kterem jsem prisla do prace... sef si me vzal stranou a vysvetloval mi, ze jestli mam nejaky problem, rad mi pomuze, ale at hlavne nefetuju :-))))))) tezko se mi vysvetlovalo, ze jsem byla "jen" u ocare .-))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je taky libovy... no on tomu dal u nas i dalsi rozmer syn, ktery se na me tak podival a opatrne rekl, to neni z behani, co. :)??? Uz to nehul, tati!!! :)

      Vymazat
  6. voči jak mlýnský kola ani to ho.no nemoh sebrat.... Ježíš marjá, tos fakt musel zažít, protože takovou historku by nevymyslel ani Hrabal :-)) Dobře jsem se při pátku pobavil, děkuji zdvořile a přeji hezký víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :), beru to velmi potesene, protoze se zase stavam soucasti tech udalosti a pribehu kolem... My starsi vime, ze neni zase tak dulezity jestli se lidi smejou na me nebo smejou mne:), ve finale je to hezky zazitek.. Samozrejme nektere trapasy potrebuji pro nekoho treba delsi odstup nebo malou spolecnost, ale hlavne at neni smutno.:). MSF! 12:)

      Vymazat
  7. 5 z 5 :) A našlo by se toho víc..D. si zvyká, že na dovolenou balím nejdřív běžecký a pak až-když zbyde místo-to ostatní. Dokonce už prokouk, že i ty termíny vybírám podle zajímavého závodu v místě..Některé závislosti se těžko skrývají :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Priznani je sice polehcujici okolnost, ale muze vest k delsimu trestu:), pozor na to.. Ale ty mas doma silnou podporu a to se ceni! MSF!

      Vymazat
  8. Já tušil, že v něčem "jedeš" :-)
    Takovýhle coming out se cení!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Az tak? :) I ty Brute? :)
      Jak sam vis, ono casto staci jen dyl behat a clovek je takovej vysmatej, jak kdyby si parkrat potahl marjany:). MSF!

      Vymazat
  9. Tak jsem si dal tvůj test a patřím do modrého týmu :-))) Dneska jsem vysmátej nejen z běhu, ale hlavně z tvého popisu sbírání psích exkrementů :-)))))) Málem jsem spadl ze židle, jak jsem se rozřechtal, protože jsem si tě při tom představil :-))))) Ať ti to běhá i se zorničkami přes půl oka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) no ja fakt moc detailu nevidel, tedy cestu znam skoro po slepu:), ale sbirat ty jeji malinky hovinka:) to byl ukol!:)
      No hlavne, ze jsem zapad. Ja kdyz tam beham, tak cejtim travu, pripadam si jak na maratonu v Amsterdamu!:)
      No ty jsi taky naprosto jasnej:)... Akorat ted bude spravny, ze na ZZT nam vsem natrhnes tricka! Tak to ma byt, bubo is back!:)

      Vymazat
    2. My to se Zuzkou máme bez práce. Připadáme si jako na maratonu v Amsterodamu každý večer v posteli. (Máme trávové sousedy :-D)

      Vymazat
    3. tak to sila.. mit to pod okny furt, to by me asi kleplo:). je videt, ze mas vydrz ve vsem.. msf! 12:)

      Vymazat
  10. No mně to docela voní. Horší je, když kouří obyč. cigarety. :)

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...