pátek 13. července 2012

Řetězová reakce, to je oč tu běží

Jak jsem nedávno zase víc "bojoval", tak mě to napadlo... Základem všeho je řetězová reakce -- tedy tím nemyslím původním zaměření laboratoří v Los Alamos:), ale to, jak se ty propojený běžecký světy navzájem ovlivňují..

Jasně, už jsem starší, moderní technologie a sociální sítě mě svým způsobem děsí, před dvěma lety jsem úspěšně zrušil "pracovní" facebook... přesto, přesto si píšu svoje zápisky na webu a sdílím s ostatními svoje pocity, dokonce i km na runsaturday:).

V jednu chvíli jsem zavřel i svůj blog a málem si přestal i psát svoje zápisky.. naštěstí jsem si uvědomil jsem, že běhání a moje čtení virtuálních běžců a pobíhačů působilo skoro jako internetovská seznamka. Kupodivu:)... Machy není nezletilá blondýna, ll není úchylný důchodce, Leona, Socketka, ani růžová Barborka nejsou chlapi, Advid není šílenec...:).. prostě se z těch nul a jedniček stali normální přátelský lidičky a z řady z nich opravdu dobří kamarádi.

Co víc, jak si tak klikám svoje pobíhání, vidím,.. sákryš.. Ječmínek do toho buší na kole jako šílenec, tam, zpátky, večer tancování. No, že bych ještě radši vyběhl? April zase podniká každý den něco jiného, od běhu, kola plavání, Buba ani nekomentuju, vidím výběh po noční službě.. OMG 12km a ve velmi slušným tempu.. Ještě že jsem dneska běžel do práce:), tak to nemám úplně blbej pocit..:)..Nikie, Lucka, Iva, runbohem, atd... všichni pilně sportují, to mi nedá..:)

Prostě, nejen ten morální rozměr mého snažení, ale i to úsilí těch kolem samozřejmě pomáhá. V tomhle je pro mě asi nejsilnější spouštěč Běžící Stín. Z jeho úsilí na Silvertonu, z jeho komentářů po telefonu v posledním kole na 82-3 míli budu čerpat sílu určitě ještě dlouho... Když vám někdo v takový chvíli zavolá přes oceán, běžíc už skoro celej den, aby vám řekl, že to bylo vlastně šílený, ale že to nevzdal, že teď už zase cítí sílu.. a že si běží pro vítězství -- tak vás to neuvěřitelně nabije. Nejen tím faktem toho "sdílení" radosti/úsilí/boje, ale tím, že si uvědomím, že bych měl taky. Každý z nás má svůj Silverton, svůj Leadville, svoje Western States, Hardrock... a to, že vidíme úsilí ostatních a můžeme s někým naše boje a překonávání sdílet určitě pomáhá, aspoň mně to pomáhá opravdu hodně a vnímám to jako řetězovou reakci.

V tomhle týdnu všechno bylo o řád náročnější, ale stejně jsem se snažil jako.. no jako pako. Viděl jsem před sebou Stínovo úsilí a epickej rozměr Silvertonu, tak jsem si říkal.. tohle, tento týden je tvůj malý Silverton... Prostě držák..:).. A pak mi Iva napsala, že v noci zjistila to moje úsilí a rozhodla se pro jednosměrku do práce, aby následně ještě večer dala intervaly.. prostě, že viděla, že musí, když já..:). Ovšem to netušila, že já, vlastně jsem byl motivován Stínem a je mi jasné, že Iva svým úsilím strhá další lidí a nakonec zpětně i mě další den.. Prostě krásná řetězovka.

Asi nejhezčí na řetězových reakcích je, když se podaří v okolí... Dovolím si použít opět BS, s jeho komentářem.. "... a taky si nemysli, ty tvoje děti tě pořád sledujou. Sice si řeknou že seš blázen, a možná tomu budou i chvíli věřit, ale ono časem, až budou v životě jen za sebe a začnou pořádně přemýšlet o těch kolem sebe, až jim život taky hodí nějakej ten klacek pod nohy, tak si vzpomenou na tátu ...a třeba asi řeknou, tak to já dám přeci taky ;))"

Řetězovým reakcím zdar! Ať se daří!

