sobota 21. července 2012

Běh je moderní náboženství

Miloš Čermák před časem napsal hezky článek o tom, že běh je moderní golf, dovolil bych si s ním trochu nesouhlasit, protože si myslím, že běh je moderní náboženství.:)

V moderním a přetechnizovaném světě se většina z nás různě ztrácí -- vypětí, stres, tlaky v práci a nedostatek času, možná i nedostatek lidí, se kterými můžete něco sdílet... Prostě tohle všechno vede k tomu, že hodně z nás hledá svoji novou víru - tím myslím něco dostatečně širokého - něco, co nás tlačí být lepšími, otevírá prostor k zamyšlení a dává nám čas a možnost určitě reflexe, zpětného pohledu, možnost se "očistit" zbavit všeho co nás trápí,.. To všechno tady dřív obstarávala univerzální víra, mše a křesťanské rituály, Ty nás očistily, lidí v kostele na sebe byli hodní, při svátcích měl člověk pocit sounáležitosti.. Ted vlastně Ježíška nahradil tlustý fousatý chlápek v červených hadrech s červeným nosem, a tak jakápak reflexe, jaképak ohlédnutí nebo sounáležitost.?:)

Paradoxně, nebo možná právě tomu všemu navzdory, má běh a pobíhání všechny atributy náboženství. S ním spojené rituály, jak se liší od náboženských rituálů? Nevím, jak vy, ale běhání je pro mě převážně "duševní" záležitost, překonat se, najít čas na sebe, běžet tak nějak v souladu se sebou a s přírodou kolem, soustředění na současný okamžik a na dech by nadchlo i budhisty:). Ten metafyzický rozměr pobíhání tu je, ať chceme nebo ne.. Je přeci naprosto jasný, že z většiny z nás žádný závodníci nikdy nebudou (ani to většina z nás nechce) a tak to úsilí a pravidelný výběhy, zavazování tkaniček, i účasti na závodech... jsou spíš rituály a mají charakter víc bohoslužby než sportu.

Schválně, zjisťuju u sebe a u většiny svých běžeckých známých/neznámých, že po čase většina z nás začne mít různé charitativní a skautské sklony, například v tréninku radíme zbloudilým pocestným, převádíme babičky na přechodu, učíme děti zdravit, sbíráme odpadky, ... :) ... a obecně děláme samé dobré skutky:)... Snažíme se být nějak lepšími.. a co víc začínáme věřit, že všichni, co kolem nás různě pobíhají jsou taky nějak lepší:)...

I když je to pochopitelně ujetý, ale řekněte, jak se tohle liší od obecné definice náboženství? Prostě běhání je určitá forma víry [sektářství:)] a samotné pobíhání má funkci očistnou, stejně jako pro křesťany mše a motlidba. Člověk se postupně dostává zpátky k podstatě věcí, zbavuje se starostí, problémů, stresu a snaží se načerpat sílu do toho, co jej čeká tam "venku"...:)

Mám vždycky to štěstí, že potkávám pravé věci a lidi ve správný čas... Minulý týden růžovou Barborku, zrovna když se stala Nike běžkyní týdne.. Slepou paní, když jsem o ní začal mít strach.. A včera zase skupinku známých na ZZT 10 (První běh že Zlatého Zatopkova Týdne).

K tomu "závodu" jen maličkou odbočku. Bylo nádherně vidět ten (radostný) rozdíl mezi běžci-běžci a běžci-hobíky a pobíhači... Zatímco v prvním běhu běželi ti nejlepší, přesto byl závod takový "suchý" [i když jsme Ondrovi Č. silně fandili!:)], pochopitelně každý závodil za sebe a v tom se ta "druhá vlna" výrazně lišila... Ten pocit, že se různě předbíháte, zdravíte a hecujete s ostatníma, po doběhu fandíte známým.. bylo to silný.. i Ivo D. to trefně komentoval, "no nálada je tady o poznání lepší a živější než v prvním běhu..:)" ..nebo.. "Iva D. vbíhá do cíle silně povzbuzována svým početným fanklubem:)" a .." s některými závodnicemi jejich přátelé běží závěrečné kolo!, neuvěřitelné!"... [my s Lenkou:)].

