úterý 4. září 2012

Ty mně smíš i lhát...

...moje milá GPS navigace, ty mne smíš i lhát..:)...


Minulý týden jsem tady prohlásil, že se soustředím na podzimní maratón ve Stromovce a že udělám všechno proto, abych přeorganizoval svoje povinnosti a běžel Pražskou 100 velmi bojovně.. Proto jsem v pondělí po ránu vyběhl do práce relativně velmi svižně, žádný šetření na dvojsměrku:).. No na maratónské ideální tempo to nebylo, ale i tak to byl "rekord" trati:), zase kdo by se hnal do práce, že:)?
Koukám na celkový čas 1:13 (hergot, že bych zkusil dostat tam tu 12?) a na displeji svítí magická průměrka 4:44...Jako přítel čísel zapomenu na 12 (ale není všem dnům konec!, navíc 4+4+4=12), usměju se a mám velkou radost.. No to se mi povedlo! Nejen, že jsem zlepšil rekord, ale zároveň jsem průměrku 4:56 nahradil také něčím "krásným".. To je určitě znamení, to se přeci nestává každý den..:)
V práci jsem pro samou práci málem zapomněl jíst a pít a tak před koncem pracovní doby rychle vyzunknu poděbradku, dva čaje a cpu si do obličeje 1/4 bochníku chleba se sýrem a extra horký kaštany:). Pak se zarazím, vždyť já běžím domů!!! Do toho kopečka, to bude těžký, ... ale přeci nepojedu krtkem?!!! Málem bych propadal poraženeckým náladám, ale pak si vzpomenu na ranních 4:44 a moji ranní e-mailovou poníženou supliku o přeorganizování víkendových přednášek, abych mohl radostně v prosinci pobíhat na pražské 100.. A hned mám dobrou náladu -- Tedy to jsem zvědav, jestli mi to povolí, ale když nevyjde žádost o ultra, zkusím "rodinnou oslavu"... v nejhorším případě "nemoc", lhát se sice nemá, ale neříkal to i V.I.Lenin, že každý kompromis a drobný úskok, který slouží zájmům dělnické třídy, že je dobrý? Proč by to nemělo platit pro ultra, že? :)
Udeřila pátá hodina, opatrně beru batůžek...v sobotu jsem s ním běžel Nike běh a při pronásledování syna v závěrečném spurtu jsem všude slyšel komentáře, podívej se, támhle někdo pádí, jak kdyby mu hořelo u zadku a ještě má bágl, jako kdyby něco ukradl!:).. tak si beru svůj batůžek "Bouřlivák" a vyrazím do ulic, směr domov, automaticky a ze zvyku zapínám navigaci a běžím... Pomalu, obezřetně rozbíhám, kličkuju mezi turisty i místními, už zkušeně na dálku diagnostikuju kuřáky a kraulovými nádechy nebo stylem "potápěč" bezpečně probíhám kolem kouřových zón... Prostě mazácky se dostávám na nábřeží, nechám nohy běžet na "volnoběh" :) a tam se plně ponořím do svých představ. ..
Neběží se mi úplně lehce [bodejť by jo, když se člověk necelou hodinu před během pořádně nají a napije,že:)] ale představuji si, že končím nějaký náročný běh, vidím to nábřeží jako tu širokou a dlouhou ulici v Leadville a v duchu slyším, jak mi všichni fandí, mávají na mě, křičí.. "good job runner!!!" a já se usmívám a běžím lehce, jak jen to jde, zapomínám na všechno, únavu, bolesti..

Tak jsem se tomu pocitu poddal, že najednou cítím, že se mi běží fakt lehce. Ženský hlas z navigace mě povzbuzuje hlášením, že průměrka klesla na 5:43 (!), a tak pod dojmem lehkosti zapomínám na kopce přede mnou a stále lehce zrychluju a prožívám tu euforii doběhu na stadión v Amsterdamu, mexické vlny od přítomných diváků:)... Ani nevím jak překračuju most a vbíhám do údolí. Vysoké stromy asi spolu s mraky zastřely čidla mé navigaci a následně se dívčina v mobilu "zbláznila" a začala mi hlásit km výrazně častěji a dávat výrazně, ale výrazně lepší průměrky..:)

Nejdřív jsem si říkal, co je to za blbost a že to vypnu, ale vypněte sporttester, když vám žena medovým hlasem v kopci říká, že běžíte km za 3:45, že..:).. A tak si znova uvědomuju, že vlastně běžím rychle a lehce, takhle rychle (tedy virtuálně) jsem ještě neběžel.. než doběhnu pod tubus metra na Hůrce, tak už mám místo 14km "naběháno skoro 23km, než skončím svých 16, tak je z toho 26km a k tomu odpovídající časy na km. Nevěřícně koukám, na displaji na ty vzdálenosti, ale pak si říkám, nojo, ale čas je přeci stejný:), kouknu na čas a i ten má magickou hodnotu 1:22:11, což je nejen hezký numerický čas, ale na běh do kopce v této fázi moji laické přípravy, vůbec ne špatný!! Vždyť ještě minulý týden jsem to za stejný čas běhal čerstvý po ránu z kopce do práce..(!)

