čtvrtek 5. července 2012

Běh je jako alkohol!:)

... Člověk si na něj snadno zvykne a jak říká můj oblíbenec Hogo-fogo.. . podávaný v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství! :)
Pamětliv toho, že je sice léto, všechno kolem mě vybízí k tomu abych si lehnul a odpočíval, ale upřímně, kdy jindy naběhat potřebné km než teď -- navíc já to jinak než trochu "úporně" a "urputně" neumím. :)

Často se mi honí hlavou, jak to vlastně je? Zase se párkrát nechtělo, ale říkám si ..MUSÍŠ!!! A jak mě to běhání poznamenalo, tak věřím, že musím, protože chci..:) Jenže, jak jsem se ve středu celej vysušenej lámal do kopce na dvojsměrce:), tak jsem i váhal, jestli to není i obráceně -- že chci, protože musím? Nebo že chci, protože chci-- určitě to ale není že musím, protože musím..:)
No už to začínalo být i na hlavu a tak jsem podobných úvah zanechal:). Protože, času na dlouhé pobíhání nějak nezbývá, tak jsem se rozhodl běhat, jak to půjde.. i po malých dávkách, s vírou, že postupně něco nasbírám i tak:). Ve středu to bylo obzvlášť symbolické. Po nočním lijáku ráno pro jistotu odčerpávám vodu z jímky na déšť u sklepa, rychle ještě v poloběhu venčím Deri a pak spěchám do práce (jednosměrka). V práci ovšem to nakonec vypadá, že by šla i cesta nazpátek a tak vybíhám, ovšem tradičně ve shonu bez vody a bey jídla.. u Žlutých lázní mi to fakt došlo:), žízeň, hlad.. únava.. Najednou míjím stánek s občerstvením a kupuji si ďábelskou kombinaci, kozla a ovocný nanuk a kyselé rybičky:)!! Po chvíli zažívám pocit znovuzrození a opět se pořádněji rozbíhám, nakonec v prokopáku už téměř normálka.. V tom mi volá můj nejmenovaný spoluběžec, kde prý se flákám, že jsem slíbil, že budu brzo a že půjdeme spolu běhat. Říkám, 3km domů, za 17minut běžíme:). Naštěstí, jeho nabitý prázdninový program mě ochránil od něčeho delšího a společných bylo jen 5km. Ale myslím, ty moje pocity byly úplně nedefinovaný, ujetý a skvělý.. Předně na tom nábřeží se zase znova "narodit", pak po tom protrpěným kopci v klidu slíbit a těšit se na další pobíhání... jjo, běhat se musí:)!

Taky jsem "oficiálně" zahájil přípravu na moji cestu. Pochopitelně prolistovávám Born to run, ale nechci podcenit ani první zastávku v Los Alamos. Abych se dobře aklimatizoval, hned jsem znova přečetl knížku Proud času (Timeline)...kvantové počítače, společnost a fyzici z Los Alamos...:), mám podle rady ll už naplánovanou návštěvu ZOO sekce medvědi a pavouci..:, atp. :) Taky plánuju v mezičase si osvěžit cizí jazyky.. Při mém sklonu k bloudění by to patrně měla být španělština, varianty ptaní se na cestu..:)...Jak se dostanu zpět do Los Alamos? (Leadville?) Cómo llegar de nuevo a Los Álamos? Cómo volver a Leadville? V tom si připadám stejně jako chlápek, který se připravoval na dovolenou na moři tak, že sice neuměl plavat, ale naučil se volat o pomoc v 57 jazycích..:)

Ať žije letní příprava! Pozor, každý km se počítá! S tím teď žiji a připravuji se na další dny. Ať se nám hezky běhá! 12:)

30 komentářů:

  1. haha. to je tedy dukladna priprava! zda se, ze to bude jeste vesele :o) a co takhle Eat & Run on S.Jurka...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Si pis, ze to bude.. tedy vesele tim mym trochu ujetym zpusobem:). Knizku neznam, ale kouknu, dik za tip! 12:)

      Vymazat
  2. Honza12: Budu si půjčovat tvůj žaludek na ironmany a pojídat kyselé rybičky s nanukem. :-)

    Crichton je skvělej. Doporučuji ještě Prey a vlastně všechny sci-fi od něj.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) jjo, musim zatukat, zatim zaludek na muj vek a stupen opotrebeni:), drzi dobre. Mimochodem, kysele rybicky je vynikajici paralela medvidku, ten cukr je prehlusenej tim kyselym, napriklad spolu s pivem me ve stredu zachranilo.
      Samozrejme velky C. ve vsech knizkach je skvelej, mimochodem vis, ze on by pro nas mohl byt velkou inspiraci? Umel se neuveritelne soustredit na vec a je o nem znamy, ze kdyz psal nejakou knizku, tak aby se na ni dokonale soustredil, tak po celou dobu jedl jen jedno jidlo? napriklad salat s tunakem, tusim u Jurskyho parku? :) MSF!