A co vy? Jak to vy máte s řetězovkama? 12:)

35 komentářů:

  1. Moc pěkně si to napsal :)
    (teda až na toho důchodce :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to me kdysi nekdo varoval, ze nejvic se vyskytuji na internetu "prevleky: a ze rada "mladych" duchodcu, nebo i nezletilych je nezvykle aktivnich a vystupuje v ruznych sitich.. Muzi se vydavaji za zeny a naopak. Ja jsem v to sice neveril, ale v podstate jsem temer citoval jednoho znameho IT specialistu.. To ze zrovna na tebe vysel duchodce, je souhra nahod.. mohl jsi taky byt nezletila blondyna:).
      MSF! 12:)

      Vymazat
    2. To mi pripomina, kdyz jsem byla mala, nechala se strhnout nejakou retezovou reakci a provedla nejakou blbost, tak na to obvykle mamka reagovala slovy "A az budou ostatni skakat z oken, tak to budes taky?" Docela tim u me vybudovala imunitu proti delani prusvihu protoze je delaji lidi okolo, ale na beh to nefunguje :) A je fakt pravda, ze spousta lidi z blogu, vcetne tebe Honzo :) je mi velkou inspiraci a motorem, co me popozene kupredu, kdyz se mi nechce :) Takze diky!

      Vymazat
    3. Myslim, ze skakani z oken jako reakce na okoli bylo okridlenou hlaskou i u nas.. Tuhle jsem se pristihl, ze to rikam taky!!! :)
      Asi neco stejneho, jako pri dojidani jidla, mysli na deti v Africe .. (u nas se myslelo na Laos)..:)
      Rozmer boje/radosti/usili ostatnich znamych si myslim temer kazdeho muze vyrazne podporit v jeho boji/pri jeho pochybnostech.. a tak to mam byt, sdileni a vedomi, ze nejsme sami vzdy pomahalo. DRZIM PALCE NA DNESNIM ZAVODE! 12:)

      Vymazat
    4. Skakani z oken u nas probihalo taky, haha. Ale zajimavy je, ze pokud moji kamaradi/spoluzaci udelali neco dobre, napriklad prinesli jednicku z matematiky i na gymplu, pak zase znela ta rada obracene: "Alena ma taky ctyrku? Nema, no vidis! A nemohla bys to jednou udelat jako ona?"

      Vymazat
  2. Zase jsi trefil hřebíček na hlavičku. Nebýt blogu vl001, tak jsem nezačal s triatlonem. A se seznamkou taky přesné. Jen bych se být tebou bál, jestli není RS šílená 14ti letá blondýna.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) jjo, taky mam sve motivatory..:) K ty poznamce -- podle kontaktu s BS soudim, ze s vysokou pravdepodobnosti, rekneme az 7sigma neni 14-letou blondynou.. Ovsem bylo by to sokujici odhaleni.. MSF!

      Vymazat
  3. Je to presny! Nedavno jsem psala, ze po 3 dnech bez internetu u me nastal abstak proste proto, ze jsem nemela zpravy a zpetnou vazbu od ostatnich behacu. Kdyz vecer padam unavou tak si vzdycky rikam, ze ostatni urcite taky behali/jezdili/cvicili a to maji deti, rodiny, nocni sluzby a spousty jinejch starosti. Pozoruju u sebe, ze se mi vase blogy lip ctou, kdyz mam taky neco 'za sebou', cili kdyz mam ten den odbehano. Nejak vic pak patrim mezi vas. Nebo mezi nas?
    Stin a 12Honza jsou samozrejme zvlastni kategorie. I kdybyste byli duchodci nebo blondyny, je mi to dost jedno. Hlavni je, ze si navzajem moc pomahame :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) tak tohle je mily.. Zvlastni kategorie je asi neci jako zvlastni skola:)...
      Ta pomoc je skutecne vzajemna, presne jak jsem psal, koukam, jak do toho rada "znamych" na runsaturday "busi" a neda mi to.. hur se mi pauziruje.. A to je skvely, protoze behat se musi!:)