A pak, že se lhát nemá! Rychlé měním zásadu a povoluju, že mi můj sporttester může občas takhle hezky zalhat.:).. Upřímně, přiznávám, že jinak bych asi to tak lehce a s úsměvem nedal.

Běhu zdar a ultra zvlášť! 12:)

18 komentářů:

  1. No mna minule moje GPS nasralo opacne - zastavilo sa na 15.15km (pekne cislo, ze?) a dalej uz ubiehal iba cas. Ale aj tak som uz bol takmer doma, takze som ten posledny kilak odhadol podla casu. Ale kua, clovek si bezi bezi a gps si mysli, ze sa flakam, potvora jedna :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) vem si Duri, jak by to bylo sikovny na nejakym ultra.. GPS ti ukazuje 75km a najednou treba zjistis, ze uz je to 85.. To musi byt radost!!! :)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  2. Já to pořád říkám že jsi UFON teď si zase předběhl čas až se ti zbláznila GPS. Ty kiláky navic jsou ty tvé časoprostorové kroky sám píšeš "nechám nohy běžet na "volnoběh" :)"
    Musíš se víc kontrolovat ! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :), jak bezim na "volnobeh" tak se ztracim.. To je normalni.. Ale ze bych ubehl vic? To mi musis zitra vysvetlit! 12:)

      Vymazat
  3. Znamená to jen to, že technika si na tebe nepřijde :-)
    Prostě ať GP dělá cokoliv (třeba i lže), tak na konci jsi vítěz ty!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je jednoduchy.. Vitezim casto, protoze beham hodne sam..:). Ja jsem si to napsal, protoze to byla nadherna ciselna smrst a abych si uvedomil, ze asi blbnu vic..:). Proste at to bylo co bylo, mel jsem radost. MSF!

      Vymazat
  4. Honzo, tak na navigaci mám svůj názor(tedy ve vozidle), když občas poslouchám historky své sestry a jejího muže:-), tohle je taky technika, takže může zklamat ( i pozitivně)no, ale máš recht, určitě se líp poslouchá, jak seš neskutečně rychlej, než-otočte se, běžíte špatným směrem! To ti ten medový hlásek určitě nehlásí :-).Ale bylo by to zajímavý :-))).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo, kdyby me to navigovalo po ceste a medovym hlaskem by mi to rikalo.."Tak jsi zase Honzo zabloudil..:), to jsi pekny pako.. Ani to neotacej, bez nejak rovne a nejblizssi vesnici se zeptej..:)"
      MSF! 12:)

      Vymazat
  5. Taky jsem teď řešil něco podobného. Po nějaké době při běhu ztrácel telefon signál GPS. Začalo to na ZZT a každý další běh byl nějak rozhozený. Někdy to bylo pár minut a pak to naskočilo, jindy pár desítek minut, ale strašně nepravidelně.

    Už jsem chtěl odeslat telefon do opravy, ale nějak mě to nedalo a nakonec po zkoušení jiných aplikací a firmware telefonu jsem zjistil, že za to může nové pouzdro na ruku :-(

    Buď je to tím, že je tenčí a telefon se zahřeje, nebo rychleji nasákne pot. Poslední varianta je, že pouzdro je těsnější a telefon se sám přehřeje.

    Ale u tebe bych to viděl na úplné zmatení té paní uvnitř co počítá a hlásí kilometry. Asi by bylo dobré zjistit do kolika umí počítat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky Pavle, asi fakt, vymenim pouzdro.. muze to bejt tim, i obcas blbne telefonni signal. Diky za radu! 12:)

      Vymazat
  6. Odpovědi
    1. :) naopak, .. bylo to nadherne motivujici a jak jsem zjistil nakonec, tak to i fungovalo.. Musim se trochu setrit:)! MSF! 12:)

      Vymazat
  7. Mě moje GPS občas ukazuje, že běžím rychlostí třeba 70 km/h... :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) tohle mi udelala pri startu Brdske. Nez jsme obehli kolecko na draze, mel jsem asi 20km podle navigace.. Virtualne jsem vsechny predbehl:). 12:)

      Vymazat
  8. jen jestli to nebylo obracene ;) ... zabehal sis tady trochu po horach, zjistil, ze se kyslik precenuje, a ted hrave predebehnes i americky satelity ...
    Stromovce zdar, prazsky stovce (az nadejde cas) taky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DIKY! Ten trenink a hlavne psychicka priprava z campu Los a Lamos bude neco z ceho hodlam zit hodne dlouho! Ale pilne beham, no jako pako. Behu zdar, ultra zvlast!

      Vymazat
  9. no jo a my chudáci, co máme pořádný hodinky, něco takového nezažijem:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Puvodne jsem pri studiu vasich "hracek" a doporuceni uvazoval, ze bych si koupil neco takoveho, co pouzivate vy vsichni, Garminy:).. Ale pak mi Advid vysvetlil, ze bych to s tim stejne neumel:), ze by mi to bylo nanic a at beham jen tak maximalne s mobilem, kdybych se ztratil. Myslim, ze to bylo moudre doporuceni.. Navic ja si s tim casto uziju legraci a aspon mam duvod se ptat domorodcu na cestu a tak:)...
      MSF! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...