Když se mě ptal pozdě večer syn, jak to dopadlo, povídám -- že se ptáš?... Naprosto skvěle, perfektní atmosféra, dokonce jsem v druhém běhu symbolicky doběhl druhý... Syn se tak na mě vesele podíval a říkal, jo to v tom, jak běželi nemocní, zranění, starci, těhotné ženy a děti? :)... Povídám, přesně v tom rozběhu, přesně tam, kde by každý chtěl běžet, protože tam byla radost, nadšení, emoce a vůbec všechno důležité daleko silnější...

Všichni, co já vím dokončili s nejlepšími výkony, Iva pod 49:49 (nevěřila mi!), Lenka hluboce pod cílenou hodinu (57 minut), Petr a Pavel taky s osobními rekordy či nejlepšími letošními časy.. Já jsem se taky zlepšil, o 1s lepší 12 (=13s) :)... Ovšem z mého pohledu dalších vrcholem bylo to následně pivo a topinky v hospodě. Díky Petře, naprosto skvělá volba!!:)

A tak běhu zdar! Běhu, který mě pohltil svoji jednoduchostí, snadným přístupem a ovládáním.. Je to prostě nejlepší produkt na trhu:). Fotbalisté, lyžaři, tenisté, cyklisté a další.. mohou protestovat, nesouhlasit.. ale je to tak asi jediné, co s tím mohou dělat!
12:)

PS. Ke vzpomínce na Zátopka patří i dobová fotografie (autor nikdo jiný než velký a skvělý Digi, díky)... Tedy naše pětka z 10:)..



Zleva: Petr (bubo), Iva, 12, Lenka, Pavel

PPS. Dovolím si přidat závěrečnou poznámku, omluvu a poctu triatlonistům. Na startu ZZT se ukázal Jan Čelůstka a nejen, že všem běžcům svým famózním časem natrhl tričko i s trenkama, ale ukázal se i lidsky naprosto skvěle. Poslední kolo (jak velila čerstvě zavedená tradice) všichni běžíme s Lenkou, abychom ji podpořili. On na trávníku vyklusává.. Přidává se k nám a povzbuzuje... Před cílem v Lenčino finiši stejně jako my zpomaluje se slovy... tak na tuhle rychlost nemám... nechává Lenku proběhnout cílem.:)

Je to třída! Ať mu to běhá a triatlonuje hodně rychle!

29 komentářů:

  1. Souhlasím se vším!
    Běh máme jako radost, možnost poznat sami sebe i ostatní.
    Muselo to být skvělé. ZZT může být třeba i Zpětné Získání Tolerance. Ať se dál daří, protože ta vteřina pod je skvělá!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, ono sice tech vterin bylo 13 (1+12) :), ale je to jedno.. I kdyby to bylo horsi... Atmosferu a pocity zadny cas nepribije. Fakt to byl uplnej stroj casu.. jsem zvedavej na 5km, tu jsem jednak jeste nikdy nebezel, jednak to vypada, ze nas posili dalsi! 12:)

      Vymazat
  2. Tak to je uzasna uvaha, nezbyva, nez souhlasit. Ostatni sportovci, to je zkratka trochu jine nabozenstvi zase :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) to ja napsal hlavne abych oslavil nas modry (neustale se rozrustajici) oddil a postouchl triatlonisty, zejmena Advida a jecminka:). Jinak to plati asi v kazde komunite..:)
      Behu zdar! 12:)

