sobota 28. července 2012

Absolutní pocity, absolutní stroj času...

Nejlepší/nejhorší na našich přáních je určitě to, že by se mohla splnit:).

Před nedávném, když jsem narazil na informací o ZZT - Zlatém Zátopkově Týdnu - kdy se po 60 letech člověk mohl zúčastnit trojice běhu 10k, 5k a maratónu na oslavu neuvěřitelného úspěchu a vítězství Emila zatopka na helsinské olympiádě, říkal jsem si.. Toho se musíš zúčastnit!!!! To sdílení pocitu přes tu propast 60 světelných let, co asi mohl prožívat EZ?? Všechno je pochopitelně relativní, euforie z olympijských medaili a zážitky hobiku v čili závodu, do kterého dali úplně všechno, se sobě určitě mohou blížit.

Přál jsem si v sérii závodit (běžet, co to půjde), přál jsem si být se svými kamarády, přál jsem nám všem skvěle výsledky a silné zážitky. Pro sebe osobně jsem si přál překonat i nějakou krizi, přál jsem si, aby to bylo opravdu silné... A jak už to u přání bývá, všechno se mi (nám) podařilo.:)

O mých pocitech na 10km a částečně na 5km, skvěle náladě, osobních rekordech jsem psal zde (případně v komentářích). Je to pořád ve mne živé, jako rána posypaná soli a věřím, že to i tak zůstane. Pohledy na Digiho fotografie vytvářejí ten správný "nadčasový" rámec. Pořád budu vnímat to vzájemné povzbuzování.. Lenka zažila něco, co by většina kamarádů triatlonistů chtěla zažít.. Povzbuzování a běh v závěrečném kole s Janem Čelůstkou, který těsně před cílem zpomalí se slovy, tak na tohle tempo už nemám:)... Prostě mozaika pocitu z prvních dvou závodu je veselá a plná sil a pohody.


Ale základem všeho je rovnováha. Proto s předpovědi počasí na pátek a s posunutým startem maratónu na 16:30 se dalo čekat, že tady se jasné slunce bude střídat s temnými barvami boje, utrpení, odhodlání a doufejme i vítězství...

Ale postupně. Abych nemusel poslouchat v práci řeči, že zase někam běžím [mám zářivé žluté "závodní" Mizonu Musha] a tak jsem byl v práci (a na závodě) ve "společenských" (=černých) Asics. Nejdřív jsem spěchal na besedu s Lasse Virénem. I když jsem moc neslyšel [jednak horší akustika a jednak jsem hluhej jako poleno:)], tak už jen ten pocit tam být a sledovat ho, jeho úsměv... Stalo za to všechno lopocení.

Ne, nejsem žádnej závoďák, ale Virén mě už jako kluka získal. Pamatuju si, byl jsem malej kluk a sledoval olympiádu v 72, protože na ní všichni koukali:) ... ale jeho pád při běhu na 10k, kdy spadli dva běžci, ale on jedinej se dokázal zvednout, doběhnout vedoucí skupinu, postupně se ujmout vedení, odtáhnout zbytek závodu a zvítězit tehdy v novém olympijském rekordu... Vůbec jsem tomu nerozumnel, ale už tehdy jsem cítil, že jsem viděl a zažil něco neuvěřitelného.

Dodnes mě mrazí a dodnes na to myslím. Nejen kvůli samotnému famóznímu vítězství, ale kvůli jeho zarputilostí, pohotovosti, úsilí a víře.. víře, v sebe a v přesvědčení, že se nevzdává. Pro nepamětníky pohotová you tubě..



Ovšem, nebyl bych to já, kdybych se pohotově nevetřel a nedomluvil s ním společnou fotku, Iva, Lucka a já a ještě nepošťouchl holky, aby si daly podepsat medaile a tak. Líná huba holé neštěstí:).

Ale to už bylo po závodě a to bych předbíhal...

Začátek maratónu, výheň před průmyslovým palácem, o 10 minut posunutý čas jen prodlužuje naše grilování:). Rozhodnutí běžet s Pavlem, podporovat se a pokud možno to spolu dokončit... První 1/2M za 1:50 dává tušit naší rozvážnost i naše úsilí. To ještě Pavel snášel moje povídání, historky.. ještě s náma jeho malá dcera při každém okruhu kousek cesty běžela [to si myslím byl naprosto regulérní dopink i pro mě!:)], pak ale přišla krize a viděl jsem, jak Pavel bojuje, začíná střídat chůzi s během, Iva s Luckou běžící 1/2M nás nakonec doběhly a předběhly... Čas mně zase tolik neříkal, byl jsem pripravenej běžet s ním do konce, ale znám to sám.. Pavel mě nakonec poslal dopředu se slovy.. mákni a chytni holky a běž s nima, já to tady zvládnu. Upřímně, při té stíhačce jsem si máknul, jako dlouho ne:), kolo před cílem v závěrečném stoupání jsem je dohnal a běžel..Cílem holky dobíhají o chvíli přede mnou, přeci jen jsou rychlejší a taky je potřeba, aby Digi zvládnul všechny fotky:).