      Vymazat
    2. Tak to o jídle jsem nevěděl. Jen, že si před psaním každé knihy nastudoval hromadu odborné literatury, aby nevařil z vody.

      Vymazat
  3. ... mozna by to bylo efektivnejsi obracene, ... pro pripad ze by ses ztratil ... aby se spis Los Alamos prichystalo na Tvuj prijezd :))) ... co kdybys mi treba poslal svoji fotku, ja si ji namnozim, rozdam po okoli a naucim lidi rikat cesky: "Bezici Stin sel na pivo tudy!" :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. LOL, to je odpoved hodna BS. Jak rikam, jasny vrchol meho roku.. bezecky, pocitove, radostne a hlavne lidsky..
      Jak te znam, tak se bojim, aby se aby se na tech fotkach neobjevil treba napis, utekl z univerzity hospital v Albuquerque - pozor nebezpecny silenec! :)
      MSF! 12:)

      Vymazat
    2. to by chtelo primy prenos vas obou z celeho prubehu. to nebude mit chybu :)

      Vymazat
    3. Hlavně mu neprozrazuj že uvodní ritual pro nováčky je, že ho posadíte na kaktus za krk dostane chrestise a do každé ruky černou vdovu . Taky by mohl zrušit letenku :))
      Jinak už chápu proč jsi tak rychlej :) Protože na jaře a v zimě jsou hladoví kojoti a jejich hodně :))

      Vymazat
    4. Panenko skakava.. Jeste ze to tady necte moje nejmilejsi, jasne slunecko! :)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  4. jj i malé dávky pomáhají :-)) Ty medvědy nastuduj podrobněji, pavouka v nejhorším zašlápneš, medvěda těžko :-)))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No musim nastudovat vsechno... Pavouky bych vubec nepodcenoval.. nebudu jmenovat, abych neco neprivolaval:), budu verit mistnim, v nejhorsim budu sam obihat Stinovi zahradku, to bych videl, jako bezpecny i pro me:).

      Vymazat
    2. Honzo, s tema zviratama je to jednoduchy. Jedovaty hady mame jenom dva. Oba to sou chrestysi. To poznas. A pak plati, ze natazenej chrestys se preskakuje, srolovanej se obskakuje. Vlky nemame a s kojotama je to jednoduchy - dva a mene kojotu utika pred tebou, tri a vice kojotu utika za tebou. Cerny vdovy uz sme vystrikali a medvedy zajimaji vic popelnice. Kdyz nad sebou uvidis krouzit supy, tak si z toho nic nedelej. Sou to takovy zlomyslny potvory, delaj to skoro kazdymu. A kdyz si jeste zapamatujes, ze kaktus pred Tebou neuhne, tak budes v pohode. RS.

      Vymazat
    3. Tvoje rady ohledne zvirat urcite rozveselily dneska kdekoho:). Muj deda by mel radost - taky mi vzdy daval takove jednoduche rady: Pes, ocas nahoru/ocas dolu, steka vysokym/hlubokym hlasem... husa syci/stipe jedna/tri:). Nebo muj italsky kamarad... Zpetne zrcatko neni potreba, strarej se o to co je vepredu... dopravni znacka ma zasadne jen informativni hodnotu.. bila cara neni zed:), rychle jedouci nakladak ma na krizovatce vzdycky prednost..atd.:)
      Vidim, ze to bude i silne poznavaci a edukacni vylet! O to vic se tesim! MSF! 12:)

      Vymazat
  5. Pánové, tak já mám pro sobotní ráno břišní svalstvo odposilováno! Už dlouho jsem se takhle nezasmála :) Doufám, že bude průběžné zpravodajství!!! Zdá se Honzo, že máš takový ultra žaludek ;o) Já tedy můžu sníst taky skoro cokoliv, ale to pak můžu běhat jenom ve Hvězdě, kde je v každým z rohů trasy kadibudka :o

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) dokud neodstranili kadibudky z parku a z udoli, tak to bylo taky super, takhle je spolehnuti jenom na houstiny v udoli:)...
      BS je naprostej klasik a jak je videt uspel by i pri psani turistickych pruvodcu:). MSF! Behu zdar, ultra zvlast! 12:)

      Vymazat
  6. Zdravím Honzíku.Já naběhám jen zlomeček,ale pochopil jsem, jak to může být a je návykové.Když mi to nejde ,tak toho nechám a uběhnu jen kousek.A jindy zase více.V hlavě jsem si to nastavil tak,že mi to musí udělat radost.Pokud by to bylo opačně- jen za účelem potvrzení min. nejlepších výkonů-nebylo by to pak potěšující.Mám takový pocit,že pak by běhání bylo už jen o stálém zvyšování výkonu a bez pocitu radosti.A to stále nutné zvyšování výkonu a naběhaných Km by nastalo z jednoduchého důvodu-a sice strachu,že když budu méně běhat nastane pokles výkonu a tím se začne bořit síla a výkon budovaný naběháním tisíců a tisíců kilometrů.Jako boření hradeb vybudovaného hradu.Možná nad tím uvažuje spousta běžáků:)a má na to třeba jiný názor.To je jen má zkušenost.
    Ivan F-M