      Vymazat
  3. Honzo, jindy mě rozesmíváš k slzám a dneska jsi mě k slzám dojal! Je neskutečné, jak přesně jsi popsal pocity, které jsem zrovna včera cítil (a vidím že ne sám:-)). Moc děkuji, když to vidím před sebou takhle napsané se mi to chápe ještě lépe :-) Pokud mi to dovolíš, tak bych si tento článeček zkopíroval do svého běžeckého deníku závodů ke včerejší ZZ10.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozrejme, to je velka pocta..
      Mimochodem, vim, ze az zase jeste zrychlis (a ze to bude brzo), tak stejne s nami budes behat v te druhe vlne. Protoze je to vetsi legrace a pohoda..MSF! 12:)

      Vymazat
  4. Nezbývá než souhlasit, jen každodenní pobíhání bych přirovnal spíš k motlidbě, aspoň pro mě je to taková intimní "chvilka", kterou mám sám pro sebe a nikdo mě neruší v mém rozjímání a ke mši bych přirovnal závody. Někdo chodí jen na ty velké (půlnoční ve Svatovítské katedrále apod.) a někomu stačí kaplička za vesnicí na kopci, kam jednou týdně přijede farář.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto presny... Vidim, ze ty paralely vidime vsichni... Taky se rad bezim pomodlit nohama do lesa a do udoli. Vnimat tu prirodu kolem a jak ze me opadavaji ty supiny starosti a problemu a jak vitr (a treba i drobny dest) to ze me vsechno odfoukne a smyje.
      At se dari! 12:)

      Vymazat
  5. Honzo,zase jsi trefil hřebík na hlavičku :) Přesně tak to vnímám,jen tys to tak pěkně zhmotnil slovama.K tomu není co dodat..Jen si zpětně uvědomuju,že ačkoliv jsem sama sebe nazývala bezvěrcem,viděno touhle optikou je vše jinak :) A ta atmosféra včera byla dokonalá-úplně jste přetavili moje obavy..co budu dělat na dráze já -hobík mezi vlčákama- v nadšení, jaká to byla super akce.díky!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No velka gratulace k druhemu mistu v kategorii... Prej pomalu.. prej takhle to neubehnu.. A nakonec jeste lepsi cas, osobak a "bedna" v kategorii. Jjo, holt slusnej oddil:)!
      Ovsem to kvasnicovy pivo jsi nalejvala ze vsech uplne nejlip. Stin by ti dal medaily!:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  6. Honza12: Pošťouchnutí se povedlo, hned jsem si říkal, že triatlonisti to mají podobné. Aby ne, když spousta z nich zběhla k tt od běhu. :-) Třeba včera na Hopu byla taky úžasná atmosféra a fandění. Jen to předbíhání a předjíždění nebylo tak časté jako na dráze. :) Trochu lituju, že jsem nešel desítku s vámi místo té silniční příští pátek, ale to bych zase přišel o včerejší triatlon a to bych vážně nerad (i když to bych nevěděl. :)

    P.S. Od náboženství náš odlišuje absence hlavní bytosti. Možná kdyby se Dan Orálek uvolil... :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja si myslim, ze jste takovy husite:), trochu vic bojovni, potrebujete ty nastroje (kola, neopreny, brejle, helmy..), tedy chtel jsem rici cepy a sudlice:), ty bohosluzby jsou malicko jiny, ale v podstate stejny..:)
      co se tyce hlavni bytosti, ona se vzdy ukaze v pravy cas!:). tak v patek navidenou! 12:)

      Vymazat
    2. @Avid: S tou hlavní bytostí máš naprostou pravdu - i když ... je fakt, že v pátek my, a v sobotu určitě i vy, jsme svými výkony jednoho atletického "boha" uctili.