      Vymazat
  4. připojuji se k Advidovi. Řekl bych, že Vl001 je bloggerským tátou spousty píšících triatletů i jiných a je to už tak dávno, že i oni se někteří stali inspirací dalším. Je to tedy z mého pohledu takový bloggerský děda. A jestli si dobře pamatuju, tak jeho vzorem, takovým praotcem, byl aerobní tragéd, faktický inspirátor serveru behej.com vyrostlého na fóru právě aerobního tragéda, který (myšlen server behej.com:-)od té doby ušel veliký kus cesty, byť si tedy nejsem úplně jistý, že ta druhá polovina byla (viděna mou optikou) správným směrem.
    A ten řetěz funguje jednoznačně. Když vidím, jak drtí Alda, Advid a další, nebo kolik se dá běhat, třeba 15km 2x denně, to se prostě blbě fňuká a že jsem takové období měl i na blogu. Každopádně běhací filozof nám chyběl, ani jsme to nevěděli, dokud ses neobjevil. Drž se!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Behaci filosof:), tos me dostal.. Ale potesilo me, ze jsem se jak vidim trefil. No co, tu 10k letos das, ne? :)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  5. Odpovědi
    1. :) sakrys.:). to mi pripomina, ze jsem dneska chtel jeste vecer veslovat.. No musim to dostat do zitrka..MSF! Tos miza se dala.. 12:)

      Vymazat
    2. Já mám ode dneška děti doma -holt prázdniny:-)a do víkendu pauzu- včera jsem doběhla a s úsměvem a nepřítomným výrazem ve tváři šla ledovat koleno.-). Přemejšlela jsem, jestli včera ještě jít nebo už mu dát pokoj, ale když jsem si to tu přečetla...stálo to za to!:-). jen můj muž si asi někde potají ťukal na čelo.

      Vymazat
  6. moc hezky a přesně popsaný! řetězová reakce a vzájemná motivace - funguje to bezvadně - mohu za sebe potvrdit taky :o)
    mimochodem - ta fotka - ze by GASK KH - Jagellonci?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jjo, bezel jsem [sice nechtene] ve ctvrtek mezi kapkami deste, kdyz jsem pobihal po KH a zajistoval logistiku vyletu s moji americkou skupinou. Legracni je, ze jak se dozvedeli, ze beham a jeste me i uvideli, ze po ranu mastim (ze Stodulek) na vaclavak, tak hned, ze bud behali a ze zase zacnou nebo, ze zacnou.. Byt tu jeste par dni, tak je vezmu na spolecny vybeh! 12:)

      Vymazat
  7. Běhací filozof..to JM vystihl přesně :) S 12:) to jsou často úplný Hovory HH :) „Běhací“ sociální síť je ta jediná, v které jsem –i když jen zlehka- zapletená, ostatní úspěšně bojkotuju. Ale tahle mě nabíjí a umí nastartovat, když se zadře motor..A pokud se ta řetězovka větví dál a zpět a na jiné, tím líp!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No koukal jsem na tvoje pobihani pres vikend a je videt, ze za chvili budou behat vsichni siroko daleko! Mas pravdu, jinde to nesleduju, ale na bezecke siti okouknu, co delaji ostatni, vzdy, kdyz se tam dostanu.. Tak behu zdar a protoze ses budouci ultra:), po vzoru BS dodavam, ultra zvlast! 12:)

      Vymazat
  8. A sakra.
    Týden bez běhu (nachlazení a pak hned třídenní pijatyka na festivalu..) a teď čtu tohle.
    No teď už ne ale zítra budu "řetězit"

    OdpovědětVymazat
  9. Klasicky, Honza to vylicil strasne nekriticky, jako ze ja jsem nekde nejaky prvni clanek ... ale ono to neni jenom takova retezovka od nekud nekam ... ono je to spis vic jako karma. A tak dlouho po tom co se mi podari inspirovat Honzu, on pak nekoho jineho a ten nebo ona zase nekoho dalsiho, tak ja mam zpravidla krizi, nikam se mi nechce, vaha utesene stoupa ... a pak si prectu ze nekdo, kdo sam o sobe jeste pochybuje jestli je vubec bezec, preci jen vyrazil i kdyz se mu nechtelo, neho ho/ji nohy bolely, pocasi stalo za hov.. ... a pak mi to teda taky neda a vyrazim ven ... a o par dni pozdeji Honza zase napise jak byl inspirovanej :))) ... tak asi tak ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) prava retezovka.. asi jako strana mirneho pokroku v mezich zakona:). Me samozrejme inspiruje usili lidi kolem, desne.. zrovna treba ted o vikendu vidim, ze Nikie malem objela celou republiku na kole:)...
      Ten Tvuj pribeh v Silvertonu byl ovsem hodne blizky, hodne silny a zasahl me -- mozna i prave proto, ze jsem jsem znal radu vedlejsich detailu..Proste modrej oddil!:)
      At se dari! 12:)