Chvíli po nás dobíhá bubo a pak hned Pavel. Smekám, protože vidím, že jejich úsilí bylo ještě větší než moje, křeče a naplnění hesla, kdo nezvrací není ultra!:), naznačují další směřování naší skupiny a myslím, že jarní Brdská se může na nás těšit.. Pro úplnost, taky jsem ležel při tom čekání jako lazar:), všichni jsme toho měli plný zuby, ale zároveň si asi uvědomovali ten epickej rozměr našeho boje. Třeba nám to dojde později, ale neměli bychom na to zapomínat. Bylo to silný, ale my jsme byli SILNĚJŠÍ! Pavle, bylo mi ctí s tebou běžet!



Končím s tradičním... Absolutním pocitům absolutní zdar! Běh je králem dne...

12:)
=======
PS. Nebyl bych to já, kdybych i při tak silným, opravdu epickým boji neměl vesele zážitky. Pro přátele vyvážených reportáží je hned zařazuji.

Nejdřív, když jsem po tiskovce mluvil s L.Virénem, tak mi popřál hodně štěstí, kouknul na moji jmenovku a lámanou češtinou řekl, "Běž Honza běž.." On věděl, že Jan je Honza! :)

Jak už to tak bývá, uprostřed jsem si potřeboval odskočit, blížíme se k mobilní kadibudce uprostřed okruhu a je zaligrovaná kouskem klacku. Tak s ním drobet zápolím, nakonec ho nechávám částečně zastrčený, rychle mizím uvnitř. V okamžiku mé úlevy se mě někdo snaží tím klackem z venku zamknout!! Volám, ne, ne, tady je někdo uvnitř.. a rychle s povytaženýma kalhotama vyrazím ven:). Tam zadělávám zase zpět dveře kadibudky, v tom přibíhá sympatická dívčina, v očích prosbu, říká, potřebujete, já...? Pro ten výraz v očích bych ji pustil i před sebe..:)

34 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Bylo to naprosto luxusni, i kdyz to tak na prvni chvili nevypadalo:). Vsak Ti Pavel vsechno rekne z prvni ruky. skoda, ze ti nevyslo s nam spolecne foto/zvraceni/lezeni na asfaltu. nemelo chybu. proste silny..12:)

      Vymazat
  2. Honzo, velká gratulace k výkonu!Zachytil jsi to krásně.Chystám se také něco napsat pro stránky MKK. Prostě byl to tak silný prožitek, že mi to nedá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dik, vzdyt jsme vsichni bojovali.. ty ses ale kousnul silene.. to se tesim na tvoji story.. msf! nekdy zase.. 12:)

      Vymazat
  3. no teeda, gratuluji! ja bych v tom vedru nebyla schopna dat ani 10! grilovacka se vsim vsudy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dik, ale dalas by to... divila by ses, co dokazes.. dokud nezkusis, nevis:)! msf! 12:)

      Vymazat
  4. Procitam blog a RunSaturday, muselo to bejt sileny a krasny zaroven. Medaile urcite visi na cestnym miste, uzij si to!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Bylo tak presne vybalancovany.. Krasne sileny i silene krasny i silene sileny:).. Tedy po te, co jsme se zvedli a trochu posunuli do normalu, myslim ze i krasne krasny..12:)

      Vymazat
  5. Tak Honzo ještě posílám gratulaci k prvnímu místu v věkové kategorii 45+ v celkovém hodnocení ZZT :-) Pěkně jsi to odzávodil!Palec nahoru!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro pratele cisel..:)
      Uvedomme si, ze nase "divci trio inkongnito" obsadilo licha mista kolem 12?
      ja 9, ty 11 a Pavel 13 v celkove klasifikaci ZZT? Ve svych kategoriich ja 1, ty 3 a Pavel 5? Ty si myslis, ze je to nahoda? mam pokracovat? V maratonu celkove ja 34!!! OMG! Jaky vetsi darek pro kamarada cisel si muzu prat?
      Tak at nam to hezky beha.. 12:)

      Vymazat
    2. No a budeme pokračovat - já celkově 45 a čas 04:05:12 prostě jsi mi to jasně s těmi čísly "načrt" :-)))

      Vymazat
    3. jsem rad, ze jsi si sveho casu a umisteni vsimnul, me to potesilo hned.. je tam toho i vic:). Ale bylo to fakt skvely a tak ta hra cisel je plne zaslouzena! MSF! Urcite to sepis! 12:)

      Vymazat
    4. Díky moc za tažení a povzbuzování. Tentokrát jsem to dost podcenil a netrénoval dlouhé běhy, tak jsem zaslouženě dostal do těla. Patří mi to. Bylo to opravdu silné.

      Když jsi řekl, že počkáš v cíli, tak jsem se tam musel nějak domotat. V děsném čase 4:12:57, ale mám alespoň taky 12 :-)

      Hlavně, že jsou všichni v pořádku a všem (i LL) to zase běhá.