      Vymazat
  7. Jojo, kromě běhajícího filosofa i metafyzik a duchovní badatel. Sem to psal minule, že jsi chyběl. To je byla prostě jenom otázka času, než se mezi bloggery objeví někdo jako Ty, taková historická nevyhnutelnost. A ještě k tomu i fakt dobře běháš, jenom s tím nejlepším produktem se trochu mýlíš, je to totiž kolo:-)
    P.S.: nejduchovnější sport je plavání a to si nedělám srandu. Když plaveš v bazénu, před očima jenom černou čáru na dně, nevidíš co je venku, neslyšíš, co je venku, čas výhradně pro hlavu, tomu se běh ani neblíží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jenže bazén má 2 konce.:)

      Vymazat
    2. Jenže to plavec vůbec nevnímá. Jsou v tom určité pravidelné vlny v několika vrstvách. :o)

      Vymazat
    3. Já to říkám pořád, že nejsem plavec.:)

      Vymazat
  8. Téééda, monohokrát děkuji. Kolikrát nenalezám ta správná slova, kterými bych popsala, čim je pro mne běh a co pro mě znamená. Vy jste to dokázal. Se zatajeným dechem jsem hltala vaše řádky, které jakoby tlumočily řeč mého běžeckého srdce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :), diky... To spis jsem se snazil napsat, co delsi dobu vnimam a v ten patek to bylo obzvlast silne. At nam to stale (radostne) beha a pobiha.. 12:)

      Vymazat
  9. jo, jo, pomodlit nohama do lesa...to je hezký a přesný

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) no jen doufam, ze me pravi krestani nezavrhnou.. Myslel jsem to obrazne, ale ja to casto tak vnimam. Proste ten cas je casto muj jedinej soukromej cas behem celeho dne.. Cas, ktery patri jen mne!:). To nema chybu. 12:)

      Vymazat
  10. Jo, to je presny: vyraz 'jit se modlit nohama do lesa' ti nikdo nevodpare. Pokud ma nabozenstvi nejakej prapocatek a prasmysl, pak oboji vezi prave v tehle jednoduchosti a pokore, oprostene od vsech ostatnich a od vseho ostatniho. Behani nabizi vyborny zpusob, jak byt sam sebou, udelat si na sebe cas a pres lasku k sobe samemu najit lasku k druhym. Neda se to ale nikde vycist nebo naucit, musi se to nekde na prasny kamenity ceste zjistit pres bolest nohou a kratky dech. No to uz ale podobne jako bubobubo skoro natahuju moldanky, takze radsi koncim...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rekla jsi to moc hezky. Je v tom i to sumeni more a vitr od holanskych hrazi, rekl bych:). MSF!

      Vymazat
  11. ...nóó, pěkně vo hubu tahle analogie:-), ale docela to sedí..., nebo aspoň vede k nějakému zamyšlení a srovnávání..., jen u běhu nenalézám všechny ty možné nešvary a náboženské neshody..., spíš vidím podobnost s vírou než s náboženstvím. A teď mě napadá, že jsem se na Kladně modlil docela dlouho:-). Dík za ten článek! Dav

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :), tak tak.. taky casto rikam, ze se jdu "pomodlit nohama" :), kdyz se pak vratim, tak jsem spokojenej, syn trefne rika, ze mam "vybehanej mozek"..:), ale netusi, se mi predevsim ulevilo tam na dusi..:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  12. Super fotka, udelas k ni popisek "who is who"?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uz to tam mas.. snad me vyse uvedeni neutlucou za unik informaci.:)

      Vymazat
  13. Jen zavěrečný komentář jako omluva a pocta triatlonistům. Na startu ZZT se ukázal Jan Čelůstka a nejen, že všem běžcům svým famózním časem natrh tričko i s trenkama ukázal se i lidsky naprosto skvěle. poslední kolo (jak velila čerstvě zavedená tradice) všichni běžíme s Lenkou, abychom ji podpořili. On na trávníku vyklusává.. Přidává se k nám a povzbuzuje... před cílem v Lenčino finiši stejně jako my zpomaluje se slovy tak na tuhle rychlost nemám nechává Lenku proběhnout cílem.
    Je to třída! Ať mu to běhá a triatlonuje hodně rychle!

    OdpovědětVymazat
  14. Super fotka. :-) Taková letitá. :-)

    Dodatek potěšil, Čelda je fakt třída.

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...