      Vymazat
  10. ... a jeste k tem ruznym impresonifikacim na internetu ... ono se jeste nasmejem, ja bych to tipoval tak, ze se v Leadville na startu setkaj dve sileny 14ti lety blondynky a budou se hihnat na kazdy obcerstvovacce vsemu tak, ze nas vyhodej ze zavodu, nebo to budou dva duchodci kterejm z ty nadmorsky vysku vypadnou udivem zuby a uz je nikdy nikdo nenajde ... teda ty zuby myslim ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) no osobne si myslim, ze se dockame obojiho.. jak 14ti letych hihnajicich se blondyn, tak i duchodcu popadajicich dech, ale taky spravnym smerem dusevne posunutych:).
      12:)

      Vymazat
    2. No RS je jasna přezdívka pro rudovlasou Suzan :) a 12 je jasne tatik co když přijde z hospody tak jen serfuje a vydava se za sportovce:) Jen by me zajimalo jestli Suzan fakt ten zavod poběží a zda ji 12 bude druhou pulku na mopedu dopravazet (teda pokud se tam mopedy daj pronajmout :)) Nebo jestli 12 a Suan zapadnou do prvni hospody a do konce zavodu si budou vypravet o behani :))

      Vymazat
    3. Ten moped, co tu trasu ujede, bych teda chtela videt :-).

      Vymazat
  11. Moc zajímavě jsi to opět sepsal.
    Taky se připojím k té ŘR.
    K běhu mě nezřetězil nikdo, jen mé nemoci.
    K psaní mě zřetězil Machy, vl001, Renda, Ječmínek a teď už nepíšící Dan. Holky nevím, jestli psaly, pamatuji jen LenkuČlenku.
    Musím říct, že jsem fakt ráda, že z těch jedniček a nul se vylíhly jen samé jedničky a že naše komunita tak nějak mile funguje a to nejen virtuálně.
    Ovšem co třeba vůbec nedokážu - když se mi nechce, nebo mi to nejde, nebo nemůžu, tak představa, že někomu to jde a trénuje a snaží se, ta mě vůbec nenakopne. Znám své hranice a své možnosti... :o)
    Ať se vám daří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. .. znam sve moznosti, rika ta, ktera "nevi jak se vzdava", ktera "nez by sla na start 1/2M tak radsi pobezi cely maraton"..:) Myslim, ze tyhle a dalsi hlasky vyvolaly vic nez retezovou reakci, aspon co ja muzu soudit:).
      Kazdopadne jsi naprosta 1 v retezeni lidi, ve vytvareni (nevirtualnich) komunit. Bud tobe cest a slava a zabehej si spolecne jeste se svymi pra-pra-pra-pra-pravnoucaty! 12:)

      Vymazat
    2. Souhlasím. Leona to jen tak říká, ale je moc šikovná tmelička. :-)

      Dnes objednány tři pixly Mixitu. :)

      Vymazat
  12. I já se připojuju do řetízku, a to jako očko dočasně zapuštěné do země :) Zdravím zbytek řetězu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A zapomněl jsem se podepsat: nezletilá blondýna duchem :)

      Vymazat
    2. :) ja ke staru i fyzicky se blizim -- blond vlasy a detinstim..:)
      Jinak ty jsi neuveritelnej spoustec.. tvoje arkticke behaci a plavaci zazitky dodnes ctu s lehkym mrazenim a to je kolem teplo!:) 12:)

      Vymazat
  13. Honzo, pro někoho jsi jednička ty, pro jiného RS, pro dalšího v řetězu Machy a tak dál až je z toho takové přátelské společenství lidí, kteří se hecují, podporují a soucítí navzájem. Napsal jsi to doopravdy moc pěkně. Navíc mě pobavila spousta komentářů pod článkem, což jen dokládá pohodu, humor a krásu "řetězení" modro-růžového týmu:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Presne tak, je to takova nikde nekoncici retezovka... v niz spoustec je casto nam uz neznamy..:), kazdy ma (v dane chvili) toho sveho a vsichni nekam patrime.. to mi prijde neskutecne hezky..12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...