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivane, mas urcite pravdu, navic vsechno je relativni, at uz to jsou vzdalenosti nebo i usili.. tezko muzeme hodnotit usili a casy nekoho jineho, kazdy z nas hobiku mame jine cile a jina omezeni:), ale pravda je ta, ze i na kratsich probehnuti si clovek brzo zvykne a zacne ho to tesit.
      Myslim si, ze porad beham pro radost a je to radost az na kost:) [Machy] ale jsou taky chvile, kdy se mi nechce.. Jako zkuseny vim, ze kdyz zrovna muzu a nechce se mi, ze toho budu silne litovat, az nebudu moci (to se mi urcite bude chtit:)... Navic se porad bojim, ze bych tu svoji radost mohl ztratit. A tak beham, co to jde, casy/rekordy neresim i kdyz samozrejme potesi:).
      At se ti dari! Behu zdar na kazdy vzdalenosti! 12:)

      Vymazat
    2. zjistila jsem, že i když se mi nechce a jdu běhat, tak nejpozději po dvou kilometrech zjistím, že se mi vlastně chce :-))

      Vymazat
    3. Jano, mas naprostou pravdu... Taky kdyz obcas vybiham do deste/vedra, tak ten jeden clovicek ve mne rika, "co blbnes, zustan doma..".. nechce se:), ten druhy, nateseny je nekde schovany.. ale po 2-3km najednou on "vyleze" a rika, "jeeee to je dobre, ze ses vykopal, ten destik/slunicko je fajn"..:).. Proste uz se najednou "chce" :). Tak at nam to vesele beha a pobiha.. 12:)

      Vymazat
  7. nemůžu zde nevzpomenout myšlenku svého táty o alkoholu: "chlast je ten nejnáročnější koníček, když se mu věnuješ pořádně, žádá celého člověka". On ale nikdy kloudně neběhal :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ovsem to je zajimava poznamka.. Obcas me kamaradi a znami rikaji, proc nemam moc jinych konicku a ted to chapu:). Pres to podobenstvi s chlastem -- to moje pobihani zada skoro celeho Honzu:).
      MSF! 12:)

      Vymazat
  8. Zavislost? Ze by? Ve ctvrtek vecer jsme vyrazely na vikend do Alp s tim, ze pres vikend nebudeme mit k dispozici internet. Celej patek kvuli tomu do me nic nebylo a az vecer mi doslo, ze to neni kvuli pracovnim starostem (ktery stejne neutecou a v pondeli rano se znasobeny ohlasi), ale kvuli nemoznosti sledovat nove blogovaci zapisky spolubezcu...
    Jinak srovnani behu s alkoholem vyzniva u me lepe pro beh: lze jej celkem bez problemu ordinovat uz od sesti rano :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :), to jsi me potesila. Ja pri nedavnem vypadku runsaturday jsem si rikal.. aaa sakra.. nemam prehled o treningu a km na jednotlivych botach. Ale pak mi doslo, ze je to jedno, ze daleko dulezitejsi byl ten fakt sdileni pocitu s ostatnimi "spolubezci".
      MSF!

      Vymazat
    2. Presne. Je to jako kdyz kolega neprijde do prace a nevis proc. Nebo kdyz se kamarad dlouho neozve a ty si v duchu rikas jestli se mu neco nestalo. No a pak kouknes druhy den znova a na RunSaturday zase uz pracovni dvojsmerka nebo jina taskarice a svet se zase toci normalne a vsechno je, jak ma bejt :-).

      Vymazat
    3. :) dobra pripominka, ze jsem se nejak neozval. U me je ted intenzivni "americky" tyden plus jsem sam doma se synem.. tedy hlida nas Deri. Sladit vsechno, snazit se o alespon drobnou peci o domacnost plus ten intenzivni tyden a nejake behani? To je sice libustka, ale i moral po tom vsem se vykopat.. Ale.. stoji to za to! MSF! 12:)

      Vymazat
    4. Tý jo, už jsem myslel, že jsem nějakej divnej, když jsem si říkal, že mi chybělaběhem výkendu povědomost o tom jak se hýbou ostatní spoluběžci, spoluchodci či spolucyklisti :-) Pěkně jsi to napsala April, mluvíš mi z duše:-)

      Vymazat
  9. No jsem uz z toho taky magor, jako vy :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Taky se hlasim k magorum :-) tentokrat ze svycarskych hor

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je krasny.. Taky me tesim, kdyz vim, kam patrim! :).
      MSF! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...