      Pavel

      Vymazat
    5. On to musel doběhnout vždyt by se mnou potom nevydržel :))

      Vymazat
    6. :) no kdyz uz to tak hodnotime, tak si myslim, ze ti chybela moznost si s nami spolecne zazvracet:). MSF!

      Vymazat
  6. Shrnul jsi to naprosto výstižně! Celý ZZT byl silný zážitek, ale včera to emočně mělo neskutečné grády :) Jak málo stačilo, abych tu přihlášku neposlala-a přišla bych o super večery po práci,foto s LV,nepotkala nové přátele..Naštěstí umíš pošťouchnout správným směrem! Díky a velká gratulace k bedně! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsi dracice! Malem jsi me znicila vcera, kdyz jsem vas dohanel a malem jsi me (i Davida) odrovnala na dnesnim rannim "vyklusu"! Takhle se uhani pri vyklusu???? :) Jeste, ze Deri ma "ovcacky":) vycvik a snazi se drzet stado po hromade.. jinak nevim, jak bych to zvladal..
      Tobe patri gratulace k umisteni ve vsech bezich, myslim, ze u tebe je to bedna i celkove! :)
      Behu zdar! 12:)

      Vymazat
  7. Jste uzasni borci. Vsichni!
    A skvele napsane. Dik

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky! myslim, ze vsichni se z toho radujem, co cloveka nezahubi, to ho posili:)... Jak zna kazdej, zavod se silnymi zazitky a silnym bojem v nas zustava hodne dlouho a pomaha v dalsich bojich. At se nam dari! 12:)

      Vymazat
  8. Odpovědi
    1. Diky! Mame stejny stesti jako triatlonisti maji tebe, my mame Martina!:) takze spousta peknych fotek, i naladovych a umeleckych z naseho pobihani. ani jsem vsechno sem nedaval, citil bych se jako celebrita..:) MSF!

      Vymazat
    2. No vždyŤ ty jsi.:) Už jen to, že ti lidi posílají tipy na trasy, které jsi na RunSaturday dal ty. :-))

      Vymazat
    3. :) takovouhle "celebritu" beru :), tohle si myslim je stejne prijemny, jako kdyz vam dorazi xerox receptu, kterej jste dali do obehu vy, nebo kdyz vam nekdo posle odkaz na starej film, kterej jste ripli a otitulkovali.. proste v kazdy komunite neco:). MSF!

      Vymazat
  9. Zdravím všechny zde.Já v poslední době objevil krásy ranního běhání ,když se ráno příroda probouzí.Přes víkend jsem si schválně přivstával už v 5 ráno a vyrážel na stezky..:)Ranní mlha nad loukami,lesy a řekou nejde nahradit.
    Ivan

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To si pis..:) ono, kdyz to vyjde, tak je kazdy okamzik krasny, ale taky si myslim, ze probouyet se spolu s celym dnem behem je krasny ritual.. Tak at se nam to dari hodne casto! MSF!

      Vymazat
    2. Hlavně ty vyběhané kalorie třeba dodávat.Nejlepší je krásná domácí slanina na keramické pánvi s domácími vajíčky.To běhání má velkou výhodu.Nemusíme držet diety:)
      Ivan

      Vymazat
    3. :) jjo, taky jeden z duvodu proc miluju behani.. MSF!

      Vymazat
  10. Teda to setkání s Virénem ti závidím:-). Táta mě jako kluka tahal na Běhy Rudého Práva do Stromovky akorát kvůli němu. Dav

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skoda, ze ti to nevyslo dorazit. on byl hodne pratelsky a pobihaci:) zbytecne plassi.. To ja si reknu.:) Myslim, ze i on mel radost, musi ho to tesit, ze porad lidi kolem motivuje... Tak snad priste! 12:)

      Vymazat
  11. Proč mi nikdo neřekl, že tam byl Virén? Jedno z mála jmen, které znám :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je skoda, ze jsi to nevedel. Spolu s magickou 60 a s tim, ze on tam byl celou dobu, na besede, startoval, predaval ceny.. kdyby kvuli nicenu, kvuli tomu stalo za to tam bejt! Fakt luxusni.. Byl moc prijemnej, zname jsem presvedcil, at se zase tolik neupejpaj a daj si podepsat medajle a nechaj se vyfotit..12:)

      Vymazat
    2. Jejda, to mě mrzí, to jsem taky nevěděl, že tam bude Virén. Moc gratuluju k výkonu.

      Vymazat
    3. Diky Honzo, je to fakt skoda, ze to moc nerikali.. podle me to byl naprostej magnet! Mit moznost se potkat s Virenem, v klidu s nim prohodit par slov, nechat se vyfotit, podepsat medaily? Co si prat vic od zavodu?
      Tvoje gratulace opravdu potesi, oba vime, ze cas je relativni velicina a i kdyz lidi jako ty to davaj o hodinu rychlejc, tak je to jedno...:) To se mi na tom pobihani tolik libi.. Prejici atmosfera a to, ze kazdy vime, ze nejvetsi souper jsme my sami sobe. MSF! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...